Σπίρτζης: Οι Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, θέλουν να διερευνηθούν τα σκάνδαλα


 
Συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
κ. Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»
και τη δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Ακριβοπούλου
– Τι συμβαίνει με τη σύμβαση παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο και παρακολουθούμε και πάλι έναν σφοδρό πόλεμο;
ΑΠ: Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο αλλά και το Θριάσιο Διαμετακομιστικό Κέντρο είναι από τα μεγαλύτερα κέντρα συνδυασμένων μεταφορών της Ευρώπης και με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. Πρόκειται για την κύρια υποδομή που σε συνδυασμό με το αναβαθμισμένο ηλεκτροδοτούμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, τα οδικά δίκτυα και, σε λίγους μήνες, το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μετατρέπει τη χώρα μας σε διεθνές κέντρο μεταφορών, που θα προσελκύσει παραγωγικές δομές και θα συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Απο την πλήρη λειτουργία του Θριάσιου θα δημιουργηθούν από τρεις έως πέντε χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μια τέτοιου είδους δραστηριότητα δεν αντιμετωπίζεται θετικά απ. όσους υπηρετούν ανταγωνιστικά οικονομικά συμφέροντα τα οποία επιθυμούν τη δημιουργία άλλων εμπορευματικών κέντρων δικής τους εκμετάλλευσης και λειτουργίας. Το Θριάσιο πολεμήθηκε λυσσαλέα για να μην υλοποιηθεί. Ασκήθηκαν πιέσεις για να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία του εμπορευματικού κέντρου. Διατυπώθηκαν απειλές για μεθοδεύσεις ώστε να καταλήξει άγονος και αυτός, ο τρίτος σε σειρά διαγωνισμός, δώδεκα χρόνια μετά τον πρώτο το 2006. Λυπούμαστε που θα τους απογοητεύσουμε αλλά θα υλοποιηθεί.
– Η αντιπολίτευση όμως ασκεί κριτική τόσο για τους όρους όσο και για το τίμημα. Σας λένε, για παράδειγμα, ότι από τα 268 ευρώ το τετραγωνικό, όπως προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη, πήγε στα 131ευρώ με τη δεύτερη ή ότι το αρχικό αντάλλαγμα των 20 εκατ. ευρώ μειώθηκε στο μισό.
ΑΠ: Η αντιπολίτευση δυστυχώς ή ψεύδεται με μικροκομματική σκοπιμότητα ή μεταφέρει τις λάθος πληροφορίες όσων επιθυμούν να μην υλοποιηθεί το εμπορευματικό κέντρο. Θα παρακαλούσα να βρείτε την προκήρυξη και να δούμε όλοι αν αναφέρονται σε αυτή τα νούμερα που επικαλούνται. Προφανώς δεν αναφέρονται σε καμία προκήρυξη διαγωνισμού. Προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τους πολίτες και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ αλλά και όλοι οι φορείς που υλοποιούν τέτοιες διαγωνιστικές διαδικασίες εκπονούν μελέτες διαφορετικών σεναρίων και οικονομικών προτύπων, επιλέγοντας τη βέλτιστη λύση. Είναι ο μόνος από τους τρεις διαγωνισμούς στον οποίο προβλεπόταν προκαταβολικό ποσό με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Δεν προβλεπόταν ούτε ευρώ αντίστοιχα στον διαγωνισμό του 2006 και του 2011. Είναι επίσης ο μόνος από τους τρεις διαγωνισμούς στον οποίο το Δημόσιο δεν συμμετέχει στη δαπάνη υλοποίησης ούτε με ένα ευρώ σε αντίθεση με τους προηγούμενους στους οποίους συμμετείχε με το 15% της συνολικής δαπάνης υλοποίησης. Στα οικονομικά πρότυπα που εξετάστηκαν υπήρξε η εκδοχή του ελάχιστου προκαταβολικού τιμήματος των 20 εκατ. ευρώ που συνοδευόταν από έσοδα 0,5% του τζίρου και ελάχιστη τιμή 50.000 ευρώ ετησίως Εξετάστηκε η εκδοχή του ελάχιστου προκαταβολικού τιμήματος των 10 εκατ. ευρώ που συνοδευόταν από πενταπλάσια έσοδα 2,5% του τζίρου και ελάχιστη τιμή 350.000 ευρώ ετησίως. Επιλέχθηκε η δεύτερη εκδοχή και με αυτή προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ισότιμα και σε γνώση όλων όσοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Η επιλογή δικαιώθηκε, αφού είναι επίσης ο μόνος διαγωνισμός από τους τρεις που δεν είναι άγονος και υλοποιήθηκε το 2016 με τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα σε κρίση σε αντίθεση με το 2006. Είναι όμως αξιοπερίεργο μια σύμβαση που έχει ελεγχθεί και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το αρμόδιο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, και κυρώνεται με την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αμφισβητείται με αυτό τον τρόπο από την αντιπολίτευση.
– Είπατε ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα. Ποια είναι αυτά;
ΑΠ: Οσοι θα ήθελαν ως λάφυρο το Θριάσιο με μηδαμινό αντάλλαγμα και όσοι θέλουν να κάνουν ένα άλλο εμπορευματικό κέντρο πολύ κοντά, καταργώντας τον εθνικό σχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών και το δημόσιο συμφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι απαλλοτριώσεις για το Θριάσιο έγιναν το 1979, η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε το 2006 και κατέληξε το 2009 άγονη, η δεύτερη το 2011 και δεν ολοκληρώθηκε και σήμερα κάποιοι προσπαθούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να δημιουργήσουν προβλήματα στην κύρωσή του από το Κοινοβούλιο, κινδυνολογώντας και λασπολογώντας. Τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτρόπου Κορίνα Κρετσού στην επίσκεψή της στο Θριάσιο απαντούν και στην αντιπολίτευση και στα συμφέροντα που απεργάζονται την υλοποίηση του συνολικού έργου του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου.
– Πού βρισκόμαστε σε ό τι αφορά στην πορεία των μεγάλων έργων;
ΑΠ: Οπως γνωρίζετε ολοκληρώθηκαν οι πέντε συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων και ολοκληρώνεται μέσα στο έτος η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας Θεσσαλονίκης ενώ προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό η κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Εισαγάγαμε προς κύρωση στη Βουλή τη σύμβαση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου και ακολουθούν προς κύρωση η σύμβαση του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης και το νότιο τμήμα του Ε65. Ολοκληρώθηκαν οι έξι και βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης οι τελευταίες δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για το Πάτρα Πύργος. Αυτά είναι έργα που αρχίζουν άμεσα. Τα περισσότερα εντός του έτους. Επίσης δημοπρατήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, της υποθαλάσσιας σύνδεσης Σαλαμίνας, οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων. Προετοιμάζουμε τους διαγωνισμούς για την παράκαμψη της Χαλκίδας και το τελευταίο τμήμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κορίνθου-Πατρών. Ωριμάζουμε μελετητικά τις επεκτάσεις των οδικών δικτύων των επεκτάσεων του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και της σιδηροδρομικής υποδομής για σύνδεση της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας. Τα έργα αυτά θα αλλάξουν τη χώρα μας θα δώσουν χιλιάδες άμεσες θέσεις εργασίας, κυρίως όμως θα στηρίξουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και θα αναβαθμίσουν τόσο τον οικονομικό όσο και τον γεωπολιτικό ρόλο μας.
– Πάντως, δεν υπάρχει συνεδρίαση στη Βουλή για θέματα της αρμοδιότητας σας που να μην «σφάζεστε» αγρίως με τον Γιάννη Μανιάτη του ΚΙΝΑΛ. Τι είδους «βεντέτα» είναι αυτή;
ΑΠ: Η πολιτική διαφωνία όλων εμάς που διαχωρίσαμε τη θέση μας με όσους στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου και στη συνέχεια συμμετείχαν στην κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι βεντέτα. Είναι βαθιά πολιτική διαφωνία που επικροτήθηκε πολλαπλώς από τη συντριπτική πλειοψηφία του προοδευτικού κόσμου και θα επικροτηθεί ξανά. Το ΠΑΣΟΚ από την ιδρυτική του διακήρυξη αλλά και από την πολιτική πρακτική του στην κοινωνία συνεργαζόταν με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ηταν και ένιωθε μέρος της Αριστεράς. Δυστυχώς, το Κίνημα Αλλαγής, με τις όποιες προηγούμενες μεταμορφώσεις του συνεχίζει, σε αντίθεση και με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου παλαιότερα και με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σήμερα, να κινείται στην πολιτική συνεργασίας με τον νεοφιλελευθερισμό. Συνεργάζονται και συμπλέουν με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλα. Ακόμη και οι ανακοινώσεις τους έχουν κοινές φράσεις κοινές λέξεις. Επομένως δεν υπάρχει καμία βεντέτα. Είναι η ιστορική αντίθεση μεταξύ προόδου και συντήρησης, Δεξιάς και Αριστεράς, προοδευτικών δυνάμεων και νεοφιλελευθερισμού. Εμείς δεν προδώσαμε τις αρχές μας και την ιστορία της παράταξής μας.
– Πληροφορούμαστε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται δύο εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών. Μία για τον Μάιο και μία για τον Οκτώβριο. Εσείς με ποια από τις δύο συντάσσεστε;
ΑΠ: Πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία για τα εθνικά ζητήματα, για την εφαρμογή και την υλοποίηση προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών προβλέψεων. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μείνει για να ολοκληρώσει τον σκοπό της.
– Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα σίριαλ κυβερνητικής κρίσης. Πρώτα οι διαφοροποιήσεις Καμμένου, στη συνέχεια η επεισοδιακή παραίτηση Κοτζιά, μετά τι, κύριε Σπίρτζη;
ΑΠ: Η ψήφιση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, η Συνταγματική Αναθεώρηση η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας και η νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς ξεπερνιούνται οι κρίσεις είτε οικονομικές είτε πολιτικές είτε σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα αλλά και πώς μετατρέπονται σε μια νέα δυναμική για την προώθηση των στόχων και της πολιτικής μας.
– Ο Νίκος Κοτζιάς είπε πρόσφατα ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελείωσε καιρός για άλλες συμμαχίες με προοδευτικές δυνάμεις». Το συμμερίζεστε;
ΑΠ: Η συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στρατηγική μας επιλογή. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μείνει για να υλοποιήσει τους σκοπούς που συμφωνήθηκαν.
– Μετά την απόφαση για την προφυλάκιση του ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι «το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά. Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία». Κατά τη γνώμη σας ο Παύλος Πολάκης υπερέβη τα εσκαμμένα με τη γνωστή δήλωσή του ότι πρέπει να βάλετε κάποιον φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠ: Ο Πολάκης φταίει δηλαδή για τον Παπαντωνίου; Ο Παύλος Πολάκης μεταφέρει συνήθως απλά κοφτά και χωρίς φτιασίδια τις σκέψεις και τα θέλω του απλού πολίτη όπως τα διατυπώνει και ο λαός μας. Προφανώς, δεν είπε και δεν εννοούσε «βάλτε κάποιον όποιον βρείτε μπροστά σας δικαίως ή αδίκως φυλακή». Αναφερόταν στο αίτημα του κάθε Έλληνα να διερευνηθούν όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί να ελεγχθούν όλοι όσοι σπατάλησαν παράνομα τα χρήματα του ελληνικού λαού και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης σε εύλογο χρόνο. Εκτιμώ ότι η πλειονότητα των Ελλήνων ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης επιθυμεί και αναφέρει ό,τι και ο Παύλος.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μετά τα... παρατράγουδα του Συνεδρίου-παρωδία, με περαστικούς χειροκροτητές αντί για κανονικούς συνέδρους, και με...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...