Βασιλειάδης: Προχωρούμε ένα βήμα παραπέρα


 
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός παραβρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών του 30ου Επετειακού Συμποσίου κατά της φαρμακοδιέγερσης που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ζάππειο Μέγαρο το διήμερο (4-5 Απριλίου).
 
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός ανέφερε τα εξής:
 
«Κυρίες και κύριοι,
σας καλωσορίζω στην Ελλάδα στη μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη μητέρα του «Ευ Αγωνίζεσθαι», για τη διεξαγωγή του 30ου επετειακού Συμποσίου του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα αντι-ντόπινγκ. Εδώ στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, ένα χώρο που έχει φιλοξενήσει σημαντικές και ιστορικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, όπως την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
 
Η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντική στροφή στην καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Μολονότι αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το οικοδόμημα όρθιο, να βάλουμε νέους κανόνες και να χαράξουμε νέες πολιτικές, εναρμονισμένες με τις καλύτερες πρακτικές ανά τον κόσμο και ακολουθώντας τις πολιτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του W.A.D.A.
 
Έχοντας ως δεδομένο ότι για αρκετά χρόνια μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τόσο το Εθνικό Συμβούλιο Αντι-Ντόπινγκ όσο και το διαπιστευμένο εργαστήριο ξιφομαχούσαν με ξύλινα σπαθιά στην αρένα μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του πλανήτη, θέσαμε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο περιόδους με διάφορες υπο κατηγορίες.
 
Η πρώτη περίοδος (2015-2016) ήταν η εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με τους κώδικες του W.A.D.A. και τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα νομικά μας εργαλεία για πολλά χρόνια δεν είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες και το 2016 καταφέραμε ο νόμος μας να είναι πλήρως εναρμονισμένος.
 
Από το 2017 και μετά εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες μας. Προχωρήσαμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό της Κύπρου και τον W.AD.A. προκειμένου να αντλήσουμε τεχνογνωσία για τον Εθνικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ. Ήδη βρισκόμαστε στην τελευταία φάση κατάρτισης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου ανεξάρτητου φορέα και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποσταλεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον W.A.D.A. για παρατηρήσεις προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η νομοθετική διαδικασία και να γίνει νόμος του κράτους.
 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αρχής  αντι-ντόπινγκ  κ. Μιχάλη Πέτρου για τη βοήθειά του όλο αυτό το διάστημα και τους αγώνες που μαζί έχουμε δώσει.
 
Παράλληλα  συγκροτήσαμε την εθνική πλατφόρμα με τη διεθνή σύμβαση της UNESCO για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Μία επιτροπή που συγκροτήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο με τη συμμετοχή των Υπουργείων Αθλητισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εμπορίου, Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.
 
Προχωρήσαμε όμως και ένα βήμα παραπέρα για την εξέλιξη του εργαστηρίου μας.
 
Το διαπιστευμένο εργαστήριο καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα υψηλότατα στάνταρ που είχαμε θέσει από το 2004. Με τις δημοσιονομικές δυσκολίες που είχαμε και με τον τρόπο που λειτουργούσε το κράτος τα προηγούμενα χρόνια υπό το καθεστώς της ασφυκτικής εποπτείας, όπως γνωρίζετε πήραμε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και από τον Ιανουάριο έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Δημόκριτου, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας και ενός εκ των μεγαλυτέρων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης. Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα μπορέσει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να προσλάβει 15 επιστήμονες για να στελεχωθεί το επιστημονικό του δυναμικό, ενώ μετά την 1η Μαΐου θα ακολουθήσει και η πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού του μιας και έχει εγκριθεί  κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.
 
Κλείνοντας θέλω να εκφράσω για μία ακόμη φορά δημόσια ότι στόχος της ελληνικής Πολιτείας είναι ο καθαρός αθλητισμός, που όλοι μαζί θα χαιρόμαστε μέσα από τις καθαρές νίκες των αθλητών μας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου σας».
 
 

Best Of

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών...

Ρένα Δούρου: Οι ανισότητες βαθαίνουν

“Σήμερα ζούμε την επιστροφή των φαντασμάτων του χθες, του...

Μητσοτάκης: Εφαλτήριο προόδου για την Ελλάδα η ψηφιακή εξέλιξη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δημήτρης Χατζηνικόλας και Βασίλης Ταλαμάγκας συζητούν για τον κόσμο γύρω μας, που αλλάζει και μας επηρεάζει

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Δημήτρης Χατζηνικόλας και ο Βασίλης Ταλαμάγκας...

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στη Φαίη Μαυραγάνη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Του Μανώλη Κομνηνού Ο Κωνσταντίνος Φίλης ήταν καλεσμένος της Φαίης...

Η ανακοίνωση-ασπίδα του ΣΚΑΪ για την πρωινή ζώνη, που προκάλεσε… ροντέο ειρωνικών σχολίων στα social media

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια ανακοίνωση του ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της...

Η Φαίη Μαυραγάνη έφερε τον ΑΝΤ1 στην κορυφή, στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου

Με πρωτιά σήκωσε αυλαία το «Στούντιο με Θέα», τερματίζοντας μπροστά από τον ανταγωνισμό στην κούρσα...

Ο Πούτιν έδωσε στις ΗΠΑ τον “πόλεμο χωρίς τέλος” που χρειάζονταν για να φτωχοποιήσουν την Ευρώπη

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Μια προδιαγεγραμμένη πορεία της Ιστορίας, με πολλαπλούς...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δημήτρης Χατζηνικόλας και Βασίλης Ταλαμάγκας συζητούν για τον κόσμο γύρω μας, που αλλάζει και μας επηρεάζει

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Δημήτρης Χατζηνικόλας και ο Βασίλης Ταλαμάγκας ήταν καλεσμένοι του Μάνου Οικονομίδη στην εκπομπή "ΝΕΤ 24" του Rise TV, σε μια συζήτηση...

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στη Φαίη Μαυραγάνη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Του Μανώλη Κομνηνού Ο Κωνσταντίνος Φίλης ήταν καλεσμένος της Φαίης Μαυραγάνη στην εκπομπή "Στούντιο με θέα" της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου...

Η ανακοίνωση-ασπίδα του ΣΚΑΪ για την πρωινή ζώνη, που προκάλεσε… ροντέο ειρωνικών σχολίων στα social media

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια ανακοίνωση του ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της Παρασκευής, που προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μεγάλη πτώση την οποία καταγράφει στο...