Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της

Άρθρο του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Η ανάκαμψη και ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιτευχθεί με παρωχημένες αντιμεταρρυθμίσεις λιτότητας – Απαιτείται ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό προοδευτικό σχέδιο

 

 

H ζοφερή πραγματικότητα στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, επιβεβαιώνεται πλέον και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που κάνουν λόγο για ύφεση 15,2% στο 2ο τρίμηνο του 2020. Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που υποστήριζαν στην αρχή της πανδημίας ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση, διαψεύδονται εκκωφαντικά για μια ακόμη φορά.

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την πρωτοφανή κατάρρευση των εξαγωγών, των επενδύσεων, του τουρισμού και της κατανάλωσης, δείχνοντας ως αποκλειστική αιτία την πανδημία του κορονοϊού. Υποβαθμίζει το γεγονός ότι η πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας είχε ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβρη του 2019, «πετυχαίνοντας» τη μείωση του ΑΕΠ κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Και αυτό το «κατάφεραν» ενώ παρέλαβαν μια οικονομία θωρακισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια οικονομία που έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 2.8%, με αναπτυξιακή πορεία επί 12 συνεχή τρίμηνα και με απόθεμα ρευστότητας 36 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

 

Η κυβέρνηση δεν πτοήθηκε από τα ήδη εμφανή αποτελέσματα της αντιαναπτυξιακής της πολιτικής και, παρά τις επισημάνσεις μας, επιχείρησε με την ίδια λογική να διαχειριστεί την πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού. Αντί να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη που της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας ώστε να μετριάσει τα αποτελέσματα της ύφεσης, επέλεξε τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», των ανεπαρκών και αποσπασματικών μέτρων. Ενώ η προχειρότητα με την οποία επιχείρησε να ανοίξει την οικονομία και τον τουρισμό χωρίς σχέδιο, οδήγησε οικονομία σε κατάρρευση και τους πολίτες σε απόγνωση.

 

Στον αντίποδα της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση και της προσπάθειάς της  να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υποβαθμίσαμε την σοβαρότητα της κρίσης αλλά ούτε και αντιμετωπίσαμε την ύφεση  ως νομοτέλεια. Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό της σκέλος. Το πρόγραμμα  «Μένουμε Όρθιοι» έχει στόχο τη εμπροσθοβαρή στήριξη της κοινωνίας και το μετριασμό του βάθους και της έκτασης της ύφεσης: Με τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά της μικρομεσαίας, με απευθείας ρευστότητα, και την προστασία των συμπολιτών μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση με τη θεσμοθέτηση ενός εγγυημένου εισοδήματος.

 

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να εξετάσει τις προτάσεις μας. Στην πραγματικότητα δεν είχαν την πολιτική βούληση να στηρίξουν την κοινωνία. Είδαν την κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας σε βάρος των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπέρ των λίγων και ισχυρών και την επαναφορά ενός σκληρού κομματικού, αδιαφανούς και πελατειακού κράτους.

 

Αυτό επιβεβαιώνεται και με την περίφημη έκθεση Πισσαρίδη, με την οποία επιχειρούν την επαναφορά παρωχημένων και αποτυχημένων πολιτικών λιτότητας. Αντιμεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, συμπίεση του κόστους εργασίας, καμία ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο οραματίζεται η κυβέρνηση για τη χώρα μας, κι ας μας οδήγησε στη χρεοκοπία ήδη μια φορά.

 

Ακόμη όμως και η ύφεση του 15,2%, δεν φαίνεται να ταρακουνά την κυβέρνηση. Ετοιμάζονται για μια ακόμη επικοινωνιακή φιέστα στη ΔΕΘ, αντί να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους  υλοποιώντας ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργούμε με ορόσημα αλλά με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας.  Και ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι όχι μόνο η αντιμετώπιση της ύφεσης και  η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά ο συνολικότερος μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας – μια αναγκαιότητα που δεν ανακαλύψαμε όψιμα, αλλά ήδη προετοιμάσαμε ως κυβέρνηση, με την εκπόνηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

 

Στο δικό μας όραμα η ανάπτυξη προϋποθέτει την δίκαιη κατανομή του πλούτου, τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινών αγαθών και την ευημερία των πολλών. Στηρίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την  ενίσχυση της βιομηχανίας και του τουρισμού, των καινοτόμων ΜΜΕ και της  κοινωνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, την επέκταση και την αναβάθμιση της ενέργειας και των υποδομών. Στην αντίληψη της εργασίας ως βασικού μοχλού ανάπτυξης και την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Προτάσσοντας πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των  εργαζομένων, τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας και την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. Την ολοκλήρωση των θεσμικών τομών  για την επιτάχυνση των επενδύσεων, την θεσμοθέτηση σαφών χωροταξικών κανόνων και τον  ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους.

 

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας το δημοσιονομικό απόθεμα που εξασφάλισε ο  ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, να δράσει άμεσα για να περιορίσει την ύφεση και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη, και παράλληλα να υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Είναι μια δυνατότητα έξω από τις προθέσεις και τις ιδεολογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Μόνο μία κυβέρνηση με σαφές ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό στίγμα,  μπορεί να κάνει πράξη αυτό το προοδευτικό πολιτικό σχέδιο.

 

Best Of

«Καμπανάκι» από Μαξίμου σε όσους έχουν γίνει… συμπαρουσιαστές στα ΜΜΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Το σχετικό καμπανάκι είχε ακουστεί από την...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την επίσκεψή...

Οικονόμου: Η πορεία που έχει ανοίξει η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακοπεί

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα πάντα για να ευνοήσει τους τραπεζίτες

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να δείξει ότι βρίσκεται σε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ήρθαν τα ΔΩΡΟ ΣΚΡΑΤΣ για τα Χριστούγεννα

Εορταστικοί λαχνοί με ειδική περιοχή για ευχές που μοιράζουν...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το...

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή, και η εξουσία ενδιαφέρεται μόνο για την… αυτοδυναμία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ήρθαν τα ΔΩΡΟ ΣΚΡΑΤΣ για τα Χριστούγεννα

Εορταστικοί λαχνοί με ειδική περιοχή για ευχές που μοιράζουν έως και 100.000 ευρώ     Σε εορταστικό κλίμα μπαίνει το ΣΚΡΑΤΣ, με δύο νέους χριστουγεννιάτικους λαχνούς. Τα...

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών

Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και υψηλής αστάθειας, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) συνεχίζει...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία Τα δύο τελευταία παιχνίδια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξάγονται σήμερα. Η...