Ρένα Δούρου: Έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή των έργων ουσίας. Όχι βιτρίνας


 
«Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος που θα βάλει τέλος στο πεπερασμένο και επικίνδυνο μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος που επί δεκαετίες υπονόμευε το περιβάλλον και υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής των πολιτών με την προϋπόθεση ότι θα υπερβεί τις σοβαρές αντιφάσεις του», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη των εργασιών της διεθνούς ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σήμερα, στον χώρο του ΕΒΕΠ με θέμα: «Περιβάλλον και ανάπτυξη: Προκλήσεις και προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά». Η ίδια τόνισε ότι ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουν παράλληλα «σοβαρές αντιφάσεις», διαθέτοντας από τη μια «σημαντική ναυπηγική βιομηχανία και αγορά συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων», ενώ από την άλλη «μαστίζεται από υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, έλλειψη κοινωνικών δομών καθώς και χρόνιες, δομικές παθογένειες». Αυτές τις επιχειρηματικές, χωροταξικές, περιβαλλοντικές προκλήσεις οφείλει να υπερβεί, μέσα από συνέργειες της ΤΑ καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να «κερδηθεί το στοίχημα του διαφορετικού πολιτικού παραδείγματος».
Να αποδείξουμε ότι “περιβάλλον” και “ανάπτυξη” δεν συγκρούονται
«Οφείλουμε, απέναντι στους πολίτες, απέναντι στις νέες γενιές, να αποδείξουμε ότι “περιβάλλον” και “ανάπτυξη” είναι έννοιες που δεν συγκρούονται μεταξύ τους – το αντίθετο. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης. Με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοπρεπείς δουλειές για τους νέους», τόνισε η Ρένα Δούρου.
Η ίδια τόνισε ότι στην προσπάθεια αυτή ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή δεν βρίσκονται μόνες τους. «Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί έργα ύψους 111.683.000 ευρώ, έργα ήδη εγκεκριμένα, που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφερόμενη στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά, ύψους 80.065.000 ευρώ. Η ίδια θύμισε επίσης ότι η Περιφέρεια είναι «συστηματικός αρωγός σε καινοτόμα εγχειρήματα, όπως αυτό του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη», που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 1.8 εκ. ευρώ και υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά, «στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνέργειας».
«Μακριά από έργα βιτρίνας, μακριά από προεκλογικές “ευκολίες”», συνέχισε η Ρένα Δούρου, η Περιφέρεια Αττικής, «χωρίς να υποκαθιστά την κυβέρνηση, έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή των έργων ουσίας. Είτε αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση, είτε την περιβαλλοντική ρύπανση». Μέσα από συνέργειες και πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή Ημερίδα, που στόχο της έχει «να αποτελέσει αφετηρία για πολυθεματική συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο αλλά και θεσμικό ρόλο της Περιφέρειας που έχει τη βούληση να λειτουργήσει στη βάση ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού, ολιστικού σχεδιασμού. Με σεβασμό στην ποιότητα ζωής και το περιβάλλον», κατέληξε η Περιφερειάρχης.
Στο επίκεντρο της Ημερίδας το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά
Επίκεντρο της ημερίδας είναι να θέσει σε νέα, στέρεα βάση το αναπτυξιακό μοντέλο και σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση της πόλης ως αυτόνομου / αυτοδύναμου τουριστικού πόλου στην Αττική και στην Ελλάδα. Στην πρωτοβουλία μετέχουν φορείς, καθηγητές και ερευνητές και περιλαμβάνει 2 μέρη:
Ø 1ο μέρος: Ευρωπαϊκές πρακτικές σε λιμενικές πόλεις (υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη).
Ø 2ο μέρος: Ενημέρωση για τα 3 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα από την Περιφέρεια Αττικής για το Περιβάλλον σε Πειραιά, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Πέραμα, Ελευσίνα (υπό τον συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, Δρ. Αργυρώς Παρασκευοπούλου).
Στο πλαίσιο της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης καθώς και ο Εκπρόσωπος ΟΛΠ Α.Ε., Νεκτάριος Δεμενόπουλος.
 

Best Of

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

Νατάσα Παζαϊτη: Η οικογένειά μας μεγαλώνει

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια (Πρώτη) Κυρία, ετών 58. Η Νατάσα...

Τα γενέθλια μιας (Πρώτης) Κυρίας…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Γεννημένη την 14η Απριλίου. Ψηλά, στην Επανομή...

Κώστας Μπακογιάννης: Η δικαιολογημένη απογοήτευση των νέων τους απομακρύνει από την πολιτική πραγματικότητα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο,...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

(Πολεμική) ανάφλεξη, ακρίβεια, λιτότητα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Η νέα πολεμική ανάφλεξη, στη... βάρδια του Τζο Μπάιντεν,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης 16 Απριλίου...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση που...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο, όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, μετά την... ελεγχόμενη ανάφλεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ο...