Αχτσιόγλου: Κύκλοι εντός της χώρας επιθυμούσαν την περικοπή των συντάξεων


 
«Οι συντάξεις προστατεύτηκαν παρά τις επίμονες απαιτήσεις για περικοπές από κύκλους εντός και εκτός της χώρας, ενώ 620.000 συνταξιούχοι βλέπουν ήδη αυξήσεις που θα συνεχιστούν σε βάθος πενταετίας», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «τίποτα από αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, που ανέταξε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και έβαλε τέλος στα ελλείμματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Στην ομιλία της στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 έχει διαμορφώσει ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά αποτελεσματικό σύστημα, με γνώμονα τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης, έχοντας στο επίκεντρο την αναδιανεμητική λειτουργία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, «κάναμε μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, εφαρμόσαμε ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών για όλους και ενοποιήσαμε τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ». Το νέο ενοποιημένο σύστημα αντιμετωπίζει με τη δομή και τους κανόνες του τα περισσότερα από τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επισήμανε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος καταφέρνουμε να έχουμε πλεονασματική λειτουργία».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, επίσης, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση «θέσπισε αποτελεσματική σύνδεση εισφορών και παροχών, εξασφαλίζοντας επάρκεια των συντάξεων, ενισχυμένη αναδιανεμητική λειτουργία μέσω της εθνικής σύνταξης και προοδευτικά αυξανόμενα ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη». Παράλληλα, τόνισε ότι «έχει αξιολογηθεί ήδη θετικά η βιωσιμότητα του συστήματος τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».
Αναφερόμενη στο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι «η ΝΔ κάνει μία επικίνδυνη πρόταση που αφήνει έκθετους τους συνταξιούχους και τους σημερινούς ασφαλισμένους και ευνοεί μόνο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θέλει οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων για επικούρηση και υγεία να κατευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, δεν απαντά όμως πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις και οι παροχές, αφού οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις».
Η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το κόστος της πρότασης της ΝΔ ανέρχεται στα 55 δισ. ευρώ και πρέπει να απαντήσει πώς θα καλύψει αυτή τη “μαύρη τρύπα”. Θα παραγάγει νέα ελλείμματα στο δημόσιο για να ευνοήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες ή θα περικόψει για μία ακόμη φορά οριζοντίως τις συντάξεις;» Πρόκειται, σημείωσε, για ένα «αντικοινωνικό σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που οδηγεί σε επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων και σε περικοπές συντάξεων».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση οφειλών, δήλωσε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσει κανονικά και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

Best Of

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας βουλιάζει στο τέλμα της αναξιοπιστίας του

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε...

Τσίπρας: Η εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

1000+1 νικητές κερδίζουν από 1.000 ευρώ στο νέο ΣΚΡΑΤΣ «Χίλιες και μία Τύχες»

Σκανάρεις μέσα από OPAP Store App και μία εντυπωσιακή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε αρνητική προσδοκία. Στη σκιά και του Συνεδρίου των Τόρις, η Λιζ Τρας έχει καταφέρει ήδη...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα   Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 87 εκατομμύρια...