• 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Τότε που, το "μαιευτήριο της Δημοκρατίας", ταξίδεψε στο μέλλον την ωδή της ελπίδας απέναντι στον φόβο


 
 
Του Μάνου Οικονομίδη
[email protected]
 
Μια ομιλία για τις επόμενες γενιές. Ή αλλιώς, μια ωδή στην ελπίδα απέναντι στον φόβο.
Τέτοιες μέρες, πριν από δυο χρόνια, ο Αμερικανός απερχόμενος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σεργιάνιζε στο ιστορικό μαιευτήριο της Δημοκρατίας.
Και έκλεινε την παρουσία του στη χώρα μας, επιχειρώντας ουσιαστικά να ξαναπιάσει το νήμα με την Αρχαία Αθήνα. Με τον Περικλή, και κάθε άλλη μεγάλη ιδέα που γέννησε ο αθηναϊκός πολιτισμός, για να αποτελέσει στη συνέχεια την ιδρυτική βάση ιδεών και πεποιθήσεων του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως τον ζούμε μέχρι τις μέρες μας.
Ο πιο δημοφιλής Πρόεδρος που πέρασε ποτέ από την Αμερική. Διόρθωση: Ο άνθρωπος που έκανε την Αμερική αγαπητή στους λαούς και τις κοινωνίες, μετά την εποχή του φόβου, που χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση Μπους.
Ο Πρόεδρος που παρέμεινε άνθρωπος, παρά το βαρύ αξίωμα που σήκωσε στους ώμους του, τα τελευταία 8 χρόνια. Περπάτησε εκεί όπου… σεργιάνιζε ο Περικλής. Και η ηχώ της Ιστορίας ακούστηκε στο μέλλον.
Όσο για την ομιλία του στο “Σταύρος Νιάρχος”; Μια απόπειρα να ξαναγράψει το εγχειρίδιο της Δημοκρατίας. Να το επικαιροποιήσει. Να το μπολιάσει με τις προκλήσεις που βιώνει η ανθρωπότητα στη δική μας εποχή. Την “καλύτερη εποχή που θα μπορούσε να γεννηθεί κανείς”, όπως σχολίασε ο ίδιος.
Μια Δημοκρατία από τις ρίζες του πλέον ισχυρού αυτοπροσδιορισμού που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς για τον εαυτό του. Τον αυτοπροσδιορισμό του “πολίτη”. Που επιλέγει συνειδητά τον κόσμο στον οποίο θέλει να συμμετέχει, συνδιαμορφώνοντάς τον.
We the people… Από τον Περικλή, στη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Πόσο χαρισματικός…
Η ανθρωπότητα βιώνει επώδυνα την απουσία σας, Mr. President.
ΥΓ: Από τη διήμερη παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου 2016. Τότε που, δεν πρόλαβε να μιλήσει στην Πνύκα.

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...