Ο Τσίπρας καταλογίζει στον Μητσοτάκη αντικοινωνική ατζέντα και… σχέδιο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων


 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
 
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, με τον Αντώνη Σρόιτερ.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα:
“Αν τα θετικά μέτρα οδηγούσαν σε εκτροχιασμό της οικονομίας, θα αντιδρούσαν οι αγορές. Αν θελήσουν να αντιδράσουν εκδικητικά κάποιοι από τους εταίρους μας, να τους ενημερώσουμε ότι τα μνημόνια έχουν τελειώσει και κανείς δεν μπορεί να μας πει πως θα πετύχουμε τους στόχους μας.
Κάθε φορά που φέρνουμε θετικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «προεκλογικά δώρα». Οι εκλογές είναι σε 5 μήνες και τα θετικά μέτρα είναι μόνιμα. Η ΝΔ λοιπόν οφείλει να ξεκαθαρίσει: Πρόκειται για «παροχές» ή για μέτρα που έχει ανάγκη η κοινωνία και γι’ αυτό θα τα ψηφίσει;
Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε πάρα πολύ καλά τί έλεγε σχετικά με την 7ήμερη εργασία. Είπε αυτό που πιστεύει. Έχει μια βαθιά αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα.
Η Ελλάδα έχει διατηρήσιμη ανάπτυξη και τα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας θα επιδράσουν θετικά στη κατανάλωση και θα βοηθήσουν την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος σε ένα και μόνο στόχο: Να στηρίξει τους πολλούς, αυτούς που υπέφεραν τα προηγούμενα χρόνια”.
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και στον δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόϊτερ.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, ευχαριστώ που είστε απόψε εδώ. Προέρχεστε από περιοδείες και ομιλίες όπου οι ηγέτες κάνουν πραγματικά επταήμερη εργασία. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους – αν έχει σημασία αυτή η συζήτηση-για τους πολίτες με λίγα λόγια, διότι ο κ. Μητσοτάκης…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά οι ηγέτες των κομμάτων έχουν εργοδότη τον ελληνικό λαό.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Ισχύει αυτό, δεν ξέρω αν για τους υπόλοιπους…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και είναι αυστηρός εργοδότης
ΣΡΟΪΤΕΡ: Είναι αυστηρός και καλά κάνετε και έχετε επταήμερη εργασία, μη σας πω οκταήμερη μερικές φορές αν χρειάζεται. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτή η συζήτηση έχει κάποιο νόημα; Και το λέω αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει κλείσει το θέμα. Λέει ότι δεν είπε ποτέ για επταήμερη εργασία και ότι διαστρεβλώνετε όλα όσα λέει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόιτερ όταν μου το είπαν οι συνεργάτες μου χθες το απόγευμα, ήμουν στα Γιάννενα, δεν το πίστευα. Κάθισα και είδα το βίντεο τρεις φορές. Και συνειδητοποίησα ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε αυτό που πιστεύει. Δεν έκανε κάποιο σφάλμα όπως μετά προσπάθησαν να το μαζέψουν, να το διορθώσουν. Είναι αυτό που λέω τόσο καιρό. Ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μια βαθιά αντικοινωνική και λαϊκή ατζέντα. Είναι απόψεις τις οποίες πιστεύει. Έχει ξανακάνει τέτοιες δηλώσεις. Έχει πει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο. Έχει πει ότι η κοινωνική αδικία είναι στην ανθρώπινη φύση. Έχει πει ότι η 13η σύνταξη είναι ανέφικτη και λαϊκισμός. Έχει πει ότι το δώρο των Χριστουγέννων δεν πρέπει να δίνεται. Και χθες είπε, το τερμάτισε όπως είπα και εγώ μετά, είπε αυτό, το οποίο πιστεύει. Και είναι μία θέση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, στο οποίο χαιρέτισε πριν από λίγες ημέρες, είναι μια ακραία νεοφιλελεύθερη θέση. Είναι μία θέση, την οποία υποστηρίζουν κάποιοι ακραίοι στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, η οποία λέει ότι κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας, οι οποίες επιχειρήσεις έχουν έντονη δραστηριότητα εποχικά, να μπορούν με τη συμφωνία –υποτίθεται των εργαζομένων- να τους βάζουν να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Και μάλιστα προσπάθησε μετά να το διορθώσει ο κ. Μητσοτάκης και έκανε ένα χειρότερο ατόπημα λέγοντας ότι δεν εννοούσε αυτό, έφερε ως παράδειγμα τον Παπαστράτο. Ξέρετε, άλλο η επταήμερη λειτουργία της επιχείρησης, το οποίο είναι θεσπισμένο.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Αυτό είπε ότι εννοεί όμως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα αυτό δεν είναι καινοτομία. Μίλησε για καινοτομία, μίλησε για τη νέα εποχή, την οποία εμείς δεν καταλαβαίνουμε, μας είπε ότι είμαστε κολλημένοι στο ’80. Μα και το ’80 ίσχυε η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σε όλες τις επιχειρήσεις που η τσιμινιέρα δεν σταματάει να καπνίζει υπάρχει επταήμερη λειτουργία. Αλλά υπάρχει οκτάωρο και πενθήμερο. Και κάθε ώρα παραπάνω είναι ώρα υπερωρίας. Και υπάρχουν τα ρεπό του εργαζόμενου. Δεν είπε αυτό. Ήξερε πάρα πολύ καλά τι έλεγε. Και υπέπεσε στο ολίσθημα να φανερώσει τις θέσεις του.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν δέχεστε τη διευκρίνιση εσείς, δηλαδή ότι ουδέποτε είχε στο μυαλό του το ζήτημα της επταήμερης εργασίας, το οποίο πραγματικά ακούγεται υπερβολικό, έτσι και αλλιώς, κανείς δεν εργάζεται διαρκώς επτά ημέρες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για όποιον είδε το βίντεο και για όποιον γνωρίζει κιόλας ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι κάποια υποθετικά σενάρια φαντασίας, είναι καταγεγραμμένες, καταλαβαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο, αυτό που πιστεύει, αυτό που του ξέφυγε και διορθώνοντας ή προσπαθώντας να το μαζέψει- ακριβώς διότι σήμερα αυτό συζητιέται σε κάθε καφενείο, σε κάθε γειτονιά, παντού συζητιέται. Και είναι και ένας από τους λόγους, που οι επικοινωνιολόγοι του και οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν – και ορθώς έκαναν- να έρθει να αντιπαρατεθεί μαζί μου χωρίς ανοιχτά χαρτιά μπροστά μας, σε μια ελεύθερη συζήτηση. Διότι θα του έφευγαν τέτοια μαργαριτάρια, τα οποία τα πιστεύει ο άνθρωπος. Και ξέρετε, εγώ δεν τον μέμφομαι για αυτό. Τον μέμφομαι διότι δεν έχει το θάρρος να υπερασπιστεί τις απόψεις του. Να βγει και να πει «ναι το είπα, είναι μια άποψη που έχει καταγραφεί, την πιστεύω, έχω κάποιες δικλείδες ασφαλείας» ενδεχομένως, να μας τις πει. Αλλά βγήκε να διορθώσει κάνοντας γκάφα, διότι μίλησε για επταήμερη λειτουργία, το οποίο όμως υπάρχει διαχρονικά. Και εμείς οι κολλημένοι στο ’80… Γιατί μας λέει κολλημένους στο ’80; Διότι το ’84 θεσπίστηκε στη χώρα, στην εργατική νομοθεσία το πενθήμερο οκτάωρο, το σαραντάωρο εργασίας. Και είμαστε εμείς οι κολλημένοι. Διότι αυτός με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του θέλει να οδηγηθούμε σε μία εργασία- λάστιχο. Να πω όμως και κάτι άλλο. Εντάξει το να έχει αυτές τις απόψεις είναι εν πάση περιπτώσει πολιτική αντιπαράθεση, ιδεολογική αντιπαράθεση. Αλλά να προσπαθεί να τις διορθώσει κάνοντας την γκάφα χθες με τον Παπαστράτο και σήμερα επιτιθέμενος με ύβρεις για μία ακόμη φορά στον πολιτικό του αντίπαλο, βγήκε να πει δηλαδή τι; Ότι εγώ λέω ψέματα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα τα δούμε στην πορεία αυτά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω για τι να τον κατηγορήσω. Να τον κατηγορήσω για την πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ή για την πολιτική αήθεια που τον διακρίνει;
ΣΡΟΪΤΕΡ: Αντιπαρατεθήκατε πάντως για ένα τριήμερο στη Βουλή. Το είδος και τον τρόπο αυτής της αντιπαράθεσης θα τον συζητήσουμε στην πορεία. Ένα από τα ζητήματα, τα οποία έπεσαν στο τραπέζι είναι και το πακέτο των θετικών μέτρων της κυβέρνησης. Εσείς μιλήσατε για μια σειρά θετικών μέτρων. Εκείνος μίλησε για προεκλογικές παροχές. Γιατί τώρα αυτά τα μέτρα, γιατί πράγματι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόϊτερ θα σας απαντήσω, αλλά πριν σας απαντήσω στο «γιατί τώρα» ,που είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, να σας πω ότι κάθε φορά που φέρνουμε ένα θετικό μέτρο, και δεν είναι η πρώτη φορά. Από το 2016 ξεκινήσαμε να αναδιανείμουμε την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας με δίκαιο τρόπο στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη. Και το 2017 το ίδιο κάναμε. Κάθε φορά, λοιπόν, που δίναμε το υπερπλεόνασμα, κάθε φορά που προχωρούσαμε σε θετικά μέτρα- επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, φέραμε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, όταν έλεγε ότι αυτό δεν γίνεται, όταν καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό, όταν δεν φέραμε τις περικοπές στις συντάξεις, μίλαγε για προεκλογικά δώρα. Εντάξει, ίσως να έχει στο μυαλό του εδώ και τρεισήμισι χρόνια ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά.
ΣΡΟΙΤΕΡ: Η αλήθεια πάντως ότι συζητάμε ένα νομοσχέδιο από σήμερα στη Βουλή, 13 μέρες πριν τις ευρωεκλογές…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι εκλογές είναι σε πέντε μήνες και τα μέτρα αυτά είναι μόνιμα. Και το ερώτημα που τίθεται στον κ. Μητσοτάκη, όχι σε μένα, είναι αν αυτά τα μόνιμα μέτρα δεσμεύεται ότι τα υποστηρίζει. Γιατί έρχεται να τα ψηφίσει ενώ την ίδια στιγμή τα χαρακτηρίζει προεκλογικές παροχές, ενώ την ίδια στιγμή έβγαινε και έλεγε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και είναι ανέφικτη. Πρέπει, λοιπόν, να μας ξεκαθαρίσει. Είναι προεκλογικές παροχές, λαϊκισμός αισχίστου είδους, ανέφικτο και άρα δεν θα το εγγυηθεί για τη μονιμότητά του ή είναι κάτι το οποίο το έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και γι αυτό το ψηφίζει. Γιατί εδώ βλέπω μία αντίφαση. Τη μία μας λέει ότι είναι ανέφικτο. Την άλλη μας λέει ότι το φέρνεις κουτσουρεμένο, 820 εκατ. μόνο,έπρεπε να είναι παραπάνω, είναι μισό. Είναι μισός ο λαϊκισμός. Και αν είναι λαϊκισμός και μάλιστα μισός γιατί τον ψηφίζει αύριο στη Βουλή;
ΣΡΟΪΤΕΡ: Η αλήθεια πάντως, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι η 13η σύνταξη, έτσι όπως την ονομάζετε εσείς, δεν είναι μία ολόκληρη 13η σύνταξη. Μία ολόκληρη 13η σύνταξη…
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έρθω και σε αυτό.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Επιτρέψτε μου. Μία ολόκληρη 13η σύνταξη κοστίζει 2,2 δις.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν απάντησα, όμως στο προηγούμενο ερώτημά σας και να απαντήσω και σε αυτό. Διότι με ρωτήσατε, γιατί δεν θέλω να πέσει τίποτα κάτω από τη σημερινή μας συζήτηση. Έχουμε και το χρόνο άλλωστε να τα πούμε όλα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Βεβαίως.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε. Με ρωτάτε, γιατί τα φέραμε τώρα. Εγώ, είπα και στη συνέντευξή μου, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Όλες οι κινήσεις που έχω κάνει, που έχουμε κάνει όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν σχεδιασμένες κινήσεις. Ήταν δική μας η πολιτική επιλογή, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Σεπτέμβρη του 2015 και όταν πήγαμε στις εκλογές με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι, ήταν δική μας η πολιτική επιλογή να εμβαθύνουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε εγκαίρως και μπροστά. Γιατί πιστεύαμε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει πολύ καλή απόδοση, θα εκτιναχθεί, θα έχει υπεραπόδοση την οποία θα έχουμε τη δυνατότητα στο τέλος της τετραετίας να σχεδιάσουμε έξω από τις δεσμεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχοντας βγει από το μνημόνιο. Θέλαμε, όταν βγούμε από τα μνημόνια, να έχουμε την ελευθερία των κινήσεων να σχεδιάσουμε έχοντας τον κουμπαρά γεμάτο χρήματα. Και αυτό κάναμε. Έχουμε μία ρευστότητα που μαζί με το μαξιλάρι του ESM είναι περίπου στα 30 δις. Τα 15 από αυτά είναι δικά μας χρήματα. Δεν μας τα δώσανε οι ξένοι. Και με βάση αυτά τα χρήματα διώχνουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πληρώνουμε τα πιο ακριβά δάνεια, με βάση αυτά τα χρήματα μπορούμε σήμερα να σχεδιάσουμε για την επόμενη τετραετία. Με βάση αυτά τα χρήματα, λοιπόν, αλλά και με βάση το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθαν οι εκτιμήσεις της Eurostat ή μάλλον η απογραφή, το report της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για το πόσο απέδωσε η οικονομία όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου υπήρχε μία υπεραπόδοση εκ νέου έναντι των στόχων που είχαν τεθεί και οι εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει για το 2019 και για το 2020. Άρα λοιπόν, γι’ αυτό τώρα, είναι η απάντηση στο ερώτημά σας. Και εις ό,τι αφορά το ζήτημα του προεκλογικού χρόνου, επαναλαμβάνω, οι εκλογές είναι τον Οκτώβρη του 2019.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Πάμε στη 13η σύνταξη. Την ονομάζετε 13η σύνταξη. Η Νέα Δημοκρατία και η αντιπολίτευση γενικά λέει ότι, είναι ένα επίδομα και τίποτα παραπάνω. Θα κόστιζε 2,2 δις αν δίνατε πράγματι μία 13η σύνταξη σε όλους. Ξοδεύετε 800 εκατομμύρια, κάποιοι παίρνουν, κάποιοι δεν παίρνουν και εδώ υπάρχει, πρέπει να σας πω, και μία κοινωνική αδικία, υπό την έννοια ότι κάποιος που έχει δουλέψει πολλά χρόνια και έπαιρνε μία υψηλότερη σύνταξη επειδή δούλεψε πολλά χρόνια, δεν θα πάρει όσα θα πάρει κάποιος ο οποίος δούλεψε λίγα χρόνια και παίρνει μία μικρή σύνταξη.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα επαναλάβω το ερώτημα που έθεσα αρχικά. Για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, το πρόβλημα είναι, ότι είναι κουτσουρεμένη και μισή αυτή η 13η σύνταξη, όπως λένε ή το πρόβλημα είναι, ότι είναι λαϊκισμός και ένα ανέφικτο μέτρο το οποίο ποτέ αυτοί δεν θα επέλεγαν να θεσμοθετήσουν; Πρέπει να μας απαντήσουν σε αυτό.
