Πατούλης: Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών


 
Τη διασφάλιση της καλύτερης και ουσιαστικότερης ενημέρωσης των πολιτών προσδιόρισε ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 1ο θεματικό Συνέδριο της ΠΕΔΑ με τίτλο «Αυτοδιοικητικές εκλογές ’19: H επικοινωνία στο νέο εκλογικό περιβάλλον».
Το Συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Γ. Ιωακειμίδης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών Α. Χαρίτσης.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως για όλους τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, οι εκλογές είναι «μια γιορτή Δημοκρατίας, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Από τη μεγάλη περιφέρεια της Αττικής μέχρι το πιο μικρό χωριό στην παραμεθόριο».
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε την ανεξάρτητη και έγκυρη ενημέρωση ως βασικό πυλώνα για τη προάσπιση της δημοκρατικότητας της διαδικασίας, ωστόσο ανέφερε πως τους κινδύνους που κρύβονται στη σημερινή εποχή «που η πληροφορία είναι ανεξέλεγκτη, διακινείται με αστραπιαίες ταχύτητες, η διασταύρωσή της, η εξακρίβωση που χρειάζεται να υπάρχει για να αποτελεί πραγματική είδηση είναι ακόμα πιο δύσκολη».
Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί το χώρο της επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με τα λεγόμενα Fake News, τη συστηματική δηλαδή, παραπληροφόρηση που αποπροσανατολίζει τους πολίτες.
«Είναι μια μάστιγα που λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Και θα έλεγα ότι στις περιφερειακές εκλογές που το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο σε μικρότερα μέρη, που οι τοπικές κοινωνίες μπορεί να επηρεάζονται πιο εύκολα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα. Αρκεί μια μικρή ιστοσελίδα να γράψει ένα ψέμα και σε λίγο το Facebook και το Twitter να έχουν κατακλυστεί. Και ακόμα όταν αποδειχθεί ότι η πληροφορία δεν είχε καμία υπόσταση, το κακό θα έχει ήδη γίνει».
Αναφερόμενος στο ρόλο των δημοσιογράφων τόνισε πως οφείλουν αφενός να είναι θεματοφύλακες της αλήθειας και αφετέρου να αναδεικνύουν την ουσία και να μην μένουν στην επιφάνεια, επισημαίνοντας πως αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την προμελέτη ενός έργου. Όμως ο πολίτης θα το καταλάβει μόνο αφού γίνουν τα εγκαίνια. Και η ανάδειξη της ουσίας επιτελεί έναν ακόμα σκοπό: την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, κάτι θεμελιώδες για την εκλογική διαδικασία.
Διότι όσο οι πολίτες κατανοούν τη σημασία που έχει για τη ζωή τους ο καλός δήμαρχος, ο περιφερειάρχης που κάνει συστηματική δουλειά, τόσο πιο ενεργοί είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....