Πώς "διάβασε" ο Βασίλης Κορκίδης την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα


 
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, έκανε την παρακάτω δήλωση, για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας:
 

 
Το Eurogroup δεν αποφάσισε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει με προβληματισμό τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι συνολικά παρουσιάζει μία “μεικτή” εικόνα.
Η 2η έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας αποτύπωσε ελλιπή πρόοδο στην εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών προαπαιτούμενων.
Το Eurogroup της “Καθαρής Δευτέρας” τελικά δεν “καθάρισε” την εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από τα ANFAs και SMPs, αφού τουλάχιστον δύο σημεία παραμένουν ανοικτά και εφόσον ολοκληρωθούν τότε θα εγκριθεί. Δεν είναι μόνο ο νέος νόμος Κατσέλη, στο “report” της ΕΕ, το περιεχόμενο του οποίου φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά επιπλέον η ΕΕ θέλει να δει μια λύση που να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους χωρίς όμως να επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των τραπεζών.
Οι πιστωτές δείχνουν ανησυχία για την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της ελληνικής θέσης στους αντίστοιχους διεθνείς δείκτες. Στέκονται στο μεγάλο επενδυτικό κενό το οποίο συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, ενώ με προβληματισμό προσεγγίζουν τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2018 μετά από εννέα διαδοχικά τρίμηνα μεγέθυνσης.
Για το λόγο αυτό μιλούν για “μεικτή” εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία όμως επιφυλάσσει ρίσκο καθυστερήσεων στο θετικό μεταρρυθμιστικό “momentum” της Ελλάδας. Το βασικό πάντως θέμα που εκρεμμεί μετά το Eurogroup, αφορά στο διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε μία κατ´αρχάς συμφωνία, αλλά μένει η οριστικοποίηση όλων των επίμαχων παραμέτρων ένταξης των οφειλετών.
Η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο, μετατίθεται πλέον για το Eurogroup της 5ης Απριλίου, ενώ είναι εφικτό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μέχρι το επόμενο Euroworking Group, της 25ης Μαρτίου. Το μήνυμα των θεσμών να μπλοκάρει τη συμφωνία ήταν σαφές, ενώ οι εκρεμμείς ελληνικές δεσμεύσεις ήταν ο λόγος που μετέθεσαν την εκταμίευση, από γιορτή σε γιορτή!

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο Γεννηματά ως τον θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πόσο επίκαιρο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...