Σε ό,τι αφορά σε εσάς που καλοπροαίρετα ρωτάτε και στους τηλεθεατές μας που θέλουν να ακούσουν μία απάντηση σε σχέση με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, η απάντησή μου είναι πάρα πολύ απλή. Ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 στον οποίον με ασφάλεια μπορούμε να θεσμοθετήσουμε μόνιμα μέτρα, είναι περίπου 1,2 δις ευρώ. Από αυτά τα 1,2 δις ευρώ προτιμήσαμε να κάνουμε μία κατανομή, τα 400 περίπου εκατομμύρια να πάνε σε ελαφρύνσεις φόρων, πάρα πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις, ΦΠΑ στην εστίαση, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια, στη ΔΕΗ, στο φυσικό αέριο, να πέσουν τα τρόφιμα όλα, τα καλάθι των νοικοκυριών να ελαφρυνθεί και βεβαίως ένα πολύ μεγάλο, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πακέτου των 1,2 δις πηγαίνει εκεί όπου ο κύριος Μητσοτάκης δεν θα επέλεγε ποτέ. Εμείς θεωρούμε ότι πηγαίνει και καλώς πηγαίνει εκεί, στους συνταξιούχους, που ήταν τα πρώτα θύματα της λιτότητας της σκληρής που εφαρμόστηκε το 2010 και είδαν περικοπές πάνω από 40% στις συντάξεις τους. Και θεωρούμε ότι αυτό έχουμε τώρα, αυτό δίνουμε. Όταν αύριο η ελληνική οικονομία θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, θα μπορεί να τη δώσει ακόμα πιο πλουσιοπάροχα για όλους.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν είναι υπερβολή να το ονομάζουμε αυτό 13η σύνταξη, να το πακετάρουμε με αυτή την ονομασία που ακούγεται και πιο ωραία;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι και θα σας εξηγήσω, γιατί είναι μία 13η σύνταξη. Είναι λοιπόν μία ολόκληρη σύνταξη για συντάξεις, κύριες συντάξεις έως 500 ευρώ, μικτές πολύ περισσότερο, είναι μία ολόκληρη επιπλέον σύνταξη και από κει και πέρα υπάρχει μία διαβάθμιση από 500 έως 600, από 600 έως 1.000, από 1.000 και πάνω. Υπάρχει μία διαβάθμιση. Κάποιοι λοιπόν, οι περισσότεροι θα πάρουν ολόκληρη, κάποιοι θα πάρουν 70%, κάποιοι ένα 50%, κάποιοι ένα 30%, το οποίο το κάναμε και το 2016, θυμάστε; Τότε που βγήκε στα κεραμίδια ο κύριος Σόϊμπλε, που το είχαμε κάνει χωρίς να ζητήσουμε την άδειά του. Όταν λοιπόν…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν το ονομάσατε σύνταξη.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό. 13η σύνταξη εφάπαξ, είχαμε πει τότε. Γιατί ήταν εφάπαξ. Μιας και έξω. Τώρα είναι μόνιμη. Και τώρα αυτή η σύνταξη, η οποία είναι κάτι ανάμεσα από το δώρο Πάσχα, το οποίο επίσης ήταν μισή σύνταξη. Διότι τα χρόνια τα παλιά μέχρι το 2010 υπήρχαν ουσιαστικά, η ολόκληρη σύνταξη ως δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα μισό και επίδομα αδείας μισό. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν εμείς, κύριε Σρόϊτερ, δεν λέμε στον ελληνικό λαό ότι καταφέραμε να σε γυρίσουμε στο 2009. Διότι μας οδηγήσανε σε χρεοκοπία και σε λεηλασία αυτοί που κυβερνήσανε. Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ότι καταφέραμε να σε βγάλουμε από τα βάθη του γκρεμού. Καταφέραμε να βγάλουμε την οικονομία σε ξέφωτο και σιγά – σιγά είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη μάχη μέρα τη μέρα, για να γυρίσουμε πίσω σταδιακά και σιγά – σιγά τις μεγάλες απώλειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα, κάτι ανάμεσα στο δώρο Πάσχα και στην 13η σύνταξη. Την ονομάζουμε 13η γιατί είναι μία 13η, έτσι δεν είναι; Για κάποιους είναι ακριβώς 13η ,για κάποιους άλλους είναι μισή. Λέω, όμως, ότι η αίσθηση που έχω, τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερο πλούτο. Θα έχει τη δυνατότητα να δει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Η δική μας η πολιτική είναι, να στηρίξουμε τους αδύναμους. Θωρούμε ότι οι συνταξιούχοι ανήκουν μέσα σε αυτούς.
Η άποψη των αντιπάλων μας είναι ότι, οι συνταξιούχοι είναι στον Καιάδα. Και γι’ αυτό πιστεύανε ότι είναι λαϊκισμός και πιστεύουν ότι είναι λαϊκισμός, γι’ αυτό δεν θα το θεσμοθετούσανε ποτέ αυτό το μέτρο. Και γι’ αυτό και είχανε προεξοφλήσει τις περικοπές που ήθελε το ΔΝΤ να εφαρμοστούν από 01/01/2019 στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, τις οποίες εμείς αποτρέψαμε.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Αυτό το οποίο λέτε τώρα 13 ημέρες πριν τις εκλογές, είναι ότι υπάρχει περίπτωση να δούμε και άλλα μέτρα στην πορεία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Και ήθελα να ρωτήσω, αν πριν τις εκλογές…
ΤΣΙΠΡΑΣ: Το είπα και στην Άρτα αυτό. Θα ήθελα να το εξηγήσω.
ΣΡΟΪΤΕΡ:… αν πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, ξαφνικά πάλι βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να έχουμε μέτρα τα οποία η αντιπολίτευση, ίσως και δικαιολογημένα πάλι πει, ότι τα φέρνετε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές τότε. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, καταρχάς, αν έχετε και άλλα μέτρα στο συρτάρι σας, θετικά μέτρα, τα οποία θα βγουν τους επόμενους μήνες και αν τα έχετε, γιατί δεν τα λέτε τώρα και περιμένετε τις εκλογές;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι όπως το λέτε, θα πρέπει οι πολίτες να θέλουν να έχουμε εκλογές κάθε δύο μήνες.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν ξέρω, πραγματικά.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, κοιτάξτε. Δεν υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός. Αυτό το οποίο καταθέτουμε στον ελληνικό λαό, είναι ένα σχέδιο που αφορά την επόμενη τετραετία. Και στην πραγματικότητα ερχόμαστε να προβλέψουμε με απόλυτη ασφάλεια εις ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις, το δημοσιονομικό περιθώριο του 2019 και με ασφάλεια απόλυτη τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020, 2021, 2022, μία ασφάλεια που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με το μαξιλαράκι των 5,5 δις, τα οποία βάζουμε σε έναν ειδικό λογαριασμό, σε ένα escrow account που είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα προκειμένου να μη βγούμε από τις δεσμεύσεις μας έξω. Αυτό το οποίο είπα όμως, είναι το εξής: κάθε χρόνο έχει παρατηρηθεί και όταν ένα φαινόμενο έρχεται δεύτερη, τρίτη και τέταρτη χρονιά συνεχόμενο μάλλον δεν είναι συγκυριακό, μάλλον είναι μόνιμο. Έχει, λοιπόν, παρατηρηθεί μία μόνιμη υποεκτίμηση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Άρα λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε πάντα υπέρβαση εσόδων έναντι στόχων. Αυτό, λοιπόν, εκτιμώ ότι θα συμβεί και στο τέλος του χρόνου και θα αφορά και τα επόμενα χρόνια.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα το ανακαλύψετε τον Σεπτέμβριο αυτό;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι. Αυτό θα το ανακαλύψουμε τις μέρες τις οποίες θα έρθει ο προϋπολογισμός. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Όταν θα έχουμε πλήρη την εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 και των δυνατοτήτων που έχουμε για το 2020 και φυσικά για τα επόμενα χρόνια.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, τέλος του χρόνου.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είπα στην Άρτα. Δεν ξέρω, αν το ακούσατε. Είπα ότι είμαι βέβαιος ότι, τέλος του χρόνου η οικονομία, καθώς εκτιμώ ότι αυτά…
ΣΡΟΪΤΕΡ: Η επόμενη κυβέρνηση, λοιπόν, όποια και αν είναι αυτή.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε, προσέξτε. Εκτιμώ ότι αυτά τα μέτρα, γιατί το είπα κιόλας, θα επιδράσουν θετικά. Δηλαδή, τα μέτρα ελάφρυνσης, η 13η σύνταξη, αλλά και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα μπουν στην αγορά, να το πω απλά. Θα μπουν στην αγορά και θα δώσουν πολύ περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς το εκτιμάτε, κύριε Πρόεδρε. Οι δανειστές το εκτιμούν; Δεν έχουν μιλήσει ακόμα. Είπατε ότι είμαστε μέσα στις δεσμεύσεις μας, εκείνοι είπαν ‘‘παίρνουμε τα μέτρα’’ – δεν έχουν συμφωνήσει επισήμως με αυτά τα οποία ανακοινώσατε – ‘‘τα μελετάμε και θα σας πούμε γι’ αυτά αμέσως μετά τις εκλογές, αρχές Ιουνίου’’. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν μιλούν τώρα, γιατί έχουμε και ευρωεκλογές μπροστά, κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει άλλα ζητήματα, αλλά μετά τις εκλογές μπορούμε να φάμε ξύλο γι’ αυτά τα μέτρα, αν δεν συμφωνούν. Και αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα στα επιτόκια δανεισμού μας, στην αντιμετώπιση των αγορών. Την ακούτε αυτή την κριτική.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σρόϊτερ, αν τα μέτρα τα οποία ανακοινώσαμε και τα οποία ψηφίζουμε – δεν τα ανακοινώσαμε, τα ψηφίζουμε αύριο στη Βουλή – ήταν μέτρα τα οποία δημιουργούσαν προϋποθέσεις και προοπτική δημοσιονομικού εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, οι πρώτες οι οποίες θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Δεν αντιδράσανε. Τώρα, εσείς, μου λέτε τι; Αν εκδικητικά, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, έρθουν οι εταίροι μας να αντιδράσουν. Εγώ θέλω να σας πω το εξής: πρώτον, η Ελλάδα δεν είναι πια στα μνημόνια. Η Ελλάδα έχει μία κυρίαρχη κυβέρνηση η οποία δεσμεύεται βεβαίως από κάποιους στόχους, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό εξάμηνο, δεσμεύεται από τους στόχους τους οποίους μαζί έχουμε συμφωνήσει σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή, αυτά τα πλεονάσματα, αλλά τα μέσα για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους είναι δική μας δουλειά. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης ευρωπαίος τι θα κάνουμε εμείς για να πιάσουμε αυτούς τους στόχους. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο. Εάν, κύριε Σρόϊτερ, υπάρξει τέτοιου είδους πολιτική παρέμβαση από την πλευρά της Ευρώπης, όπως λέτε, που δεν θα υπάρξει, διότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Υπάρχουν δυνάμεις ακραίες και εκφράστηκαν μέσω του κυρίου Βέμπερ. Τον ακούσατε. Το πρώτο βράδυ που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, ο εκλεκτός, ο αρεστός του κυρίου Μητσοτάκη για να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, βγήκε και είπε «δεν θα πληρώνουμε εμείς τους Έλληνες». Η απάντηση είναι ότι, «κύριε Βέμπερ και κάθε κύριε Βέμπερ, που μπορεί να έχεις αυτές τις απόψεις, να ξεχάσετε αυτά τα οποία γνωρίζατε τα προηγούμενα χρόνια για την Ελλάδα». Τώρα εδώ έχουμε βάλει στο τραπέζι 5,5 δις που είναι από τους δικούς μας κόπους. Εσείς λοιπόν, να κάνετε κουμάντο στη Βαυαρία και στη Γερμανία που αυτή τη στιγμή είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όχι στην Ελλάδα. Εμείς έχουμε αποδείξει. Η αξιοπιστία μας είναι δεδομένη για την Ευρώπη. Εμείς είμαστε αυτοί που βγάλαμε τη χώρα από την χρεοκοπία, εμείς είμαστε αυτοί που φέραμε τις υπεραποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εμείς είμαστε αυτοί που ξέρουμε τον τρόπο για να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη. Αν όμως επιμείνουν κάποιοι ακραίοι, ξέρετε κάτι; Μάλλον θα κάνουν πάρα πολύ καλό στην προεκλογική μου εκστρατεία. Διότι θα αποδείξουν τελικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μία δύναμη η οποία ερωτεύτηκε τη λιτότητα και τα μνημόνια, είναι μία δύναμη που παραμένει διαρκώς προσηλωμένη σε έναν και μόνο στόχο: να στηρίξει την ελληνική οικονομία και να στηρίξει τους πολλούς, αυτούς που υπέφεραν. Και τώρα ήρθε η ώρα, αυτοί οι πολλοί να πάρουν πίσω ένα μέρισμα σημαντικό που ανταποκρίνεται στους κόπους που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Μια και μιλήσατε για την προεκλογική εκστρατεία, θέλω να σας ρωτήσω, πως θα συνεχιστεί από δω και πέρα, κύριε Πρόεδρε, αυτή η πολιτική αντιπαράθεση. Η αίσθηση είναι ότι και εσείς αλλά και ο κύριος Μητσοτάκης, χάσατε τον έλεγχο στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες. Ακούστηκαν πολύ σκληρά λόγια, μπλέχτηκαν παιδιά και οικογένειες μέσα και ήθελα να ρωτήσω…
ΤΣΙΠΡΑΣ: Γονείς μπλέχτηκαν. Παιδιά και οικογένειες όχι ακόμα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Σωστά. Θέλω να ρωτήσω, αν αισθάνεστε και εσείς ότι ξέφυγε η κατάσταση και ότι από δω και πέρα πρέπει να ακολουθήσετε όλοι έναν διαφορετικό δρόμο.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σρόϊτερ, ακούστε. Εγώ δεν πιστεύω ότι ξέφυγε η κατάσταση. Εγώ πιστεύω ότι ήταν και είναι ένα σχέδιο από την πλευρά του επικοινωνιακού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει εισηγήσεις να μη μιλά για την οικονομία, γιατί όσο μιλάει για την οικονομία πέφτει σε γκάφες. Να μη μιλάει για την οικονομία, διότι δεν έχει αφήγημα. Διότι κάθε φορά που έκανε προβλέψεις, έπεσε έξω από αυτές τις προβλέψεις. Και έχοντας λοιπόν αυτό το μεγάλο έλλειμμα επιχειρημάτων στον τομέα της οικονομίας και αυτήν, εάν θέλετε τη ροπή προς αντιλαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις στα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτές οι θέσεις που έχει για την εργασία, τον αναγκάζουν να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Άρα λοιπόν, θέλω να πω ότι φάνηκε ότι ήταν επιλογή του να ασκήσει μία κριτική που ήταν έξω από τα όρια και μάλιστα να υποπέσει στην υπέρτατη, ας μου επιτραπεί ο όρος, αθλιότητα, διότι το να συκοφαντείς κάποιον για τις θέσεις του ή για τις προτάσεις του ή για τις απόψεις του και για τη ζωή του ακόμα, να αναδεικνύεις στιγμές της προσωπικής του ζωής, να μιλάς για κότερα κ.λ.π. είναι κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί συκοφαντία ή αθλιότητα μία φορά. Να μιλάς, όμως, για τον νεκρό πατέρα και να αμαυρώνεις τη μνήμη της οικογένειας που δεν ήταν δημόσια πρόσωπα, του πολιτικού σου αντιπάλου, είναι ανείπωτη αθλιότητα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό λοιπόν δεν ήταν ότι ξέφυγε στον κύριο Μητσοτάκη. Ήταν μία επιλογή. Ήρθε στη Βουλή και αναπαρήγαγε τις αθλιότητες κάποιων ακροδεξιών φυλλάδων, εντύπων και διαδικτυακών μέσων. Και την επόμενη ημέρα βγήκε ο ευρωβουλευτής του και βγήκε στα κανάλια με φωτογραφίες που έδειχναν τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό της χούντας και έλεγε ότι αυτός είναι ο πατέρας του Τσίπρα. Και όταν του είπανε οι συνομιλητές του, «μα τι είναι αυτά που λες», είπε «δεν ανακαλώ». Την άλλη μέρα ο κύριος Μητσοτάκης έθεσε μία μισή συγγνώμη, όχι γι αυτά που έκανε ο ίδιος, αλλά γι αυτά που έκανε ο κύριος Κεφαλογιάννης και την επόμενη, αμέσως βγήκε και είπε «δεν έχω κανέναν λόγο να ζητήσω συγγνώμη, διότι δεν είπα κανένα ψέμα». Ακούστε τώρα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Και εσείς, βεβαίως, μιλήσατε για τον πατέρα του και την οικογένειά του και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, για να είμαστε δίκαιοι. Μιλήσατε και εσείς.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτάκι. Εγώ είμαι από τους πολιτικούς και από τους Πρωθυπουργούς, που τη μνήμη του θανόντος, του αείμνηστου Κων/νου Μητσοτάκη την έχω τιμήσει περισσότερο από κάθε άλλον. Η κριτική που ασκώ στον υιό Μητσοτάκη, είναι η κριτική για τις πολιτικές του θέσεις και είναι και η κριτική για το γεγονός ότι ως δημόσιο πρόσωπο πολλές φορές και νομίζω ότι το κάνει σκόπιμα, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι, αν θέλετε ένα στοιχείο της αντιπαράθεσής μας, δεν εμφανίζει τον τρόπο μέσα από τον οποίο έχει κάποια εισοδήματα ή μία περιουσιακή κατάσταση δεδομένη. Αλλά μισό λεπτάκι.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Έχετε εμπλέξει και τη σύζυγό του στην προεκλογική μάχη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά μισό λεπτάκι, δεν είναι η σύζυγος του είναι τα δικά του εισοδήματα, είναι οικογενειακά εισοδήματα. Άλλο το ένα, όμως και άλλο το άλλο. Διότι εγώ σε ότι αφορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήμουνα αυτός ο οποίος μίλησα στην ειδική εκδήλωση που έγινε στη Βουλή για τη μνήμη του. Ήμουνα αυτός όπου οποτεδήποτε έχω αναφερθεί, ενδεχομένως σε σύγκριση και με αυτά τα οποία λέει ο υιός του, έχω τιμήσει τη θέση και τη στάση του στο μακεδονικό για παράδειγμα που ήταν από τις πιο θετικές παρακαταθήκες στην πολιτική του διαδρομή. Ο γιός του δεν το έχει κάνει, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα με το αν ήταν Εφιάλτης, αν ήταν αποστάτης, όπως έλεγε η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση της δεκαετίας του 1990, έτσι δεν είναι; Αλλά εδώ, όμως βλέπουμε δύο διαφορετικά πράγματα κ. Σρόιτερ, διότι ο πατέρας Μητσοτάκης, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Άρα, η ελληνική κοινή γνώμη, πείτε ότι εγώ είμαι ένας συκοφάντης και θέλω να τον συκοφαντήσω, η ελληνική κοινή γνώμη έχει εικόνα και για το τι έκανε και για την περπατησιά του και για τις αποφάσεις του, τα θετικά του, τα αρνητικά του, έχει εικόνα. Ο δικός μου ο πατέρας δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο, δεν μπορεί να έχει εικόνα η ελληνική κοινή γνώμη. Όταν λοιπόν τον συκοφαντείς, η συκοφαντία κατακάθεται ως πλαστογραφημένη απόδειξη και κατακάθεται ως αλήθεια στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι η λογική των fake news και αυτό έχει μια συγκεκριμένη στόχευση. Αυτό κατά τη γνώμη μου κ. Σρόϊτερ που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή δεν έχει ξαναγίνει στην πολιτική ζωή του τόπου.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Είπατε ότι ο πατέρας του ήταν Πρωθυπουργός της χώρας και άρα ήταν διάφανη και έπρεπε να είναι ,να εκτίθεται..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι ήταν γνωστή είπα…
ΣΡΟΪΤΕΡ: …και εκείνος στην κριτική. Σήμερα είστε εσείς Πρωθυπουργός της χώρας και θέλω να το πω, όπως το νιώθω κ. Πρόεδρε. Γιατί είναι κακό να γνωρίζουμε ή να συζητάμε για το πού κάνει διακοπές ένας Πρωθυπουργός, στο εξωτερικό ξέρετε πάρα πολύ καλά, στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα ότι βγαίνει επίσημη ανακοίνωση όποτε ο Τραμπ περνάει την πόρτα του Λευκού Οίκου. Γιατί είναι κακό να γνωρίζουμε πού κάνετε διακοπές, αν είναι στο πατρικό σας, αν είναι σε ένα σκάφος, αν είναι οτιδήποτε, κ.τ.λ, γιατί είναι κουτσομπολιό αυτό; Και γιατί δεν είναι και ένα κομμάτι της πολιτικής κριτικής που μπορεί να γίνει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόϊτερ κοιτάξτε, εγώ είμαι από τους ανθρώπους που στην πολιτική ζωή έντεκα χρόνια τώρα δεν έχω να κρύψω τίποτα. Δεν έχω να κρύψω ούτε τα εισοδήματα μου, ούτε τις μετοχές που δεν έχω, ούτε το που μένω, ούτε του τι μου έχει αφήσει ο πατέρας μου, τι περιουσία που μου έχει αφήσει, τι δεν μου έχει αφήσει, δεν έχω να κρύψω τίποτα. Τον Αύγουστο του 2018 πήγα τον δεκαπενταύγουστο, φιλοξενήθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδάς μου, είναι γεγονός αυτό. Το έγραψε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ιδιοκτησίας Ευάγγελου Μαρινάκη, όχι κάποιου φιλικού σε μένα, κάποιου φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη, μάλλον θα έλεγα και το οποίο δεν το διέψευσα. Δεν είχα κανένα λόγο να το διαψεύσω, όμως είχα κι εγώ και έχω το δικαίωμα , αν θέλετε, κάποιες στιγμές που είναι απόλυτα προσωπικές, οικογενειακές στιγμές, να επιλέγω να τις κρατήσω για μένα. Τις λίγες ώρες εκείνες που θα βρεθώ με τα παιδιά μου. Έχω αυτό, αν θέλετε, τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύομαι, δεν έχω βγάλει ποτέ ούτε tweet, ούτε instagram με τα μικρά μου παιδιά. Θέλω να τα κρατήσω έξω από αυτή τη λογική, δεν θεωρώ ότι αυτό είναι στοιχείο της πολιτικής δημοσιότητας ή του πολιτικού μάρκετινγκ. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη για τα πράγματα. Αλλά όταν μου είπαν, ξέρεις πήγες εκεί, ναι βεβαίως, δεν το αρνήθηκα, δεν έχω να κρύψω κάτι. Δεν έχω να κρύψω κάτι, αλλά κοιτάξτε να δείτε τώρα, αυτό όμως, από ένα σημείο και μετά, διότι ο κόσμος καταλαβαίνει τώρα, ότι εφόσον ήταν γνωστό από τον Σεπτέμβρη του 2018, όταν αυτό δημοσιοποιήθηκε μέχρι το να φτάσει στο σημείο να ψάχνουνε να βρούνε μέσα από διαδικασίες, οι οποίες προφανώς είναι στο όριο της νομιμότητας, να βρούνε μέσα από παρακρατικές μεθόδους, υποκλαπείσες φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές για να τις αναδείξουν δυο βδομάδες πριν τις εκλογές, ξέρετε κάτι, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Τους έχει γυρίσει ήδη μπούμερανγκ και δεν το κάνουν διότι έχουν κάποιο θέμα, αν θέλετε ηθικής τάξης. Διότι οι ίδιοι τις ίδιες μέρες με ελικόπτερα γυρνάγανε σε βίλες πλουσίων, όχι συνεργατών τους, ιδιοκτητών καναλιών, έτσι; Δεν είναι κανένα ηθικό θέμα το οποίο εγείρουνε και δεν το είχαν ανακοινώσει. Αυτό το κάνουν μόνο και μόνο διότι πιστεύουνε ότι μπορεί να γυρίσουν τη συζήτηση από τα κρίσιμα που ενδιαφέρουν σήμερα τον ελληνικό λαό, αν βγαίνουμε απ την κρίση, αν θα έχουμε 13η σύνταξη, αν θα μειωθεί η φορολογία, αν έχουμε σχέδιο, αν έχουμε αφήγημα. Σε αυτή τη συζήτηση η οποία θυμίζει πάρα πολύ έντονα μια συζήτηση κλειδαρότρυπας.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε καταρχάς να σας πω ότι έχω μια ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας μπροστά μου η οποία εκδόθηκε πριν από λίγο, πριν από λίγες ώρες 5 και 27 περιμένει να ακούσει από σας σήμερα, λέει η ανακοίνωση, όσο κομψό κι αν είναι να περιμένει μια ανακοίνωση και το λέω αυτό γιατί δεν μου άρεσε προσωπικά εμένα να μαθαίνω από ένα κόμμα τι περιμένει να ακούσει στη συνέντευξη που εγώ κάνω. Αλλά, το λέω αυτό και το αφήνω στην άκρη, περιμένει να ακούσει λοιπόν κι αν κάποιοι άλλοι συνεργάτες σας υπουργοί έχουν ταξιδέψει κι εκείνοι με σκάφη και σας λένε ότι τίθεται αυτό το ερώτημα από χθες και δεν έχετε απάντηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόϊτερ πραγματικά νομίζω ότι όσο η Νέα Δημοκρατία επιμένει στο ζήτημα αυτό, τόσο ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίον το κάνει. Εγώ λοιπόν θα πω ότι δεν θα χω κανένα πρόβλημα, αν κάποιοι υπουργοί έχουν ταξιδέψει με σκάφη, διότι πραγματικά δεν είναι αυτό το πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής ζωής, της ελληνικής κοινωνίας.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν θα έχετε πρόβλημα λέτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν γνωρίζω όμως και δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα διότι δεν με αφορά η προσωπική τους ζωή και το πού κάνουν διακοπές. Πραγματικά δεν το γνωρίζω αυτό που ρωτάει επιμόνως η Νέα Δημοκρατία. Αλλά μιας και το θέτετε, θέλω να σας απαντήσω πάλι επί της ουσίας. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πέραν του γεγονότος ότι θέλουν να στρέψουν τη συζήτηση στα δευτερεύοντα, κοιτάξτε, έχω την αίσθηση ότι δέχεται ο κ. Μητσοτάκης συμβουλές, μάλιστα άκουσα και τον στενό του σύμβουλο τον κ. Θεοδωρικάκο σήμερα που επανέλαβε τα ίδια ερωτήματα το πρωί, τον οποίο τυγχάνει και να τον γνωρίζω διότι ήτανε, δεν ήτανε της Δεξιάς, ήτανε γραμματέας της ΚΝΕ όταν εγώ οργανώθηκα στην ΚΝΕ και μετά έκανε καριέρα βέβαια, σε άλλα πολιτικά κόμματα. Κοιτάξτε, τον έχει οδηγήσει και ο Θεοδωρικάκος και άλλοι σύμβουλοί του τον κ. Μητσοτάκη, τον έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας πολιτικής, δίχως αρχές, με μοναδικό κριτήριο το πρόσκαιρο επικοινωνιακό όφελος, με μοναδικό κριτήριο τη λογική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αυτό, ξέρετε, θα του γυρίσει μπούμερανγκ, του έχει γυρίσει ήδη μπούμερανγκ και δεν είναι μόνο τώρα αυτά. Τον οδηγήσανε στο να υιοθετήσει μια θέση ξένη για τη Νέα Δημοκρατία και για την πολιτική παρακαταθήκη του ίδιου του Μητσοτάκη στο Μακεδονικό. Τον οδηγήσανε στο όνομα του πολιτικού κόστους και του πολιτικού οφέλους. Αυτά όμως είναι πάντα πρόσκαιρα ξέρετε, διότι η πολιτική και η ζωή δεν διαρκεί λίγες μέρες, λίγους μήνες, όσο διαρκούν κάποιες δημοσκοπήσεις και ο επηρεασμός των αποφάσεων.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Θέλω να το κλείσω αυτό το θέμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον οδηγήσανε, όχι να μην το κλείσετε, θα σας πω κι άλλα.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Πείτε μου. Με χαρά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον οδηγήσανε στο να αγκαλιάσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, να κάνει αντιπρόεδρό του τον κ. Γεωργιάδη και κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο τον κ. Βορίδη. Τον οδηγήσανε στο να μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα κόμμα το οποίο σήμερα λίγη σχέση έχει με την παράδοση της λαϊκής Δεξιάς, υιοθετώντας ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις και ακραίες θέσεις που στην Ευρώπη αναπαράγει σήμερα η ακραία Δεξιά. Αυτές είναι επιλογές που γίνονται μέσα από το πρίσμα του πρόσκαιρου επικοινωνιακού οφέλους και της αντιμετώπισης του επικοινωνιακού κόστους. Έχω, λοιπόν, την αίσθηση και τώρα φυσικά η επιλογή της αθλιότητας σε σχέση με τη μνήμη του πατέρα μου από ακροδεξιά έντυπα να τα αναπαράγει στη Βουλή, η επιλογή να φέρει στη κεντρική συζήτηση στην πολιτική ζωή φωτογραφίες και το αν πήγε διακοπές κάποιος υπουργός μου ή αν πήγα εγώ διακοπές. Αυτή, λοιπόν, η επιλογή γίνεται κάτω από αυτό το πρίσμα. Πιστεύω ότι τον οδηγούνε σε μεγάλο λάθος διότι στην πολιτική όπως και στη ζωή, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο οι πρόσκαιρες εντυπώσεις μιας αντιπαράθεσης στη Βουλή, ενός πρωτοσέλιδου μιας εφημερίδας. Στην πολιτική κάθε μας στάση, κάθε μας απόφαση, κάθε μας επιλογή, αφήνει στίγμα, διαμορφώνει μια περπατησιά και νομίζω ότι το τέλος της ημέρας ο ελληνικός λαός αυτό το βλέπει.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς, για να το κλείσω αυτό το θέμα, με τον χαρακτήρα σας , κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αλλά το σκέφτομαι μέσα από εμένα και το ρωτάω σε εσάς. Όταν φιλοξενείστε στο σκάφος μιας γυναίκας επιχειρηματία, αισθάνεστε υποχρεωμένος γι αυτήν την εξυπηρέτηση και αν αύριο μεθαύριο εγώ, σας ζητήσω που είμαι ο επιχειρηματίας και σας φιλοξένησα, μια χάρη, θα μου την κάνετε ή δεν αισθάνεστε απολύτως καμία υποχρέωση και έτσι δεν είστε και δέσμιος του οποιουδήποτε σας φιλοξένησε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό που ρωτάτε. Έχετε δίκιο. Διότι έχει σημασία που φιλοξενείσαι. Διότι, εγώ δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, ούτε στο Noor1. Έχει σημασία αυτό που λέτε.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Καλά, φαντάζομαι κανείς δεν φιλοξενήθηκε στο Noor1.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω. Δεν το ξέρω αυτό, σας λέω, εγώ ξέρω για μένα. Γιατί είναι η πέμπτη ερώτηση που μου κάνετε και θέλω να σας απαντήσω. Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ.Μαρινάκη ,ούτε στο Noor 1, ούτε έχω κουμπάρο κάποιον, ο οποίος είναι υπόδικος για πολλές υποθέσεις εγκληματικού χαρακτήρα και διωκόμενος για διακίνηση δύο τόνων ναρκωτικών. Και έχει ταυτόχρονα επτά εφημερίδες και έχει και τηλεοπτικό σταθμό και διάφορα ραδιοτηλεοπτικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς για να κάνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ μια πολιτική τοξική απέναντι στην κυβέρνηση.
Κύριε Σρόϊτερ, ξέρετε κάτι; Έχω την αίσθηση ότι αυτό το οποίο ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια είναι ένα πείραμα μεταδημοκρατίας. Έχουμε μια πρωτοφανή συσσώρευση μέσων ενημέρωσης να υποστηρίζουν μια παράταξη, να υποστηρίζουν έναν πολιτικό αρχηγό, να προσπαθούν να αποδομούν την κυβέρνηση και το κυβερνητικό έργο φτιάχνοντας ταυτόχρονα μια πλαστή πραγματικότητα για το ποια είναι η εικόνα στην ελληνική κοινωνία. Και ταυτόχρονα δημιουργώντας έναν μύθο ότι η κυβέρνηση καταρρέει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρίζες στην ελληνική κοινωνία, ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να περπατήσει στον δρόμο. Τα είδατε χθες και προχθές, πράγματι δεν μπορώ, αλλά από την αγάπη του κόσμου, όχι από την εχθρότητα του κόσμου. Και ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας καταπληκτικός πολιτικός που έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι Πρωθυπουργός. Αυτό είναι ένα πείραμα μεταδημοκρατίας που ζούμε στον τόπο. Ο απόλυτος έλεγχος της πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης και ο επηρεασμός κάποιων άλλων Μέσων με απειλές, με εκβιασμούς, είναι γνωστά όλα αυτά. Εδώ γίνεται ένα πείραμα. Και στις 26 του Μάη, το βράδυ, θα ξέρουμε αν τελικά το πείραμα της μεταδημοκρατίας στην Ελλάδα θα είναι επιτυχές γι αυτούς που το εφαρμόζουν ή αν για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί ότι δεν πάνε να λένε, δεν πάνε να γράφουν, δε πάνε να πληρώνουν Μέσα, δημοσκοπήσεις, εφημερίδες. Και τώρα μιλάμε και για Μέσα και εφημερίδες που ήταν μια ιστορία, δημοκρατικές εφημερίδες, έχουν μια ιστορία αυτές, Το Βήμα, τα Νέα, έχουν γίνει κίτρινος Τύπος αντιπαράθεσης και αντικυβερνητικής τοξικότητας. Το βράδυ, λοιπόν, στις 26 Μάη θα ξέρουμε αν ο ελληνικός λαός θα αποδείξει γι άλλη μία φορά ότι θα αντιδράσει σε αυτό το πείραμα της μεταδημοκρατίας, το οποίο το ζήσαμε πάρα πολύ έντονα, συσσωρευμένα εκείνη την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, τον Ιούλη του 2015, όπου όλα τα Μέσα ήταν απέναντι, αλλά ο ελληνικός λαός άκουσε αυτό που με επιχειρήματα προσπάθησα να αρθρώσω εγώ και όλοι όσοι προσπαθήσαμε να σηκώσουμε ανάστημα για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, για τη χώρα στην Ευρώπη και να δώσουμε αξιοπρέπεια και προοπτική.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Τι περιμένετε λοιπόν για τις 26 Μάη, κύριε Πρόεδρε; Έχουμε 13 μέρες είναι πάρα πολύ κοντά πλέον όλο αυτό και φαντάζομαι και εσείς έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα και έναν ξεκάθαρο στόχο. Και το ερώτημα είναι αν περιμένετε να κερδίσετε αυτές τις εκλογές, τις Ευρωεκλογές, αν περιμένετε να χάσετε με μικρή διαφορά, αν περιμένετε κάτι άλλο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη μάχη δεν πας για να χάσεις. Στη μάχη πας για να κερδίσεις. Αλλά, εγώ έχω κάποια δείγματα. Και τα δείγματα που έχω εγώ δείχνουν ότι ιδίως τις τελευταίες ημέρες έχει διαμορφωθεί μια δυναμική, την οποία δεν την είχα δει ούτε το 2015. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το βράδυ των εκλογών, παρότι έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές και δεν κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές, επειδή είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται μετά από τέσσερα χρόνια, σχεδόν, στη χώρα και γίνονται τέσσερις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, είναι μια αληθινή δημοσκόπηση. Είναι ένα πρόκριμα. Καταρχάς, όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες που σέβονται στοιχειωδώς τον εαυτό τους και θέλουν να αποφύγουν μια επανάληψη του 2015 έχουν αρχίσει και αυτές τις διαφορές επιστημονικής φαντασίας, πάνω στις οποίες πατούσε ο κ. Μητσοτάκης για να εξομαλύνει τις αντιθέσεις στο κόμμα του και την εσωκομματική αντιπαράθεση, έχουν αρχίσει και μείωσαν στο μισό ,μειώνουν ακόμα , μειώνουν ακόμα. Είδα κάποιους οι οποίοι φτιάχνουν διαστήματα στα οποία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Αυτό θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες.
