O Μάρτιν Σουλτς έφυγε, για να… επιστρέψει (στις Βρυξέλλες)

Αθηνά Κοροβέση
Posted on January 24, 2017, 8:13 am

«Είμαι περήφανος που τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους συναδέλφους μου, κάναμε το Κοινοβούλιο σημείο εστίασης του ευρωπαϊκού διαλόγου και των πολιτικών». Με αυτήν τη φράση αποχαιρέτισε ο Μάρτιν Σουλτς την προεδρική έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

Μόλις στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, ο επί πέντε χρόνια Πρόεδρος, ανακοίνωσε με μία συνέντευξη τύπου, την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το προεδρικό έδρανο, προς χάριν μίας επιστροφής στα πολιτικά ζητήματα της χώρας του.

Ο Πρόεδρος που έκανε γνωστό το Ευρωκοινοβούλιο στο ευρύ κοινό με τις φιλοδοξίες, την οξυθυμία του πολλές φορές, αλλά και τη λατρεία του για δημόσια προβολή, αποχωρεί από τις Βρυξέλλες… ή τουλάχιστον έτσι υπαινίσσεται.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο Σουλτς δεν «πρόκειται να πάει πουθενά»! Δεν έχουν και άδικο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, δεν έκανε ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αποχαιρετιστήριες ομιλίες, αλλά πολύ περισσότερες, τόσο στους συναδέλφους του, όσο και σε δημοσιογράφους.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες πηγές αναφέρουν ότι θα παραιτηθεί της θέσης του, μόνο σε περίπτωση που υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητάς του ως ευρωβουλευτή και μίας ενδεχόμενης τοποθέτησής του στον υπουργικό θώκο… του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας για παράδειγμα. Μία θέση που ο ίδιος εντόνως θα επιθυμούσε…

Μέχρι νεωτέρας λοιπόν, και μέχρι να διαλευκανθεί το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία, όχι νωρίτερα από τις προγραμματισμένες εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι πηγές «τοποθετούν» τον Σουλτς στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος, μαζί με τον Γιούνκερ, αποτελούν τις δύο περισσότερο αναγνωρίσιμες μορφές των ευρωπαϊκών οργάνων. Δεν είναι τυχαίο, καθότι και οι δύο έντονες προσωπικότητες, με αστείρευτο χιούμορ και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Η δημοτικότητα του Σουλτς, μάλλον θα αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η οικειοθελής αποχώρησή του από μια θέση που όχι μόνο κύρος και αίγλη παρέχει, αλλά και παχυλό μισθό, τον έχει κάνει περισσότερο αγαπητό στο ευρύ κοινό.

Στις 19 Ιανουαρίου, μόλις δύο μέρες μετά την αντικατάστασή του από το νέο Πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι, ευχαρίστησε τους τριακόσιους χιλιάδες ακόλουθούς του στο Twitter με μία φωτογραφία. Και ο αριθμός βαίνει ολοένα και αυξανόμενος…

Δηλώνοντας ότι έχει πάθος με τα βιβλία, έχει εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του κατά το παρελθόν, ότι κρατάει καθημερινά… ημερολόγιο, ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εξαιρετική μνήμη του.

Στο μέλλον βέβαια, ίσως χρειαστεί να ανατρέξει στην ημέρα-ορόσημο για τον ίδιο, την 17η Ιανουαρίου 2017, για να επιβεβαιώσει τις ίδιες του τις σκέψεις.

Το Spiegel πάντως, σε δημοσίευμά του, το οποίο όμως δεν επικαλείται κάποια πηγή, γράφει ότι ο Σουλτς άφησε να εννοηθεί σε στενούς του συνεργάτες πριν τα Χριστούγεννα, ότι δε θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του για την Καγκελαρία. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μειωθούν κατά πολύ οι πιθανότητες να τοποθετηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι αυτή η θέση μάλλον προορίζεται για τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σε περίπτωση συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Οπότε και θα επιβεβαιωθεί το σενάριο που επικαλούνται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.