Ρένα Δούρου: Δεν είχα, δεν έχω, ούτε θα αποκτήσω προσωπικό πλάνο καριέρας


 
Ρένα Δούρου: Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τους συκοφάντες και όσους επιχειρούν συστηματικά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα
Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στο Νews247.gr
Για «προσπάθεια διαρκείας που έχει αποτελέσματα» κάνει λόγο η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη συνέντευξή της στο Νews247.gr και στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο, περιγράφοντας το έργο της Περιφερειακής Αρχής τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. «Και αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τους συκοφάντες και όσους, για τους δικούς τους λόγους, πολιτικούς ή προσωπικούς, επιχειρούν συστηματικά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα» υπογραμμίζει η ίδια.
Κρινόμαστε από τα έργα και όχι από τα λόγια
Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που διαπιστώνουν καθημερινά οι πολίτες:
· Μόλις ξεκινά η σχολική χρονιά 20 χιλιάδες μαθητές πηγαίνουν πλέον εγκαίρως στα σχολεία τους. Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους, τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Στηρίζουμε με είδη πρώτης ανάγκης μέσω των λαϊκών αγορών συμπολίτες μας που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για 35.000 νοικοκυριά. Στηρίζουμε με 40.000.000 ευρώ όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Κτίζουμε δίκτυο αλληλεγγύης. Πρόσφατα, με επίκεντρο το Κέντρο Logistics, μια αναγνωρισμένη καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να προχωρήσουμε σε κοινές πρωτοβουλίες.
Πρωτοβουλίες για τη νέα επιχειρηματικότητα
· Οι πολίτες μας κρίνουν από τα έργα, όχι τα λόγια. Η Περιφέρεια Αττικής, για πρώτη φορά, μπήκε μπροστά και συνόδευσε νέα παιδιά, startuppers, σε διεθνή φόρα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Από το Ελσίνκι έως το Τελ Αβίβ, τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, διευκολύναμε τη συμμετοχή τους, την επικοινωνία τους με ξένους επιχειρηματικούς κύκλους.
· Παράλληλα, υλοποιούμε έργα υποδομής που αλλάζουν την Αττική. Όπως είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. Ένα έργο που, παρότι δεν έχει την ετικέτα «αντιπλημμυρικό», πρόκειται να ανακουφίσει από τον εφιάλτη των πλημμυρών τους κατοίκους του Ταύρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας. Υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων που καθιστούν την Αττική μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Βάζουμε τέλος στο σκάνδαλο της χωματερής της Φυλής
· Αλλάζουμε το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κατεύθυνση της μείωσης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος στο σκάνδαλο της χωματερής της Φυλής.
· Καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Σε συνεργασία με τους Δήμους, αξιοποιούμε νέα εργαλεία ανάπτυξης, όπως είναι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Έτσι, για πρώτη φορά, η Αθήνα έχει στη διάθεσή της 85.000.000 ευρώ, ο Πειραιάς 80.000.000 ευρώ, οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας 57.000.000 ευρώ, οι Δήμοι του Νότιου Τομέα 32.000.000 ευρώ, για να λύσουν χρόνια προβλήματα, να βελτιώσουν τις υποδομές τους, να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των πόλεών τους. Στηρίζουμε τις υποβαθμισμένες περιοχές, καταπολεμάμε τη φτώχεια, προωθούμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Παίρνουμε και άλλες πρωτοβουλίες όπως, για παράδειγμα, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη – μια μοναδική πρωτοβουλία στη χώρα μας και την Ευρώπη.
· Υλοποιούνται σήμερα κρίσιμα έργα, υποδομής, κοινωνικά, που τα βρήκαμε θαμμένα στα συρτάρια. Θέσαμε την Περιφέρεια σε νέα τροχιά. Και αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, δίνοντας δουλειά σε κόσμο, τονώνοντας τις τοπικές αγορές, αλλάζοντας τα δεδομένα. Και μιλώ συγκεκριμένα, δεν αναφέρω αριθμούς για εντυπωσιασμό. Επί προηγούμενης Διοίκησης, από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας χρηματοδοτούνταν έργα ύψους περίπου 20 με 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να χρηματοδοτούμε έργα 80 με 90 εκατομμυρίων τον χρόνο και έχουμε διασφαλίσει αυτή την προοπτική για τα επόμενα 4 χρόνια. Αυτό δεν είναι «υπερδέσμευση». Είναι έργο για τις υποδομές της Αττικής. Αυτές που έμειναν πίσω επί δεκαετίες. Και είναι υποδομές τις οποίες έχουν ανάγκη οι πολίτες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε και τετραπλασιάσαμε τα έργα, δουλεύοντας σε συνεργασία με τους Δήμους, χωρίς κομματικές προτιμήσεις και παρά τα μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας.
Για την κλήτευση από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, η ίδια σημειώνει: «Θα επαναλάβω καταρχήν αυτό που έχω διαμηνύσει σε όλους τους τόνους: ότι είμαι έτοιμη να συμβάλλω, ανά πάσα στιγμή, από όποια θέση κι αν κληθώ, στο έργο της Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων απαιτεί ο καθένας από τη θεσμική του θέση, χωρίς κανενός είδους πολιτικές ή άλλες ιδιοτέλειες, να συμβάλλει ώστε να μπει τέλος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας και ανευθυνότητας. Και είμαι συνεπής σε ό,τι λέω. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε απευθύνθηκα το μοιραίο βράδυ των πλημμυρών του Νοεμβρίου του 2017 στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας – κάτι για το οποίο μάλιστα λοιδορήθηκα».
Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια Αττικής, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καθώς και τον «αγώνα δρόμου» για να εκκινήσουν τα έργα στη Μάνδρα:
· Ως αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λογοδοτούμε καθημερινά ενώπιον των πολιτών, και μάλιστα λειτουργώντας σε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο, παρά τη σοβαρότητα των αρμοδιοτήτων, δεν παρέχει καμία απολύτως ασυλία. Παρόλα αυτά εμείς κάνουμε αυτό για το οποίο μας επέλεξαν οι συμπολίτες μας. Υλοποιούμε έργα που προστατεύουν ζωές και περιουσίες. Έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, που εκκρεμούσαν χρόνια. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Η χώρα μας όφειλε από το 2013 να έχει συντάξει Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Αττική – κάτι που υλοποιήσαμε τώρα εμείς. Παράλληλα εκπονούμε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Γιατί πρέπει στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις μας να λαμβάνουμε πλέον υπόψη έναν σημαντικό παράγοντα: εκείνο των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Στην Ημερίδα για τις «επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» που διοργανώσαμε φέτος στις αρχές Ιουλίου, τόνιζα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Και δυστυχώς, λόγω ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, η Αττική βρέθηκε αθωράκιστη μπροστά σε τέτοια ακραία φαινόμενα, τα οποία θα γίνονται όλο και συχνότερα. Όπως τόνισε ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας, περιοχές σαν τη Μάνδρα ή το Μάτι υπάρχουν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα και πολλές στην Αττική.
Μόλις αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης δεσμεύσαμε μισό δισεκατομμύριο ευρώ για 168 έργα
· Η Αττική ήταν αθωράκιστη μπροστά σε πλημμυρικά φαινόμενα. Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης εκπονεί ήδη αντιπλημμυρικό σχέδιο για τη θωράκιση κρίσιμων περιοχών του Λεκανοπεδίου. Από την πλευρά μας, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας δεσμεύσαμε μισό δισεκατομμύριο ευρώ για 168 αντιπλημμυρικά έργα, στο πλαίσιο ενός συνολικού, και όχι αποσπασματικού, αντιπλημμυρικού σχεδιασμού –κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Αττική– και με δική μου εντολή προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα αντιπλημμυρικά έργα τέθηκαν σε απόλυτη προτεραιότητα.
· Όσον αφορά το έργο του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, ας δούμε γιατί είχε καθυστερήσει και ποιος ευθύνεται. Με μια απλή ανάγνωση του χρονολογίου φαίνεται ξεκάθαρα πόσο επιταχύναμε εμείς και πόσο καθυστέρησαν, αντίθετα, οι προηγούμενες διοικήσεις. Επιγραμματικά λοιπόν θα αναφέρω ότι στις 24.9.2003 το ρέμα εντάσσεται στον οικιστικό ιστό του Δήμου Μάνδρας. Κανονικά θα έπρεπε το έργο να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να εντάσσονται στο σχέδιο περιοχές, να μπαζώνονται ρέματα, να καταπατώνται και να κτίζονται ρέματα και να μην έχει γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να μην έχει εξασφαλιστεί η διοχέτευση των ομβρίων. Κι έπρεπε να περάσουν επτά χρόνια, για να αποφασιστεί να ξεκινήσει η μελέτη εκτροπής του και να υπογραφεί, μετά από ενάμιση χρόνο η σχετική σύμβαση με τον μελετητή. Ωστόσο η μελέτη δεν παραδόθηκε εγκαίρως και η τότε Περιφερειακή Αρχή έδωσε δύο παρατάσεις 10 μηνών. Στις 7 Απριλίου 2014 υποβλήθηκε στο Δασαρχείο Αιγάλεω αίτηση για έγκριση επέμβασης αλλά και για πράξη χαρακτηρισμού, αν δηλαδή είναι ή όχι δασική έκταση. Η αρμόδια Υπηρεσία διαβεβαίωνε τον υπεύθυνο αντιπεριφερειάρχη ότι η διαδικασία δημοπράτησης δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την πράξη χαρακτηρισμού. Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι 2 Ιουλίου 2014, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρινόταν με τον όρο να υπάρξει από το Δασαρχείο πράξη χαρακτηρισμού των εκτάσεων. Ο όρος αυτός ουδέποτε ανακλήθηκε ως δεσμευτικός. Τον Οκτώβριο του 2014, ένα μόλις μήνα μετά από την ανάληψη της Διοίκησης από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, εγκρίναμε όλες τις υπόλοιπες μελέτες του έργου και ζητήσαμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον καθορισμό των οριογραμμών που αφορά την εν λόγω μελέτη. Ο καθορισμός αυτός έγινε μετά από ένα χρόνο, οπότε η μελέτη παραλήφθηκε πλέον στις 5 Φεβρουαρίου 2016 και στις 5 Απριλίου της ίδιας χρονιάς το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ. Το Δασαρχείο από την πλευρά του στις 20 Φεβρουαρίου 2017 μας απαντά ότι «μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών η αίτηση τίθεται στο αρχείο» αφού πλέον η πράξη χαρακτηρισμού γίνεται με άλλο τρόπο. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έχουμε το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο. Μετά από την τραγωδία, λάβαμε όλες τις αδειοδοτήσεις, πράξεις χαρακτηρισμού και έγιναν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωρίς να περιμένουμε τη δικαστική απόφαση, με επίταξη. Από τη στιγμή εκείνη ξεκινήσαμε έναν «αγώνα δρόμου» μέχρις ότου φθάσουμε στο σημείο έναρξης των εργασιών, στα τέλη Ιουλίου, και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου σε οκτώ μήνες.
Για το έργο διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, βρήκαμε μόνο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – Έλειπαν τα πάντα
· Συνοπτικά: τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση, για το συγκεκριμένο έργο παρόλο που υπήρχε αναγκαιότητα να γίνει ένδεκα χρόνια πριν το μόνο που βρίσκαμε στα συρτάρια της περιφέρειας ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τι έλειπε; Τα πάντα! Συγκεκριμένα, έλειπαν η βασική μελέτη, η τοπογραφική και κτηματολογική μελέτη, η οριστική μελέτη υδραυλικών έργων, η μελέτη οριοθέτησης, η μελέτη ανάλυσης κόστους οφέλους, τα τεύχη δημοπράτησης, ο φάκελος ασφαλείας και υγείας και το έργο δεν είχε ενταχθεί στα εκτελεστέα έργα ούτε είχε εγκριθεί η πίστωση στον προϋπολογισμό. Βασικά το έργο δεν είχε καμία ωριμότητα. Εμείς το ωριμάσαμε και σήμερα δουλεύουν οι μπουλντόζες στη Μάνδρα.
Σε ερώτημα για το πολιτικό της μέλλον, η Περιφερειάρχης τονίζει: «Το αν, το πού, το πότε θα είμαι ή δεν θα είμαι υποψήφια είναι το τελευταίο ερώτημα που απασχολεί σήμερα τους συμπολίτες μου. Ειδικά αυτού του είδους τα δημοσιεύματα, εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνουμε ότι αποτελούν συνήθως σχεδιασμούς επί χάρτου, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την κοινωνία. Όπως έχω πει πολλές φορές, οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά συλλογική. Δεν είχα, δεν έχω, ούτε θα αποκτήσω προσωπικό πλάνο καριέρας. Έτσι αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω την εμπλοκή μου στα κοινά, από την εποχή που ήμουν φοιτήτρια έως σήμερα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι τον Μάρτιο του 2014, παραιτήθηκα από τη βουλευτική έδρα, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν, για να δώσω τη μάχη για την Περιφέρεια, όχι εκ του ασφαλούς. Μια μάχη που δεν ήταν προσωπική μου επιλογή αλλά ανάγκη συλλογική».
Αναφερόμενη στη στοχοποίησή της από μέσα και πολιτικούς αντιπάλους, η ίδια υπογραμμίζει ότι «η στοχοποίηση θεωρείται δεδομένη όταν κάποιος βρίσκεται σε ένα τέτοιο αξίωμα και υπό αυτή την έννοια αναμενόμενη, αποδεκτή και, τολμώ να πω, πρόκληση. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση είναι η συκοφάντηση και η παραπληροφόρηση».
«Ξεκλειδώσαμε» ένα σοβαρό έργο για το οποίο όλοι είχαν αδιαφορήσει και είναι σήμερα οι ίδιοι που, χωρίς ίχνος ντροπής, μας κατηγορούν
«Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες, να συντάξουν και «κατηγορητήριο» με σκοπό την κατασυκοφάντησή μου. Όμως εμείς «ξεκλειδώσαμε» ένα σοβαρό έργο για το οποίο άλλοι είχαν αδιαφορήσει και είναι σήμερα οι ίδιοι που, υποκριτικά και χωρίς ίχνος ντροπής, μας κατηγορούν. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: η αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, με τη βοήθεια φιλικών της μέσων, επιχειρεί να δημιουργήσει αυτό που λέμε «κλίμα» σε βάρος της κυβέρνησης, σε βάρος της Περιφέρειας Αττικής, όχι με επιχειρήματα. Αλλά με διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Με ψέματα. Τυμβωρυχώντας. Και αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τη Δημοκρατία. Την πολιτική ευθύνη, αν και όπου υπάρχει, την αποδίδουν, στις κάλπες, οι πολίτες. Το ζητούμενο όμως για κάποιους είναι η πολιτική εξόντωση ενός προσώπου, με εργαλείο τις δύο τραγωδίες. Κάποιοι ενοχλούνται μάλλον από το γεγονός ότι εμείς, στην Αττική, εδώ και 4 χρόνια δίνουμε αποτελεσματικά τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας».

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...