Mπορεί το Μουντιάλ να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας;

Υστερόγραφα Team
Posted on August 21, 2017, 7:00 pm

 

[email protected]

 

Μπορεί το θέμα των ημερών να είναι η τρομοκρατία, με τις συζητήσεις για την εξάλειψή της να απασχολούν εντόνως τη διεθνή κοινότητα, υπό τη σκιά των τελευταίων αιματηρών επιθέσεων, ωστόσο μία σύνδεση του ζητήματος με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου μοιάζει κατά πολύ δευτερεύουσα. Ίσως και ανύπαρκτη.

Μία τοποθέτηση όμως επί του συγκεκριμένου θέματος, αναφορικά με τη θετική σύνδεση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διοργάνωσης ενός Μουντιάλ, έρχεται από την πολύπαθη Χώρα του Κόλπου. Το Κατάρ.

Σαν να παρακάμπτεται, θα λέγαμε, η προσεχής διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από τη Ρωσία το 2018, και όλα τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν απευθείας στην αμέσως επόμενη διοργάνωση του 2022 από το Κατάρ.

Εν μέσω, τόσο της απειλής της τρομοκρατίας που σκιάζει ολόκληρη την υφήλιο, όσο και του κυρίαρχου αυτήν την στιγμή ζητήματος για το Κατάρ (αλλά και για την έκβαση των διμερών του σχέσεων με τις γείτονές του χώρες), δηλαδή του διπλωματικού αποκλεισμού του από χώρες της Μέσης Ανατολής, το ερώτημα του τίτλου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αντικείμενο προς σχολιασμό από τους διοργανωτές του Μουντιάλ.

Κυρίως δε, όταν ο λόγος για τον οποίο αποκλείστηκε η χώρα από τις γείτονές της, ήταν οι κατηγορίες περί υπόθαλψης της τρομοκρατίας.

Σε εκπομπή του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αl Jazeera, ο Γενικός Γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ, επιχειρεί μία ανάλυση επί του ζητήματος, έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Μιλώντας επί της ουσίας για το όραμά του για το Μουντιάλ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Χασάν αλ Θαουάντι (Hassan al Thawadi), το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αποτελεί το τέλειο εργαλείο για να αγωνιστούμε πραγματικά και να σταματήσουμε την εισχώρηση τρομοκρατών σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αξιοποιώντας το πραγματικό όφελος και τις πραγματικές δυνατότητες του Παγκοσμίου Κυπέλλου”.

Στο πλαίσιο των κατηγοριών που δέχεται η χώρα του, για υποστήριξη των τρομοκρατών, τόνισε τα εξής: “Η δέσμευση του κράτους του Κατάρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι προφανής και ακλόνητη. Το Κατάρ αναγνωρίζει ξεκάθαρα ότι o αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός, και ως εκ τούτου ενυπάρχει η ευθύνη να αποτραπούν οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες που οδηγούν σε τρομοκρατικές ενέργειες”.

Ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ειδικότερα, ότι η πρόληψη της τρομοκρατίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την υποστήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών καθώς και με την ύπαρξη οικονομικής σταθερότητας που οδηγεί στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Μία δύναμη, όπως είπε, που έχουν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Χαρακτηρίζοντας το Μουντιάλ του 2022, ως έναν οικονομικό κινητήρα, που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του διπλωματικού αποκλεισμού στη διοργάνωση του Μουντιάλ, ο Χασάν αλ Θαουάνι ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για την ύπαρξη plan B, σχετικά με την εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών για τον εφοδιασμό της χώρας του, έπειτα και από το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με τη Σαουδική Αραβία. Όπως άλλωστε έχει γνωστοποιηθεί από τη Χώρα του Κόλπου, που προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που υπέστη.

“Σε μια εποχή διχασμού χρειαζόμαστε κάθε ευκαιρία για να γιορτάσουμε τις διαφορές μας και να προωθήσουμε την κοινή μας ανθρωπιά”, συμπληρώνει ο Γενικός Γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής, μεταφέροντας ένα μήνυμα ενότητας και αλληλοϋποστήριξης των χωρών της Μέσης Ανατολής, υπό το πρίσμα ίσως και των τελευταίων εξελίξεων. Που έχουν επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, επιτυγχάνοντας την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών του Κατάρ, για την ετήσια θρησκευτική προσευχή των Μουσουλμάνων, στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

Ενώ τέλος, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στο γεγονός, ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί την μοναδική στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο, που πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA.

Η οποία εκτός από μοναδική, είναι και η πλέον αμφιλεγόμενη. Καθώς έχει προξενήσει, όσο καμία άλλη στο παρελθόν, την κατακραυγή άλλων χωρών, που πιέζουν εμμέσως το Κατάρ να παραιτηθεί του δικαιώματός του να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Όσο ουτοπικό και αν ακούγεται αυτό το σενάριο τη δεδομένη χρονική στιγμή, που τα έργα για τις εγκαταστάσεις προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

 

(19 Μαΐου 2017. Tα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, του Διεθνούς Γηπέδου Khalifa, μετά και την ανακαίνισή του. Φωτογραφία: Handout Qatar 2022/Getty Images Europe)

 

(Φωτογραφία: Ανώτατη Επιτροπή Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ)

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι