Γιατί βιάζονται ο Μακρόν και ο Κόντε να (ξανα)βάλουν μπροστά την οικονομία

 

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Το τίμημα της πανδημίας του κορονοϊού είναι υψηλότατο για την Ιταλία και τη Γαλλία, κάτι άλλωστε που συμβαίνει και με την Ισπανία. Με την αισιόδοξη εξαίρεση της Ελλάδας, οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου, γονατίζουν από τις θανάσιμες επιπτώσεις ενός ιού, τον οποίο η επιστήμη δυσκολεύεται ακόμη να κατανοήσει και κατά συνέπεια να διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Παρόλαυτά, τόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν όσο και ο Τζιουζέπε Κόντε δείχνουν τις τελευταίες μέρες να… βιάζονται να (ξανα)βάλουν μπροστά την οικονομία, στη Γαλλία και την Ιταλία. Επειδή ανησυχούν και φοβούνται.

Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι αρκετά έμπειροι για να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν πολλά από μια… κλειστοφοβική Ευρωπαϊκή Ένωση. Από μια ευρωζώνη που… λατρεύει ακόμη τους αριθμούς και αγνοεί τους ανθρώπους. Από μια Γερμανία που, ακόμη κι αν η Άνγκελα Μέρκελ το επιθυμούσε, δείχνει να μην μπορεί να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων.

Ο Μακρόν και ο Κόντε φοβούνται ότι, όσο περισσότερο καθυστερούν να ξαναβγούν στο ξέφωτο, οι οικονομίες των χωρών τους θα υποστούν μη αναστρέψιμη βλάβη. Και όταν μιλάμε για την 2η και την 3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δεν υπάρχει πρακτικά κανένα περιθώριο για… δημόσιες σχέσεις.

Written by Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας