Τσίπρας: Αρκετά! Τρία τζάκια κυβέρνησαν τον τόπο επί δεκαετίες

 

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στον Βόλο

 

 

Πολίτες του Βόλου, δημοκρατικές λαέ της Μαγνησίας. Η παρουσία σου σήμερα, εδώ, είναι ακόμα μια απόδειξη ότι, όσοι έχουν αρχίσει ήδη να ράβουν κοστούμια και να δοκιμάζουν τις καρέκλες της εξουσίας, από τις οποίες ποτέ δεν πίστεψαν ότι μπορούνε να απομακρυνθούν, όλοι αυτοί είναι γελασμένοι,  διότι την τελική κρίση την έχει ο ελληνικός λαός. Και ο ελληνικός λαός θα μιλήσει στις 7 του Ιούλη.

 

Σε όποια πόλη και αν βρεθούμε, βλέπουμε στα βλέμματα των απλών ανθρώπων την αποφασιστικότητα να δώσουν αυτή την μάχη, αυτή την κρίσιμη μάχη, και η παρουσία σας σήμερα, εδώ, που γεμίζει ασφυκτικά το λιμάνι του Βόλου, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, την μεγαλύτερη σίγουρα που έχει κάνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της Αριστεράς, της προοδευτικής παράταξης.

 

Το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές ακόμα. Οι κάλπες θα είναι άδειες το πρωί της 7ης Ιουλίου. Άδειες για να τις γεμίσουμε εμείς. Άδειες για να τις γεμίσετε εσείς με το ψηφοδέλτιο της ελπίδας, της προοπτικής. Διότι η ελπίδα θα νικήσει ξανά την αλαζονεία και την έπαρση.

 

Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε κάτι πρωτοφανές. Μια ιστορικής σημασίας εκλογική μάχη να εξελίσσεται στα βουβά, χωρίς οι πολίτες να ενημερωθούν για τα προγράμματα, για τις προγραμματικές θέσεις, για τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων. Η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, έχουν επιβάλει σιωπητήριο στην προγραμματική συζήτηση. Παραθέτουν μονάχα σλόγκαν και ανώδυνες ατάκες, και κρύβουν όσο μπορούν περισσότερο το πρόγραμμά τους και όλα όσα έχουν ήδη σχεδιάσει, για να ξεκινήσουν ξανά από το σημείο εκείνο στο οποίο ο ελληνικός λαός σταμάτησε την κυβέρνηση Σαμαρά. Το σχέδιο και το πρόγραμμα δηλαδή της λεηλασίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας προς όφελος λίγων και ισχυρών. Λίγων και εκλεκτών. Προσπαθούν λοιπόν να πείσουν τους πολίτες ότι δεν χρειάζεται να έχουν αγωνία για την εκλογική αναμέτρηση, διότι για αυτούς έχει κριθεί. Είναι λένε για αυτούς προδιαγεγραμμένο, ότι οι Έλληνες γυρίσουν πίσω.

 

Ε, λοιπόν, σήμερα, εμείς, εδώ, από την πόλη του Βόλου, από την Μαγνησία, την Μαγνησία και τον Βόλο των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, τους λέμε: Όχι, τίποτα  δεν είναι τίποτα προδιαγεγραμμένο. Εμείς ορίζουμε το μέλλον μας. Δεν μας ορίζουν τη μοίρα οι επιθυμίες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα. Και όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη πορεία για την πράγματι μεγαλύτερη πολιτική και εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αλλά, αναρωτηθείτε, είναι λίγες οι ανατροπές που πέτυχε αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία και ο λαός μας, όταν μας είχαν πάλι τελειωμένους τόσες και τόσες φορές το 2015, με την πλάτη στον τοίχο, με την απειλή της χρεοκοπίας, οι δανειστές, οι τεχνοκράτες, οι τράπεζες, όλο το σύστημα της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας; Κι όμως, ο λαός μας άντεξε, ο λαός μας αγωνίστηκε, ο λαός μας στάθηκε όρθιος και νίκησε.

 

Έτσι και τώρα έχουμε μπροστά μας την πιο κρίσιμη εβδομάδα. Είμαστε στην τελική ευθεία. Προσέξτε όμως. Δεν κυνηγάμε ανεμόμυλους. Λέμε κάτι πολύ απλό. Ότι η ανατροπή θα έρθει εφόσον ο καθένας και η καθεμία από μας,  καταφέρει να πείσει άλλον έναν να έρθει στη κάλπη. Άλλον έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο. Που δεν θέλει να γυρίσουμε πίσω.

 

Σε όλα τα χρόνια της κρίσης είχαμε ένα σύνθημα: Κανείς μόνος τους στην κρίση. Αυτές τις 8 ημέρες που έμειναν πριν την κρίσιμη κάλπη να μετατρέψουμε αυτό το σύνθημα και να πούμε: Κανείς μόνος του στο δρόμο προς την κάλπη. Κανένας χωρίς να του εξηγήσουμε τι ακριβώς διακυβεύεται για τη ζωή μας την επόμενη μέρα. Να του εξηγήσουμε ότι εδώ δεν δίνουμε μια μάχη για το κόμμα μας, δεν δίνουμε μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δίνουμε μια μάχη για το αύριο του τόπου, δίνουμε μια μάχη για τη ζωή μας. Δίνουμε μια μάχη για την Ελλάδα που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Που δεν της αξίζει και δε μας αξίζει να περάσουμε ξανά την ίδια δοκιμασία που ζήσαμε ως το 2014. Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, όπου ο καθένας μόνος του θα παλεύει να επιβιώσει, και όποιος αντέξει.

 

Την επόμενη Κυριακή δε βάζουμε πάνω απ’ όλα το κόμμα της προτίμησής μας. Και απευθύνομαι σήμερα σε όλους εκείνους τους πολίτες που θέλησαν στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα, και μήνυμα δυσαρέσκειας και προς εμάς, και ψήφισαν κόμματα μικρότερα ή απείχαν από την κάλπη. Αυτή την Κυριακή, λοιπόν, δεν βάζουμε πάνω απ’ όλα το κόμμα της προτίμησής μας, αλλά βάζουμε πάνω απ’ όλα τη ζωή μας. Πρώτα η ζωή μας. Πρώτα ο άνθρωπος. Πρώτα η Ελλάδα. Αν όλοι σκεφτούμε έτσι, η ανατροπή είναι βέβαιη.

 

Βολιώτες και Βολιώτισσες. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μνημονίων και δυσκολιών, τώρα που βγήκαμε πια σε ξέφωτο, θέλει προοπτική και ασφάλεια για αυτόν και τα παιδιά του. Κάθε Ελληνίδα μάνα, χρειάζεται ασφάλεια για το μέλλον το μέλλον των παιδιών της. Κάθε Έλληνας εργαζόμενος, χρειάζεται ασφάλεια στην εργασία και προοπτική για ένα καλύτερο μισθό, για λιγότερα βάρη στις πλάτες του. Κάθε νέα και νέος, θέλει να μπορέσει ξανά να ονειρευτεί και να δημιουργήσει στον τόπο που γεννήθηκε.

 

Και σας ρωτώ. Μπορούν αλήθεια όλα αυτά να τα προσφέρουν οι άνθρωποι που μας χρεοκόπησαν και μας λεηλάτησαν, και που αργότερα αποπειράθηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο να μας διχάσουν και να μας χωρίσουν σε προδότες και εθνικόφρονες; Εμείς το 2015, ήρθαμε για να ενώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Όχι για να πάρουμε τη ρεβάνς από τις παλιές μέρες του διχασμού, αλλά ήρθαμε για να ενώσουμε αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη. Χωρίς αυτή την πλατιά ενότητα, χωρίς αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που μας στήριξε στα δύσκολα, η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στα χέρια, στα νύχια καλύτερα να πω, των τεχνοκρατών του ΔΝΤ.

 

Και σήμερα, στην αυγή μιας νέας εποχής για τη πατρίδα μας, θέλω, κοιτώντας στα μάτια τον καθένα και την καθεμιά από εσάς να σα πω ότι αισθανόμαστε δικαιωμένοι απέναντι στην ιστορία για τις δύσκολες επιλογές που κάναμε. Γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη κατάσταση πολιορκίας και άρσης εθνικής κυριαρχίας. Καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας, και το πετύχαμε εκεί που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν και μας έβαλαν ακόμα πιο βαθιά στην χρεοκοπία.

 

Σας καλώ λοιπόν να θυμηθείτε και να θυμηθούμε όλοι μαζί και να αναλογιστούν όλοι και όλες που μας παρακολουθούν και μας ακούνε. Η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε το Γενάρη του 2015. Για να θυμηθούμε όμως πώς βρέθηκε αυτή η χώρα στο χείλος του γκρεμού: Ο ένας παρέδωσε 24 δις πρωτογενές έλλειμμα το 2009. Μια χώρα βυθισμένη στα ελλείμματα και στα χρέη. Ο άλλος έφερε το ΔΝΤ. Ο επόμενος ήταν διορισμένος τραπεζίτης. Και ο τελευταίος, έφτασε την ανεργία το 28%  και στο 60% για τους νέους. Γέμισε με λουκέτα όλη την αγορά. Λεηλάτησε την ελληνική κοινωνία.

 

Όλοι αυτοί βέβαια σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο. Έριξαν τη χώρα σε βαθιά χαράδρα, έριξαν τη χώρα στο γκρεμό και τώρα που εμείς με δυσκολίες, με αγώνες και με λάθη, δεν θα πούμε ότι δεν κάναμε λάθη, αλλά με έναν διαρκή και έντιμο αγώνα καταφέραμε τη βγάλαμε την πατρίδα μας ξανά σε ξέφωτο. Τώρα δηλαδή που εμείς καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, είναι πάλι εκεί όλοι αυτοί να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας τη ζητάνε πίσω. Μας λένε ότι η χώρα  είναι ιδιοκτησία τους. Ότι η χώρα τους ανήκει, είναι κληρονομικό τους δικαίωμα. Ότι είναι οι μόνιμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες, και εμείς απλά ήμασταν οι διασώστες. Αυτοί την έριξαν τη χώρα στο γκρεμό, εμείς την ανεβάσαμε ξανά επάνω, μας κούναγαν το δάχτυλο, φώναζαν όταν  εμείς δίναμε μάχες, «βάστα γερά Γερούν», αλλά τώρα είναι εκεί και θέλουν να ξαναπάρουν τα κλειδιά του ταμείου που αυτοί μας το άφησαν άδειο και εμείς σήμερα το έχουμε με 34 δις ευρώ από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

 

Και το ερώτημα που απευθύνουμε σε όλους και σε όλες. Σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Ή δεν θα δώσουμε ξανά τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το χρεοκόπησαν, τώρα που εμείς το γεμίσαμε ξανά και έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά…

 

Πολίτες του Βόλου και τη Μαγνησίας. Εμείς, το γνωρίζετε καλά, δεν είπαμε ότι είμαστε αλάνθαστοι, αλλά δεν γεννηθήκαμε στα σαλόνια της εξουσίας. Ούτε μάθαμε τη πολιτική στους διαδρόμους της εξουσίας, αλλά στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης για το δίκιο των αδύναμων, για το δίκιο του λαού μας. Θα αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, αλλά θα έλεγα σε κάποιους να μην βιάζονται να ράβουν κουστούμια, μπορεί να μείνουν στον ράφτη, γιατί καμιά φορά ο ελληνικός λαός, επιφυλάσσει εκπλήξεις.

 

Εμείς καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα σε μια χώρα που την είχαν αφήσει με 400 δις χρέος. Με  άδεια ταμεία να μη μπορούμε να πληρώσουμε τις συντάξεις στο τέλος του μήνα. Και ξέρετε τι είναι αυτό που δε μας συγχωρούν; Και δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ. Ότι εμείς πετύχαμε τον βασικό μας στόχο. Ότι εμείς βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Ότι εμείς καθαρίσαμε τη χώρα από τα άπλυτα που αυτοί δημιουργήσανε. Αυτό είναι που δεν μας συγχωρούν και δεν θα μας συγχωρούν ποτέ. Γι’ αυτό μας πολεμούν με τόσο μεγάλη λύσσα, με όλη τη δύναμη πυρός που έχουν συσσωρεύσει στα ΜΜΕ.

 

Πολίτες του Βόλου. Έχουμε σχέδιο  η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Μια Ελλάδα που θα στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις. Σύγχρονη, ελεύθερη, αυτοδύναμη, κυρίαρχη και δημιουργική. Θέλουμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Και δεν ξεχνάμε ότι την καταστροφική πενταετία 2010-2014, 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχασαν τη δουλειά τους. επίσης και εσείς δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι παρά τις δυσκολίες, σε αυτή την τετραετία,  400.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά.  400.000 νέες  δουλειές.

 

Επίσης δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι αυτοί σε μια νύκτα μείωσαν τον κατώτατο μισθό των εργαζόμενων 22% και εμείς, πριν από λίγους μήνες, αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, τον αυξήσαμε κατά 11%, και έχουμε σχέδιο το ’19 και ΄20, αυξήσεις 7,5 και 7,5%  ώστε το ΄21 να ξανάρθει ο κατώτατος μισθός εκεί που ήταν πριν τον ισοπεδώσουν. Ούτε μπορεί να ξεχνάμε ότι με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που επαναφέραμε, δώσαμε τη δυνατότητα σε 250.000 εργαζόμενους να έχουν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μπορούμε και έχουμε το σχέδιο η ανεργία τα επόμενα 4 χρόνια να ξανακατέβει εκεί που ήταν πριν την κρίση, και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας στον τόπο μας. Μπορούμε και θα το πετύχουμε, να τελειώνουμε με το σκληρό καθεστώς της ελαστικής και της μαύρης εργασίας. Θέλουμε επίσης μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Όχι μόνο για τους επιτήδειους και τους κολλητούς.

 

Ακούω τους πολιτικούς μας αντιπάλους  να λένε «ισχυρή ανάπτυξη» αλλά έχουν αποδείξει ότι το μόνο που μπορούν να φέρουν είναι όχι μια ανάπτυξη ισχυρή, αλλά μια ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Αυτό άλλωστε έκαναν όταν κυβέρνησαν πριν την κρίση. Έφτιαξαν μια ολιγαρχία του πλούτου, η οποία τους το ανταπέδιδε, όταν το είχαν ανάγκη, και σήμερα τους το ανταποδίδει με απλόχερη στήριξη σε χορηγίες και σε επικοινωνιακή υποστήριξη.

 

Εμείς έχουμε σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη. Δηλαδή μια ανάπτυξη που θα τους χωράει όλους και όλες και όχι μόνο τους εκλεχτούς. Και έχουμε αποδείξει ότι το μπορούμε. Πήραμε μια οικονομία σμπαραλιασμένη, ερημωμένη και σήμερα είμαστε σε 9ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Οι ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις. Αυτή η πορεία είναι που πρέπει να συνεχιστεί, και θα συνεχιστεί, αν πάρουμε την μεγάλη απόφαση να πάμε προς τα εμπρός, να  συνεχίσουμε προς τα εμπρός και να αποτρέψουμε την αναστροφή, γιατί ο δρόμος προς τα πίσω μπορεί να μας ξαναοδηγήσει σε εκείνες τις μέρες που ζήσαμε και θέλουμε όλοι να ξεχάσουμε.

 

Θέλουμε, επίσης, μια Ελλάδα με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη. Που θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε καλά δημόσια νοσοκομεία και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Θέλουμε μια Ελλάδα όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση σε καλά Δημόσια σχολεία, σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δε θα  αφήνει κανένα στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

 

Θέλουμε όλοι σε αυτό τον τόπο να αισθάνονται ασφαλείς. Κάθε ελληνική οικογένεια να μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της. Να μην αγωνιά πώς θα βγάλει το μήνα, πως θα πληρώσει για τις σπουδές των παιδιών, τι θα κάνει αν προκύψει μια έκτακτη ανάγκη.

 

Θέλουμε οι Έλληνες να μπορούν ξανά να οργανώσουν ξανά την ίδια τους τη ζωή. Να μη ξαναζήσουν τα ίδια που πέρασαν, όταν κάθε μήνα τους φόρτωναν κι άλλα βάρη. Χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μειώσεις συντάξεων, απολύσεις, αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και των τροφίμων. Να τελειώνουμε επιτέλους με αυτά. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε, σχεδιάζουμε, επιδιώκουμε και υλοποιούμε.

 

Μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή. Μια νέα Ελλάδα στην Ευρώπη και τον Κόσμο του 21ου αιώνα. Μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί στα μεγάλα διεθνή projects στην ενέργεια, στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. Που θα δίνει το παράδειγμα της υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών, όπως  το δώσαμε εμείς, που βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, όπως πάντα, με τη μεγάλη προσφυγική κρίση. Τη στάση μας στο προσφυγικό. Τη στάση της αλληλεγγύης απέναντι στον άνθρωπο, στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Θέλουμε όμως και μια Ελλάδα ικανή να χτίζει συμμαχίες, ενισχύοντας το ρόλο της στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την Ελλάδα που δεν θα μπορεί κανένας να την απειλεί. Και δεν μπορεί  κανένας να την απειλεί σήμερα. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν απειλούμαστε από κανέναν. Γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι πιο δυνατή και πιο ισχυρή από ποτέ στη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά ταυτόχρονα είναι και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στη Βαλκανική χερσόνησο. Γιατί τολμήσαμε με γενναιότητα και πατριωτισμό και ανοίξαμε δρόμους εκεί που κανείς άλλος δεν τόλμησε.

 

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Όσο κι αν προσπάθησαν οι πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, μας δικαιώνει σήμερα η αλήθεια, μας δικαιώνει η πραγματικότητα. Γιατί σήμερα είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Σκεφτείτε ποιοι ήταν εκεί πριν λίγους μήνες, να εκπαιδεύουν τον στρατό των γειτόνων μας. Αυτοί που σήμερα μας προκαλούν στη Κύπρο και στο Αιγαίο, αυτοί που παίζουν παιχνίδια με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας.

 

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μια φίλη χώρα στα Βόρεια σύνορά μας. Όχι έναν εχθρό. Μια χώρα που δε λέγεται Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό της, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε Μακεδονία –Σκόπια στο εξωτερικό. Γιατί σήμερα, πολίτες του Βόλου, αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό. Αποδεικνύεται η εθνική συκοφαντία και η σκευωρία που έστησαν εναντίον μας. Εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονές, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας. Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό και  Μακεδονία –Σκόπια στο εξωτερικό. Αυτό αποδέχτηκαν ως βάση της λύσης. 14 χρόνια πριν. Αλλά το χειρότερο, δεν ήταν αυτό, το χειρότερο ήταν όταν εμείς κερδίσαμε όλα όσα δεν διανοήθηκαν ποτέ αυτοί να διεκδικήσουν, τότε άρχισαν να υποκρίνονται τους Μακεδονομάχους, και να μιλούν για προδοσίες, και να ηγούνταν συλλαλητηρίων.

 

Πατριδοκαπηλία, υποκρισία, μικροπολιτική εκμετάλλευση ακόμη και στα εθνικά θέματα. Εκεί όπου θα έπρεπε να ήμαστε όλοι ενωμένοι, αποφάσισαν να διχάσουν το λαό για να κερδίσουν λίγους ψήφους. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, οφείλει μια δημόσια συγνώμη εκ μέρους της ΝΔ για όλα αυτά, από όλο τον ελληνικό λαό. Και κυρίως από τους χιλιάδες απλούς πολίτες που διαδήλωναν δίπλα στα στελέχη της ΝΔ, φωνάζοντας «η Μακεδονία είναι μόνο μια» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει το όνομα. Και κυρίως οφείλει να εξηγήσει σε όλους αυτούς που παραπλανούσε με συνθήματα πατριωτικής ευαισθησίας, τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν τυχόν εκλεγεί.  Μας λέει να επιτηρεί την πιστή της εφαρμογή. Μα αν είναι προδοτική γιατί θέλει να επιτηρεί την πιστή της εφαρμογή;

Δημοκρατικοί πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας. Μιας πόλης που έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες στο διάβα της ιστορίας του τόπου. Θέλω να σας πω ένα πράγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμός και συνεχιστής της  Δημοκρατικής παράταξης του τόπου,  όλοι εμείς που δε δειλιάσαμε να λύσουμε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μια χρόνια διένεξη μα τους Βόρειους γείτονές μας, είμαστε περήφανοι, γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας μας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά τη πατρίδα και το συμφέρον του τόπου, το πατριωτικό συμφέρον. Είμαστε λοιπόν περήφανοι γιατί δεν κοροϊδέψαμε πότε τους Έλληνες. Είμαστε περήφανοι γιατί η Δημοκρατική παράταξη του τόπου έκανε, και πάντα και τώρα, την Ελλάδα μεγαλύτερη και πιο ισχυρή. Την Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Αυτή την ισχυρή, δυνατή Ελλάδα θέλουμε να την δούμε να προοδεύει. Θέλουμε να την δούμε να πηγαίνει μπροστά. Και να θυμάστε, το είπε ο εθνικός μας ποιητής: Εθνικό είναι το αληθινό. Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, για αυτό μιλάμε την πιο πατριωτική γλώσσα από όποια άλλη υπάρχει, την πιο πατριωτική γλώσσα, που είναι η γλώσσα της αλήθειας.

Πολίτες του Βόλου. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση επιθυμούν οι πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη δίχως να σκέφτονται και δίχως να θυμούνται και δίχως να μελετάνε και να γνωρίζουν τα προγράμματα των κομμάτων. Αρνούνται κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Παίξανε την κολοκυθιά μη τυχόν και βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αναμετρηθούν με τις απόψεις μου στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ο ένας φόρτωνε στον άλλον την αδυναμία να παρευρεθεί. Και είναι πράγματι άξιο απορίας γιατί και άλλα κόμματα, δημοκρατικά κόμματα, βοηθούν τον κ. Μητσοτάκη σ’  αυτή την προσπάθειά του να μην αντιπαρατεθεί με την αλήθεια και με τις προγραμματικές του θέσεις. Ο ίδιος αρνείται σαν το διάολο το λιβάνι την αντιπαράθεση μαζί μου. Γιατί αλήθεια το κάνει αυτό; Μα προφανώς γιατί γνωρίζει ότι εκεί θα βρεθεί πολύ εκτεθειμένος μπροστά στα σχέδια, τις προγραμματικές του θέσεις, τους σκελετούς τους προγραμματικούς που έχει κρυμμένους στα συρτάρια, στα ερμάρια, στα ντουλάπια του κόμματός του.

Μας λέει διαρκώς κάποια λόγια που ακούγονται όμορφα στα αυτιά όλων, το ίδιο τρίπτυχο που ακούγεται ευχάριστο στα αυτιά όλων των ανθρώπων, όπως λιγότεροι φόροι, καλύτερες δουλειές, ισχυρή ανάπτυξη. Μα λιγότεροι φόροι από ποιους; Από αυτούς που επί Σαμαρά επέβαλαν στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δυσβάσταχτη φορολογία; Καλύτερες δουλειές από αυτούς που οδήγησαν στην ανεργία, σχεδόν το 30% του ελληνικού λαού;

Και ισχυρή ανάπτυξη από ποιους; Από αυτούς που έφεραν ύφεση  που δεν είχε ματαδεί ξανά χώρα της Ευρώπης σε καιρό ειρήνης; 25% του ΑΕΠ χάθηκε στα χρόνια τους.  Όταν, λοιπόν, επαναλαμβάνουν μονότονα αυτό το τρίπτυχο, εμείς, ξέρετε, είναι σαν να ακούμε ένα άλλο εύηχο προεκλογικό σύνθημα.  «Λεφτά υπάρχουν», λέγανε κάποτε. Όμως να μας εξηγήσουν πώς και πού, με ποιον τρόπο. Μας λένε επίσης ότι θέλουν την αυτοδύναμη Ελλάδα. Ας τους πούμε λοιπόν να το γνωρίζουν, ότι η Ελλάδα είναι ξανά αυτοδύναμη ήδη από τις 21 Αυγούστου του 2018, όταν καταφέραμε να διώξουμε το ΔΝΤ και να γίνουμε ξανά ελεύθεροι να σχεδιάζουμε το μέλλον.

Πίσω όμως από τα συνθήματα, κρύβεται η αλήθεια. Λένε  λιγότερους φόρους αλλά εννοούν λιγότερο κοινωνικό κράτος και κατάργηση των επιδομάτων κοινωνικής στήριξης, διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Λένε καλύτερες δουλειές, αλλά εννοούν δουλειές χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρεπή μισθό. Γιατί; Μας το είπαν ανοιχτά. Θεωρούν  το 8ωρο ξεπερασμένο και την  7ημερη εργασία δήθεν καινοτομία. Λένε, τέλος, ισχυρή ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα εννοούν μια ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Το σχέδιο τους σήμερα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, πιο επικίνδυνο από την 5ετία ΄10-΄14. Για τώρα ως προϋπόθεση για να εφαρμοστεί έχει να ξηλωθούν όλα όσα μαζί πετύχαμε τα τελευταία χρόνια.

Όταν μιλούν για ένα κύμα μεταρρυθμίσεων που θα έρθει πριν το 2021, που ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, λέει θα κάνουν τάχα φοροελαφρύνσεις, τι εννοούν αλήθεια; Ποιο είναι το κύμα των μεταρρυθμίσεων; Μήπως αντί για κύμα μεταρρυθμίσεων είναι τσουνάμι απορυθμίσεων; Μήπως είναι η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων; Μήπως είναι η λεηλασία των συντάξεων; Μήπως είναι οι περικοπές στην πρόνοια, στην παιδεία, στην υγεία; Μήπως είναι και οι περικοπές  στα επιδόματα εκείνα που στηρίζουν σήμερα τους πιο αδύναμους; Το επίδομα στέγης, το Κοινωνικός Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα που δίνουμε στους άνεργους, το επίδομα αναπηρίας, τα οικογενειακά επιδόματα; Όλα αυτά θέλουν να τα γκρεμίσουν. Αυτό είναι το κύμα των μεταρρυθμίσεων που δεν μας εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης.

Όμως επιτρέψτε μου για λίγο να σταθώ στο ασφαλιστικό. Το πρώτο, λέει, από όλα του κύματος των  μεταρρυθμίσεων θα είναι η εκ νέου αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος. Ξέρετε, σήμερα, σε όλες τις εφημερίδες είχαν βάλει το φυλλάδιο της Ν.Δ., εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εκατομμύρια ευρώ η καμπάνια. Έχουν κατακλύσει όλο το διαδίκτυο, έχουν κατακλύσει όλες τις εφημερίδες. Ένα κόμμα που χρωστάει 280 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και δεν δίνει ούτε δεκάρα τσακιστή,  να μας πει αλήθεια από ποιους χορηγούς βρίσκει αυτά τα χρήματα για αυτή την πολυδάπανη καμπάνια.

Στο πρόγραμμά τους λοιπόν δεν είδα ούτε μία γραμμή για το τι θα κάνουν στο ασφαλιστικό. Ούτε μία. Όμως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι πολύ ψηλά στη δική τους ατζέντα. Ξέρετε, εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα έτοιμο να καταρρεύσει. Οι αναλογιστικές μελέτες έλεγαν ότι δεν φτάνουμε στο 2020. Κι εμείς καταφέραμε, μέσα από μια δύσκολη μεταρρύθμιση να σώσουμε τις συντάξεις, να σταματήσουμε τον κατήφορο των περικοπών. Και αρχίσαμε να δίνουμε αυξήσεις. Δώσαμε το δώρο Πάσχα εν είδει μόνιμης 13ης σύνταξης.

Τώρα αυτοί τι θέλουν να κάνουν; Θέλουν, λέει, να ξανανοίξουν το ασφαλιστικό. Το ερώτημα είναι γιατί; Να σας πω την απάντηση πολίτες του Βόλου. Γιατί ήδη έχουν ντιλάρει με μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα υποχρεώσουν τους σημερινούς εργαζόμενους από το ΄21 και μετά, αυτό είναι το σχέδιό τους, να σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές για την επικουρική ασφάλιση στο δημόσιο ταμείο και να αρχίσουν να δίνουν τις εισφορές σε ιδιώτες.

Με το σύστημα το ασφαλιστικό όμως σήμερα οι σημερινές εισφορές των εργαζόμενων είναι τα λεφτά που παίρνουμε για να δίνουμε τις σημερινές συντάξεις των συνταξιούχων. Όταν λοιπόν θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι να δίνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο και να τα δίνουν σε κάποιους ιδιώτες που θα τα τζογάρουν στο χρηματιστήριο ή όπου αλλού, τότε το δημόσιο ταμείο θα βρεθεί σε αδυναμία να πληρώνει τις επικουρικές συντάξεις.

Προκαλώ λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει επιτέλους τι είδους μεταρρύθμιση θέλει να κάνει, και πώς θα την κάνει. Είναι η 5η συνεχόμενη ημέρα που σιωπά. Και προειδοποιώ τους απόμαχους της βιοπάλης, της ζωής, τους συνταξιούχους μας. Μην εμπιστεύεστε την αξιοπρέπεια και τη ζωή σας, ξανά, σε αυτούς που θυμάστε, γνωρίζετε, ότι την καταρράκωσαν το 2010, το ΄11, το ΄12, με απανωτές περικοπές στις συντάξεις σας. Η σύνταξή σας είναι η ζωή σας, είναι η αξιοπρέπειά σας. Πρώτα λοιπόν είναι η ζωή. Πρώτα η αξιοπρέπεια. Και μετά η κομματική προτίμηση. Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια σ’  αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη της 7ης του Ιούλη.

Τις ίδιες συμφωνίες όμως έχουν ήδη κλείσει, προεξοφλώντας και εξαργυρώνοντας προκαταβολικά, πριν πάρουν  έγκριση από τον ελληνικό λαό, με ιδιωτικά συμφέροντα και στο χώρο της Υγείας, με τους κλινικάρχες ιδιοκτήτες και ιδιοκτήτες βιοδιαγνωστικών κέντρων που εκβίαζαν και απειλούσαν το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ πριν από λίγες μέρες για να τους δώσουν μέρος του ΕΣΥ, να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος γιατρούς και νοσηλευτές, να πληρώνει την υλικοτεχνική υποδομή για να κερδίζουν αυτοί.  Τις ίδιες συμφωνίες, το ίδιο ντηλ έχουν κάνει και για να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που με τόσο κόπο σε διαπραγματεύσεις καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια. Για αυτό και βλέπετε να λυσσάνε τα μέσα ενημέρωσης ότι δήθεν καταρρέει η ΔΕΗ, για να έρθουν αύριο αυτοί μέσα σε μια νύχτα να την ξεπουλήσουν. Να ξεπουλήσουν λοιπόν τον εθνικό μας πλούτο.

Και βέβαια, πολίτες του Βόλου, και θέλω να κλείσω μ’  αυτό,  μας λένε όλα αυτά τα χρόνια ότι, εντάξει, εσείς προστατεύσατε τους αδύναμους, αλλά τους μεσαίους δεν τους κοιτάξατε καλά. Θέλω να αναρωτηθώ ενώπιον όλων σας. Θέλω να αναρωτηθώ ενώπιον όλων σας, αν εσείς, ο καθένας από μας βρισκόταν στη θέση ενός δίκαιου και έντιμου κυβερνήτη, όπως βρισκόσαστε πολλές φορές έχοντας ένα και δύο και τρία παιδιά, αλλά ένα από τα τρία παιδιά σας έχει αδυναμίες, ένα από τα τρία παιδιά σας χρειάζεται περισσότερα. Δεν θα κόψετε από τα άλλα δύο για να δώσετε σ’  αυτό; Θα το αφήσετε το παιδί με τις αδυναμίες να τα βγάλει πέρα μόνο του;

Είμαστε περήφανοι και περήφανες που στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Είμαστε περήφανοι και περήφανες  που δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του στην κρίση. Είμαστε περήφανοι και περήφανες που δεν αφήσαμε την Ελλάδα να γίνει σαν τις άλλες βαλκανικές χώρες, γιατί αυτό ήταν το σχέδιό τους, με το ένα τρίτο στο περιθώριο, στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, να ψάχνει να βρει φαγητό στα συσσίτια και στους κάδους των απορριμμάτων.

Όμως, για μια στιγμή. Δεν είναι έγνοια για τη μεσαία τάξη το να φροντίσουμε να έχουμε αξιοπρεπή δημόσια νοσοκομεία; Πού πηγαίνουν όταν αρρωσταίνουν οι συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;  19 χιλιάδες προσλήψεις κάναμε εμείς σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να ξαναστήσουμε στα πόδια του το ΕΣΥ. Καταργήσαμε το 5ευρω στα νοσοκομεία. Ανοίξαμε την πρόσβαση σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες. Δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι ήταν τότε, που τους χρέωναν χρήματα στην εφορία για να κάνουν μια εγχείρηση. Αυτοί οι ανασφάλιστοι μήπως δεν ήταν μεσαία τάξη;

Για να θυμηθούμε. Εμείς προχωρήσαμε και βάλαμε μια τάξη στα σχολεία μας. Ανοίγουν στην ώρα τους, με καθηγητές και με βιβλία. Και προγραμματίζουμε 10 χιλιάδες προσλήψεις καθηγητών, 5 χιλιάδες προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Αλήθεια όλα αυτά, το Βοήθεια στο Σπίτι, το πρόγραμμα, δεν αφορούν τους μεσαίους; Ποιους αφορούν; Τους πλούσιους; Αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα;

Ποιο είναι όμως το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων; Ενώ εμείς έχουμε καταφέρει να πάμε ξανά την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση στο δημόσιο, αυτοί να την ξαναπάνε, και το λένε και υπερηφανεύονται, στο 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Για κάθε πέντε καθηγητές, δασκάλους στα σχολεία μας που θα αποχωρούν, μόνο ένας θα προσλαμβάνεται. Για κάθε πέντε γιατρούς  και νοσηλευτές που θα αποχωρούν, μόνο ένας θα προσλαμβάνεται. Θέλουν, με δυο λόγια, να μας ξαναγυρίσουν πίσω.

