Φώφη Γεννηματά: Κόντρα σε όσους ναρκοθετούν την πορεία μας προς το αύριο


 
 

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής
Αυτά που ακούμε από το πρωί είναι ένας παραλογισμός κόντρα στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.
Σε συνθήκες κοινοβουλευτικής και πολιτικής ομαλότητας, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος , θα ήταν μια κορυφαία θεσμική διαδικασία.
Σήμερα παίζεται «κρυφτό» πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις.
«-Ψηφίζω τα δικά σου. -Όχι δεν μπορείς να ψηφίσεις και τα δικά μου, ψήφισε μόνο τα δικά σου. -Και πού ξέρεις τι θα προτείνω; Μπορεί να μπλοφάρω – Τα βλέπω. Δε με νοιάζει. Πρότεινε ό,τι θες, εγώ θα το κάνω όπως θέλω και χωρίς να έχω κανέναν ανάγκη».
Όχι δεν είναι διάλογος από πολιτική επιθεώρηση, ούτε από χαρτοπαικτική λέσχη.
Είναι η πραγματικά οδυνηρή ιστορία αυτής της Αναθεώρησης, σε σκηνοθεσία και εκτέλεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Με αυτή τη φθηνή λογιστική, με αυτή τη σχεδόν τζογαδόρικη διάθεση προσεγγίζουν οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού το ιστορικό αναθεωρητικό εγχείρημα.
Δυστυχώς σήμερα η συζήτηση διεξάγεται σε μια Βουλή που βιώνει καταστάσεις παρακμής και εκφυλισμού.
Μια Βουλή με θεσμικές ακροβασίες. Μια βουλή των πρόθυμων και των βολικών συμπληρωμάτων.
Με μια πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ με υπολείμματα της ακροδεξιάς και τους γνωστούς γυρολόγους.
Εικόνα που προκαλεί αποστροφή στους πολίτες και ευνοεί μόνο την ακροδεξιά.
Και είστε εσείς προσωπικά κ. Τσίπρα ο αρχιτέκτονας αυτού του πολιτικού και κοινοβουλευτικού ευτελισμού.
Κλείνει σήμερα άλλο ένα κεφάλαιο της ιλαροτραγωδίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Της Κυβέρνησης που «κλωσούσε» την Αναθεώρηση επί τρεισήμισι χρόνια και την έφερε στο τέλος του βίου αυτής της Βουλής.
Το βλέμμα το έχει στραμμένο στις εκλογές και την ήττα που έρχεται και παίζει τα τελευταία της  χαρτιά παντού: στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στους θεσμούς και τη Δημοκρατία.
Αποδεικνύεται, έτσι, αυτό που λέγαμε εδώ και καιρό: πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε, δεν τόλμησε ποτέ να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Δεν τόλμησε ποτέ να αντιπαραθέσει τις δικές του απόψεις για ένα ανθεκτικό και λειτουργικό Σύνταγμα.
Χρησιμοποιεί κάθε θέμα και το Σύνταγμα, για να καλλιεργήσει εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις, να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη μέσω της τεχνητής πόλωσης και των πλαστών διαχωριστικών γραμμών.
Το παιχνίδι αυτό, της τεχνητής πόλωσης και του διχασμού, το παίζει βέβαια και η ΝΔ, τη βολεύει.
Η οποία την Άνοιξη υπονόμευσε ανοιχτά τις πρωτοβουλίες μας για μια ουσιαστική και συναινετική διαδικασία.
Και τώρα, αρχικά μεν δημιούργησε κλίμα «αποχής», εν συνεχεία δε με μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» – φαίνεται ότι είναι κολλητική- ζήτησε την αναθεώρηση των περισσότερων άρθρων του Συντάγματος, αποβλέποντας και αυτή σε κομματικά οφέλη μετά τις εκλογές.
Ωστόσο, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται και από τις δύο πλευρές να υποβαθμιστεί το αναθεωρητικό εγχείρημα, η δική μας Παράταξη θα επιμείνει να αποδίδει στη διαδικασία το κύρος και τη σπουδαιότητα που της αναλογεί.
Γιατί, μπορεί σε πολλούς να διαφεύγει η στάση του καθενός μας διαχρονικά, όπως οι ευθύνες της ΝΔ για την αποτυχία του 2008.
Η δική μας Παράταξη όμως, έχει γράψει με υπευθυνότητα, τις πιο ουσιαστικές αναθεωρητικές παρεμβάσεις το 1986 και το 2001, στο κείμενο του μεταπολιτευτικού μας Συντάγματος.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Εμείς συμφωνούμε να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα στα σημεία και στην έκταση που πρέπει.
Επικεντρωμένο στον πολίτη και με κυρίαρχο στόχο την ανάκτηση  της εμπιστοσύνης του στην Πολιτεία και την Πολιτική. Την εμβάθυνση και τελικά την εμπέδωση της Δημοκρατίας.
Όταν τον περασμένο Μάρτιο έστειλα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή με τις δικές μας προτάσεις για μια συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος, Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πετούσαν χαρταετό.
Βλέπετε, τότε, έπρεπε να τοποθετηθούν υπεύθυνα και σοβαρά.
Όμως, τότε, ο κ. Τσίπρας προτίμησε να συνεχίσει την ανεκδιήγητη δήθεν «Δημόσια Διαβούλευση για το Σύνταγμα» που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ.
Διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Και σταθήκαμε απέναντι στη στείρα λαγνεία των μεταρρυθμίσεων όσο και στο φαινόμενο του συνταγματικού λαϊκισμού. Στη ρηχή και επικίνδυνα δημαγωγική προσέγγιση του Συντάγματος ως του «φαρμάκου για κάθε αρρώστια».
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επένδυσαν στην Αναθεώρηση για να αντλήσουν εφήμερα πολιτικά οφέλη.
«Θολώνοντας» το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που αυτή η Αναθεώρηση όφειλε να έχει.
Τη συναίνεση και τη συνεννόηση που έπρεπε να είναι το βάθρο αυτού του εγχειρήματος.
Όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης, όσες ουσιαστικές συμβολές κι αν καταγράφηκαν από τους δικούς μας βουλευτές, όσο και από βουλευτές άλλων πολιτικών δυνάμεων, δυστυχώς η Συνταγματική Αναθεώρηση πνίγηκε στο «μύλο» της κομματικής διαπάλης.
Υποβιβάστηκε ως ένα ακόμη αντικείμενο του πολιτικού ανταγωνισμού και των «κοντόφθαλμων», αν όχι «τυφλών» κομματικών σκοπιμοτήτων.
Κι έτσι, κοιτώντας το δέντρο της «κυβερνητικής επιβίωσης» ή της «κομματικής συνοχής», χάθηκε το δάσος. Χάθηκε ξανά -όπως το 2008- κι αυτή η ευκαιρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, απαξιωμένος, στα τελειώματά του, να επενδύσει πάνω στο μόνο που του έμεινε: τον διχασμό.
Απέναντι σε αυτές τις λογικές, το Κίνημα Αλλαγής, επιμένει ότι απαιτείται να δούμε με προσοχή και πολιτική υπευθυνότητα, το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Έγινε κάτι τέτοιο σήμερα, σε αυτή τη Βουλή; Όχι.
Τόσο η Κυβερνητική πλειοψηφία όσο και η ΝΔ, οι 2 όψεις του fake δικομματισμού, αποδείχθηκαν πολύ λίγοι για να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Ενέργεια, την Αυτοδιοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές. Κυριάρχησαν οι παρωπίδες.
Αρνούμαστε να γίνουμε κομμάτι ενός αντι-θεσμικού αντι-κοινοβουλευτικού σκηνικού που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 110 για την αναθεώρηση.
Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες , εμείς δεν θα μείνουμε παθητικοί θεατές.
Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, να γίνει η αναθεώρηση παιχνίδι για λίγους.
Ούτε σε αυτή τη Βουλή που έχει απωλέσει σημαντικό βαθμό της νομιμοποίησής της, στο δρόμο προς τις εκλογές. Ούτε όμως και στην επόμενη.
Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας , η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μίας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει «εν λευκώ» εντολή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ό,τι αναλογεί στην πραγματική πολιτική μας ισχύ για να μην αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους.
Καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους.
Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας.
Να στηρίξουμε το οικοδόμημα του Κοινοβουλευτισμού, που πλήττεται και αμφισβητείται.
Να τονώσουμε τη λειτουργία και την ανθεκτικότητα των πολιτειακών μας θεσμών.
Αυτή η πολιτική στόχευσή μας, αποτυπώνεται και στην πρότασή μας για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία καταθέσαμε στην Επιτροπή και στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο.
Χωρίς επικίνδυνο μαξιμαλισμό -όπως της ΝΔ που ζητά να αλλάξει το μισό Σύνταγμα, σαν να ασφυκτιά στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο.
