Ρένα Δούρου: Οι Έλληνες δεν θα εμπιστευτούν τον κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί τις ανισότητες… φυσική νομοτέλεια


 
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Αισιόδοξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές και η ίδια θα βγει νικήτρια από τη μάχη των περιφερειακών εκλογών δηλώνει σε συνέντευξή της στο iefimerida η Ρένα Δούρου.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε για να μείνει», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ στην ερώτηση τι θα συμβεί αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, απαντά:
 
«Δεν θα σας πω το χιλιοφορεμένο… “θα είμαι στον δεύτερο γύρο, πρώτη και θα κερδίσω”. Θα σας πω ότι εμπιστεύομαι την κρίση των πολιτών. Και πάνω από όλα τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους, που προσπαθούν να ποδοπατήσουν όσοι θέλουν να παραδοθεί η Περιφέρεια Αττικής σε εκπροσώπους του χθες που μας οδήγησε στην εθνική καταστροφή».
Στην ερώτηση για τη φωτιά στο Μάτι και τις ευθύνες που της καταλογίζουν, η περιφερειάρχης Αττικής κάνει λόγο για κανιβαλισμό που δέχθηκε, από «δημοσιογράφους-τσιρλίντερς του Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων, ακραίων στελεχών της ΝΔ», και επαναλαμβάνει το επιχείρημά της ότι η Περιφέρεια δεν έχει ευθύνη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς:
«Ετσι, κανείς δεν έλεγε ότι μια Περιφέρεια δεν σβήνει φωτιές και δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης και εκκένωσης μιας περιοχής. Τη Δούρου βρήκαμε βολική, τη Δούρου επιχειρήσαμε να στήσουμε στον τοίχο. Εμείς συνεχίσαμε τη δουλειά μας».
Το έργο στο Φαληρικό Δέλτα
Η Ρένα Δούρου δηλώνει υπερήφανη για το έργο που συντελέστηκε στην Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4 ½ χρόνια και ειδικά για το έργο στο Φαληρικό Δέλτα:
«Είμαι περήφανη για ένα έργο που αφενός προστατεύει τους πολίτες των γύρω δήμων, Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας από τις πλημμύρες. Και αφετέρου αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο υπερτοπικής σημασίας, το οποίο στη δεύτερη φάση του περιλαμβάνει ένα οικολογικό πάρκο 220 τμ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παρέμβασή μας στο Μικρολίμανο και τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, υλοποιούμε ένα όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πριν από μισό σχεδόν αιώνα. Την Αττική Ριβιέρα. Για τους πολίτες της Αττικής αλλά και της πατρίδας».
Η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο iefimerida:
Φταίει η Δούρου… Είδαμε πρόσφατα ένα σχετικό hashtag στο Twitter, όπου προωθούσατε θετικές πρωτοβουλίες τις οποίες πήρατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας, σε αντιδιαστολή προς την κριτική που σας ασκήθηκε για τις δυο εθνικές τραγωδίες. Δηλαδή… δεν φταίει η Δούρου για το Μάτι και τη Μάνδρα;
«Στα πρότυπα της επταήμερης εργασίας που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης, δημοσιογράφοι-τσιρλίντερς του ίδιου και κορυφαίων, ακραίων στελεχών της ΝΔ, έκαναν υπερωρίες στα ΜΜΕ και τα social media, επιχειρώντας τον κανιβαλισμό μου. Έδωσαν πολύ προχωρημένη διάσταση στην έννοια των Fake News, και απορώ που ακόμη δεν έχουν κληθεί να διδάξουν σε σχετικά σεμινάρια, για το πώς παρουσιάζεις την πραγματικότητα αλλοιωμένη και όπως σε βολεύει.
Η δική μου στάση σεβασμού έναντι των νεκρών και των οικογενειών τους, και η συναισθηματική ταπείνωση μπροστά στους ανθρώπους αυτούς, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και μεταφράστηκε σε ενοχική αδυναμία.
Έτσι, κανείς δεν έλεγε ότι, μια Περιφέρεια δεν σβήνει φωτιές και δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης και εκκένωσης μιας περιοχής.
Τη Δούρου βρήκαμε βολική, τη Δούρου επιχειρήσαμε να στήσουμε στον τοίχο. Εμείς συνεχίσαμε τη δουλειά μας. Και τη δουλειά μας συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα.
Στην Περιφέρεια Αττικής έγινε σπουδαίο έργο αυτά τα 4 ½ χρόνια και οι πολίτες που το βιώνουν στην καθημερινότητά τους, βλέπουν, γνωρίζουν, συγκρίνουν και κρίνουν».
