Β. Φεύγας: Η λέξη-κλειδί για να αλλάξουμε το μέλλον της Ελλάδας


 
Γράφει ο Βασίλης Φεύγας
Πηγή: capital.gr
 
 
Δέκα χρόνια μετά την απαρχή της συστημικής αποσταθεροποίησης, που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η κατάρρευση της Lehman Brothers, και η άμεση μετάδοση των… συμπτωμάτων γρίπης, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Ευρώπη, η οικονομία παραμένει ο πυρηνικός παράγοντας διαμόρφωσης της ζωής εθνών και κοινωνιών.
Λόγω εκείνης της κρίσης, πολλά άλλαξαν. Κάποια έθνη κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενίοτε και να προηγηθούν ή ακόμη και να τις διαμορφώσουν.
Άλλα, όπως εμείς, μείναμε πίσω. Βυθισμένοι στις ατέλειες, τις στρεβλώσεις, τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές μας. Παρακολουθώντας ακόμη και γειτονικές, βαλκανικές χώρες, να διαμορφώνουν συνθήκες βιωσιμότητας για το μέλλον τους, την ώρα που η Ελλάδα έμενε καθηλωμένη σε μια ανατροφοδοτούμενη κρίση.
Με το πρόγραμμα των Μνημονίων να έχει ολοκληρωθεί, αλλά τις συνέπειές τους να συνοδεύουν για αρκετά ακόμη χρόνια, στο μακρινό μέλλον, το εθνικό αφήγημα, είναι εύλογο και προφανές ότι η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από μια γενναία, σύγχρονη και συγκροτημένη επανεκκίνηση. Ιδίως στον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτόν τον πρόλογο μιας καινούριας εποχής πρέπει να εγγυηθεί και να προωθήσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα σηκώσει το βάρος μιας αναγκαίας αλλαγής σελίδας για την πατρίδα μας.
Η οικονομία μας φυσικά δεν έχει ξεπεράσει ακόμη, μετά από 8 χρόνια κρίσης, τις στρεβλωτικές παθογένειες που, εξαρχής μας οδήγησαν βαθιά στην κρίση αυτή.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι, η κρίση δεν δημιούργησε μια καινούρια δομή σκέψης και αρχιτεκτονική δραστηριοποίησης στην οικονομία, τουλάχιστον σε νέους ανθρώπους, αλλά και μεγαλύτερους, που εμπέδωσαν την αναγκαιότητα να αλλάξουν δραστικά το υπόδειγμα του επιχειρείν, προκειμένου να επιβιώσουν, να σταθούν στα πόδια τους, και να συμβάλλουν δημιουργικά στην κοινή πρόοδο.
Η οικονομία της σύνθεσης. Δυνάμεων, συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ιδεών και πρωτοβουλιών. Αυτό είναι το μωσαϊκό της κεντρικής αφήγησης για την Ελλάδα μετά την κρίση.
Για να αφήσουμε την κρίση οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας. Και να μην επιτρέψουμε να διαμορφωθούν καινούρια αδιέξοδα και στρεβλώσεις, που θα μας πάνε πίσω, και θα καταστήσουν αντικειμενικά χαμένες τις θυσίες αυτών των τελευταίων ετών.
Η οικονομία είναι ένα ζωντανό και ζωηρό στοιχείο παρέμβασης στην τρέχουσα καθημερινότητα ενός λαού. Δεν διατηρεί στατικά χαρακτηριστικά. Μεταβάλλεται, εξελίσσεται, προσαρμόζεται σε καινούρια δεδομένα. Και ενσωματώνει νέα υλικά, καινούρια στοιχεία ανάλυσης και επεξεργασίας των ευκαιριών, που πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις ότι υπάρχουν.
Σύνθεση δυνάμεων. Γιατί κανείς δεν περισσεύει.
Σύνθεση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Γιατί, η χώρα μας διατηρεί πλεόνασμα ανεξερεύνητου πλούτου, που δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να αξιοποιήσουμε δημιουργικά.
Σύνθεση ιδεών. Γιατί, στην εποχή της επανάστασης των νέων τεχνολογιών, με την αδιαμεσολάβητη και ανεξάντλητη πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση, οι ιδέες μπορούν να γράψουν Ιστορία.
Σύνθεση πρωτοβουλιών. Από την περιφέρεια, στα αστικά κέντρα. Και από το χωράφι, στη θάλασσα, στο βουνό, στον αέρα. Όσοι παραμείναμε και δίνουμε τη μάχη στη χώρα, μαζί με εκείνους που επέλαξαν να διεκδικήσουν το μέλλον τους στο εξωτερικό.
Σύνθεση. Είναι η λέξη-κλειδί για να αλλάξουμε το μέλλον της Ελλάδας. Για να αποκτήσουμε “εθνική ταυτότητα” ως οικονομία. Για να εκφράσουμε πολιτικά και ιδεολογικά νέα κοινωνικά ρεύματα και ανησυχίες.

Best Of

Η Ντόρα για τον Παύλο Μπακογιάννη: “Σαν να μην πέρασε μια μέρα”

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Κικίλιας: Πρόσθετη στήριξη στους Έλληνες πολίτες και στα ελληνικά νοικοκυριά, ιδίως σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο

Για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής...

Οι νίκες που κατέγραψε η Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας,...

Στην Ευρωβουλή και πάλι η Καϊλή, αν… πάρει μεταγραφή

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τα σενάρια για ενδεχόμενη «μεταγραφή» της Εύας...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Nations League: Τελικός για την πρώτη θέση στη Βουδαπέστη

Ουγγαρία-Ιταλία με πολλές στοιχηματικές επιλογές από το Pamestoixima.gr   Ποιος θα...

Μονομαχία Mega-ΑΝΤ1 για την πρώτη θέση στο δυναμικό κοινό την Κυριακή

Του Μανώλη Κομνηνού   Σε μια μονομαχία... από τα παλιά, ανάμεσα...

Ο Ζούλας κερδίζει το στοίχημα του «φρεσκαρίσματος» της ΕΡΤ

Του Μανώλη Κομνηνού   Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες του...

Η Ντόρα για τον Παύλο Μπακογιάννη: “Σαν να μην πέρασε μια μέρα”

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Οι Ιταλοί εξεγέρθηκαν για τη φτωχοποίηση της ζωής τους, αλλά οι Βρυξέλλες αγωνιούν για τις… κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Του Νίκου Φυλάγγελου   Όταν είσαι μέρος του προβλήματος, δεν μπορείς...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Nations League: Τελικός για την πρώτη θέση στη Βουδαπέστη

Ουγγαρία-Ιταλία με πολλές στοιχηματικές επιλογές από το Pamestoixima.gr   Ποιος θα το περίμενε όταν έγινε, πέρσι τον Δεκέμβριο, η κλήρωση του Nations League ότι σε όμιλο...

Μονομαχία Mega-ΑΝΤ1 για την πρώτη θέση στο δυναμικό κοινό την Κυριακή

Του Μανώλη Κομνηνού   Σε μια μονομαχία... από τα παλιά, ανάμεσα στο Mega και τον ΑΝΤ1, εξελίχτηκε η κορυφή στο δυναμικό κοινό, για τις ενημερωτικές εκπομπές...

Ο Ζούλας κερδίζει το στοίχημα του «φρεσκαρίσματος» της ΕΡΤ

Του Μανώλη Κομνηνού   Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες του προηγούμενου διαστήματος, ο Κωνσταντίνος Ζούλας φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα του «φρεσκαρίσματος» της ΕΡΤ, που...