Βιάστηκε ο Τζιτζικώστας να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία, ή… "κρεμάστηκε";


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Η περίπτωσή του ήταν, εκτός συναγωνισμού, η πιο ενδιαφέρουσα στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε, σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες, αμέσως μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν το νέο που ερχόταν με φόρα. Εκφράζοντας την πάγια επιθυμία της κοινωνίας για αλλαγή γενιάς προς τα κάτω. Ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε κάνει το μεγάλο λάθος, είχε αφήσει πίσω του την αποτυχία να επανεκλεγεί στη Βουλή, και όλοι μιλούσαν για την εικόνα του άφθαρτου, που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον, επίσης εκπρόσωπο της γενιάς των 40άρηδων, Αλέξη Τσίπρα.
Το σενάριο στράβωσε. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν κατάφερε ποτέ να διατηρήσει το μομέντουμ των πρώτων ημερών. Τότε που επένδυσε ακόμη και στην… πατροκτονία, αν θυμηθεί κανείς ότι από το επιτελείο του διέρρεαν με στόμφο ότι ο υποψήφιός τους αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, παρόλο που τον είχε αποτρέψει μερικές ώρες πριν ο Κώστας Καραμανλής.
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Ο Βορειοελλαδίτης πολιτικός θα “σκότωνε” και τον καραμανλισμό, από τις τάξεις του οποίου προερχόταν, για να ενισχύσει το μήνυμα της αλλαγής νοοτροπίας. Έστω κι αν άλλα μέλη της οικογένειας Καραμανλή, βρέθηκαν παρασκηνιακά κοντά του, και τον στήριξαν όσο χρειαζόταν, για να αποτραπεί η εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την πρώτη Κυριακή.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ωστόσο δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Αντιθέτως, βρέθηκε πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τελικά υποχρεώθηκε να τον στηρίξει, λόγω και της ανοικτής κόντρας με το στρατόπεδο Μεϊμαράκη. Θα έλεγε κανείς ότι η στήριξη Τζιτζικώστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέραν φυσικά της αντίστοιχης βοήθειας του Αντώνη Σαμαρά προς τον γιο του πάλαι ποτέ ορκισμένου εχθρού του, ήταν η πλέον καθοριστική για τη νίκη του Ιανουαρίου του 2015.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στέρησε έτσι καραμανλικές δεξαμενές της Βόρειας Ελλάδας από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και επέτρεψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να… προσπεράσει, χάρη στην άνετη υπεροχή του στην Αττική και την Κρήτη.
Διόλου τυχαία, και προκειμένου να δώσει σε όλους να καταλάβουν ποιός ήταν ο… πατέρας της νίκης Μητσοτάκη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας τον ανακήρυξε νικητή των εκλογών και νέο πρόεδρο της ΝΔ, με ανάρτηση στο Twitter, προτού ακόμη… ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Η συνέχεια ωστόσο ήταν διαφορετική. Η φημολογούμενη “συμφωνία κυρίων” δεν τηρήθηκε, και ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έγινε αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ και στο Συνέδριο της άνοιξης του 2016, είδε την εσωκομματική επιρροή του να συρρικνώνεται, στον απόηχο και της παραίτησης Παπαμιμίκου.
Έκτοτε, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επιχειρεί την πολιτική ανασυγκρότησή του, με περισσότερο προσεκτικά βήματα. Έχοντας, θεωρητικά, διδαχθεί από τα λάθη του. Στο χέρι του άλλωστε είναι να μην τα επαναλάβει στο μέλλον, με το οποίο η σχέση του δεν μπορεί παρά να είναι εγκάρδια, λόγω και της νεαρής πολιτικά ηλικίας του.
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι… γιατί βιάστηκε. Γιατί ρίχτηκε τόσο άγαρμπα στη μάχη, ενώ ήταν προφανές πως δεν ήταν έτοιμος. Ούτε εκείνος, αλλά ούτε και το επιτελείο του. Με αποτέλεσμα, στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης να μείνει από καύσιμα, να “τοξικοποιηθεί” και έκτοτε να λειτουργεί θεραπευτικά για το προφίλ του.
Βιάστηκε ή… “κρεμάστηκε” από κάποιους που είχαν αποφασίσει αρχικά να ποντάρουν πάνω του, και στη διαδρομή άλλαξαν “άλογο”; Προφανώς το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί, ούτε εύκολα, ούτε ευθέως. Η Ιστορία ωστόσο… θα τον παρακολουθεί.
 

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος