Τζανακόπουλος: Aν (παρ' ελπίδα) ο κ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται κι άλλο


 
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ News 24/7 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, βρίσκεται στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας ημέρα, κύριε Υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σκουρή.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ερώτημα πρώτον: «Διασώζονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις» είναι σήμερα πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ». Επιβεβαιώνετε το ρεπορτάζ ή η διαπραγμάτευση αφορά το σύνολο των συντάξεων και δηλώνετε αισιόδοξοι για το σύνολο των συντάξεων;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, θα σας πω το εξής: Έχουμε εξηγήσει εδώ και αρκετό καιρό, και στους Έλληνες πολίτες και στους συνταξιούχους και στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αντιπολιτευόμενο Τύπο και στον συμπολιτευόμενο Τύπο, ότι η συζήτηση, η οποία διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση, η οποία γινόταν την περίοδο του μνημονίου και των αξιολογήσεων. Αφορά τη δυνατότητα του ελληνικού προϋπολογισμού να είναι εντός στόχου, να επιτύχει δηλαδή η ελληνική οικονομία το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αφ’ ης στιγμής, λοιπόν, επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν στη διαδικασία την οποία σας εξήγησα. Από εκεί και πέρα, όσοι βιάζονται ή όσοι θέλουν να γίνουν μάντεις κακών, όσοι θέλουν να βιαστούν ως προς το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής, νομίζω ότι θα ήταν καλό απλώς να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Μία διευκρίνιση. Τυχόν μη περικοπή των συντάξεων θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα στη συμφωνία με τους εταίρους;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Εγώ θα σας έλεγα να μη βιαζόμαστε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αφορά το ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022 που προβλέπεται αυτή η υποχρέωση, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου. Άρα, λοιπόν, σας απαντώ ευθέως ότι δεν συζητάμε, ούτε προτιθέμεθα να συζητήσουμε, πιθανότητα αναστολής του μέτρου.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Φαντάζομαι ότι όταν λέτε για τα μέτρα, εννοείτε και το αφορολόγητο. Το περιλαμβάνετε στην προηγούμενη απάντησή σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τις συντάξεις. Ως προς το αφορολόγητο, έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός ήδη από τη ΔΕΘ.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή ο προϋπολογισμός. Να θεωρήσω ότι δεν θα περιέχεται σε αυτόν η περικοπή των συντάξεων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θέλετε να βιαστούμε; Γιατί θέλετε να βιαστούμε; Υπομονή. Και σας απάντησα και προηγουμένως ότι όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, για το θέμα των 10.000 προσλήψεων, που εξαγγείλατε μετά τη συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικά αντίθετος εχθές και δήλωσε ότι υπονομεύετε την επόμενη ημέρα. Προτίθεστε να ξανασυζητήσετε το θέμα αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει μία συγκεκριμένη θέση σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο. Θέλει να επαναφέρει τον περιορισμό 1 προς 5, τον οποίο πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και έχει αφήσει στο παρελθόν. Για το 2018 υπήρχε περιορισμός 1 προς 3. Και από το 2019 και μετά ο κανόνας που θα ισχύει είναι μία πρόσληψη για μία αποχώρηση. Ωστόσο, ο κύριος Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, δεν πιστεύει στην ανάγκη να υπάρχει δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, αλλά αντίθετα έχει ένα πολιτικό σχέδιο υποβάθμισης και της παιδείας και της υγείας και της πρόνοιας, έχει ένα πολιτικό σχέδιο που θέλει να αποδώσει αυτού του τύπου τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες σε ιδιωτικά συμφέροντα, είναι προφανές ότι θα είναι αντίθετος με οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, ενίσχυσης του δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αντιτίθεται με τέτοια σφοδρότητα σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει η ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει αυτούς τους τομείς του κοινωνικού κράτους. Επομένως, σας λέω με απόλυτη ευθύτητα και σαφήνεια ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούμε πως είναι αναγκαία η ενίσχυση αυτών των τομέων, αυτών των πεδίων του κοινωνικού κράτους και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα προχωρήσουμε στις εξαγγελίες τις οποίες έχουμε κάνει. Αυτό που πρέπει, επίσης, να σας πω είναι ότι οι προσλήψεις που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός εντάσσονται στον κανόνα του 1 προς 1, όπως και το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την περίπτωση που σχετίζεται με τους 10.000 κληρικούς, οι οποίοι θα φύγουν από τα μητρώα του ελληνικού δημοσίου. Θα πληρώνονται πλέον με τον τρόπο τον οποίο περιγράψαμε, εφόσον φτάσουμε σε μία συμφωνία, πράγμα το οποίο θέλουμε με την εκκλησία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ανοίγουν 10.000 θέσεις για προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, συνολικά η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ, σας κατηγορεί για παροχολογία, προσλήψεις…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, αν είναι…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Και μάλιστα που θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και που δυσκολεύει την έξοδο της χώρας στις αγορές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι καμία από τις πρωτοβουλίες μας δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αντιθέτως είναι μελετημένες, είναι κοστολογημένες. Αν θεωρείται παροχολογία η ελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών, οι οποίες έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη από την κρίση, αν θεωρείται παροχολογία η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αν θεωρείται παροχολογία η μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω απολύτως. Δεν πρόκειται για παροχολογία. Πρόκειται για μία εφαρμογή μιας στρατηγικής δίκαιης ανάπτυξης που έχει πολύ συγκεκριμένα πεδία, στα οποία οφείλουμε να παρέμβουμε και τα οποία έχουμε περιγράψει ήδη από τη ΔΕΘ. Τώρα, το να εμφανίζεται αυτή η στρατηγική για τη δίκαιη ανάπτυξη ως παροχολογία είναι το τελευταίο καταφύγιο, κατά τη γνώμη μου, της Ν.Δ., η οποία το πρόγραμμα που έχει περιγράψει κατά καιρούς και ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης προκαλεί μάλλον κοινωνική ανατριχίλα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν δεν υιοθετηθεί τώρα η συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο από την Ιεραρχία, που συνέρχεται την Παρασκευή, τι θα γίνει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω να μπω στην αρνητική σεναριολογία. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος δούλεψαν στην κατεύθυνση της πρότασης, η οποία παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ευελπιστούμε ότι αυτή, ακριβώς επειδή είναι επ’ ωφελεία τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και της εκκλησίας της Ελλάδος, θα γίνει αποδεκτή από την Ιεραρχία. Εφόσον υπάρξει αρνητικό σενάριο θα δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις της Ιεραρχίας και αναλόγως θα τοποθετηθούμε. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τοποθετηθούμε εκ των προτέρων για ένα σενάριο το οποίο δεν έχει προκύψει αυτήν τη στιγμή.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί αυτές οι αντιδράσεις των κληρικών και πολιτικών δυνάμεων που τις υποστηρίζουν; Δεν είναι εξασφαλισμένος ο μισθός;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως εξασφαλισμένος ο μισθός των κληρικών. Θα υπάρχει εξάλλου και εποπτεία του ελληνικού κράτους, σε σχέση με τη χρήση των κονδυλίων της επιδότησης. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει και μία σχετική εγγύηση από τη μεριά του ελληνικού δημοσίου. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η εκκλησία θα χρειαζόταν μία τέτοια εγγύηση. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, όμως, των πολιτικών κομμάτων, νομίζω ότι προσχηματικά αγκαλιάζουν τις αγωνίες, αν θέλετε, των κληρικών. Το πρόβλημά τους είναι ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού των σχέσεων, διότι θέλει να εκμεταλλευθεί ευαισθησίες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ το ελληνικό κράτος να κάνει έστω κι ένα μικρό βήμα μπροστά στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού και μια συνθήκης, η οποία θα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Κάποιοι, φαντάζομαι το έχετε ακούσει, μιλούν για συμπαιγνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι γελοιότητες, τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ, ούτε καν αξίζει κανείς να τις σχολιάζει. Είναι ακραίες και χυδαίες τοποθετήσεις. Αν διαφωνούν με την ουσία της πρότασης που έχει κατατεθεί, βεβαίως είναι απολύτως δικαίωμά τους. Όλα τα υπόλοιπα, όμως, νομίζω ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μίας άθλιας ακροδεξιάς στροφής, την οποία έχει πάρει η μετατοπιζόμενη προς το κέντρο Ν.Δ. και η οποία δεν θα της βγει σε καλό.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Όμως, υπάρχουν και αντιδράσεις. Είδαμε την εκκλησία της Κρήτης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Λέει ο Πατριάρχης «μας σέβεται ο Ερντογάν, αλλά δεν μας σέβεται η Αθήνα».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, ακούστε: Πάντοτε, όταν προσπαθείς να κάνεις ένα προωθητικό συμβιβασμό, όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά, θα υπάρχουν και δυνάμεις οι οποίες θα αντιτίθενται. Θα υπάρχουν και δυνάμεις, οι οποίες θα διαφωνούν, θα υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες πιθανόν να αγωνιούν λόγω του ότι η μη διατήρηση του status quo δημιουργεί, ούτως ή άλλως, μια κατάσταση αναταραχής. Αυτό το οποίο πρέπει να κρατάμε σε κάθε τέτοια μεγάλη εκσυγχρονιστική προσπάθεια είναι ότι μπορεί να αλλάζει τους όρους δόμησης και τους όρους που έχουν συγκροτηθεί οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας προς μια θετική κατεύθυνση. Και αυτό που θα μείνει στο τέλος δεν θα είναι οι διαφωνίες, δεν θα είναι οι αντιπαραθέσεις, δεν θα είναι οι επιφυλάξεις. Αυτό που θα μείνει στο τέλος θα είναι η ιστορικότητα αυτής της συμφωνίας.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ταυτόχρονα είχαμε την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς, την κυρία Ράικου, να καταφέρεται κατά της νυν Εισαγγελέως Διαφθοράς, της κυρίας Τουλουπάκη. Πώς το κρίνετε; Σήμερα, το σύνολο σχεδόν των εφημερίδων από όλους τους χώρους εκτιμά ότι με αυτές τις κινήσεις «παγώνει» η υπόθεση της Novartis. Έχετε την ίδια εκτίμηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ τώρα δεν μπορώ να σχολιάσω διαδικαστικές ή δικονομικές ενέργειες, τις οποίες κάνει ο οποιοσδήποτε στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις διαδικαστικές ενέργειες και να προχωρήσει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης. Η γνώμη μου είναι ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα παγώματος της διαδικασίας σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Novartis. Όμως, αυτό είναι κάτι το οποίο σε τελευταία ανάλυση θα το αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα και με τις διαδικασίες, τις οποίες προβλέπει.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Σήμερα, επίσης, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά από την ίδια τη βάση του ΚΙΝΑΛ στην ηγεσία του κόμματος. Η πρότασή σας για μελλοντική συμπόρευση ισχύει; Γιατί η Χαριλάου Τρικούπη σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε διεμβολισμό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά είχε αρκετές δυνατότητες όλο αυτό το διάστημα να πάρει αποστάσεις από την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και του σημερινού ΚΙΝΑΛ, που το οδήγησαν στην προγραμματική πολιτική στρατηγική, αλλά και τακτική ταύτιση με τη Ν.Δ.. Αυτή είναι μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος από το 2011 και μετά. Είναι μια πολιτική επιλογή, την οποία έχει πάρει εν πλήρει συνειδήσει. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι μια πολιτική, η οποία αρμόζει σε ένα κόμμα, το οποίο θέλει να ονομάζεται «κεντροαριστερό», «σοσιαλδημοκρατικό» ή οτιδήποτε τέτοιο. Αυτό φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, το Σαββατοκύριακο, όπου επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι η συζήτηση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και με την παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού και με την παρέμβαση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού, αλλά και με την παρέμβαση από τη μεριά της κυρίας Νάλες, που είναι η Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, αποδείχθηκε ότι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από το μήκος κύματος, το οποίο εκπέμπει το ΚΙΝΑΛ. Νομίζω, λοιπόν, ότι η καλύτερη λύση για την ελληνική εκδοχή της κεντοαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας θα ήταν να παρακολουθήσει αυτή τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη, να κατανοήσει ότι είναι αναγκαία μια στροφή προς ριζοσπαστικές πολιτικές, προς πολιτικές που έχουν αριστερό πρόσημο, που έχουν πρόσημο ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και ότι δεν αρμόζει στο ΚΙΝΑΛ και την κεντροαριστερά να αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, να αντιτίθεται σε οποιοδήποτε θετικό βήμα πάει να γίνει στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, θεωρώντας ότι αυτό είναι παροχολογία. Εκτιμώ ότι είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές τοποθετήσεις που οδήγησαν το ΚΙΝΑΛ στη σημερινή του πολιτική κατάσταση.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τον αντίλογο, τον ακούτε. Λέει, «μα, εσείς εδώ είστε με τον Καμμένο στην ίδια κυβέρνηση, τον ακροδεξιό Καμμένο».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, τώρα. Η πολιτική συνθήκη των μνημονίων οδήγησε σε αυτήν τη συγκυβέρνηση, της οποίας τους άξονες έχουμε περιγράψει πάρα πολλές φορές. Η κυρία Γεννηματά θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, θα έλεγε κανείς, αλλά και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όταν μιλούν για συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς. Διότι, πρέπει να σας θυμίσω ότι ήταν εκείνοι που συγκυβερνούσαν με τον κ. Γεωργιάδη, με τον κ. Βορίδη, είχαν γενικό γραμματέα της κυβέρνησής τους τον κ. Μπαλτάκο. Επομένως, τώρα, η κριτική που ασκείται νομίζω ότι είναι πλήρως εκτός τόπου και χρόνου, διότι πρέπει να συνυπολογίσετε ότι αυτή η κυβέρνηση, από τη στιγμή που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία, έχει προχωρήσει σε προοδευτικές θεσμικές αλλαγές, σε προοδευτικές θεσμικές τομές που καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να κάνει. Από τα ζητήματα που σχετίζονται με την ιθαγένεια, μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών, μέχρι τα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, που βρήκαν το ΚΙΝΑΛ, αν όχι αντίθετο, τουλάχιστον αμήχανο. Επομένως, το ποιος κινείται με προοδευτικό πρόσημο, ποιος κινείται με ορίζοντα τον προοδευτικό, αν θέλετε, εξορθολογισμό του ελληνικού κράτους, κρίνεται στην πράξη, δεν κρίνεται στα λόγια.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μία διευκρινιστική ερώτηση, μιας και αναφερθήκατε στον κ. Καμμένο. Η συμφωνία του Προέδρου των ΑΝΕΛ με τον κ. Τσίπρα είναι να φύγει από την κυβέρνηση εάν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μη ρίξει την κυβέρνηση; Καλά έχω καταλάβει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε τη στάση του με τις τελευταίες του δηλώσεις και παρεμβάσεις. Εμείς έχουμε πει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης είναι ορίζοντας ολοκλήρωσης της τετραετίας και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε μια έντιμη, ειλικρινή και παραγωγική συμφωνία με τον κ. Καμμένο.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτή η ολοκλήρωση της τετραετίας θα υπάρχει ανεξαρτήτως αν θα παραμείνουν οι ΑΝΕΛ, αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν οι ΑΝΕΛ την κυβέρνηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα, κύριε Σκουρή. Έχει απαντήσει και ο Πρωθυπουργός και έχει απαντήσει και ο κ. Καμμένος.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Και κάτι ακόμα. Αν η συμφωνία των Πρεσπών υπερψηφιστεί και είναι έτοιμη αρχές του Ιανουαρίου, εσείς γιατί θα τη φέρετε τον Μάρτιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Εάν δηλαδή περάσει από τα Σκόπια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε πράγματα, τα οποία ξεκαθαρίστηκαν στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, πριν από λίγες ακριβώς ημέρες, και δεν ξέρω για ποιον λόγο πρέπει διαρκώς να επανερχόμαστε στα ίδια ζητήματα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα κατατεθεί η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με βάση τα όσα ορίζει η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών και από εκεί και πέρα το ελληνικό Κοινοβούλιο, η διάσκεψη των Προέδρων, θα ορίσει τη διαδικασία στη βάση της οποίας θα πρέπει να κινηθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο για την επικύρωσή της. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι δεν έχουν ούτε πολιτικό νόημα, ούτε κάποιο κρυμμένο πολιτικό μήνυμα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Και μία ακόμη ερώτηση που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τι εκτιμάτε; Πού βρισκόμαστε; Η κυβέρνηση τι λέει; Να τα πάρουν, να μην τα πάρουν; Τι γίνεται;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που πρέπει να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πήρε την πολιτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση κάποιων από τις αδικίες που προκάλεσε το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Τα αναδρομικά των ενστόλων, τα αναδρομικά των εκπαιδευτικών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, των ερευνητών, των δικαστικών λειτουργών και τα λοιπά. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα πρέπει να πούμε στους συνταξιούχους και θα πρέπει να το θυμούνται: ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μάχες, πολλές από αυτές επιτυχημένες, για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Έχει δώσει δύο φορές κοινωνικό μέρισμα. Σκοπεύει να την τριτώσει αυτήν την πρωτοβουλία. Δίνει μια μεγάλη μάχη για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες επεδίωκε και τις οποίες απαίτησε το ΔΝΤ κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. Επομένως, αν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Ένα είναι το βέβαιο: ότι αν παρ΄ ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός όχι μόνο οι συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Σκουρή. Να είστε καλά.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...