Τσίπρας: Η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων


 
Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Borut Pahor
Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να υποδέχομαι τον Πρόεδρο μίας χώρας ή μίας φίλης χώρας, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θα έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με έναν φίλο της Ελλάδας, αλλά και με έναν πολιτικό, που στην καριέρα του έχει αγωνιστεί για την ευρωπαϊκή ιδέα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές προκλήσεις.
Στην Ευρώπη, αλλά και στα δυτικά Βαλκάνια, αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση από την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να κάνουμε την Ε.Ε. πιο ελκυστική στους λαούς της.
Και στα Βαλκάνια, όπως πάντα, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της αναβίωσης των εθνικισμών, που διαιρούν τους λαούς, τους θέτουν αντιμέτωπους, πολλές φορές, και άρα πιστεύω ότι οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της συνεργασίας, της ειρηνικής συμβίωσης, και της σταθερότητας, που για μένα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο.
Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπισε, όπως θα γνωρίζετε, πολύ σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Καταφέραμε, όμως, να βγούμε από αυτήν την κρίση, χάρη στην επιμονή του ελληνικού λαού και στις θυσίες του. Στην επιμονή του στον ευρωπαϊκό δρόμο και στις θυσίες του που δείχνουν το τελευταίο διάστημα να πιάνουν τόπο.
Στα Βαλκάνια, επίσης, η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και μέσα από μία ιστορική συμφωνία, που υπογράψαμε το 2018, τη χρονιά που τρέχει και φεύγει, με την πΓΔΜ.
Για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαι ευτυχής που βλέπω ότι οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματός τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία, πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς και η Σλοβενία, που είναι μία από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονές μας με τη συνταγματική τους ονομασία, δηλαδή ως Μακεδονία, από εδώ και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ως Βόρεια Μακεδονία. Γιατί, για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία, πέραν από μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, Περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δύο πλευρές.
Με αυτές τις σκέψεις, κύριε Πρόεδρε, θέλω και πάλι να σας καλωσορίσω και να σας πω ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά και με τη Σλοβενία και με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο να βάλουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για τη σταθερότητα στην περιοχή, ένα σημαντικό λιθαράκι στην προοπτική της σταθερότητας στην Ευρώπη συνολικά. Τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν. Όραμά μας πρέπει να είναι να αποτελούν, από εδώ και στο εξής, όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και μια νέα πνοή στο όραμα της ενότητας των λαών της Ευρώπης.

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Αδαμαντία Λιόλιου στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ για το Open

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η καλοκουρδισμένη ενημερωτική μηχανή του Open, υπό...

Ο Τραμπ σχεδιάζει (ήδη) τη νέα ομάδα-κρούσης στο Οβάλ Γραφείο

Του Κυριάκου Βελισσάριου Οι εκλογές απέχουν πολύ ακόμη, κάθε άλλο...

Η Μελάνια αναλαμβάνει (και πάλι) να… σκουπίσει τη σκόνη από το προφίλ του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Στην πιθανότατα περισσότερο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής...

Ο Κένεντι άρχισε να ροκανίζει (και) τον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ...

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Αδαμαντία Λιόλιου στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ για το Open

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η καλοκουρδισμένη ενημερωτική μηχανή του Open, υπό την ευθύνη του πολύπειρου Χρήστου Παναγιωτόπουλου, δίνει... ρέστα και στην κάλυψη της πολεμικής ανάφλεξης στη...

Ο Τραμπ σχεδιάζει (ήδη) τη νέα ομάδα-κρούσης στο Οβάλ Γραφείο

Του Κυριάκου Βελισσάριου Οι εκλογές απέχουν πολύ ακόμη, κάθε άλλο παρά έχουν κριθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο δείχνει να... βιάζεται. Επτά μήνες πριν τις κάλπες των...

Η Μελάνια αναλαμβάνει (και πάλι) να… σκουπίσει τη σκόνη από το προφίλ του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Στην πιθανότατα περισσότερο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ πυκνώνει τις εμφανίσεις και τις...