Ρένα Δούρου: Κάναμε την Αττική ενεργό εργαστήρι σύγχρονου Πολιτισμού


 
«Κάναμε την Αττική ενεργό εργαστήρι σύγχρονου Πολιτισμού, με υπερσύγχρονες υποδομές, νέες τεχνολογίες και αναστηλωμένους αρχαιολογικούς χώρους» υπογράμμισε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο των εργασιών του αυτοδιοικητικού διημέρου που διοργανώνει στις 6 και 7 Μαρτίου 2019, το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς” με θέμα «Μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις και εναλλακτικές αυτοδιοικητικές απαντήσεις: Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία», στον πολυχώρο Σπούτνικ. «Δυνατά και αθόρυβα συνεχίζουμε αυτό το εγχείρημα Πολιτισμού, που έχουμε ξεκινήσει από τα τέλη του 2014, ώστε ο πολιτιστικός μας κόσμος να παράγει πλούτο, νέες θέσεις δουλειάς, καινοτόμα επιχειρηματικότητα και ταυτότητα» συνέχισε η ίδια.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να γίνει πραγματικά αυτο-διοίκηση, όχι ετεροδιοίκηση που είναι σήμερα»
Η Ρένα Δούρου, η οποία μετείχε στην Α’ συνεδρία με αντικείμενο «Πολιτιστική δημιουργία και τοπική αυτοδιοίκηση», με συντονίστρια την Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Η Αυγή», μίλησε για τις «Πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πολιτισμού σε περιφερειακό επίπεδο – Το παράδειγμα της Αττικής». Μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να γίνει πραγματικά αυτο-διοίκηση, όχι ετεροδιοίκηση που είναι σήμερα. Να πιάσει δηλαδή το κόκκινο νήμα των δημοκρατικών παραδόσεων του λαϊκού κινήματος, να γίνει πραγματικό κύτταρο τοπικής δημοκρατίας, ανάχωμα κατά της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, του ρατσισμού, όλων όσοι απειλούν σήμερα κοινωνικά κεκτημένα που κατακτήθηκαν με αγώνες». «Στο πλαίσιο αυτό, η σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον πολιτισμό, αναδεικνύεται σε κομβικό διακύβευμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια παρατήρησε ότι «όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής πριν από 4.5 χρόνια, διαπιστώσαμε ότι η περί πολιτισμού αντίληψη που επικρατούσε ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς, αποσπασματική, χωρίς ολιστική προσέγγιση, χωρίς ένταξη σε κάποιο ευρύτερο σχεδιασμό».
«Δημιουργούμε νέες υποδομές, αναβαθμίζουμε και ανακαινίζουμε παλιές, στηρίζουμε κομβικές εκδηλώσεις, υψηλής προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας»
Η Περιφερειάρχης περιέγραψε την πολιτιστική στρατηγική της Περιφέρειας σε έξι άξονες που αφορούν:
1. Την ενίσχυση – προσθήκη σημαντικών πολιτιστικών υποδομών
2. Τη στήριξη της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας
3. Την απόδοση αρχαίων μνημείων στο κοινό για τουριστική προβολή και καλλιτεχνική αξιοποίηση
4. Την καλλιτεχνική εκπαίδευση
5. Την ενίσχυση καλλιτεχνικών παραγωγών στους Δήμους της Περιφέρειας και
6. Τις διμερείς προγραμματικές συμβάσεις

Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση του νέου Πολιτιστικού Χάρτη της Αττικής, «καθιστώντας την Αττική ένα ολιστικό τοπόσημο πολιτισμού, παράγοντα και συνιστώσα του νέου μοντέλου ανάπτυξης». Μεταξύ άλλων τόνισε:
– Ο ορισμός Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού δεν ήταν γραφειοκρατική διαδικασία αλλά στρατηγική επιλογή – προϋπόθεση για τη νέα φιλοσοφία μιας νέας σχέσης μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Πολιτισμού.
Δημιουργούμε νέες υποδομές, αναβαθμίζουμε και ανακαινίζουμε παλιές, στηρίζουμε κομβικές εκδηλώσεις, υψηλής προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας.
