Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας


 
Την πρόθεσή του να ηγηθεί προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές αλλαγές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο μόνιμος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει πια να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ευρωπαϊκή συνδρομή στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμβολή και τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. «Εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης προς τον κ. Μητσοτάκη.
Επίσης, ο Επίτροπος τόνισε πως «αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού», ήταν «ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.
Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Ευρωπαίου Επιτρόπου:
Κ. Μητσοτάκης: «Χαίρομαι που υποδέχομαι, για ακόμα μια φορά, τον Επίτροπο και καλό φίλο της Ελλάδος Χρήστο Στυλιανίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέλω να τον ευχαριστήσω, όχι μόνο για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά θέλω να τον ευχαριστήσω συνολικά για την άοκνη προσπάθειά του να ηγηθεί αυτής της πολύ σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
Η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς, και οι επιπτώσεις της, θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Και επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Ο μηχανισμός RescEU τον οποίον στην ουσία δρομολόγησε μέσα από τις δράσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει ακριβώς αυτό. Και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι προσωπικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σκοπεύω να ηγηθώ της προσπάθειας ο μηχανισμός RescEU να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται, ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει πια να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αγαπητέ Χρήστο -μου επιτρέπεις τον ενικό- και πάλι θέλω να σε ευχαριστήσω για όσα έχεις κάνει συνολικά ως Ευρωπαίος Επίτροπος στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεσαι, αλλά και για το γεγονός ότι είσαι πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν αυτή σε έχει ανάγκη».
Χρ. Στυλιανίδης: «Πρόεδρε, να σε ευχαριστήσω για αυτή τη συνάντηση. Θα ήθελα να πω ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε αυτή την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως. Γιατί νομίζω ότι ως πολιτικοί πρέπει να καταγράφουμε την Ιστορία.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω, είναι το γιατί είμαι εδώ. Είμαι εδώ γιατί, σε συνεργασία με το φίλο και εξαίρετο Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των δύσκολων πυρκαγιών, ειδικά της δύσκολης πυρκαγιάς στην Εύβοια, συντονιστήκαμε για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες μέσω του RescEU. Τα καταφέραμε, παρόλο που υπάρχουν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εντούτοις ήδη έχει έρθει το πρώτο ιταλικό αεροπλάνο -το άλλο είναι στο δρόμο- και ξεκινάει και το ισπανικό και είμαστε σε επαφή με τον κροατική κυβέρνηση για τα δύο, παρόλο που και εκεί είμαστε στον πιο ψηλό δείκτη επικινδυνότητας.
Όπως σωστά είπες, πρέπει να εμβαθύνουμε και άλλο το RescEU, με επιχειρησιακά μέσα και αυτό είναι το επόμενο στάδιο και το κουβέντιασα τώρα με τον κ. Χρυσοχοΐδη στη συνάντηση που είχαμε, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που λέμε prevention and preparation (πρόληψη και προετοιμασία). Και αυτές τις μέρες, χθες και προχθές στην Εύβοια, αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού ήταν ότι υπήρξε ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός εις την εκκένωση των χωριών των κατοικημένων περιοχών, αλλά και το πως προστατεύτηκαν οι περιουσίες μέσα από συγκεκριμένες χειροπιαστές ενέργειες πρόληψης.
Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε, θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και το RescEU θα είναι η ομπρέλα που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα για να μπορέσει ακριβώς να φτάσει στον ύψιστο βαθμό πρόληψης και προετοιμασίας. Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, κ. Πρόεδρε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σώθηκαν περιουσίες του κόσμου. Έχουμε μια οικολογική καταστροφή, θα τη διαχειριστούμε, θα πρέπει και σήμερα να τρέξουμε πολύ, να σβήσει η πυρκαγιά. Αν μας βοηθήσει και ο άνεμος, απ’ ότι μου είπαν οι τεχνοκράτες και ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα πάμε καλά. Αλλά, είμαστε εδώ παρόντες για να δώσουμε τη χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Θέλω εδώ, από το γραφείο του Πρωθυπουργού, να ευχαριστήσω την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή την Ελλάδα. Η Ευρώπη, είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλιώς δεν είναι το κοινό μας σπίτι. Όπως, σήμερα και χθες, απεδείχθη ότι υπάρχει αυτή η κοινότητα συμφερόντων, υπάρχει το δικό μας κοινό σπίτι που είναι η δική μας έγνοια. Ευχαριστώ και πάλι τον Πρωθυπουργό που με δέχτηκε για να μιλήσουμε για όλα αυτά τα θέματα».

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...