Γιατί δεν παραιτηθήκατε; Συνηθίσατε στην καρέκλα της εξουσίας; Αισθανθήκατε ότι δεν θα υπεράσπιζαν το έργο σας, χωρίς εσάς; Σας τρομάζει η πολιτική μοναξιά;
«Στην πολιτική δεν μπήκα από χόμπι ή καπρίτσιο. Ούτε φυσικά λόγω κληρονομικής παράδοσης, όπως για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης. Για εκείνον, εκτός από τις κοινωνικές ανισότητες, φυσική νομοτέλεια είναι και η κατάληξη αξιωμάτων εξουσίας και διοίκησης από κακομαθημένα κολεγιόπαιδα, ως συνεχιστές οικογενειακής διαδρομής.
Εργάστηκα για χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, επέλεξα τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν «μικρός και αφανής», απέρριψα βολικά αξιώματα, παραιτήθηκα από βουλευτής για να είμαι υποψήφια Περιφερειάρχης, σε μια μάχη με αβέβαιη έκβαση.
Δεν παραιτήθηκα, για να συνεχίσω να δίνω τη μάχη. Για να συνδράμω τη Δικαιοσύνη στην απόδοση ευθυνών. Και για να δείξω ότι, δεν το βάζουμε όλοι στα πόδια. Δεν «παραμερίζουμε, μέχρι να ξεχαστεί κάτι», όπως ήθελε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον στενό συνεργάτη του που καταδικάστηκε στη γνωστή αποκρουστική υπόθεση.
Είμαι εδώ, παρούσα και στην κρίση των πολιτών. Την οποία προφανώς και σέβομαι. Και δεν είμαι μόνη. Από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τελευταίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τους είχα όλους δίπλα μου. Στην κάλπη θα διαπιστώσετε ότι έχω δίπλα μου και τους πολίτες».
Την περίοδο πριν το Μάτι, διαβάζαμε δημοσιεύματα για μετακίνησή σας στην Ευρώπη; Η εθνική τραγωδία ακύρωσε αυτόν τον σχεδιασμό;
«Αν αναφερθώ και πάλι σε Fake News, θα μου πείτε ότι… επαναλαμβάνομαι; Όσοι τα έγραφαν, τα έλεγαν και τα διακινούσαν αυτά, δεν είχαν κάνει ούτε το στοιχειώδες: Να διαβάσουν τη νομοθεσία, που απαγορεύει σε έναν αιρετό Περιφερειάρχη να είναι υποψήφιος για οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, όσο διαρκεί η θητεία του. Ακόμη κι αν παραιτηθεί. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή.
Πάμε όμως στην ουσία. Οι σεναριογράφοι και οι διακινητές των Fake News νομίζουν ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι προσεγγίζουμε τη συμμετοχή μας στην πολιτική ως επαγγελματική αποκατάσταση. Ότι βλέπουμε τα αξιώματα ως μουσικές καρέκλες, για να περιφερόμαστε από το ένα στο άλλο, ή, ακόμη χειρότερα, να έχουμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα αξιώματα. Ότι μπροστά στη θέα της εξουσίας και όσων τη συνοδεύουν, γινόμαστε βουλιμικοί συλλέκτες αξιωμάτων.
Προφανώς έχουν στο μυαλό τους άλλα μοντέλα και συμπεριφορές. Μπαίνω στον πειρασμό να σκεφτώ κάποιον ανθυποψήφιό μου στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά αφήνω τους αναγνώστες να κάνουν τις συγκρίσεις μόνοι τους».
Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι ήσασταν «αόρατη» και «εξαφανισμένη» τα προηγούμενα χρόνια; Ότι η Περιφέρεια Αττικής απουσίαζε από την καθημερινή ειδησεογραφία των ΜΜΕ.
«Η κυρία Νότα, η μητέρα μου, είχε πάντα αυτόν τον καημό. Ότι… δεν κρύβομαι. Δεν μπορώ να κρυφτώ. Φωνάζω και κάνω φασαρία, ακόμη και με το πώς θα μιλήσω σε κάποιον.
Είναι προσβλητικό να μιλούν οι πολιτικοί αντίπαλοί μας για «εξαφάνιση», όταν το έργο της Περιφέρειας Αττικής είναι ορατό και χειροπιαστό σε κάθε γειτονιά του λεκανοπεδίου, αυτά τα 4 ½ χρόνια. Κάναμε παρεμβάσεις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης ενός πολυεπίπεδου δικτύου κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Κατανοώ ότι ορισμένοι έχουν συνηθίσει τον πολιτικό ή τον αιρετό αυτοδιοικητικό σε χαρούμενες και χαριτωμένες selfie από τις διακοπές τους, ή από τις κορδέλες σε εγκαίνια έργων που έχουν… μόνο κορδέλες, εγώ όμως είμαι διαφορετική.
Αν πληρώνω το τίμημα… καλώς το πληρώνω. Θεωρώ ότι οι πολίτες έπρεπε να εισπράξουν ένα διαφορετικό υπόδειγμα διοίκησης και δημόσιας πολιτικής παρουσίας. Αυτό κάναμε».
Αρκετοί σας συγκρίνουν με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Νο2 του Κώστα Καραμανλή εκείνη, Νο2 του Αλέξη Τσίπρα εσείς. Την ώρα της διαδοχής, η Ντόρα έχασε, μεταξύ άλλων και λόγω του ότι βρισκόταν κοντά και στήριζε τον τότε πρωθυπουργό. Κάτι που κάνετε και εσείς με τον Αλέξη Τσίπρα. Επομένως, σας περιμένει… ίδια τύχη;
«Πολλές οι λανθασμένες αφετηρίες στη συλλογιστική, αλλά και την ουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι δοκιμαστήκαμε στα δύσκολα στην Αριστερά, δεν είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό με τους πολιτικούς αντιπάλους μας.
Δεν έχουμε βουλιμία για αξιώματα. Ούτε ξοδεύουμε τη μέρα μας, συνωμοτώντας ο ένας σε βάρος του άλλου. Εμείς θα πάμε το βράδυ να πιούμε ένα κρασί, για να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε με τους φαντασιόπληκτους σεναριογράφους.
Δεν έχουμε κληρονόμους που θέλουμε να τους δούμε διαδόχους. Δεν ζούμε σε βαρονίες. Και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην κατηγορία των αρχηγοκεντρικών κομμάτων. Έχει συλλογικά όργανα και δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν υπάρχει ο παντοδύναμος πρόεδρος που θα δώσει κάποιο… δακτυλίδι σε κάποιον διάδοχο. Όλα αυτά, οικεία μεν σε κόμματα όπως η ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ, είναι ξένα στο ήθος και την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είμαστε ίδιοι. Και, όπως και ο λαός μας, έχουμε μνήμη. Και ηθικά φρένα».
Θα φύγει ο Τσίπρας αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές;
«Πολλοί θα το ήθελαν, έτσι δεν είναι; Να πάει σπίτι του. Να πάει να… ξεκουραστεί, όπως του πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης. Να φύγει από τα πόδια τους. Να τους κάνει το χατίρι να… ξεκουμπιστεί. Και ο Αλέξης Τσίπρας, και αρκετοί από εμάς, που χαλάσαμε την πιάτσα. Τους χαλάσαμε το έργο που είχαν συνηθίσει να ζουν, με τα γερασμένα κόμματα εξουσίας, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε για να μείνει. Και θα κερδίσει τις εκλογές. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η μέση ελληνική οικογένεια από το Περιστέρι, θα εμπιστευτεί ως πρωθυπουργό έναν άνθρωπό, σαν τον κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι το παιδί της είναι προορισμένο να γίνει… ψυκτικός. Και περιγράφει τις ανισότητες ως… δεύτερη φύση για την κοινωνία μας.
Λίγη υπομονή λοιπόν, και στις εθνικές εκλογές θα πάρουν τις απαντήσεις του λαού».
Θα πάτε σπίτι σας, αν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την Περιφέρεια Αττικής;
«Όπως σας είπα και πριν, δεν έχω συνηθίσει να τα παρατάω. Δεν το βάζω κάτω. Δεν παραιτούμαι από καμία μάχη.
Δεν θα σας πω το χιλιοφορεμένο… «θα είμαι στον δεύτερο γύρο, πρώτη και θα κερδίσω». Θα σας πω ότι εμπιστεύομαι την κρίση των πολιτών. Και πάνω από όλα τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους, που προσπαθούν να ποδοπατήσουν όσοι θέλουν να παραδοθεί η Περιφέρεια Αττικής σε εκπροσώπους του χθες που μας οδήγησε στην εθνική καταστροφή».
Γιατί να σας ξαναψηφίσουν οι πολίτες; Τι διαφορετικό προτείνετε σε σχέση με το 2014; Και γιατί δεν προλάβατε να κάνετε όσα υπόσχεστε να κάνετε αύριο;
«Παρουσιάσαμε στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και πολυεπίπεδων παρεμβάσεων για την Περιφέρεια Αττικής, με ορίζοντα το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Εμείς θέλουμε να ενώνουμε νήματα. Να προχωρούμε στην επόμενη παράγραφο. Να μην αφήνουμε ένα έργο ανολοκλήρωτο.
Σε συνθήκες απλής αναλογικής, με την υποχρέωση να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε, καλώ μονότονα τους ανθυποψηφίους μου να καταθέσουν στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις, ώστε να συνθέσουμε ιδέες.
Το ακούτε από κάποιον άλλο αυτό; Βλέπετε από τους αντιπάλους μου ουσιαστικές προτάσεις, εκτός από ναπολεόντειες, θεατρικού τύπου γενικότητες;
Ευτυχώς, τους βλέπουν και τους κρίνουν οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. Και αυτό είναι που μετράει».
Στις τελευταίες δηλώσεις, συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις σας, συνηθίζετε να «τσουβαλιάζετε» τους αντιπάλους σας. Είναι το ίδιο για εσάς, Πατούλης και Σγουρός;
«Δεν μου αρέσει να μιλάω επί προσωπικού. Και έχω δείξει αντοχές, παρά τις αθλιότητες και χυδαιότητες που έχω δεχθεί από αντιπάλους.
Θα σταθώ ωστόσο σε μια κρίσιμη παράμετρο. Εκτός από τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο που καταθέτει ο καθένας, παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Ποιος είναι εκείνος που υπόσχεται ότι μπορεί να υλοποιήσει μια πολιτική πρόταση.
Και ο κ. Πατούλης και ο κ. Σγουρός βρίσκονται στον δημόσιο βίο, με παράλληλα αξιώματα τις περισσότερες φορές, αθροιστικά περισσότερο από τα χρόνια ζωής που γράφει η ταυτότητά μου.
Ρωτώ ειλικρινά τους πολίτες της Αττικής. Τι περισσότερο μπορούν να προσφέρουν; Τι διαφορετικό έχουν να μας δώσουν. Είχαν δεκαετίες στη διάθεσή τους για να μας δείξουν ένα διαφορετικό υπόδειγμα διοίκησης και φυσικά αποτελέσματος. Αντιθέτως, είναι μέρος του προβλήματος που γέννησε την κρίση.
Ποιος μπορεί να τους πάρει στα σοβαρά, όταν διεκδικούν σήμερα να παρουσιαστούν ως λύση των προβλημάτων που (και) εκείνοι προκάλεσαν;»
Γιατί δηλώνετε τόσο περήφανη για το έργο στο Φαληρικό; Όσοι περνούν από την περιοχή, βιώνουν μέχρι σήμερα μονάχα ταλαιπωρία
«Για δυο βασικούς λόγους: Εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες. Και αλλάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Τα παράπονα για την ταλαιπωρία, τα ακούω και εγώ. Μέσα στην κοινωνία ζω, όχι σε γυάλα. Δυστυχώς, είναι το απαραίτητο στάδιο, προτού δεις τους καρπούς μιας προσπάθειας να πιάνουν τόπο. Όπως το διάβασμα για τις Πανελλήνιες, που τις τελευταίες μέρες θέλεις να πετάξεις το βιβλίο από το παράθυρο. Μετά όμως, όταν βγουν τα αποτελέσματα, και περάσεις εκεί που θέλεις… αγκαλιές, φιλιά, ξενύχτια.
Η ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου δίνει στην Περιφέρεια Αττικής ταυτότητα προόδου. Στέλνει σε διεθνές επίπεδο το μήνυμα ότι, η πατρίδα μας αλλάζει. Αφήνει πραγματικά πίσω της την κρίση. Και αναδεικνύει τις πιο όμορφες πτυχές της.
Δεν είναι «έργο Δούρου». Είναι έργο «και της Δούρου», καθώς έβαλαν πλάτη πολλοί άνθρωποι για την υλοποίησή του. Είμαι περήφανη λοιπόν για ένα έργο που αφενός προστατεύει τους πολίτες των γύρω δήμων, Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας από τις πλημμύρες. Και αφετέρου αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο υπερτοπικής σημασίας, το οποίο στη δεύτερη φάση του περιλαμβάνει ένα οικολογικό πάρκο 220 τμ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παρέμβασή μας στο Μικρολίμανο και τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, υλοποιούμε ένα όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρίν από μισό σχεδόν αιώνα. Την Αττική Ριβιέρα. Για τους πολίτες της Αττικής αλλά και της πατρίδας.»
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ekloges/rena-doyroy-synenteyxi

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...