H “ακλόνητη” σύμβουλος του Τραμπ… σε ένα επιτελείο που όλο αλλάζει

Υστερόγραφα Team
Posted on July 23, 2017, 9:15 am
40 secs

 

[email protected]

H διοίκηση του Τραμπ έχει αδιαμφισβήτητα κάτι το πρωτοφανές… Κάτι στο οποίο όλοι θα συμφωνήσουν. Και αυτό δεν είναι κάτι άλλο εκτός από την ταχύτητα με την οποία εναλλάσσει τα πρόσωπά της…

Αν και στις 20 Ιουλίου συμπλήρωσε μόλις ένα εξάμηνο ως ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ δεν έχει καταφέρει να «οικοδομήσει» τη σταθερότητα που απαιτείται στη διοίκησή του. Με αλλεπάλληλους «ανασχηματισμούς», εκούσιους ή ακούσιους, το κλίμα που εισπράττει ο αμερικανικός λαός, αλλά και κατ΄ επέκταση ολόκληρη η υφήλιος, είναι η επικράτηση μία χαοτικής κατάστασης στο επιτελείο του. Όπου δεν δίνονται «συγχωροχάρτια» στους αποστατούντες και όπου οι απολύσεις και οι παραιτήσεις… έχουν μπει στον αυτόματο. Εν μέσω μάλιστα σκανδάλων, με βασικότερο την έρευνα που αφορά στις διασυνδέσεις του Τραμπ και των συνεργατών του για επαφές με τη Ρωσία.

Ο αντίλογος θα ήταν βεβαίως, πως με αυτόν τον τρόπο, ο Αμερικανός Πρόεδρος απαλλάσσει των καθηκόντων του όποιον δεν φέρει εις πέρας τη δουλειά που του έχει ανατεθεί, αναζητώντας ικανότερα στελέχη για τις σχετικές θέσεις. Αυτό θα ήταν ένα ικανοποιητικό επιχείρημα αναφορικά με τη βιωσιμότητα μίας διοίκησης. Όμως στην περίπτωση της διοίκησης Τραμπ, ο αντίλογος αυτός είναι απών. Δεδομένης της συχνότητας της εναλλαγής προσώπων, που αγγίζει… την ταχύτητα του φωτός. Αλλά κυρίως, λόγω της ίδιας της φύσης της διοίκησης, που έχει ως επικεφαλής την πιο αμφιλεγόμενη ηγετική προσωπικότητα που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη.

Με τελευταίο παράδειγμα την ανακοίνωση της αποχώρησης του Σον Σπάισερ από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, και την αντικατάστασή του από την Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, που εκτελούσε καθήκοντα αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, η αμερικανική και παγκόσμια κοινή γνώμη, αναμένει με απορία τι επρόκειτο να συμβεί έως το τέλος μίας τετραετίας, που από το ξεκίνημά της, έδωσε ικανοποιητικά δείγματα «ασυμβατότητας» με την παράδοση των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο, υπάρχουν και τα στελέχη-κελεπούρια. Που ο Τραμπ φαίνεται ότι τα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την υπερέκθεση. Και μάλλον δε θα τα άφηνε για κανένα λόγο να ξεφύγουν από τις «πύλες» του Λευκού Οικου. Όπως συμβαίνει δηλαδή με την Ηοpe Hicks.

To όνομά της δε σας θυμίζει μήπως τίποτα; Απολύτως λογικό. Καθώς η παρουσία της Hicks στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν… αόρατη. Αλλά ταυτόχρονα, καταλυτική! Και όπως προκύπτει από τις πηγές, η πίστη της προς τον Πρόεδρο ποτέ δεν αμφισβητήθηκε.

 

Ποια είναι όμως η Ηοpe Hicks;

H 28χρονη Ηicks, η οποία είχε ασχοληθεί με το μόντελινγκ στα εφηβικά της χρόνια, συνεργαζόμενη με τον οίκο Ralph Lauren, κατάφερε να διεκδικήσει μία θέση στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, παρά την ανυπαρξία εμπειρίας της στην πολιτική. Παρόλο που οι γονείς της είχαν εργαστεί στο πλευρό βουλευτών του Κογκρέσου. Ενώ κάνοντας μία έρευνα του γενεαλογικού της δέντρου, ο παππούς της Hicks εργαζόταν στο Υπουργείο Γεωργίας επί Προεδριών Τζόνσον και Νίξον.

