Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεινώνει την ύφεση

Άρθρο του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

 

 

«Η πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύει την έξοδο από την κρίση – Οι δημόσιες επενδύσεις μοχλός για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους»

 

 

Η διαχείριση της πανδημίας που έχει συνταράξει τις κοινωνίες διεθνώς, απαιτεί φιλόδοξες πολιτικές στήριξης και γενναία κρατική παρέμβαση προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας και να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψή της. Αυτή η λογική διαπνέει πλέον τις πολιτικές των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο και αποτελεί διακηρυγμένο στόχο οικονομικών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ. Η πανδημία έχει αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο που σκεφτόμαστε σε σχέση με την οικονομία και το ρόλο του κράτους σε αυτή. Επιβεβαιώνεται ο διαχρονικός ρόλος των δημόσιων επενδύσεων ως μέσο συγκράτησης της ύφεσης και μοχλό για μια διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

 

Ενώ όμως το ερώτημα για όλους δεν είναι αν πρέπει το κράτος να ξοδέψει αλλά πώς θα ξοδέψει πιο αποτελεσματικά, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεινώνει την ύφεση υλοποιώντας μια εκτός τόπου και χρόνου πολιτική και στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης «πέτυχε» ρεκόρ 20ετίας στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2019. Ενώ για το 2021 καθηλώνει το ΠΔΕ στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις προδήλως αυξημένες ανάγκες.

 

Αλλά η κοντόφθαλμη και καταστροφική για την οικονομία πολιτική της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ. Πάγωσε την υλοποίηση μεγάλων έργων που είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Προκάλεσε τεράστιες καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό νόμο και στην πληρωμή δράσεων και έργων του ΕΣΠΑ. Επέλεξε να μειώσει τη δημόσια κατανάλωση το 1ο κρίσιμο εξάμηνο του 2020, αντί να την αυξήσει ώστε να περιορίσει την ύφεση. Ενώ τα πενιχρά μέτρα που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν μόνο έμμεση και ετεροχρονισμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας, σε αντίθεση με τις άμεσες, ευεργετικές επιπτώσεις που θα είχαν οι δημόσιες επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία. Και επιδεικνύει ανεξήγητη άρνηση να αξιοποιήσει τα, απολύτως ευέλικτα πλέον, κονδύλια του ΕΣΠΑ για να θωρακίσει με προσωπικό και εξοπλισμό την υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές και να στηρίξει με ζεστό χρήμα επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

 

Είναι φανερό ότι αυτή η  πολιτική υπονομεύει την έξοδο από την κρίση και τελικά υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη: τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που θα λάβει η χώρα τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων πρέπει να υπηρετήσουν το στόχο της δίκαιης, βιώσιμης ανάπτυξης για όλους και της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα επαναλαμβάνει τις παθογένειες του παρελθόντος. Που θα βασίζεται στην ανάδειξη κρίσιμων τομέων της οικονομίας μας, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση, και θα προωθεί την ενίσχυση συνεργειών μεταξύ τους. Θα ενσωματώνει την εργασία ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και θα αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.  Με βασική προτεραιότητα το χτίσιμο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, ως όρο δικαιοσύνης, ευημερίας και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

 

Αυτούς τους άξονες για την ανασυγκρότηση της χώρας προτάσσουμε στη νέα κοινωνική συμφωνία που καταθέτουμε στον ελληνικό λαό.

Best Of

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Τσίπρας: Με το καθεστώς Μητσοτάκη, η διαφθορά έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε...

Ελένη Κρικέλη: Το σημείο αναφοράς

Της Ελένης Κρικέλη Συγγραφέας   Το ονομα σου, Οποιο και αν ειναι, ειτε...

Ευτυχία Κοκκίνη: Για την πατρίδα

Της Ευτυχίας Χ. Κοκκίνη Με το άρθρο μου αυτό τείνω...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπότσιου ήταν καλεσμένη του Μάνου Οικονομίδη, στην εκπομπή "Ήπιος Λόγος" του...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε Πρωτοχρονιά. Τα ΜΜΕ κάνουν... ουρά στα μαιευτήρια, για το "πρώτο παιδί της νέας χρονιάς", όπως ακριβώς...

Ελένη Κρικέλη: Το σημείο αναφοράς

Της Ελένης Κρικέλη Συγγραφέας   Το ονομα σου, Οποιο και αν ειναι, ειτε αρχίζει με Α, ειτε με Β, ειτε με Γαμα, δεν εχει σημασια. Ειναι το ονομα σου...