Γιατί τα γραφεία στοιχημάτων αρχίζουν να ποντάρουν… στον Τραμπ;

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η ολοκλήρωση των Συνεδρίων του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν διαφοροποίησε ριζικά την εικόνα στην Αμερική, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η διαφορά του Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ μειώνεται, όχι όμως σε σημείο που να προδικάζει ανατροπή υπέρ του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου. Και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία διαμορφωθεί ένα περισσότερο… ζωηρό ρεύμα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ο χρόνος μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα είναι επαρκής.

Υπάρχει ωστόσο ένα άλλο δεδομένο που έχει διαφοροποιηθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. Τα γραφεία στοιχημάτων. Που, ενώ μέχρι πρότινος περίπου προδίκαζαν την επικράτηση Μπάιντεν, σήμερα μιλούν για… 50%-50%, δηλαδή ποντάρουν πλέον στον Ντόναλντ Τραμπ και την προοπτική ανατροπής.

Χωρίς τα δημοσκοπικά δεδομένα να εξηγούν επαρκώς μια τέτοια αλλαγή προσέγγισης, πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ δίνουν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο στην “επανάσταση” των γραφείων στοιχημάτων. Θεωρούν ότι ο Τραμπ συσπειρώνει όλο και περισσότερο την κοινωνική βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που παραδοσιακά είναι περισσότερο… συνειδητοποιεί σε σχέση με εκείνη των Δημοκρατικών, και φτάνει συντεταγμένα στις κάλπες.

Μια τέτοια προσέγγιση, εξηγεί και τη μείωση της “ψαλίδας” υπέρ του Τζο Μπάιντεν, σε Πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τη μάχη στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, και τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας. Σε συνδυασμό με το “καθαρό” μήνυμα περί “νόμου και τάξης”. Που ακόμη και αν δεν προσφέρει άμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ τα πολιτικά κέρδη που θα προσδοκούσε, αλλάζει την ατζέντα.

Και… στριμώχνει τη μετριοπαθή, σχεδόν… σιωπηλή στρατηγική την οποία έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Τζο Μπάιντεν.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος