Άμεση ανάγκη αλλαγών στη Φίλιππο Ένωση. 3.000 οικογένειες, που ζουν από τον Ιππόδρομο, αγωνιούν για το μέλλον τους


 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, για την ανάγκη άμεσων αλλαγών στη Φίλιππο Ένωση.
Όπως σημειώνει με νόημα, “κινδυνεύουν 3.000 οικογένειες που ζουν από τον Ιππόδρομο”.
Αναλυτικά, η ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου:
 
 
Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά
τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη
Θέμα: Άμεση ανάγκη αλλαγών στη Φίλιππο Ένωση
γιατί κινδυνεύουν 3.000 οικογένειες που ζουν από τον ιππόδρομο
 
Σύμφωνα με πλειάδα δημοσιευμάτων και επίσημες ανακοινώσεις ιπποδρομιακών φορέων που καταθέτω, βρίσκεται σε κίνδυνο η επιβίωση 3.000 οικογενειών, που ζουν από την ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα. Αιτία για αυτό αποτελούν οι αποφάσεις, οι πράξεις και οι πρακτικές της διοίκησης της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), με τις ιπποδρομιακές τάξεις να ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
Από τα τέλη του 2017 και την εκλογή του Γιάννη Μυτιληναίου στην προεδρία της ΦΕΕ, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για ενέργειες που τορπιλίζουν τις ιπποδρομίες. Κορυφαία συνέπεια των ενεργειών αυτών ήταν η διακοπή της διεξαγωγής ιπποδρομιών, τον περασμένο Δεκέμβριο, που έχει ως απόρροια δυσμενείς επιπτώσεις για τις ιπποδρομιακές τάξεις, αλλά και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
Η διακοπή της διοργάνωσης ιπποδρομιών σημειώθηκε όταν η Ένωση Ιδιοκτήτων Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ) και η Ένωση Επαγγελματικών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ) ανακοίνωσαν την αποχή τους από τις εγγραφές, λόγω αυθαίρετων, άδικων και καταχρηστικών αποφάσεων της ΦΕΕ. Οι αποφάσεις των ιδιοκτητών και προπονητών που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ενεργών ίππων στο Μαρκόπουλο, σε συνδυασμό με το μειούμενο συνολικό δυναμικό των ενεργών ίππων (κάτω από 300), κατέστησαν αδύνατη τη διοργάνωση ιπποδρομιών, με τρόπο που εγγυάται το κύρος και την αξιοπιστία τους.
Πέρα από τα παραπάνω, η πλειοψηφία της ιπποδρομιακής κοινότητας «βράζει» με τις ενέργειες της διοίκησης Μυτιληναίου, καταγγέλλοντας ότι ενεργεί ως «κράτος εν κράτει» και ότι αντιμετωπίζει την ΦΕΕ, ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ως «προσωπικό λόμπι». Μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες αναδεικνύουν προβληματικές καταστάσεις, που εκτείνονται από «γκρίζες σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις» έως φαινόμενα «σύγκρουσης συμφερόντων» και «σύγχυσης ιδιοτήτων ελεγχόμενου και ελεγκτή».
Για παράδειγμα, σημειώνεται ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΦΕΕ, Πέτρος Ζαφείρης, προσφέρει ταυτόχρονα κτηνιατρικές υπηρεσίες στους ίππους του κυρίου Μυτιληναίου. Με άλλα λόγια, υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου προσφέρει υπηρεσίες (αλήθεια με τι παραστατικά και ποια αμοιβή;) στον ιδιοκτήτη ενός από τους μεγαλύτερους στάβλους στον ελληνικό ιππόδρομο. Μάλιστα, αυτή η ιδιότυπη εργασιακή σχέση λαμβάνει χώρα, όταν οι δύο προαναφερθέντες καλούνται, εκ της θέσης και των αρμοδιοτήτων τους στη ΦΕΕ, να διασφαλίζουν την αξιοπιστία, την αμεροληψία και τη διαφάνεια στις ελληνικές ιπποδρομίες.
Επιπλέον, αλγεινή εντύπωση προκαλεί καταγγελία που έγινε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος πως άτυπος και στενός σύμβουλος (χωρίς, βεβαίως, επίσημο ρόλο στη ΦΕΕ ή τα ιπποδρομιακά δρώμενα) του κυρίου Μυτιληναίου είναι ο Χρήστος Ιμιρτζιάδης, πρώην ιδιοκτήτης ίππων, που έχει αποβληθεί δια βίου από τον ιππόδρομο, καθώς η ίδια η ΦΕΕ έκρινε ότι «αποδεδειγμένα προέβη σε πλείονες πράξεις παράνομες… προκειμένου να εξασφαλίσει προσχεδιασμένο αποτέλεσμα», σε  ιπποδρομία που διεξήχθη στις 24 Οκτωβρίου 2008. Και πρέπει να διερευνηθεί εάν πράγματι, ο Πρόεδρος της ΦΕΕ έχει στο πλευρό του έναν άνθρωπο που έχει κριθεί ότι προσπάθησε να στήσει αγώνες και πως μπορεί να συμβαίνει τούτο εάν πράγματι έχει αποβληθεί δια βίου από τον ιππόδρομο.
