Φώφη Γεννηματά: Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα

 
ΟΜΙΛΙΑ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή σας.
Σας καλωσορίζω στην πρώτη Σύνοδο της πρώτης αιρετής Κεντρικής Επιτροπής, του  Κινήματος μας.
Εσείς θα βρεθείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Μαζί με τα ανανεωμένα νικηφόρα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.
Εσείς μαζί με τα στελέχη που συγκροτούν το ισχυρό ευρωπαϊκό μας ψηφοδέλτιο. Μαζί με τα στελέχη μας, τους άξιους πρωτεργάτες της Αυτοδιοίκησης στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Μαζί, ξανά μπροστά για νέες νίκες.
*
Μόλις πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε το  Συνέδριο μας. Θέλω να εξομολογηθώ κάτι. Ξέρετε ποιο είναι για μένα το πιο σημαντικό επίτευγμα αυτού του Συνεδρίου; Το χαμόγελο των τεσσάρων χιλιάδων και πλέον αντιπροσώπων απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό. H πίστη και η απόφαση στο βλέμμα τους και η χαρά της συμμετοχής τους. Μια εικόνα χίλιες λέξεις.
Το Συνέδριο μας υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.
Βγήκαμε ενωμένοι, δυνατοί και μάχιμοι.
Ομόφωνα πιστοποιήσαμε  την αυτόνομη πορεία και την πολιτική στρατηγική της παράταξης και τώρα και μετά τις εκλογές.
Το Συνέδριο μας,  ανέδειξε τη νέα ενότητα  του χώρου και την κοινή μας απόφαση να προχωρήσουμε με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα.
Άφησε πίσω του το χθες, την εσωστρέφεια, το θολό τοπίο.
Σήμερα ολοκληρώνουμε τη συγκρότησή μας  με την εκλογή του Γραμματέα της ΚΠΕ  και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου. Αυτό που θα αποτελέσει μαζί με τη δική σας συμμετοχή και πολιτική συμβολή, το ενιαίο   πολιτικό κέντρο του Κινήματος Αλλαγής.
Για την θέση του Γραμματέα θέλω να προτείνω και πάλι τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Και όχι μόνο για την πρωτιά του στην εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Η θητεία του Μανώλη ως Γραμματέα, ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.
Εξέφρασε το νέο στίγμα, την δυναμική της ανανέωσης.
Απέδειξε ότι έχει την ωριμότητα, την ευθύνη, την αποφασιστικότητα, να χειρισθεί κρίσιμα θέματα για το Κίνημά μας.
Σας ζητώ να επιβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό του.
*
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θέλω σήμερα να μιλήσω για την Ελλάδα και τους Έλληνες με λόγια χωρίς φιοριτούρες, κρυστάλλινα και σταράτα. Για το σήμερα και το αύριο.
Ο τόπος δεν αντέχει και νέες περιπέτειες.
Πέρασαν χρόνοι πολλοί από τότε που η χώρα, μετά την καταστροφική τετραετία της Δεξιάς του κ. Καραμανλή, μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων.
Οι Έλληνες πλήρωσαν πολλά περισσότερα από άλλους λαούς που βρέθηκαν στην ίδια μοίρα με εμάς, ανοχύρωτοι στην κρίση.
Εκείνοι βρήκαν τον δρόμο τους γρήγορα γιατί πρυτάνευσε το συμφέρον της χώρας τους. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος άφησαν πίσω τους προ πολλού τα χρόνια της κρίσης. Εμείς πληρώσαμε ακριβά το μάρμαρο των συγκρούσεων, της πόλωσης και του διχασμού.
Η χώρα πορεύτηκε χωρίς πυξίδα σε μια εποχή και σε μια περιοχή που εγκυμονούσε και εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους αλλά και που δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες.
Το 2015 έχει καταχωρηθεί πλέον στην ιστορία και τη συνείδηση του λαού ως ο χρόνος της καταστροφής και παράλληλα ο χρόνος της χαμένης ευκαιρίας.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του κατέστρεψαν τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής και τρόπου διακυβέρνησης.
Οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο πανάκριβο μνημόνιο και την παραδίδουν με τη θηλιά στο λαιμό, σε επιτροπεία με όρους δυσβάσταχτους.
Και τώρα, μπροστά στις εκλογές, οι μύθοι έχουν καταρριφθεί.
Ήρθαν ως το ηθικό νέο απέναντι στο διεφθαρμένο παλιό.
Και αποδείχθηκαν πιο παλιοί από αυτό που έλεγαν παλιό.
Ήρθαν ως το κόμμα των πολλών απέναντι στα κόμματα των ελίτ. Και δημιούργησαν το χειρότερο καθεστώς διαπλοκής πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Ήρθαν ως ο φορέας της προόδου απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό.
Και πρόσβαλαν βάναυσα τη δημοκρατία, χειραγώγησαν τους θεσμούς, προσπάθησαν να καταλάβουν το κράτος και υλοποίησαν κατά γράμμα τις επιλογές που επέβαλαν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης.
Σε όλη τους  τη διαδρομή  πορεύτηκαν  σε μια σταθερή συμμαχία με την ακροδεξιά μέχρι να φθάσουμε στην σημερινή παρδαλή και ευκαιριακή πλειοψηφία σε συνθήκες σήψης και συναλλαγής.
Ήρθαν ως πρώτη φορά αριστερά και δημιούργησαν τη νέα δεξιά.
Παρέλαβαν μια χώρα έτοιμη να βγει από τα μνημόνια και παραδίδουν μια χώρα αιχμάλωτη για τα επόμενα πολλά χρόνια, βυθισμένη στην κρίση, την ανασφάλεια και την αμηχανία.
Καθηλώνουν την χώρα, υπονομεύουν τις προοπτικές της, φτωχοποιούν τον λαό.
Και τώρα βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση μπροστά στην αδυναμία να υπερασπίσουν τις επιλογές και τα πεπραγμένα τους.
Επιχειρούν να φορέσουν προσωπείο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια να πείσουν ότι είναι κάτι άλλο. Καταφεύγουν στη σκανδαλοθηρία, προκειμένου να πλήξουν τον κύριο πολιτικό τους αντίπαλο που είναι το κίνημα αλλαγής. Νοιώθουν την ανάσα μας και φοβούνται.
Ο τόπος δεν αντέχει άλλο την παρακμή και τα αδιέξοδα. Το δικό μας ιστορικό χρέος πηγάζει από τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης μας και τις παρακαταθήκες της διαδρομής μας και είναι να πρωταγωνιστήσουμε στη προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα ξανά Μπροστά.
*
Είναι η ώρα να βγάλουμε ξανά την Ελλάδα Μπροστά στην Ευρώπη.
Στόχος μας να επανέλθουμε στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως ισότιμος εταίρος και πρωταγωνιστής  και όχι ως ο παρίας της ιστορίας.
Να δώσουμε κατ’ αρχάς με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για Αλλαγή στην Ευρώπη. Μια μάχη που ασφαλώς περνά μέσα από την πολιτική ανατροπή στις ευρωεκλογές. Για να προτείνουμε πειστικά την εναλλακτική προοδευτική πρότασή μας για μια Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι ο κύκλος του Μάαστριχτ έκλεισε οριστικά. Ότι το μέλλον της ηπείρου δεν μπορεί να βρίσκεται στο ρόλο του φτωχού συγγενή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Όταν απειλούνται σημαντικές ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία, με τις πολιτικές επιλογές του Τράμπ, την επανεμφάνιση της Ρωσίας στο προσκήνιο, την επεκτατική πολιτική της Κίνας και των μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων, δεν μπορεί η Ευρώπη να βυθίζεται στον ευρωσκεπτικισμό, να ταλανίζεται με την επιστροφή των εθνικισμών και την άνοδο του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού.
Το αδιέξοδο του Brexit, η είσοδος της Ιταλίας στην κρίση, η αδυναμία για κοινή δράση στο μεταναστευτικό, η κυριαρχία των πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας, δίνουν τροφή στις  πιο αντιδραστικές δυνάμεις.
Πολύ χειρότερα αναβιώνουν φοβίες που νομίζαμε ιστορικά ξεπερασμένες και ξεθωριάζουν το ευρωπαϊκό όνειρο.
Οι ευρωεκλογές είναι πολλαπλά κρίσιμες.
Επιτέλους ας αφήσουμε οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις τη συμπόρευση με  τις συντηρητικές και αδιέξοδες  πολιτικές, ας υψώσουμε το ανάστημα  μας κι ας σχεδιάσουμε τις τομές που απαιτούνται για να ανοίξει ένας νέος κύκλος προόδου που θα επιταχύνει την ενοποίηση και θα λειάνει τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες.
Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε από κοινού την πρόταση για την Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Προτείνουμε μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη.

-Δίνοντας τέλος στις πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας. Ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος.
-Μετατρέποντας την Ευρωζώνη πραγματικά σε Οικονομική Ένωση, Δημοκρατική Ένωση για την Ανάπτυξη.
Φορολογώντας δίκαια και πραγματικά τον πλούτο και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Δίνοντας τέλος στους φορολογικούς παραδείσους. Με εφαρμογή της «συμφωνίας των Παρισίων» για την κλιματική αλλαγή.
-Δημιουργώντας την Ευρώπη της Ισότητας και των Δικαιωμάτων.
Με στρατηγική για την ισότητα των φύλων. Χωρίς καμία ανοχή στις διακρίσεις, την παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία.
-Υιοθετώντας κοινή πολιτική για το άσυλο και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.
Στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών.
Με ουσιαστική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
-Δίνοντας ευκαιρίες και δυνατότητες στους Νέους ανθρώπους, να αποκτήσουν δύναμη και δεξιότητες, να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον, να γίνουν ενεργοί πολίτες.
Με τις πολιτικές για την Εκπαίδευση και την ένταξη στην Εργασία.
Με εγκαθίδρυση κοινής άμυνας και ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης.
Αυτή είναι η πολιτική μας agenda, ο πολιτικός μας στόχος για τις ευρωεκλογές.
Για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ο χώρος της Δημοκρατίας, της ειρήνης, της ανοιχτής κοινωνίας και του ανθρωπισμού.
Για να φράξουμε τον δρόμο στην ακροδεξιά, τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό.
Με ανοιχτό μέτωπο με τις συντηρητικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής δεξιάς.
Κάθε Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής, δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να χτίσουν μια πιο δίκαιη, Δημοκρατική Ευρώπη.
Με τον Φρανς Τίμμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για αυτή την μεγάλη αλλαγή, καλούμαστε να δώσουμε την μάχη στις 26 Μαΐου.
Μετά τις ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές οφείλουμε με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία  ενωμένοι οι Έλληνες  και αφού αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, να χτυπήσουμε ξανά την πόρτα της Ευρώπης. Να απαιτήσουμε σεβόμενοι τις δεσμεύσεις μας, αλλαγή όσων  σε βάρος της χώρας συνομολόγησε ο σημερινός Πρωθυπουργός. Για να βγούμε βήμα με βήμα από την αιχμαλωσία.
*
Είναι η ώρα να βγάλουμε ξανά την Ελλάδα Μπροστά στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η γεωπολιτική σκακιέρα στην Αν. Μεσόγειο επανέρχεται στο τραπέζι.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε δυναμικά τους νέους διακανονισμούς που επιχειρούνται και να διεκδικήσουμε τη θέση μας ως μια δύναμη σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται, των γεωστρατηγικών συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, των συμμαχιών που αναπτύσσονται και παγιώνονται στην περιοχή.
Μια νέα κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αντιλαμβάνεται τα εθνικά θέματα ως ασκήσεις εσωτερικής πολιτικής, να κινείται από τακτική σε τακτική και να θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που διασφαλίζουν διαχρονικά τα εθνικά μας δίκαια.
Η νέα Κυβέρνηση οφείλει να επανακαθορίσει τους εθνικούς στόχους και να χαράξει τη στρατηγική που τους υλοποιεί.
Να αντιμετωπίσει κατ’ αρχάς τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Να κρατήσει σταθερά το τιμόνι στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να διαπραγματευτεί αξιοποιώντας και  τις αντιπαραθέσεις, το νέο ρόλο της χώρας. Ούτε στιγμή δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό ανατολικό σύνορο, η ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια.
*
Οι νέοι εθνικοί μας στόχοι και οι προτεραιότητες που τους υλοποιούν συμπεριλαμβάνονται και εξειδικεύονται στο Σχέδιο Ελλάδα, τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το Σχέδιο Ελλάδα στηρίζεται σε  μια απαρέγκλιτη προϋπόθεση: Ότι ανταποκρινόμαστε πλήρως στην απαίτηση για αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος για να υπάρξει επανεκκίνηση και ανάπτυξη.
Και ότι η απαίτηση για αλλαγή προϋποθέτει στο εσωτερικό της χώρας μια πραγματική επανάσταση.
Μια σειρά θεσμικών ανατροπών και μεταρρυθμίσεων που να προσδώσουν στην ελληνική δημοκρατία τη δυναμική μιας Νέας Μεταπολίτευσης.
Η δημόσια διοίκηση, το κοινωνικό κράτος, το φορολογικό σύστημα, ο ρόλος των τραπεζών, η κατανομή των πόρων και των βαρών, η λειτουργία της εκπαίδευσης αλλάζουν και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενό τους στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης, σύγχρονης, δημοκρατικής πολιτείας.
Με επίκεντρο την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή της ευημερίας, τις ίσες ευκαιρίες και τη δημοκρατία παντού η χώρα μπορεί να μπει αμέσως  σε τροχιά ταχύρρυθμης ανάπτυξης, θεσμικής αναγέννησης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Με πρώτιστο μέλημα και στόχο μας να ανακτήσει η χώρα το χαμένο έδαφος και να υψώσουμε ως κοινωνική μας σημαία το Δικαίωμα στην Αξιοπρέπεια για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.
*
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, σε πείσμα των διαρκών προκλήσεων, πιέσεων και επιθέσεων που δεχόμαστε, ότι μια τέτοια μεγάλη αλλαγή δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συντελεστεί σε κλίμα πόλωσης και διχασμού και με το βλέμμα στραμμένο μόνιμα στο χθες.
Μόνο Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα Μπροστά.
Η εθνική συνεννόηση στην οποία επιμένουμε δεν καταργεί τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κόμματα. Ανοίγει, όμως, την πόρτα σε προγραμματικές συγκλίσεις και κοινούς στόχους. Κυρίως επιβάλλει κοινές πρακτικές στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Όλοι μας διαπιστώνουμε ότι ο σημερινός μικρός δικομματισμός επιδιώκοντας με κάθε μέσο την απλή εναλλαγή στην εξουσία, αδυνατεί να εκφράσει τα αναγκαία πλειοψηφικά ρεύματα και να προτείνει λύση στο αδιέξοδο.
Το πολιτικό κλίμα αρένας και μονομάχων στέλνει το λαό απογοητευμένο στην αποχή, τον αποπολιτικοποιεί και τον παραμερίζει.
Τι ακριβώς μπορεί να εκφράσει μια ισχνή ακόμη και αυτοδύναμη πλειοψηφία; Τίποτα άλλο από μια αδύναμη Κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα.
Αλήθεια τι προτείνουν στο λαό οι δυο δήθεν μονομάχοι;
Η μεν κυβερνώσα  παράταξη, ιδεοληπτικά προσκολλημένη σε δόγματα διαλύει τη μεσαία τάξη και κάθε  παραγωγική δυνατότητα και χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο για να συντηρήσει το δικό της φθαρμένο καθεστώς.
Η δε αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τον επιφανειακό εξωραϊσμό της δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία της να εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα, το εισόδημα, την εργασία, την ασφάλιση, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.  
Πολλοί ισχυρίζονται ότι εμείς, το Κίνημα Αλλαγής μαχόμαστε να έλθουμε τρίτο κόμμα ή να αποτελέσουμε τρίτο πόλο. Τους απαντάμε χωρίς περιστροφές. Ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, ούτε τρίτος.
Είμαστε ο προοδευτικός πόλος στην ελληνική πολιτική ζωή που θα ανατρέψει τα μετεκλογικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα όλοι πια γνωρίζουν τι σημαίνει για μας η διερευνητική εντολή σχηματισμού της μετεκλογικής κυβέρνησης.
*
Σήμερα ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες συγκρότησης των οργάνων του κόμματός μας.
Από αύριο στρατευόμαστε όλοι, όλοι μας σαν ένας άνθρωπος, για να φέρουμε την φωνή μας, την πρότασή μας, τους στόχους και τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Ελλάδα σε κάθε σπίτι, μαγαζί, στην κάθε επιχείρηση, στο χωράφι, στο καφενείο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Εξωστρέφεια και συστράτευση.
Οι μάχες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας θα γίνουν σε ένα περιβάλλον πόλωσης και σκανδαλολογίας.
Η Κυβέρνηση δεν θέλει το καθαρό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιλέγει τη λάσπη. Αυτή είναι η συνειδητή επιλογή του Σύριζα μπροστά στην ήττα που έρχεται.
Επιλογή που ακολουθεί και βολεύει και τη ΝΔ. O επίδοξος εν αναμονή Πρωθυπουργός περιμένει απλά το ώριμο φρούτο να πέσει από το δέντρο της εξουσίας οραματιζόμενος την αυτοδύναμη νίκη του.
Εμείς όμως δεν είμαστε διάτρητοι, είμαστε  διάφανοι και καθαροί.
Έχουμε κάνει σημαία τη διαφάνεια, τη λογοδοσία. Για όλους και για όλα.
Δεν φοβόμαστε.
Δεν εκβιαζόμαστε.
Δεν σιωπούμε.
Στο κέντρο της πολεμικής και των δύο είναι η προσπάθεια συρρίκνωσης της παράταξής μας, με επιχείρηση σπίλωσης. Είναι γνωστή ιστορία.
Αλλά να ξέρουν ότι  επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής οι  πρώτοι διδάξαντες είναι στη ΝΔ. Με τους οποίους συμπράξανε το βρώμικο 89.
Η πλατιά «απεύθυνση» του Πρωθυπουργού απέτυχε. Οι  «γέφυρες» κατέρρευσαν με κρότο και έτσι κάπως  επανέρχεται στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis.
Η οποία έχει  την ιδιότητα  να φεύγει και να επιστρέφει στο προσκήνιο σε χρόνους εξαιρετικά «βολικούς» για την Κυβέρνηση.
Η πρώτη κακοστημένη απόπειρα ανάδειξης του θέματος συνέπεσε με την κορύφωση της λαϊκής αντίδρασης για τους χειρισμούς στο Μακεδονικό.
Και τώρα, η πολυαναμενόμενη δεύτερη σεζόν συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο. Τέτοια σύμπτωση ξανά.
Ή είναι μεταφυσικό ή απολύτως ύποπτο!
Ή έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας ή το… δαιμόνιο του Ρασπούτιν, όπως είπα και χθες στη Βουλή.
Νομίζουν ότι θα σβήσουν μέσα στη λάσπη τις σπουδαίες μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-2011. Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το Παρατηρητήριο Τιμών. Με χειρισμούς που εξυπηρέτησαν αποδεδειγμένα και μετρήσιμα το δημόσιο συμφέρον. Που χάλασαν το «πάρτι» των πολυεθνικών στο φάρμακο και στη δημόσια υγεία. Ωφέλησαν τον Έλληνα πολίτη. Τους ασθενείς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι όλα αυτά τα πρώτα χρόνια της μεγάλης κρίσης, τότε που σφύριζαν όλοι αδιάφορα και καταψήφιζαν τις μεγάλες αλλαγές.
Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Άκρα Δεξιά υποκρίνονταν  τους αντι-μνημονιακούς επαναστάτες στις πλατείες της αγανάκτησης, το ΠΑΣΟΚ κράτησε ζωντανή την Ελλάδα.
Με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, δημόσιες πολιτικές και πολλές θυσίες. Θυσίες αιματηρές που προκάλεσε στον λαό η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από την Κυβέρνηση Καραμανλή.
Είναι προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει  τα μάτια στις ακέραιες και πασιφανείς ευθύνες της Καραμανλικής Δεξιάς για την οικονομική κατάρρευση, την πτώχευση της χώρας.
Είναι υποκριτικό να σιωπούν  για την εκτόξευση της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης την περίοδο 2004-2009.
Πότε -επιτέλους- σε αυτή τη χώρα θα εξηγηθεί γιατί η ΝΔ παρέλαβε τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2,2 δις το 2004 και την έφτασε σε 5,6 δις το 2009;
Πότε -επιτέλους- θα αναγνωρισθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κατέβασε ξανά σε ορθολογικά επίπεδα τη δαπάνη σε 2,8δις , με τις μεταρρυθμίσεις που φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Λοβέρδου;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, άξιος συνεχιστής της καραμανλικής περιόδου, εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι των πολυεθνικών στο φάρμακο.
Με τους προκλητικούς χειρισμούς του 2015, όταν αρνήθηκε να ανατιμολογήσει τα φάρμακα, ζημιώνοντας το Δημόσιο με μισό δις € και δίνοντας δώρα στις φαρμακοβιομηχανίες.
Αλήθεια μετά την αμετάκλητη αθώωση του Γεωργίου θα ζητήσει κανείς συγνώμη;
Τους  εμποδίζει βέβαια  η στενοχώρια  γιατί εκτίθεται η Καραμανλική συνιστώσα και αποκαλύπτεται περίτρανα στον Ελληνικό λαό , η ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ το 2004-09 για την κρίση και τα Μνημόνια.
Κανείς δεν ξεχνά  αυτά που  έγραφε η Αυγή: “εξαπάτησε την χώρα και τους Έλληνες με ψεύτικα στοιχεία συμπράττοντας με ξένα συμφέροντα”. Επιβεβαιώνεται σήμερα ότι το έλλειμμα που οδήγησε στην κρίση  ήταν πραγματικά δυσθεώρητο και όχι κατασκευασμένο. Αυτό ήταν και το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ , όχι μόνο της δεξιάς, αφήγημα που τώρα καταρρέει.
Θα δώσουμε μάχη να καταπέσει και αυτή η σκευωρία.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα λάμψει η αλήθεια. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις.
Καταγγέλλουμε και την προβοκάτσια εις βάρος μας: Πήγανε να μας καταλογίσουν ότι κρυβόμαστε πίσω από την παραγραφή.  Ε λοιπόν όχι: Δεν επικαλούμαστε παραγραφή, δεν υπάρχει παραγραφή, όταν δεν υπάρχει καν αδίκημα!
Δεν κάνουμε χρήση των θεσμικών δικλίδων του Συντάγματος.
Δεν θα βάλουμε ανάμεσα σε μας και στους πολίτες θεσμικά ζητήματα, ακόμη κι όταν έχουμε δίκιο.
Ποιοι μας προβοκάρουν; Αυτοί  που  κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 και το 62 , Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Λοβέρδος και εμείς ψηφίσαμε την άρση της ασυλίας του. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν είμαστε ίδιοι.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής, μέσα σ’ αυτό το νοσηρό κλίμα, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο αύριο.
Είναι ψήφος που μπορεί να ανατρέψει τα προεκλογικά σχέδια και παιχνίδια των δυο δήθεν μονομάχων και να επιβάλλει το οριστικό γύρισμα της σελίδας για τον τόπο και το λαό μας.
Η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η παράταξη μας είναι προσπάθεια να ανακοπεί η επανεκκίνηση και αναγέννηση της, η ανάδειξη της σε καταλύτη των μετεκλογικών εξελίξεων.
Φέρνει, όμως το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Τη συσπείρωση της βάσης μας που αμύνεται σθεναρά.
Και παράλληλα ανοίγει το δρόμο επιστροφής σε δυνάμεις που συγκυριακά εγκατέλειψαν το χώρο μας.
Και σε νέες δυνάμεις που διακρίνουν στον πολιτικό μας λόγο την ενωτική στάση μας και την προοδευτική και βιώσιμη προγραμματική μας πρόταση, την ελπίδα να γεννιέται ξανά.
Η πορεία προς τις εκλογές δεν προοιωνίζεται εύκολη. Χρειάζεται εγρήγορση, επαγρύπνηση, συνεχής επαφή με τη μεγάλη δεξαμενή της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με αυτούς που αηδιασμένοι από την εικόνα της πολιτικής αρένας προσανατολίζονται στην αποχή.
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με αυτούς που στήριξαν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα διαψεύδονται οικτρά οι ελπίδες τους. Και δεν μιλώ φυσικά για αυτούς που επέλεξαν τα φθηνά ανταλλάγματα προσωπικής απολαβής.
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με αυτούς που ενώ ανήκουν παραδοσιακά στη δημοκρατική παράταξη αναζητούν στο πρόσωπο του Μητσοτάκη σωτηρία από τον Τσίπρα, αγνοώντας στην αγωνία τους ότι αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου αδιεξόδου.
Με όλους αυτούς θα συναντηθούμε στο δρόμο για τις εκλογές.
Θα τους μιλήσουμε για το όραμα και την απόφασή μας να βγάλουμε ξανά μπροστά την Ελλάδα, τον πολίτη , τη νέα γενιά.
Θα τους απαντήσουμε στην απαίτηση τους για αλλαγή
πως η χώρα μπορεί να ζήσει μια νέα Μεταπολίτευση,
πως η Ευρώπη μπορεί να συνομολογήσει μια νέα προοδευτική Συνθήκη.
Θα τους πληροφορήσουμε για το σχέδιο μιας νέας ανάπτυξης της χώρας που θα διασφαλίσει μια νέα εποχή ευημερίας και αξιοπρέπειας.
Και πάνω απ’ όλα θα τους πείσουμε ότι ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα.
Και μαζί τους Θα Νικήσουμε.

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...