Γεννημένη στις 21 Οκτωβρίου του 1988 στο Γκρίνουιτς του Koνέκτικατ, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Υόρκη, η Hope Charlotte Hicks όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, κατόρθωσε να αποτελέσει μία από τις νεαρότερες συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Harnik. 24 Ιανουαρίου 2016, Αϊόβα Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Το σημαντικότερο όμως. Πρόκειται για ένα από τα «μακροβιότερα» στελέχη στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη βραχύβια ενασχόλησή του με την πολιτική. Ακολουθώντας έτσι τα βήματα των γονιών της, αλλά με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια.

H Ηicks σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Southern Methodist University, στο Ντάλας της Πολιτείας Τέξας, παράλληλα με την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό. Όμως στη μετέπειτα πορεία της ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις. Και αυτός ήταν και ο προπομπός της σημαντικής καριέρας που θα ακολουθούσε.

Το 2012 εργαζόταν για την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Ηiltzik Strategie, και ειδικότερα για την πελάτισσα της εταιρείας Ιβάνκα Τραμπ (στον τομέα της μόδας για τον οποίο είναι γνωστή η Πρώτη Κόρη), αλλά για άλλες επιχειρήσεις της δυναστείας Τραμπ.

Το 2014 προσχώρησε στον Οργανισμό Τραμπ εργαζομένη με πλήρη απασχόληση, όπου συνεργαζόταν εκ των έσω πλέον με την Ιβάνκα, βοηθώντας την να επεκτείνει το brand name της, αλλά και το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Απ’ ότι φαίνεται, η Πρώτη Κόρη έμεινε ιδιαιτέρως ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες της Hicks, και μάλλον ήταν εκείνη που έπεισε τον πατέρα της να την κάνει εκπρόσωπο Τύπου της προεκλογικής του καμπάνιας τον Ιανουάριο του 2015. Μιας και η Πρώτη Κόρη έχει βοηθήσει αρκετούς, είναι η αλήθεια, να εισέλθουν στο χώρο της πολιτικής και να συναναστραφούν με τον πατέρα της -Πρόεδρο πλέον- ώστε να συνεργάζεται και η ίδια μαζί τους, από τον Λευκό Οίκο.

Φωτογραφία: Drew Angerer/Getty Images North America. 12 Δεκεμβρίου 2016. Η Hope Hicks στο λόμπυ του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, κατά τις συζητήσεις για τη στελέχωση της νέας διοίκησης Τραμπ. 

 

Και κάπως έτσι ξεκινάει και το επαγγελματικό όνειρο για την Hope Hicks, που βρέθηκε να υπηρετεί τον Πρόεδρο Τραμπ ως σύμβουλός του, από την καίρια θέση της Διευθύντριας της Στρατηγικής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

Οι τόνοι που κρατάει είναι ωστόσο πολύ χαμηλοί, και σπανίως εμφανίζεται τόσο στα τηλεοπτικά και φωτογραφικά πλάνα όσο και σε κέντρα διασκέδασης. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το στιγμιότυπο, όπου όταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ο Ντόναλντ Τραμπ περιόδευσε για την πραγματοποίηση ενός τελευταίου “Thank You rally”, ώστε να ευχαριστήσει τους πολίτες που τον ψήφισαν, κάλεσε την Ηicks στο βήμα, λέγοντας πως είναι λίγο ντροπαλή, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχα. Και εκείνη, διόλου δεν τον διέψευσε, καθώς το μόνο που ξεστόμισε γεμάτη συσταλτικότητα ήταν «Kαλά Χριστούγεννα σε όλους» και «Ευχαριστώ Ντόναλντ Τραμπ».

Ίσως όμως για αυτούς τους λόγους να έχει κερδίσει τον Αμερικανό Πρόεδρο. Τόσο δηλαδή γιατί πρόκειται για την εκλεκτή της κόρης του, όσο και για την χαμηλών τόνων συμπεριφορά της. Τόσο χαμηλών τόνων μάλιστα, που ο λογαριασμός που διαθέτει στο Τwitter είναι ανενεργός.

Όμως η εμπιστοσύνη που εμπνέει στον Τραμπ είναι ασύγκριτη. Έχει εκφραστεί δε και η άποψη ότι η Hicks αποτελεί ένα «σουβενίρ από τον Πύργο Τραμπ», το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ το πήρε μαζί του στο νέο του ταξίδι στην Ουάσινγκτον, ώστε να μπορεί να νοσταλγεί τις καλές εποχές από τη Νέα Υόρκη.

Είτε αυτό ισχύει είτε όχι, αυτό που μάλλον συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η Ηicks διαθέτει το «χάρισμα» που λίγοι έχουν, να επηρεάζει τη σκέψη του Προέδρου Τραμπ. Όπως και να κατανοεί πλήρως κάθε σκέψη του. Αλλά να καταλαβαίνει ταυτόχρονα γιατί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τον αντιπαθεί.

Έτσι εξηγείται επομένως και το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε μόνο εκείνη να βρίσκεται μαζί του στο Οβάλ Γραφείο, όταν παραχώρησε συνέντευξη πριν λίγες ημέρες στην “The New York Times”.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές, που αναρωτιούνται αν η Hicks βοηθάει πραγματικά τον Πρόεδρο να ενισχύσει την “America First” ατζέντα του, ή απλά του δίνει το έναυσμα να καταδιώκει ολόκληρη τη διοίκησή του, και τελικώς τον εαυτό του, ως άνθρωπος με αυτοκαταστροφικές τάσεις. Την βλέπουν δηλαδή ως μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου-προβλήματος που μαστίζει τη διοίκηση Τραμπ. Και το οποίο αποτελείται από στελέχη που δεν είναι ικανά να δώσουν ειλικρινείς συμβουλές στον Πρόεδρό τους, λόγω της απειρίας τους, που τα οδηγεί τελικώς στο να μην μπορούν να ελέγξουν τις αυτοκαταστροφικές παρορμήσεις του Τραμπ και συνακόλουθα να τον καθοδηγούν σε παγίδες.

Άλλοι πάλι, χαρακτηρίζουν την Hicks ως σύμβουλο που κάνει εξαιρετική δουλειά στο να διαχειρίζεται μία ανεξέλεγκτη προσωπικότητα. Ή όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Stu Loeser, εκπρόσωπος Τύπου του πρώην Δημάρχου της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, «Η Hicks κάνει εξαιρετική δουλειά με τον χειρότερο πελάτη στην παγκόσμια ιστορία». Μία φράση που μάλλον τα συνοψίζει όλα…

Σε κάθε περίπτωση, η Hicks εκτός από σύμβουλος του Προέδρου και Διευθύντρια της Στρατηγικής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, αντιμετωπίζεται πολλές φορές και ως μέλος της οικογενείας Τραμπ. Καθώς συναντιέται αρκετές φορές με το ζεύγος Τζάρεντ Κούσνερ-Ιβάνκα Τραμπ. Όπως επίσης τους πλαισιώνει σε ιδιαίτερες οικογενειακές στιγμές. Όπως συνέβη πριν δύο μήνες κατά την επίσκεψη του Τραμπ, μετά της οικογενείας του, στο Βατικανό, στο πλαίσιο της πρώτης του περιοδείας σε Ασία και Ευρώπη. Όπου τα μέλη της οικογενείας Τραμπ φωτογραφήθηκαν ενώπιον του Πάπα Φραγκίσκου.

Με την ακόλουθη φωτογραφία να επιβεβαιώνει αυτήν τη σκέψη, και με το παραπάνω…

Φωτογραφία: Getty Images. 24 Μαΐου 2017, Βατικανό.

 

Ίσως τέλος, να πρόκειται για την «Ελπίδα» (όπως μεταφράζεται το όνομά της), στο όνομα της οποία «πίνει νερό» ο Τραμπ.

Ή αντίστροφα, μπορεί να πρόκειται και για το άτομο στο οποίο έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες, και κατ΄ επέκταση την τυφλή εμπιστοσύνη του…

 

Φωτογραφία: REUTERS/Mike Segar. 14 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Τραμπ ακούει προσεκτικά την Hicks, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Μίσιγκαν. 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι