Πώς… ξεκίνησαν όλα (για να φτάσουμε στη νίκη Μητσοτάκη απέναντι στον Μεϊμαράκη)


 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
 
Η 10η Ιανουαρίου του 2016 ήταν η ημέρα-σταθμός στην πολιτική σταδιοδρομία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πολιτικός επίγονος του μητσοτακισμού επικρατούσε οριακά (52%-48%) του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και αναλάμβανε τα ηνία της ιστορικής παράταξης, για να την οδηγήσει εκ νέου στην εξουσία.
Όσα έγιναν και προηγήθηκαν αυτής της εκλογής, προσφέρονται ως υλικό για… πολιτικό μυθιστόρημα, που μάλιστα θα σαρώσει σε πωλήσεις, αν ο συγγραφέας του έχει όρεξη και διάθεση να καταγράψει τις… περίεργες στροφές της Ιστορίας. Και του παρασκηνίου.
Ο επίλογος της 10ης Ιανουαρίου του 2016 ωστόσο, είχε μια αφετηρία:
Το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε εκ νέου την υπογραφή του στη σύνθεση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου, ως Πρωθυπουργός. Έχοντας κερδίσει με άνεση τις εκλογές με αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και έχοντας… παρκάρει εκτός Βουλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, και επιλέγοντας να συγκυβερνήσει και πάλι με τον Πάνο Καμμένο.
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία επέστρεφε στον αστερισμό της εσωστρέφειας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χωρίς κανείς να του το ζητήσει ή να τον πιέσει, κάλεσε στο γραφείο του τον τότε Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας.
Ακολούθησε κακός χαμός. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε διαδεχθεί στην ηγεσία τον Αντώνη Σαμαρά, ως ενωτική λύση, το βράδυ της ιστορικής συντριβής του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, και δεν τον αμφισβητούσε κανείς. Όλοι αντιθέτως πίστευαν ότι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα μπορούσε να δώσει στη Νέα Δημοκρατία την πολιτική ηρεμία που είχε χάσει, να αφυπνίσει την κομματική βάση, και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ασφαλείας, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθεί ο επόμενος ηγέτης. Εκείνος που θα πήγαινε την παράταξη πιο μακριά.
Αντί να μείνει στο συγκεκριμένο αφήγημα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε τη σύγκρουση. Ένιωσε να αμφισβητείται από διάφορες πτέρυγες, κυρίως από συμπαθούντες τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και θέλησε να λύσει τον γόρδιο δεσμό, προκαλώντας ο ίδιος εσωκομματική εκλογή.
Οι πιθανότητες ήταν με το μέρος του. Και αν, δεν είχε καταρρεύσει… περιέργως το σύστημα την πρώτη Κυριακή που στήθηκαν οι κάλπες, πιθανότατα θα είχε εκλεγεί άνετα “κανονικός” πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ιστορία ωστόσο δεν γράφεται με υποθέσεις. Το σύστημα έπεσε, ακολούθησε μπάχαλο, και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ηττήθηκε τελικά με 48%-52% από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο είχε αντίπαλο στον δεύτερο γύρο, ενώ αρχικά ως φαβορί για “2ος” προέβαλε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η Ιστορία λοιπόν θα γράψει ότι, εκείνο το βράδυ που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να καλέσει στο γραφείο του τον Ανδρέα Παπαμιμίκο… έγραψε τον πρόλογο του τέλους της δικής του ηγεσίας.
Και την… αρχή της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα προέβαλε αυτό ακριβώς το κεντρικό πολιτικό μήνυμα ως προεκλογικό σλόγκαν: Από την αρχή…

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να...

Παιδικά Χωριά SOS: Πάσχα με μια κίνηση αγάπης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς τους στα...

Το Ιράν… άλλαξε πίστα στη διεθνή σκακιέρα

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Ιράν...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να μην διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του ΣΕΒ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε το αναμενόμενο...

Παιδικά Χωριά SOS: Πάσχα με μια κίνηση αγάπης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς τους στα social media, τα Παιδικά Χωριά SOS στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την περίοδο της...

Το Ιράν… άλλαξε πίστα στη διεθνή σκακιέρα

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Ιράν Ιμπραήμ Ραϊσί στο Πακιστάν, ήρθε να επιβεβαιώσει με εκκωφαντικό τρόπο ότι η Τεχεράνη έχει... αλλάξει...