Ξέρετε, εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στους ανθρώπους της δημιουργίας. Είμαστε αφοσιωμένοι στον κόσμο της δουλειάς. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Έτσι μάθαμε εμείς την πολιτική. Μέσα από τους αγώνες. Έτσι μάθαμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε.  Για τους πολλούς, για τους αδύναμους, για τους μη προνομιούχους. Είμαστε περήφανοι και είμαι προσωπικά που σήμερα δεν μου κάνουν ούτε αγάλματα, ούτε μνημεία, ούτε με κανακεύουν οι ισχυροί αυτού του τόπου. Αυτοί που διαθέτουν την οικονομική δύναμη να ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά είμαστε και είμαι περήφανος που, όποτε βρίσκομαι με κόσμο λαϊκό, κόσμο γνήσιο, κόσμο έντιμο, ανθρώπους της δουλειάς και του  της δημιουργίας, μας σφίγγουν το χέρι και μας λένε, προχωρήστε, είμαστε δίπλα σας, θα πορευθούμε μαζί στη μεγάλη αυτή προσπάθεια να πάει η Ελλάδα πιο μπροστά, να βγει από την κρίση, να βγει σε ξέφωτο και προοπτική. Σας καλώ λοιπόν, όλες και όλους, τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία της μάχης, τώρα που είμαστε πιο αποφασισμένοι, πιο έτοιμοι, πιο σίγουροι από ποτέ. Να προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα.

Με ρωτάνε, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ. Γυρίζει το παιχνίδι; Εγώ τους απαντώ. Ναι, γιατί είναι ένα άλλο παιχνίδι, αφορά στο μέλλον και τη ζωή μας. Ναι, αν δώσουμε τη μάχη ψήφο-ψήφο μέχρι την άλλη Κυριακή, σπίτι σε σπίτι, στόμα σε στόμα, χωριό το χωριό, πόλη την πόλη, αν γίνουμε ο καθένας και η καθεμιά από μας οι πομποί και οι αναμεταδότες του μηνύματος της ανατροπής και του μηνύματος της νίκης. Ας αφήσουμε τους πομπούς και τους αναμεταδότες της διαπλοκής σε αυτούς, και ας γίνουμε εμείς με το στόμα μας, με τις φωνές μας, με τις απόψεις μας, με τα επιχειρήματά μας οι πιο ισχυροί πομποί και αναμεταδότες της μεγάλης ανατροπής, της μεγάλης νίκης για πάει η χώρα πιο μπροστά, ο λαός μας πιο μπροστά.

Στο ερώτημα λοιπόν αν μπορούμε, απαντάμε ναι, μπορούμε, και θα ζήσουμε καλύτερα σε αυτό τον τόπο. Ναι, μπορούμε  να δώσουμε ξανά προοπτική στη νέα γενιά. Ναι, μπορούμε  να χτίσουμε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης

Έχουμε μπροστά μας καλύτερα χρόνια, περάσαμε τις μεγάλες δυσκολίες, αυτές είναι πίσω μας. Δεν θα εμπιστευτούμε λοιπόν ξανά  το μέλλον του τόπου σε αυτούς που προσπάθησαν και απέτυχαν. Κυβερνούσαν τη χώρα πάνω από 40 χρόνια μετά την μεταπολίτευση. Διέψευσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Τους οδήγησαν στην ανεργία. Τους νέους στην ξενιτιά. Τους ανάγκασαν να περιμένουν μάταια μια σύνταξη. Τους γέμισαν χρέη και φόρους, για να σωθούν, ποιοι;  Τα μεγάλα τζάκια και οι εκλεκτοί. Τώρα θέλουν να ξαναγυρίσουν οι ίδιοι, για να συνεχίσουν τα ίδια. Ε λοιπόν, την απάντηση θα την δώσει ο ελληνικός λαός. Όχι πια! Φτάνει! Αρκετά! Αρκετά, τρεις πολιτικές οικογένειες κυβέρνησαν τον τόπο για δεκαετίες. Τώρα προχωράμε μπροστά. Τώρα μιλάμε για την ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για την ζωή μας. Πρώτα και πάνω από όλα η ζωή μας και το μέλλον μας.

Να‘ στε καλά. Καλή δύναμη και με την νίκη. Σας ευχαριστούμε γι αυτή την μεγαλειώδη συγκέντρωση σήμερα στον Βόλο. Γεια σας.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...