Χατζηδάκης: Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε την υπευθυνότητα, τη δουλειά και την κοινή λογική


 
Χαιρετισμός του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη
στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ
Θα ήθελα να αρχικά να ευχαριστήσω την ΟΤΟΕ για την πρόσκληση. Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας.
Κυρίες και κύριοι, γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες έχουν ενοχοποιηθεί στον δημόσιο διάλογο. Παραμελούμε όμως ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία ανάπτυξη χωρίς ένα σύγχρονο, υγιές και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα που πατάει γερά στα πόδια του. Όπως δεν μπορεί να πάρει μπροστά ένα αυτοκίνητο που δεν έχει βενζίνη.
Και αυτό φυσικά όσο σημαντικό είναι για την οικονομία, τόσο σημαντικό είναι για τους εργαζομένους. Οι οποίοι, προφανώς θέλουν ένα υγιές περιβάλλον για να δουλέψουν και να εξελιχθούν.
Όλοι αυτοί που λένε, λοιπόν, ότι ενδιαφέρονται για τους εργαζομένους καλό είναι να ενδιαφερθούν και για το τραπεζικό σύστημα. Διότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής όσο το εργασιακό του περιβάλλον πάει κατά διαόλου.
Το πρόβλημα του τραπεζικού μας συστήματος ξεκινάει όπως όλοι γνωρίζετε το 2010. Οι τράπεζες έχουν δεχθεί 3 χτυπήματα:
o   Μείωση καταθέσεων.
o   Κούρεμα ομολόγων.
o   Αύξηση κόκκινων δανείων.
Είναι κάτι το οποίο από την πλευρά μας δεν έχουμε λόγο να το κρύψουμε.
Αλλά νομίζω ότι και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι, ενώ η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί το 2014, με τα πειράματα του 2015 οδηγηθήκαμε σε:
o   Μείωση των καταθέσεων από 160 σε 120 δις ευρώ.
o   Επιβολή capital controls που ακόμη δεν έχουν αρθεί.
o   Νέα ανακεφαλοποίηση με βάρη για τους φορολογουμένους.
o   Εκτίναξη των κόκκινων δανείων μετά από σταθεροποίησης το 2013-14.
o   Και σαν να μην έφταναν αυτά, η αξία των τραπεζικών μετοχών πηγαίνει διαρκώς προς τα κάτω. Ενώ το 2014 η συνολική κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έφτασε τα 33,4 δις, Ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 3,95! Έχασαν σχεδόν το 90% της αξίας τους!
Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προχωρήσουμε στα βήματα που χρειάζονται για να μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να επανέλθει σε υψηλές επιδόσεις και να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης για την οικονομία μας.
Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις:

  1. Η πρώτη πρόκληση έχει να κάνει με τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων που αποτελεί βαρίδι στα πόδια των τραπεζών. Πριν ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι αντιμετώπιζε το πρόβλημα αυτό με τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, μάλιστα, έλεγε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίζουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους μέσα σε 86 μέρες. Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά, ο κ. Δραγασάκης ξηλώνει τον νόμο αυτό και συζητάει για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού! Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κυβερνητικές παλινωδίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία. Για αυτό και ευελπιστώ πως, έστω και τώρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποια λύση, και ελπίζω να είναι μια λύση που δεν θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2016 μια ολοκληρωμένη πρόταση με κίνητρα και κυρώσεις για τις τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους με τρόπο σφαιρικό, γρήγορο και δίκαιο. Τόσο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, όσο και για το Δημόσιο και τις τράπεζες. Διότι πιστεύουμε ότι η αναδιάρθρωση των δανείων είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση που πρέπει να μετατραπεί από απειλή σε ευκαιρία.

  1. Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με την ψηφιακή επανάσταση που αλλάζει τη φύση του τραπεζικού κλάδου παγκοσμίως Με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως.

Κανείς δεν γνωρίζει σε τι βαθμό –και πόσο γρήγορα- οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι η επανεκπαίδευση έχει κεντρικό ρόλο να επιτελέσει. Στη Νέα Δημοκρατία, λέμε πως ο ιδιωτικός τομέας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, οφείλει να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στο σύστημα επανεκπαίδευσης, το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα βοηθάει τους εργαζομένους να αποκτούν τα εφόδια που θα τους χρησιμεύσουν στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Είναι άδικο πρωτίστως απέναντι σε αυτούς να μένουμε κολλημένοι σε πρακτικές του παρελθόντος.

  1. Όμως μη γελιόμαστε. Η βασικότερη προϋπόθεση για να προχωρήσει το τραπεζικό σύστημα έχει να κάνει με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ούτε οικονομία, ούτε τραπεζικό σύστημα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση με την πολιτική της υπερφορολόγησης και της εχθρικότητας απέναντι στις επενδύσεις δεν επιτρέπει την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Το βλέπουμε μεταξύ άλλων και στο επιτόκιο των ομολόγων μας που καθιστά απαγορευτική την επιστροφή μας στις αγορές. Ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η εμπιστοσύνη συνολικά στην ελληνική οικονομία είναι να κάνουμε μια στροφή στη σοβαρότητα. Στη λογική της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν απαιτούνται μαγικές λύσεις. Απαιτείται απλά να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

 
Κυρίες και κύριοι, γνωρίζουμε καλά πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει ικανά στελέχη τα οποία δεν υπολείπονται σε τίποτα από τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες.
Για να μπορέσει, λοιπόν, ο τραπεζικός τομέας να πάει μπροστά, δεν απαιτείται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Ούτε στα τραπεζικά ζητήματα, ούτε στην οικονομία μας γενικότερα.
Χρειάζεται απλά να ανοίξουμε τα μάτια μας στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Να εφαρμόσουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, πράγματα που πέτυχαν αλλού και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πετύχουν και στη χώρα μας. Διότι δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος που άφησαν πίσω τους την κρίση και τα μνημόνια και προχωράνε μπροστά.  Πρέπει, επιτέλους, να εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας και ιδίως το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό μας, πολλοί εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας.
Δεν έχουμε περιθώριο να καθυστερήσουμε άλλο. Δοκιμάσαμε τις μαγικές συνταγές και τα λεφτόδεντρα και το πληρώσαμε ακριβά. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε την υπευθυνότητα, τη δουλειά και την κοινή λογική.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...