Τ. Παππάς: Οι απόψεις του προέδρου του ΣΕΒ, η οικονομία και ο… Μητσοτάκης


 
Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταματήσουν την παροχολογία. Με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι «το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, και αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν».
Παρατήρηση πρώτη: Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Φέσσας όταν μιλάει για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων; Να επιταχύνουμε εντάξει, αλλά ποιες μεταρρυθμίσεις έχει στο μυαλό του; Ολοι θέλουμε τις ίδιες; Υπάρχουν μήπως μεταρρυθμίσεις που ωφελούν τους πάντες; Ας μην κοροιδευόμαστε. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν. Σε ταξική κοινωνία ζούμε (συγγνώμη για τον… αριστερισμό), η ταξική πάλη δεν έχει καταργηθεί (υποτροπιάζω), οπότε κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει από την επιτάχυνση των υποτίθεται ουδέτερων μεταρρυθμίσεων.
Προφανώς ο πρόεδρος του ΣΕΒ θέλει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και λιγότερες αλλαγές -αν γίνεται καμία- στο εργασιακό πεδίο όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια, η κακοπληρωμένη εργασία, η μερική απασχόληση, οι απλήρωτες υπερωρίες, η αδήλωτη εργασία, οι αναίτιες απολύσεις, οι γλίσχρες αποζημιώσεις και όλα όσα μας έχουν φορτώσει τα τρία μνημόνια.
Παρατήρηση δεύτερη: Προφανώς δεν θέλει αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενικώς μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από την απληστία των αφεντικών. Δυστυχώς γι’ αυτόν ο μύθος που διακινούν οι επιχειρηματικές ελίτ και τα παπαγαλάκια τους στα μέσα ενημέρωσης, ότι η μείωση του εργασιακού κόστους θα ωθήσει τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις, έχει ξεφτίσει.
Οπως αναφέρει και η πρόσφατη έκθεση των οικονομολόγων του ΔΝΤ, αυτό που παρατηρείται παγκοσμίως είναι αποκαλυπτικό: οι πλούσιοι αποταμιεύουν (δηλαδή παρκάρουν τα λεφτά τους στους φορολογικούς παραδείσους), οι φτωχοί ζουν με ψίχουλα και οι ανισότητες θεριεύουν.
Παρατήρηση τρίτη: Προφανώς δεν θέλει επίσης να παίζει καθοριστικό ρόλο ο δημόσιος τομέας στα πεδία της ενέργειας και του νερού. Λογικό και αναμενόμενο. Τα συμφέροντα της τάξης του υπηρετεί και οτιδήποτε τα αμφισβητεί θεωρεί πως τραυματίζει την εθνική (;) προσπάθεια και στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές και τους επενδυτές -άραγε σαν κι αυτούς τους σπεκουλαδόρους που τζογάρουν στο Χρηματιστήριο;
Παρατήρηση τέταρτη: Είναι άραγε παροχολογία η μη μείωση των συντάξεων; Είναι παροχολογία το επίδομα ενοικίου στους μη έχοντες; Είναι παροχολογία τα βοηθήματα στους ανέργους και στους πολύ φτωχούς;
Παρατήρηση πέμπτη: Μπήκαμε λέει ο κ. Φέσσας σε προεκλογική περίοδο κι αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στις υποσχέσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους. Σε προεκλογική περίοδο, κύριε πρόεδρε του ΣΕΒ, έχει βάλει τη χώρα ο αγαπημένος σας αρχηγός της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδώ και τρία χρόνια ζητάει καθημερινώς εκλογές. Εδώ και τρία χρόνια προβλέπει καταστροφές και συμφορές για την ελληνική οικονομία. Εδώ και τρία χρόνια χαίρεται με τις αποτυχίες και θυμώνει με τις επιτυχίες. Εδώ και τρία χρόνια λέει στους ξένους πως μόνο μια κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει να εμπιστευτούν.
Το βρίσκετε αυτό πατριωτικό; Αλλά τι λέω; Πατριωτικό για την τάξη σας είναι ό,τι αυξάνει τα κέρδη των αφεντικών, ενώ ό,τι επιχειρεί να βάλει εμπόδια, κρίνεται επικίνδυνο γιατί βλάπτει σοβαρά την υγεία της οικονομίας. Με την ευκαιρία, δεν ρωτάτε τον… επιτυχημένο πάμπλουτο και ομόδοξό σας πρόεδρο της Αργεντινής πώς τα κατάφερε να πάρει με συνοπτικές διαδικασίες το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δώσει το ΔΝΤ στην ιστορία του; Κι αυτός τη συνταγή της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων εφάρμοζε, αλλά έριξε τη χώρα του στα βράχια.

Ανάγωγα

Μας μπέρδεψε ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Στην ομιλία του στην Καβάλα αποκάλεσε τους μετανάστες «ορδές λαθρομεταναστών», αλλά αμέσως μετά εξέφρασε την οργή του επειδή στοιβάζονται σε «αληθινά κολαστήρια ανθρωπίνων ψυχών».
Συμπονετικός… εθνικισμός!

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...