To ελληνικό περίπτερο της ΕΧPO-2017 του Καζακστάν, έχει… την τιμητική του

Υστερόγραφα Team
Posted on July 21, 2017, 4:00 pm
27 secs

 

 

Στην μακρινή Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, τα ελληνικά χρώματα έχουν σήμερα την τιμητική τους!

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ΕΧPO-2017, η oποία φιλοξενείται για το τρίμηνο 10 Ιουνίου-10 Σεπτεμβρίου 2017 στην καζακική πρωτεύουσα, κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει τη δυνατότητα να εορτάσει την «Εθνική της Ημέρα», ώστε να δώσει την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης, να μυηθούν στον πολιτισμό και στις προωθητικές της δράσεις.

Έτσι και η χώρα μας. Ο σημερινός εορτασμός της «Εθνικής Ημέρας της Ελλάδας» στην EXPO-2017 του Καζακστάν αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός για τη διοίκηση του περιπτέρου μας. Το οποίο στεγάζεται μαζί με τα περίπτερα των υπόλοιπων 114 συμμετεχουσών χωρών και των 21 οργανισμών, στις ειδικές εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για τη φιλοξενία του σημαντικότερου γεγονότος της χρονιάς για τη χώρα της Μεγάλης Στέπας, στην ξεχωριστή πόλη της Αστάνα.

Η θεματική του περιπτέρου μας; H «Φύσις εν ενεργεία» ή αλλιώς “Energized nature/physis energy”. Εισάγοντας δύο κύριους άξονες: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη γεωφυσική μας θέση, υπό το πρίσμα του γενικότερου θέματος της φετινής ΕΧPO που είναι η «μελλοντική ενέργεια».

 

Εnergy is in the ΑΙR…

Καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που στεγάζει το περίπτερό μας, δεν γίνεται να μην παρατηρήσει τον τίτλο που συνοδεύει τη διαδρομή του.

Με τη φράση Energy is in the AIR! μας καλωσορίζει λοιπόν το ελληνικό περίπτερο. Μέσα από ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον που το μπλε της θάλασσας κυριαρχεί, συνδυασμένο με το λευκό χρώμα που γαληνεύει τις ψυχές.

Τα «Υστερόγραφα» βρέθηκαν στον χώρο της EXPΟ-2017 και ξεναγήθηκαν στο ελληνικό περίπτερο. Όπου όπως κάθε επισκέπτης, με τη χρήση εξελιγμένων οπτικοκουστικών συστημάτων και ψηφιακών μέσων, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει νοερά στα πανέμορφα τοπία της Ελλάδας.

Να ξεναγηθεί μέσα από το πέρασμα του χρόνου, εκκινώντας από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, μέχρι τη σύγχρονη εποχή, όπου ο τουρισμός αποτελεί το σημαντικότερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν. Με το αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό να αναπτερώνει συναισθήματα και σκέψεις και να ταξιδεύει το νου και την ψυχή του εκάστοτε επισκέπτη, σε ένα μαγευτικό ταξίδι στις ομορφιές της ελληνικής φύσης, με συνοδοιπόρο το ζεστό αγκάλιασμα του ήλιου.

 

Από το Α έως το Ω…

Ακριβώς δηλαδή όπως το λογότυπο που συνοδεύει την Ελληνική Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση. Με κάθε γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου να ονοματίζει και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της χώρας μας. Όπως αποτυπώνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν χθες για τη σημερινή ιδιαίτερη ημέρα της Ελλάδας. Μίας εκ των χωρών που έχει αφήσει το στίγμα της στο μακρινό Καζακστάν. Με την ύπαρξη ελληνικής κοινότητας που μετρά αυτήν την στιγμή πάνω από 10.000 Έλληνες, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα. Αλλά και λόγω των άριστων διμερών μας σχέσεων με τους φιλέλληνες Καζάκους.