Προχωρήσαμε σε δημιουργικό διάλογο με όλους τους ανθρώπους – κλειδιά σε φορείς και οργανισμούς με ισχυρό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόσημο. Με συνέργειες με όλους ανεξαιρέτως τους Δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες, συλλογικότητες και φορείς, ιδρύματα και σωματεία.
Οι πολιτιστικές υποδομές, που χρηματοδοτούνται μεθοδικά, για πρώτη φορά με πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ, από το ΠΕΠ Αττικής και από ίδιους πόρους, δεν ενισχύουν απλά ένα μοναδικό δίκτυο πολλαπλών και ποικίλων μνημείων, κτιρίων και τοποσήμων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αττική. Αλλά ενεργοποιούν αδρανή και ανενεργά – μάλλον παραμελημένα – πολιτιστικά πεδία σε ολόκληρο το γεωγραφικό φάσμα της επικράτειας της Αττικής.
Η Περιφέρεια Αττικής θέτει τις καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία του πολιτισμού και συγκεκριμένα του Μουσείου της Ακρόπολης με τη χρηματοδότηση της «Δημιουργίας Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης». Έργο πρωτοπόρο σε μία χώρα με δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην εικονική ξενάγηση και την ψηφιακή αποτύπωση.
– Παράλληλα λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη ότι η οικονομική κρίση έπληξε συντριπτικά τους Έλληνες καλλιτέχνες, και επιχειρήσαμε να συμβάλουμε στην ανάταξη της κατάστασης αυτής, δίνοντας έμφαση στην οικονομική ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας μέσα από ΕΣΠΑ ύψους 13 εκ. ευρώ σε βασικούς πολιτιστικούς οργανισμούς με τριετή χρονικό ορίζοντα.
Πρωταγωνιστήσαμε στο χιλιοανακοινωμένο Film office που πρώτη η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, έστησε και σήμερα προχωράμε στην φιλμογράφιση όλου του πολιτιστικού αποθέματος με αποκλειστική χρηματοδότηση. Μετά από διαγωνισμό σε χρόνο ρεκόρ έχουμε ήδη τις κατάλληλες εταιρείες που θα αποτυπώσουν για πρώτη φορά ένα πλήρες πολιτιστικό αρχείο, μια κιβωτό, περιμένουμε τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ένα εμβληματικό θέατρο που σταμάτησε το 2008 απότομα την παραγωγή πολιτισμού και αναμνήσεων είναι ο διάσημος Λυκαβηττός. Η άμεση αποκατάσταση του ιστορικού θεάτρου και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου, με χρονικό ορίζοντα επαναλειτουργίας το προσεχές καλοκαίρι, αποτελεί αν μη τι άλλο αποκατάσταση μιας αδικίας στη σύγχρονη πολιτιστική ιστορία της πρωτεύουσας.
– Άνοιξε πρόσφατα για το κοινό η Μονή Δαφνίου, θα επαναλειτουργήσει με νέες χρήσεις το Παλαιό Μουσείο Μουσείου Ακροπόλεως στον Ιερό Βράχο, αποδόθηκε στον Πειραιά η εξαιρετική Ηετιώνεια Πύλη, στα Μέγαρα το αρχαίο φρούριο Αιγοσθενών και πόσοι άλλοι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι. Χώροι που έχουν ιστορική βαρύτητα αλλά και περιβαλλοντικό χαρακτήρα ως οάσεις πρασίνου. Χώροι που θα μπορούν να φιλοξενούν και εκδηλώσεις όπως ο Ναός Ολυμπίου Διός, ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, οι ναοί της (Αθηνάς) Αφαίας και Ελλανίου Διός, από τους αρχαιότερους ναούς στην Ευρώπη, έργα προϋπολογισμού πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Χάρη στην Περιφέρεια Αττικής ξανανοίγουν εθνικής σημασίας πολιτιστικοί οργανισμοί και μνημεία»
– Ένας νέος εκτεταμένος ποδηλατοδρόμος στην Ανατολική Αττικήσυνδέει τις κουκίδες στον χάρτη που εκπέμπουν διαφορετικό πολιτιστικό σήμα (όπως το νέο Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας, ο αρχαιολογικός χώρος Σούριζα, η αναστήλωση του αρχαίου θέατρο στο Θορικό Λαυρίου, όλα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας) αλλά και τα οινικά μονοπάτια της περιοχής που προβάλλουμε πολλαπλά. Χάρη στην Περιφέρεια Αττικής ξανανοίγουν εθνικής σημασίας πολιτιστικοί οργανισμοί και μνημεία όπως η Εθνική Πινακοθήκη την οποία επεκτείνουμε στην Αίγινα (έργα συνολικά 10 εκ. ευρώ). Επεκτείνουμε επίσης το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο με το παράρτημα Μεγάρου Τσίλλερ – Λοβέρδου. Αποκαθιστούμε δεκάδες βυζαντινά μνημεία και ναούς σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις. Επίσης το περίφημο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο στην Αίγινα.
Παραδώσαμε κτιριακά το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης), στην επέτειο των 100 χρόνων πέρσι.
Προχωράμε στην αποκατάσταση του «στρατιωτικού» κτιρίου – Μουσείο Σωτηρία του γενικού Νοσοκομείου Σωτηρία. Πρόκειται για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενός εμβληματικού νοσοκομείου της Αττικής, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και η λειτουργία του συνδέεται με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Χώρος φορτισμένος ιστορικά καθώς εκεί φυλακίστηκαν οι φυματικοί πολιτικοί κρατούμενοι και στην πίσω μάντρα του τουφεκίστηκαν πλήθος πατριωτών, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μπελογιάννης.
Η χρηματοδότηση καλλιτεχνικών παραγωγών κάθε είδους στους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής όχι μόνο δεν σταμάτησε μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση αλλά ενισχύθηκε για όλους τους Δήμους χωρίς αποκλεισμούς, με ένα τεράστιο σύνολο εκδηλώσεων τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Το ποσόν του 1.180.800 ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τα 4 χρόνια 2016 – 2020 με την Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πειραιά για το Δημοτικό Θέατρο.
Συμφωνήθηκε η στρατηγική συνεργασία με τον νεοσύστατο φορέα Ανάπλαση ΑΕ. Εκεί μεταξύ άλλων εντάσσεται ολόκληρος ο πολιτιστικός άξονας της οδού Πειραιώς με ανάδειξη και αξιοποίηση βιομηχανικής κληρονομιάς, αρχαίων μνημείων και σύγχρονων πολιτιστικών οργανισμών. Και η μετατροπή των διατηρητέων κτιρίων στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας σε υπερτοπική πολιτιστική εστία με κύριο στόχο ένα νέο Μουσείο και θεματική τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.
– Ένας υπερτοπικός πόλος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής είκοσι στρεμμάτων δημιουργείται στον μέχρι πρότινος παραμελημένο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, με την ανάπλαση της περιοχής Καστρακίου. Υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του σχετικού έργου με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου πάρκου στην όμορη περιοχή με τον αρχαιολογικό χώρο, με υποδομές πολιτισμού και αναψυχής και με ζώνες πρασίνου, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Δίπλα ακριβώς στην παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων Δραπετσώνας όπου η Περιφέρεια Αττικής θα απαλλοτριώσει 240 στρέμματα!
Ανακαινίσθηκε το εμβληματικό κτίριο Οικονομίδη στο Πεδίο του Άρεως (3 εκατομμύρια ευρώ) – είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας, ενός αγώνα δρόμου από την Περιφέρεια να ξαναγίνει το Πάρκο δημόσιος, ανοικτός χώρος πολιτισμού και πράσινου.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών εξελίξεων. Ειδικά όταν διατηρείς την ψυχραιμία και την καθαρή ματιά, να κοιτάζεις τις μεγάλες εικόνες...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ήταν εκείνη της επόμενης χρονιάς. Το 1995. Στη Σαραγόσα. Με τα τρίποντα...