Επιπλέον, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, οι ενέργειες της διοίκησης Μυτιληναίου έχουν προκαλέσει χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων, που όπως μας πληροφορούν οι επαΐοντες  πλήττουν τον ιππόδρομο. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2018, σημειώθηκε αγανακτισμένη αντίδραση της ΕΙΔΙΕ, της αρχαιότερης ένωσης ιδιοκτητών ίππων, τα μέλη της οποίας έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από τα 2/3 των ενεργών ίππων στο Μαρκόπουλο. Με αφορμή την προσπάθεια της ΦΕΕ να επιβάλει μονομερώς νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, εξέδωσε ανακοίνωση με σοβαρές καταγγελίες για «κλίμα τρομοκρατίας», «κυνήγι μαγισσών», άνιση μεταχείριση ιδιοκτητών και για το γεγονός ότι «ο ελεγκτής είναι συγχρόνως και ελεγχόμενος».
Τον Μάιο του 2018, οι πρακτικές της διοίκησης Μυτιληναίου έφεραν αντιδράσεις ακόμη και εντός της ΦΕΕ, καθώς τρία μέλη της (Ασπασία Ράλλη, Γρηγόρης Παπαχρήστου και Γεώργιος Παρθένης) κατήγγειλαν υπέρβαση αρμοδιοτήτων, καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου και των νόμων, μεθοδεύσεις και παρατυπίες, που προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στην ιπποδρομιακή κοινότητα.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, η ίδια η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απέρριψε αποφάσεις της διοίκησης Μυτιληναίου, για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις τελούσαν κατά παράβαση του Κώδικα Ιπποδρομιών και βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων, μεταξύ άλλων.
Σημείο καμπής υπήρξε ο Νοέμβριος του 2018, όταν τέθηκε σε διαβούλευση νέος αθλητικός νόμος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκείνη την περίοδο, η ΕΙΔΙΕ και η ΕΝΕΠΔΙ εξέφρασαν τη στήριξη τους προς το νομοσχέδιο. Το γεγονός αυτό οδήγησε τη διοίκηση και τα όργανα της ΦΕΕ, που δεν επιθυμεί οποιαδήποτε αλλαγή, σε ενέργειες που θεωρούνται «εκδικητικές».
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο, επιβλήθηκε αποκλεισμός στον πρόεδρο της ΕΙΔΙΕ, με την Ένωση να καταγγέλλει «επιμελή και συστηματική προσπάθεια του Προέδρου της ΦΕΕ και της Επιτροπής Ιπποδρομιών, να απομονώσουν τον Πρόεδρο της ΕΙΔΙΕ…» και «πογκρόμ εναντίον όσων τάχθηκαν υπέρ του Νομοσχεδίου, το οποίο συνεχίζεται καθημερινά…».
Την ίδια περίοδο, και η ΕΝΕΠΔΙ κατήγγειλε πρακτικές άνισης μεταχείρισης των μελών της από τις Επιτροπές Ελέγχου της ΦΕΕ, λόγω της στήριξης που παρείχε στο αθλητικό νομοσχέδιο.
Με τη σειρά τους, τα γεγονότα αυτά οδήγησαν εν τέλει στη διακοπή διεξαγωγής των ιπποδρομιών.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι η θέση σας για τις καταγγελίες που έχει διατυπώσει η ιπποδρομιακή κοινότητα για τη διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της ΦΕΕ, η οποία αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου;
  2. Μετά την διαβούλευση επί του Αθλητικού Νομοσχεδίου, πότε αναμένονται πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία της ΦΕΕ, ώστε να αποκατασταθούν οι αρχές της νομιμότητας, της ισότητας και της αμεροληψίας εντός του ιπποδρόμου;
  3. Με δεδομένο ότι οι ιπποδρομιακές τάξεις έχουν καλέσει για την παρέμβαση της Πολιτείας, ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες που προτίθεστε να αναλάβετε, ώστε να διαφυλάξετε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και να προστατεύσετε τις 3.000 οικογένειες που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα;
  4. Μήπως έχει ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με τις ανωτέρω καταγγελίες καθόσον ενδεχομένως πέραν των πιθανών κολάσιμων πράξεων, να ζημιώνει και το Δημόσιο από πράξεις ή παραλήψεις της Διοίκησης Γιάννη Μυτιληναίου;

 
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
 
Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις ιπποδρομιακών φορέων
Η Φίλιππος Ένωση τορπιλίζει τις ελληνικές ιπποδρομίες
https://eretikos.gr/athlitismos/i-filippos-enosi-torpilizei-tis-ellinikes-ippodromies/
Τι (δεν) θα πει ο Γ. Μυτιληναίος και πώς η Φίλιππος Ένωση φέρνει σε αδιέξοδο 3.000 οικογένειες
https://ipodromos.gr/2019/01/14/%CE%A4%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%93-%CE%9C%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B7-%CE%A6/
«Διδάσκει ήθος» ο μυστικοσύμβουλος του Γιάννη Μυτιληναίου
https://www.mikrometoxos.gr/didaskei-ithos-o-mystikosymvoylos-toy-gianni-mytilinaioy/
Το απύθμενο θράσος ενός «ειδικού συνεργάτη»
https://kourdistoportocali.com/news-desk/apythmeno-thrasos-enos-idikou-synergati/
Ο κύβος ερρίφθη: Ο Γ. Βασιλειάδης ικανοποιεί διαχρονικά αιτήματα της ιπποδρομιακής κοινότητας για τη ΦΕΕ
https://www.zougla.gr/sports/a8limata/article/o-kivos-erif8i-o-g-vasiliadis-ikanopi-diaxronika-etimata-tis-ipodromiakis-kinotitas-gia-ti-fe
17/04/2018
Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος κατά ΦΕΕ για τον κώδικα ιπποδρομιών
ανακοίνωση της ΕΙΔΙΕ:
https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1607967/enosh-idiokthton-dromonon-ippon-ellados-kata-fee-g.html
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΔΙΕ 24/10
https://www.ippodromia.gr/slider/1635-anakoinosi-eidie-24-10.html
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΔΙΕ 29/11/2018
https://www.ippodromia.gr/news-el/1675-anakoinosi-eidie-29-11-2018.html
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΕ 19/12/18
https://www.ippodromia.gr/news-el/news-world/1698-anakoinosi-tis-eidie-19-12-18.html
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΕ    21/12/2018
https://www.eidie.gr/nea-anakoinoseis/nea-apo-tin-ellada/item/1071-omofono-psifisma-tis-genikis-synelefsis-tis-eidie
«Φρένο» στην ΦΕΕ από το υπουργείο Αθλητισμού
https://www.iapopsi.gr/freno-stin-fee-apo-to-ypoyrgeio-athlitismoy/
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΕΠΔΙ
18/12/2018
https://www.ippodromia.gr/ippodromies/diethneis/1696-anakoinosi-enepdi.html
ίδρυση ένωσης επαγγελματιών προπονητών δρομώνων ίππων
https://ippobet.gr/wp-content/uploads/2018/09/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%A0%CE%94%CE%99-24.09.2018-2.pdf
Ιππόδρομος: Ξεκάθαρη στήριξη του Αθλητικού Νόμου Βασιλειάδη από τους προπονητές ίππων
Ανακοίνωση 30/11/2018
https://www.espressonews.gr/reportaz/2018/11/178903/ippodromos-xekathari-stirixi-toy-athlitikoy-nomoy-vasileiadi-apo-toys
 
Κοινοποίηση:
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)
 

Best Of

Δυο γαλάζιοι που… βιάστηκαν να εμφανίζονται ως υποψήφιοι βουλευτές, «κόβονται» από το Μαξίμου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Δυο «γαλάζια» στελέχη που… βιάστηκαν να θεωρήσουν...

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η Δύση πρέπει να αλλάξει υπόδειγμα στρατηγικής απέναντι στη νέα Τουρκία

Του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου Πηγή: Βήμα της Κυριακής Στον διπολικό κόσμο του...

Γ. Βαληνάκης: Να χαλάσουμε τα σχέδια του Ερντογάν

Γράφει ο Γιάννης Βαληνάκης Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα" Παρά την αντίληψη...

Ο Σγουρός χάνει το τρένο της… ρεβάνς για την Περιφέρεια Αττικής

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Γιάννης Σγουρός βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το… επίμαχο φιλί της Τζιλ Μπάιντεν στον σύζυγο της Κάμαλα Χάρις, που… σκανδάλισε

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Στην Ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης,...

Ο (αδιόρθωτος) Τραμπ υποστηρίζει ότι θα σταματήσει την… καταστροφή της Αμερικής από τον Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Την ώρα που η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς...

Η απάντηση των Ρεπουμπλικανών στην ομιλία Μπάιντεν και στον… Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Εξαιρετικά εμβληματική η επιλογή της Σάρα Χάκαμπι...

Οι… ασυγκράτητοι Ρεπουμπλικανοί που αποδοκίμασαν τον Μπάιντεν

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Όχι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά είναι...

Ο Μπάιντεν συνέχισε τις… γκάφες και στην ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Οι... γκάφες που συνοδεύουν τον Τζο Μπάιντεν...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το… επίμαχο φιλί της Τζιλ Μπάιντεν στον σύζυγο της Κάμαλα Χάρις, που… σκανδάλισε

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Στην Ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, οι στιγμές... στα παρασκήνια, ήταν από εκείνες που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον, κυρίως των social media. Από...

Ο (αδιόρθωτος) Τραμπ υποστηρίζει ότι θα σταματήσει την… καταστροφή της Αμερικής από τον Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Την ώρα που η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς έδινε την επίσημη απάντηση των Ρεπουμπλικανών στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την Κατάσταση της...

Η απάντηση των Ρεπουμπλικανών στην ομιλία Μπάιντεν και στον… Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Εξαιρετικά εμβληματική η επιλογή της Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, για να δώσει την απάντηση στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την Κατάσταση της...