Με την ολοκλήρωση των προετοιμασιών, ξεκίνησαν και οι σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις. Οι οποίες άνοιξαν με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας από Έλληνες που χρησιμοποιούν το Instagram. Και οι  οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης του ελληνικού περιπτέρου, προσκομίζοντας τις όμορφες φωτογραφίες τους υπό τις εξής θεματικές: «Αρχαία Ελλάδα – Ήλιος, Φωτιά, Άνεμος – Σύγχρονοι Έλληνες, πορτρέτα, urban & lifestyle – Ταξιδεύοντας στα νησιά – Όταν η Γη παράγει… – Μεσογειακή διατροφή – Ελλάδα, ένας τόπος γεμάτος ενέργεια…». Φωτογραφίες που θα προβάλλονται δημόσια στο ελληνικό περίπτερο, αλλά και ψηφιακά μέσω του ιστοτόπου της Ελληνικής Συμμετοχής.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη χθεσινή συγκινητική ημέρα, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των επισκεπτών που βρέθηκαν στο ελληνικό περίπτερο, για τις εικόνες που αναδεικνύουν την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Ελλήνων, η σημερινή σημαντική και εορταστική ημέρα περιβάλλεται από έναν μανδύα επισημότητας. Καθώς παρίσταντο ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συνοδευόμενος από τον Γενικό Επίτροπο της Ελλάδας στην EXPO και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Ηλία Ξανθάκο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece κ. Ηλία Αθανασίου, τον Έλληνα Πρέσβη στο Καζακστάν κ. Αλέξανδρο Κατράνη και τον Διευθυντή Γραφείου του ΕΟΤ Μόσχας και ΚΑΚ κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου.

Με το σχετικό tweet που αναρτήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της Ελληνικής Συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση, να αποτυπώνει οπτικά την επισημότητα του σημερινού γεγονότος.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού κ. Παπαδημητρίου στην Αστάνα, έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομίας του Καζακστάν κ. Timur Suleimanov και με τον Υπουργό Επενδύσεων του Καζακστάν κ. Jenis Kassimbek. Επιπλέον, στις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσημη ξενάγηση του Υπουργού Οικονομίας της Ιαπωνίας κ. Hiroshige Heko στο ελληνικό περίπτερο, ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον κ. Υπουργό για να ζητήσει τη στήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Οσάκα για τη φιλοξενία της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2025.

Όσον αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της σημερινής ημέρας, η χορευτική ομάδα παραδοσιακών χορών «Χωροπαίγνιο», προσκεκλημένη του ελληνικού περιπτέρου, ανεβαίνει στην επίσημη σκηνή της ΕΧΡΟ 2017, στο πιο κεντρικό σημείο του μεγαλοπρεπούς εκθεσιακού χώρου, μπροστά στο Nur Alem. Το καζακικό περίπτερο, ύψους 100 μέτρων και διαμέτρου 80 μέτρων, που αποτελεί το μεγαλύτερο σφαιρικό κτίριο του κόσμου.

«Σκορπίζοντας» έτσι τους μουσικούς ρυθμούς της χώρας μας στη στέπα του Καζακστάν και οδηγώντας μέσα από έναν μουσικό περίπατο τους επισκέπτες προς το ελληνικό περίπτερο, για να γνωρίσουν τα ήθη, τα έθιμα, τα τοπία και τις μουσικές παραδόσεις της πατρίδας μας.

Εμείς, ας ξεναγηθούμε μέσα από τις φωτογραφίες που εξασφάλισαν τα «Υστερόγραφα», στο όμορφο περίπτερό μας. Που αν και μπορεί να μην έχει την έκταση που έχουν κάποια από τα περίπτερα των άλλων χωρών, έχει ωστόσο της θέρμη της φιλοξενίας που παρέχουν τα μαγευτικά τοπία της χώρας μας, που μόνο αυτά συνδυάζουν το βαθύ μπλε της θάλασσας με το ανοιχτό γαλάζιο του ουρανού, και τη θέρμη του ζεστού μας ήλιου.

 

 

 

 

 

 Φωτογραφίες: Άρτεμις-Δήμητρα Κοροβέση

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι