“Fake” εκτελεστικά διατάγματα Τραμπ… στη “σκηνή” του θεάτρου των εντυπώσεων

Υστερόγραφα Team
Posted on April 28, 2017, 9:31 pm
3 secs

[email protected]

 

Και μόνο στην εκφώνηση του ονόματος του Πλανητάρχη, οι εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό είναι άπειρες. Κάποιος φροντίζει συνεχώς γι’ αυτό άλλωστε. Κάποιον που η τεχνολογία τον βοηθάει εξίσου σε απερίγραπτο βαθμό. Ώστε να παρέχει πλήρη και απευθείας ενημέρωση στο κοινό του. Όχι απαραιτήτως αρνητικό αυτό το τελευταίο. Κάθε άλλο μάλιστα. Αποδεικνύεται ιδιαιτέρως χρηστικό για τον απλό Αμερικανό πολίτη και για όλους εμάς που αποκτήσαμε ξαφνικά ένα εξαιρετικά έντονο ενδιαφέρον για τα εσωτερικά ζητήματα της Αμερικής.

Ερχόμενοι ωστόσο στην πρώτη πρόταση της προηγούμενης παραγράφου, μία από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες των πρώτων 100 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί και εκείνη που τον παρουσιάζει καθήμενο να υπογράφει αποφάσεις. Μία εικόνα όμως με μοτίβο επαναλαμβανόμενο, σαν από ταινία. Με εναλλαγή κάποιων από τους συντελεστές κάθε φορά, με βασικό πρωταγωνιστή όμως πάντα τον ίδιο. Είτε στο Οβάλ Γραφείο είτε σε κάποιον άλλο ιδανικό… για υπογραφές χώρο. Κάτι ανάλογο δηλαδή της παρακάτω φωτογραφίας, που δημοσίευσε ο ίδιος ο Πρόεδρος στο Τwitter του, κατά την πρόσφατη υπογραφή του προεδρικού εκτελεστικού διατάγματος για την προώθηση της γεωργίας και της αγροτικής ευημερίας στην Αμερική.

Όταν η συζήτηση όμως έρχεται στα εκτελεστικά διατάγματα, και επ΄ αφορμής της επετείου των 100 ημερών της “εποχής του Ντόναλντ Τραμπ”, μοιραίως η σύγκριση με τους προκατόχους του είναι αναπόφευκτη. Πόσο μάλλον όταν τα ίδια τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Ποιο επιβεβαιώνουν; Την πληθώρα των υπογραφών που έχουν “πέσει” στο τραπέζι αναφορικά με την εξουσιοδότηση που δίνεται στον εκάστοτε Πρόεδρο να νομοθετεί μέσω της έκδοσης εκτελεστικών διαταγμάτων.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εκατό ημερών της θητείας του, ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος έχει υπογράψει 29 εκτελεστικά διατάγματα, τα περισσότερα από κάθε άλλο Αμερικανό Πρόεδρο από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ (ο οποίος είχε υπογράψει 99, με ένα σύνολο 3.721 κατά τη διάρκεια και των δύο θητειών του). Όταν κάποιοι εκ των αμέσως προηγούμενων Προέδρων έχουν υπογράψει σχεδόν τα μισά, με τον Ομπάμα να βάζει 19 υπογραφές, τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο 11 και τον Μπιλ Κλίντον 13.

Τη στιγμή μάλιστα που ήταν εκείνος που του ασκούσε κριτική στον τέως Πρόεδρο Ομπάμα για τη δική του έξαρση υπογραφών, μία πραγματικότητα βέβαια, ως υφαρπαστή της εξουσίας. Ενώ τώρα περήφανα δηλώνει, μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ότι αποτελεί τον Πρόεδρο που έχει επιτύχει τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών από την εποχή του Ρούζβελτ. Βάζοντας κιόλας την πρώτη υπογραφή από την πρώτη ημέρα της εξουσίας του.

Για να μην τον αδικούμε, πρόκειται όντως για ένα επίτευγμα ενός υπερδραστήριου και μοναδικού Προέδρου που φαίνεται να νοιάζεται για τη χώρα του. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, πολλοί υποστηρίζουν, μεταξύ των οποίων και τα “fake news”, ότι πρόκειται για ένα θέατρο… εντυπώσεων, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τις φωτογραφίες που απαθανατίζουν την πράξη, να αποτελούν το μέσο για να περάσει το “σωστό” μήνυμα στο λαό. Με “Τραμπ” υπογραφές να διακηρύσσουν τις προτεραιότητες του, χωρίς ουσιαστικά να τις υλοποιούν. Καθώς τα περισσότερα εκτελεστικά διατάγματά του είναι βασισμένα σε δελτία τύπου και σε οδηγίες προς το υπουργικό του συμβούλιο.

Εκτελεστικά διατάγματα ενός Προέδρου, που αν μπορούσε, θα καταργούσε τους νόμους που δεν του αρέσουν. Αντ’ αυτού στέλνει “προειδοποιητικά” μηνύματα προς τη γραφειοκρατία, ώστε να επιτύχει “την αρχή ενός νέου τρόπου ζωής, που δεν έχει δει η χώρα του για πολλά, πολλά χρόνια”, όπως δήλωσε σε μία από τις τελετές υπογραφής. Ένας “νέος τρόπος ζωής” που συνοψίζεται στην κατάργηση δύο κανόνων για κάθε νέο κανόνα και στο διορισμό “αξιωματούχων και ομάδων εργασίας κανονιστικών μεταρρυθμίσεων” για τον προσδιορισμό των στόχων σε κάθε οργανισμό, με σκοπό τον περιορισμό του συνολικού κόστους στο μηδέν για κάθε νέα ρύθμιση εντός του 2017.

Αδιαμφισβήτητα όλα αυτά φαίνονται μεγαλεπήβολα αλλά και σημαίνοντα γεγονότα, όταν όμως έπονται τα νομοθετικά κείμενα, που (μάλλον) απογοητεύουν, οι επικριτές του δε θα σταθούν στον μεγάλο αριθμό διαταγμάτων και υποσχέσεων, αλλά σε κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να του καταρρίψει αυτήν την αίγλη.

Προσωρινά μπορεί η φωτογενής εικόνα του επικοινωνιακού Προέδρου όταν υπογράφει, να δημιουργεί εκτός από ολίγον τρόμο στο λαό, και μία τάση πίστης προς τα μεγαλόπνοα αυτά σχέδια (στους υποστηρικτές του τουλάχιστον), η υπερβάλλουσα δραστηριότητα όμως δεν συνεπάγεται πάντα την επιτυχία. Πόσο μάλλον όταν θεωρείσαι αμφιλεγόμενος Πρόεδρος. Όπου η προεδρία σου αποτελεί ένα στοίχημα αμφίδρομο, τόσο για εσένα τον ίδιο τον Πρόεδρο, όσο και για τον ίδιο το λαό σου. Μόνο που εκείνος που έχει το δικαίωμα τελικής κρίσης είναι πάντα ο δεύτερος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα επηρεαστεί αναμφίβολα από το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα (ή μη) των νομοθετικών πονημάτων του “προεξάρχοντος” του προεδρικού θώκου.

Ένα προσωπικό στοίχημα, που όπως παραδέχτηκε δημοσίως και ο ίδιος ο Τραμπ, ο βαθμός δυσκολίας του τον ξάφνιασε. Κατ΄ αντιστοιχία ίσως με το παγκόσμιο… ξάφνιασμα που προκάλεσε, προκαλεί και θα προκαλεί η προεδρία του.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι