Τ. Παππάς: Να καταθέσει ο Τσίπρας συγκεκριμένη πρόταση στην Κεντροαριστερά


 
Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr
 
Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» (9-2-2019) ήταν αυτό για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά. Στο ερώτημα «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς;» οι περισσότεροι εξ αυτών (65%) που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές λένε «ναι» και «μάλλον ναι».
Το ποσοστό μοιάζει εντυπωσιακό, ωστόσο δεν πρέπει να ξαφνιάζει. Πρόκειται για τους πολίτες που μέχρι το 2009 επέλεγαν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χτύπαγε σαραντάρια και πάνω στις εκλογές, και στη συνέχεια μετακινήθηκαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του συμβιβασμού του ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά. Ετσι η ριζοσπαστική Αριστερά έγινε μέσα σε λίγα χρόνια από λιλιπούτειο σχήμα κόμμα εξουσίας.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το διαζύγιο με τους ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να βρει συνομιλητές στα δεξιά του, αν θέλει να παραμείνει στο κέντρο της πολιτικής ζωής και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στ’ αριστερά του δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, αφού ούτε το ΚΚΕ, ούτε οι πρώην σύντροφοί του, ούτε τα κόμματα και οι ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επιθυμούν να έχουν νταραβέρια μαζί του. Επιβάλλεται λοιπόν να περάσει από την ακαδημαϊκού χαρακτήρα ενασχόληση στις καθαρές προτάσεις.
Ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι. Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε ο Νίκος Φίλης, για να προστεθούν αργότερα και άλλα στελέχη. Την πιο προωθημένη άποψη στο ζήτημα αυτό έκανε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Στο άρθρο του στην «Εφ.Συν.» (1-2-2019) επισήμανε ότι «ο εκλογικός νόμος επιβάλλει τη συγκρότηση μιας πλατιάς και εκλογικής συμπαράταξης που θα κερδίσει την πρωτιά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αυτάρκειες. Με συμμετοχή όλων και καθαρές κουβέντες ενώπιον των προοδευτικών πολιτών».
Ο κ. Παππάς προτείνει διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία πριν από τις εκλογές. Είναι αυτό εφικτό με βάση τις αντιλήψεις που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Δύσκολο έως απίθανο. Η γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως τη διατυπώνει η επικεφαλής του, είναι στον αντίποδα: «Να πάνε αυτοί (σ.σ. οι συριζαίοι) από κει που ήρθαν», «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστεί στρατηγική ήττα και εκλογική ταπείνωση», «καμία επαφή με τον νεοκομμουνιστή τυχοδιώκτη Τσίπρα», «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρίδι για την Αριστερά, δεν έχει καμία σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία».
Είναι μια αμυντική στάση για να αποκρουστούν οι επιθέσεις φιλίας που εξαπολύουν ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ στο ακροατήριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως, για να αποδείξει πως παίρνει στα σοβαρά το θέμα του προγραμματικού διαλόγου, οφείλει να προχωρήσει στην επεξεργασία συγκεκριμένης πρότασης και να την καταθέσει με επίσημο τρόπο. Αν πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει σήμερα ο διάλογος μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να αντιμετωπιστούν ο ασύδοτος νεοφιλελευθερισμός και η επιθετική Ακρα Δεξιά, είναι υποχρεωμένη να πράξει τα δέοντα κι ας φέρει το βάρος της απόρριψης η άλλη πλευρά.
Και βεβαίως να μη συμπεριφερθεί στη Σοσιαλδημοκρατία, όπως συμπεριφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά την εποχή της παντοδυναμίας του, δηλαδή προσπάθεια σαλαμοποίησης (υποδοχή και αξιοποίηση όσων έφευγαν από την Αριστερά) και στο ζήτημα της συνεργασίας σε επίπεδο κομμάτων «λάδι μπόλικο, αλλά από τηγανίτα τίποτα».

Ανάγωγα

Σύμφωνα με τον Στέφανο Μάνο, υπεύθυνος για τη χρεοκοπία της χώρας είναι ο Κώστας Καραμανλής.
Συμφωνούν στη σημερινή Νέα Δημοκρατία;
Mε ενδιαφέρον περιμένω την αντίδραση της ηγεσίας της.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά...

Μανώλης Κοττάκης: Η (αγαπητή) Εύη Χριστοφιλοπούλου προσχώρησε σε λάθος παράταξη

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Πυρ ομαδόν δέχεται από χθες...

Η “τελειωμένη” φον ντερ Λάιεν, και η… λύτρωση Ντράγκι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται "τελειωμένη" για την...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ήταν αναμενόμενη, με αφετηρία την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την πιθανότητα μεγαλύτερης ανάφλεξης στο μέτωπο...

Μανώλης Κοττάκης: Η (αγαπητή) Εύη Χριστοφιλοπούλου προσχώρησε σε λάθος παράταξη

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Πυρ ομαδόν δέχεται από χθες στο διαδίκτυο η προσχωρήσασα στη Ν.Δ. υποψήφια ευρωβουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου επειδή ομολόγησε τηλεοπτικώς ότι η...