Χωρίς τα κενά συνθήματα και τα λαϊκιστικά ανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς μείναμε στην ουσία.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η προστασία των συνταγματικών ελευθεριών δεν είναι πλειοδοτικός διαγωνισμός.
Ιδιαίτερα στο κεφάλαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Στο πεδίο των διακρίσεων, εμείς δεν αρκούμαστε στα ημίμετρα που κρύβουν ερμηνευτικές παγίδες.
Θεωρούμε αναγκαίο να προστεθεί η ρητή απαγόρευση κάθε είδους διακρίσεως, στη βάση της ταυτότητας φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και κάθε άλλης κατάστασης ή αιτίας.
Οι προτάσεις μας αυτές είναι σε συμφωνία με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που κάποια «γράμματα» πρέπει να γνωρίζει.
Είμαστε διαχρονικοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεπείς πολέμιοι των διακρίσεων.
Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την καταγωγή του, τις πολιτικές και θρησκευτικές του πεποιθήσεις, τα χαρακτηριστικά φύλου, τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και από κάθε άλλη κατάσταση, πρέπει να απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες.
Αυτή είναι η πεμπτουσία της ουσιαστικής ισότητας των πολιτών, της αληθινής ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Της ισότητας των ευκαιριών όλων.
Όχι άλλες κλειστές πόρτες. Όχι άλλο κοινωνικό περιθώριο. Όχι άλλο μίσος.
Τις διακρίσεις πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ολομέτωπα. Όχι a lacarte.
Δείτε τη Μόρια και τα άλλα «κολαστήρια ψυχών» στα νησιά μας.
Η λέξη «διάκριση» είναι τόσο λίγη για να περιγράψει όσα υφίστανται οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι των νησιών.
Σε ένα cocktail ανευθυνότητας και κυβερνητικής αναλγησίας.
Αλλά φαίνεται πως, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, η ανθρωπιστική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ «χάθηκε» μπροστά στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για τη μεταναστευτική πολιτική.
Πραγματική πρόοδος είναι ο αγώνας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, βήμα-βήμα, σε κάθε νομοθέτημα, σε κάθε πράξη της Διοίκησης.
Να τις χτυπήσουμε στη ρίζα τους, στο επίπεδο της κοινής νομοθεσίας.
Χωρίς ασκήσεις συνταγματικού ακτιβισμού που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα ερμηνευτικά προβλήματα από όσα προσπαθούν να λύσουν.
Θρησκευτική Ελευθερία
Στο ευαίσθητο ζήτημα της Θρησκευτικής Ελευθερίας υπήρξαμε η μόνη Παράταξη που μιλήσαμε με θάρρος αλλά και σύνεση για ρεαλιστικές διατυπώσεις.
Με σεβασμό στην ιστορική παράδοση του λαού μας, αλλά και συναίσθηση της μεταβολής των κοινωνικών συνθηκών.
Όταν άλλοι έλεγαν μεγάλα λόγια και επαναλάμβαναν διάφορα κλισέ, ήμαστε οι μόνοι που επιμέναμε ότι απαιτείται και αρκεί Ερμηνευτική Δήλωση στο άρθρο 3 που θα αποσαφηνίζει ότι η έννοια της «επικρατούσας θρησκείας» δεν επιδρά στην άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας κάθε πολίτη.
Και έπειτα όλοι «άλλαξαν τροπάριο» και ακολούθησαν τη δική μας θέση.
Όπως και στο θέμα της δήθεν προοδευτικής τομής στις σχέσεις εκκλησίας – κράτους που ανήγγειλε πομπωδώς τον περασμένο Νοέμβριο ο Πρωθυπουργός  τώρα τα μαζεύει άρον – άρον κάτω από την γενική κατακραυγή. Και καλά ο ίδιος είναι γνωστό ότι έχει τις πολιτικές κωλοτούμπες σε ημερήσια διάταξη. Όμως αλήθεια τι αμηχανία για όλους εκείνους τους πάντα  πρόθυμους, που και τότε  έσπευσαν να υποκλιθούν στον δήθεν προοδευτικό μεταρρυθμιστικό του οίστρο. 
 
Πανεπιστήμια
Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να περάσουμε σε μια νέα εποχή στην Εκπαίδευση, με την αναγνώριση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, με αυστηρή κρατική εποπτεία, αξιολόγηση και αξιοπιστία.
Για να μπει επιτέλους ένα τέλος στη σημερινή υποκριτική κατάσταση της λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κυριολεκτικά στη «γκρίζα ζώνη».
Για να αντιμετωπιστεί το διαβρωτικό για την ελληνική παιδεία και οικογένεια φαινόμενο να φεύγουν νέοι άνθρωποι για σπουδές στο εξωτερικό. Να χάνεται ανθρώπινο κεφάλαιο σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό.
Αντιδρούμε στην απαξίωση και τον ευτελισμό του δημόσιου πανεπιστημίου. Αντιδρούμε στο μοντέλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων.
Εμείς οραματιζόμαστε την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας, στο νέο περιβάλλον του διεθνούς ανταγωνισμού.
Θέλουμε ένα ισχυρό και εξωστρεφές δημόσιο πανεπιστήμιο, πόλο έρευνας και εκπαίδευσης με διεθνή ακτινοβολία. Πρωταγωνιστή και όχι «παρία» της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας.
Που θα αξιοποιεί και θα αποτυπώνει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, το υψηλό επίπεδο των πανεπιστημιακών δασκάλων, την τεχνογνωσία των ερευνητικών μας κέντρων, τη δίψα για μάθηση των φοιτητών μας.
Δημόσια Εκπαίδευση, αναβαθμισμένη, σύγχρονη, ανταγωνιστική.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Το Κίνημα Αλλαγής έχει ως πρωταρχική του πολιτική προτεραιότητα την ικανοποίηση του Αιτήματος Αξιοπρέπειας για κάθε πολίτη.
Ειδικά στη σημερινή συγκυρία της παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας, εκατομμυρίων Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν μπορεί το Σύνταγμα να μην αποτυπώνει το καθήκον της Πολιτείας να μεριμνά για την αξιοπρεπή ζωή κάθε ανθρώπου.
Η πρότασή μας για διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος απαντά σε αυτή ακριβώς την πραγματική συλλογική ανάγκη του λαού μας.
Όχι άλλη επιδοματική «ελεημοσύνη», αλλά μόνιμες και δίκαιες κοινωνικές παροχές.
Πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά
Η Παράταξή μας κατέθεσε πρόταση για την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά και τους πόρους.
Για εμάς το Σύνταγμα πρέπει να περιλαμβάνει ρητή κατοχύρωση της δυνατότητας κάθε πολίτη να απολαμβάνει τα κοινά πράγματα και τους κοινούς πόρους χωρίς διακρίσεις, απαγορεύσεις και αποκλεισμούς.
Αλλά και στον χώρο της εργασίας, εκεί όπου επιστρέψαμε στο αναχρονιστικό μοντέλο του ορισμού κατώτατων αμοιβών από την Κυβέρνηση, επισημαίνουμε την ανάγκη να ενδυναμωθούν ξανά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
Ενίσχυση του πολιτικού συστήματος
Με νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης, προτείναμε τομές για να επανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική.
Ζητήσαμε να αναθεωρηθεί τόσο το status της βουλευτικής ασυλίας όσο και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, για να ισχύουν για όλους πολιτικούς και  πολίτες οι ίδιες παραγραφές.
Είμαστε δε οι μόνοι που απαιτούμε ως σήμερα απόλυτη διαφάνεια και αυστηρό έλεγχο στη χρηματοδότηση και στην οικονομική δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων.
Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι το ισχυρότερο όπλο της Δημοκρατίας κατά των σκευωρών και όσων την επιβουλεύονται.
Καταθέσαμε στέρεες προτάσεις για να τερματισθεί η αδιέξοδη σύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τη θητεία της Βουλής. Διαφωνούμε πλήρως με τον λαϊκισμό της εκλογής Προέδρου απευθείας από τον λαό, που αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος, κατά τρόπο κατάφωρα αντι-κοινοβουλευτικό. Και επειδή σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το σημαντικό ζήτημα για τις κομματικές τους επιδιώξεις- ο ένας να καθορίσει το περιεχόμενο της διάταξης με 151 και ο άλλος να εξασφαλίσει με 180 αυτά που θέλει από αυτή τη βουλή τους προειδοποιώ ότι η διάταξη αυτή αλλάζει οριστικά αλλά το περιεχόμενό της θα πρέπει να διαμορφωθεί από την πλειοψηφία των 2/3 της επόμενης Βουλής και αφού θα έχει υπάρξει νέα λαϊκή ετυμηγορία. Σταματήστε τα παιχνίδια.
Δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη ότι ακόμα σε αυτό το θέμα που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος συναντώνται ο δεξιός και αριστερός λαϊκισμός και πλειοδοτούν σε ανευθυνότητα και δημαγωγία χωρίς όρια.
Κάναμε τολμηρές προτάσεις για να εξαλειφθεί το φαινόμενο των κυβερνητικών προφάσεων που προκαλούν διάλυση του κοινοβουλίου με πρόσχημα εθνικά θέματα.
Για να πάψει ο ευτελισμός του κοινοβουλίου και ιδίως του νομοθετικού έργου -με τις άσχετες ή απαράδεκτες τροπολογίες-.
Για να εξασφαλισθεί η κανονιστική ισχύς σημαντικών νομοθετημάτων μακράς πνοής και αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Δικαιοσύνη
Είναι εντελώς απογοητευτικό ότι δεν βρήκατε τίποτε να πείτε για την αναθεώρηση των διατάξεων σχετικά με τη δικαστική εξουσία.
Κωφεύετε απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης και θωράκισης του Κράτους Δικαίου απέναντι σε κάθε είδους παρεμβάσεις.
Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι οι καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης όχι μόνο απογοητεύουν τους πολίτες αλλά είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, τον εξορθολογισμό του δικαστικού ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων.
Πόσο ακόμη θα κλείνετε τα μάτια στα προβλήματα του δικαστικού συστήματος; Πρέπει -επιτέλους- να μπορέσει ο πολίτης να αισθανθεί ότι μπορεί να βρει το δίκιο του γρήγορα και αποτελεσματικά.
Αυτοδιοίκηση
Μόνοι εμείς ανοίξαμε το κεφάλαιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αναγκαίων συνταγματικών προβλέψεων για την αναβάθμιση του ρόλου, των αρμοδιοτήτων και της αποστολής των Δήμων και των Περιφερειών στο σύγχρονο αποκεντρωμένο μοντέλο που πιστεύουμε και επιδιώκουμε.
Ζητούμε να αναγνωρισθεί ο κομβικός ρόλος των ΟΤΑ .
Θέλουμε Δήμους και Περιφέρειες ισχυρούς αναπτυξιακούς πόλους με οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία, στο πλευρό του πολίτη.
Προτείναμε, επίσης, την διασφάλιση δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες.
Είμαστε η μόνη Παράταξη που μίλησε για τις σημαντικές προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής και την ανάγκη προστασίας της Βιοποικιλότητας.
Για την ανάγκη να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και των νέων τεχνολογιών.
Είναι, λοιπόν, σαφές ποιοι θέλησαν να παίξουν παιχνίδια με τους θεσμούς και ποιοι έδωσαν στη συνταγματική αναθεώρηση το κύρος που της πρέπει και της αναλογεί.
Ποιοι είδαν στο Σύνταγμα ένα ακόμη «εργαλείο» πολιτικής αντιπαράθεσης και ποιοι τόλμησαν να μιλήσουν με όρους εθνικής συνεννόησης για την αναγκαία Πολιτική και Θεσμική Μεταρρύθμιση.
Διότι για εμάς, δεν υπήρξαν ποτέ διλήμματα και δεύτερες σκέψεις.
Το Σύνταγμα είναι το θεμέλιο της Πολιτείας. Ο Καταστατικός Χάρτης της Χώρας.
Γι’ αυτό απαιτείται υπευθυνότητα.
Η παγκόσμια ιστορία έχει διδάξει με τρόπο πικρό τις ολέθριες συνέπειες που μπορούν να έχουν τα παιχνίδια με το Σύνταγμα.
Στεκόμαστε, λοιπόν, απέναντι στο συνταγματικό λαϊκισμό.
Απέναντι στις πρόχειρες λύσεις.
Στις τοξικές συνταγές.
Στον ανέξοδο ακτιβισμό.
Σε κάθε εξω-θεσμική παρέμβαση που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων αντι-δημοκρατικών στοιχείων.
Με τις προτάσεις μας:
Ανακόπτουμε την υποβάθμιση του κύρους των θεσμών.
Αξιώνουμε την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου.
Διεκδικούμε την ανοικοδόμηση του Κοινωνικού Κράτους.
Στοχεύουμε στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας.
Διαφυλάσσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σχεδιάζουμε μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας.
Ένα νέο Κράτος, αποκεντρωμένο, σύγχρονο, εξωστρεφές.
Κόντρα σε όσους ναρκοθετούν την πορεία μας προς το αύριο.
Θα επιμείνουμε στο δρόμο της Προόδου και της Αλλαγής.
Στο δρόμο ενός ισχυρού Κινήματος Αλλαγής που στηρίζει την Ελληνική Πολιτείααπέναντι σε όσους την αμφισβητούν και τη χτυπούν.
Είμαστε εδώ για τη Δημοκρατία!

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...