Β. Σκουρής: Συνθήκες μεταπολεμικού χαρακτήρα για οικονομία και κοινωνία, μετά τον κορονοϊό

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Πηγή: news247

 

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας», κόντρα στο ρεύμα, εδώ και ημέρες προειδοποιούν για τις μεταπολεμικού χαρακτήρα συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία και την κοινωνία μετά την κρίση του κορονοϊού.

Ήδη, την επερχόμενη παγκόσμια ύφεση, την αναγκαιότητα επιστροφής του κράτους και του δημοσίου τομέα, την ύφεση στην ελληνική οικονομία που πιθανόν να ξεπεράσει εκείνη της εποχής του πρώτου Μνημονίου, αναγκάζονται και τη σημειώνουν πολλοί, καθώς πλέον οι δυσμενέστατες έως εφιαλτικές εξελίξεις δεν μπορεί αν κρυφτούν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προετοιμάζεται για τα μελλούμενα και η –φοβισμένη- κοινή γνώμη.

Ήδη, όμως και στη χώρα μας, οι συνέπειες της κρίσης επιρρίπτονται πρωτίστως –σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνο- στον κόσμο της εργασίας!

Το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες, ακόμα και σε αυτούς δηλαδή που δεν πλήττονται από την κρίση έως τώρα,  επί  ένα εξάμηνο να δύνανται να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενούς τους για δυο μόνο εβδομάδες το μήνα, εννοείται με το μισό μισθό! Και αυτό, χωρίς καμία διαβούλευση ή άλλη προϋπόθεση!

Η δυνατότητα ισχύος του μέτρου αυτού επί ένα εξάμηνο, ξεπερνάει επί πολύ τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, που είναι μέχρι τις 6 Απριλίου, ενώ ενδέχεται να παραταθούν και έως το τέλος αυτού, αναλόγως με τη διάρκεια εξάπλωσης του κορονοϊού, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται «ήρθαν για να μείνουν»!

Και δεν είναι απλά ότι στη χώρα μας ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Είναι και ότι πολλοί εργοδότες διαπιστώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους «μπορεί να λειτουργήσουν και με άλλες μορφές εργασίας» και με λιγότερους εργαζόμενους (με μεγαλύτερη απόδοση) –και συνεπώς κάποιες εξελίξεις επιταχύνονται από την κρίση, ενώ εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, μερική απασχόληση κοκ «ήρθαν για αν μείνουν»!

Ρυθμίσεις της ΠΝΠ

Στην  ΠΝΠ, πάντως, περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις που αναμένεται να μας απασχολήσουν πολύ το επόμενο διάστημα, όπως:

-Με το άρθρο 10 οι επιχειρήσεις μπορεί αν μεταφέρουν προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία δέσμευση ως προς τα δικαιώματά τους, όπως και ότιμετά την κρίση θα επιστρέψουν στην ίδια θέση, με τα ίδια δικαιώματα. Η πρόβλεψη ότι οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, πρώτον δεν σημαίνει ότι θα πρόκειται για ατ ίδια πρόσωπα και δεύτερον δεν διασφαλίζει ότι θα έχουν τις ίδιες απολαβές.

-Με το άρθρο 11 δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες που συνεχίζουν να λειτουργούν να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή και του συνόλου του προσωπικού τους!

-Να μην περάσει απαρατήρητο –ίσως μας απασχολήσει στο μέλλον- ότι με το άρθρο 12 της ΠΝΠ προβλέπεται η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών.

Το «νέο Εργατικό δίκαιο»

Μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει, επίσης, η δήλωση του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι «νομοθετούμε ένα νέο Εργατικό Δίκαιο, είναι κάτι πρωτοφανές». Μένει να δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες τι ακριβώς εννοεί, αν και οι πρώτες κινήσεις μας προϊδεάζουν.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο όρος «Έκτακτο Εργατικό Δίκαιο» είχε χρησιμοποιηθεί σε πολύ δύσκολους καιρούς, στη μεγάλη κρίση του προηγούμενου αιώνα.

Ο διπλασιασμός των χρημάτων στους ιδιώτες της υγείας για τις ΜΕΘ

Μεγάλη συζήτηση προκαλείται και για τη ρύθμιση που διπλασιάζει το ποσό που δίνεται στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα ενώ μέχρι τώρα το κόστος ήταν 800 ευρώ την ημέρα το ποσό αυτό διπλασιάζεται και φτάνει τα 1600 ευρώ!

Best Of

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα η θετική έκπληξη

Την ανάγκη να ενστερνιστούμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο “γκουρού” των Δημοκρατικών προβλέπει ύφεση της οικονομίας. Και το… τέλος του Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται... άνθρωπος της Wall...

Οι Έλληνες… κλείνουν την τηλεόραση, βλέποντας δημοσιογράφους… χούλιγκαν

Του Νίκου Φυλάγγελου Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που συνόδευσε...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο “γκουρού” των Δημοκρατικών προβλέπει ύφεση της οικονομίας. Και το… τέλος του Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται... άνθρωπος της Wall Street. Γι' αυτό και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τον έκανε Υπουργό Οικονομικών, ούτε Διοικητή της...

Οι Έλληνες… κλείνουν την τηλεόραση, βλέποντας δημοσιογράφους… χούλιγκαν

Του Νίκου Φυλάγγελου Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που συνόδευσε την εθνική τραγωδία των Μνημονίων και τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, δυο κεντρικοί "Θεσμοί" υπέστησαν...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς να συζητάς για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όταν δεν περιλαμβάνονται σε αυτές η Κίνα...