Εγώ, λοιπόν, θα πω, γι άλλη μια φορά, αυτό που είπα και στην προηγούμενη μεγάλη τηλεοπτική μου συνέντευξη στον συνάδελφό σας τον κ. Χατζηνικολάου. Θα είναι ντέρμπι οι εκλογές.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Ντέρμπι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα είναι ντέρμπι. Και θα είναι ντέρμπι, ακριβώς διότι από τη μια έχουμε τα πεπραγμένα, από τη μια έχουμε τα επιχειρήματα, από την άλλη, όμως, έχουμε το πείραμα της μεταδημοκρατίας με τη συσσώρευση δεκάδων Μέσων Ενημέρωσης που βαράνε καθημερινά. Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι ντέρμπι, οι εθνικές εκλογές, όμως, θεωρώ, ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Οι Ευρωεκλογές είναι ντέρμπι αλλά είναι και ψήφος εμπιστοσύνης, είπατε όμως. Και μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης έχει δύο καταλήξεις: Ή εμπιστεύομαι την κυβέρνηση, την ψηφίζω και κερδίζει. Η ΝΔ λέει ότι από τη στιγμή που μιλάτε για ψήφο εμπιστοσύνης αν χάσετε στις Ευρωεκλογές πρέπει να πάτε και σπίτι σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενδιαφέρον είναι αυτό… Καταρχάς, αυτός ο οποίος έχει άγχος αν θα πάει σπίτι του πρέπει να είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αν χάσει τις ευρωπαϊκές εκλογές, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τον έχω αντίπαλο στις εκλογές του Οκτώβρη. Αν και εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να τον έχω αντίπαλο στις εκλογές του Οκτώβρη.
ΣΡΟΪΤΕΡ: Το ίδιο μου έλεγε για εσάς, ξέρετε, εδώ πέρα στο δελτίο, ότι αν χάσετε τις εθνικές εκλογές θα συζητάει με άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω, για κάποιο λόγο ο ένας δεν θέλει να υπάρχει ο άλλος την επόμενη μέρα…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι, εγώ θέλω πάρα πολύ να υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης, σας διαβεβαιώνω γι αυτό. Και είμαι σε θέση να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει απέναντί μου διότι δεν νομίζω ότι θα βρω άλλον πολιτικό αντίπαλο να μου κάνει τόσο απλόχερα δώρα όπως το χθεσινό, όπως και άλλα που θα κάνει πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Αλλά θέλω να σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη σοβαρότητα. Εγώ, θεωρώ ότι το βράδυ της 26ης Μαΐου η εικόνα που θα διαμορφωθεί θα είναι μια εικόνα μιας δημοσκόπησης που θα αφορά και θα αποτυπώνει τις τάσεις στο εκλογικό σώμα, χωρίς να έχει τεθεί το δίλλημα ποιος θα κυβερνήσει. Εγώ εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Εκτιμώ ότι αυτή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 του Μάη ενδεχομένως να διαμορφώσει πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Αλλά, εδώ είμαστε και θα το δούμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μία, αν θέλετε, παταγώδη κατάρρευση της πολιτικής απάτης την οποία έχει επιχειρήσει να στήσει με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης που τον στηρίζουν ο κ.Μητσοτάκης. Της πολιτικής απάτης περί περιπάτου, περί απόλυτης υπεροχής, περί κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η δική μου αίσθηση, αυτή είναι, αν θέλετε, η δική μου πρόβλεψη, και αυτή είναι η εικόνα και τα μηνύματα που παίρνω από την ελληνική περιφέρεια, από όπου έχω βρεθεί τις προηγούμενες μέρες και νομίζω ότι το βλέπετε και εσείς. Συγκρίνετε τις εικόνες των δικών μου περιοδειών με τις εικόνες των κλειστών και άνευρων συγκεντρώσεων που κάνει ο κ.Μητσοτάκης, που δεν νομίζω ότι θα κάνει και ανοικτές συγκεντρώσεις μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Αυτή η αίσθηση σας, δύο πορείες μπορεί να έχει: Ή θα δικαιωθείτε ή δεν θα δικαιωθείτε. Εάν δεν δικαιωθείτε λοιπόν – εάν δικαιωθείτε μου είπατε και τι εκτιμάται εσείς ότι θα συμβεί- και χάσετε με μια μεγάλη διαφορά. Αυτό αλλάζει τα σχέδια σε ότι έχει να κάνει με τις εθνικές εκλογές; Μπορεί να σταθεί ,για παράδειγμα, μία κυβέρνηση οποία στις ευρωεκλογές έχει χάσει 6, 7, 5 μονάδες διαφορά; Και το λέω γιατί θυμάμαι και ότι εσείς ζητούσατε εκλογές όταν είχατε κερδίσει τις ευρωεκλογές και ήταν μπροστά μας οι εθνικές εκλογές και λέγατε δεν μπορεί να σταθεί μία κυβέρνηση που δεν έχει την πλειοψηφία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα συμβεί αυτό κύριε Σρόϊτερ. Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να συμβεί αυτό που λέτε. Και, ακριβώς, επειδή ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι παρά το γεγονός ότι δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, είναι μία κρίσιμη δημοσκόπηση που θα καθορίσει την επόμενη μέρα της ελληνικής πολιτικής ζωής του τόπου, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές και τις εθνικές που θα έρθουν αργότερα.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, υπάρχει τρόπος να αλλάξει η απόφαση σας –δεν μιλάω για κάποιο κρίσιμο εθνικό θέμα- να έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο και να τις έχουμε νωρίτερα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει, η στρατηγική μου είναι δεδομένη. Να σας πω κάτι. Δέχθηκα εισηγήσεις και το είπα δημόσια. Δέχθηκα εισηγήσεις να πάω σε τριπλή ή τετραπλή κάλπη…..
ΣΡΟΪΤΕΡ :… εδώ που φθάσαμε πενταπλή κάλπη…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …πενταπλή στην ουσία, διότι εκτός των ευρωπαϊκών εκλογών, είναι οι δημοτικές, είναι οι περιφερειακές εκλογές και είναι και οι κοινοτικές για πρώτη φορά, με τον Κλεισθένη. Δέχτηκα εισηγήσεις. Ο λόγος για τον οποίο τις απέρριψα -και εισηγήσεις από ανθρώπους που είχαν μετρήσει και είχαν υπολογίσει ότι έχουμε πολύ ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές τώρα- τις απέρριψα για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι γιατί θεωρώ ότι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα και στους έλληνες πολίτες, αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο τις απέρριψα είναι αυτός που σας περιέγραψα, λίγο πολύ, πιο πριν. Διότι θεωρώ ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μια πραγματική δημοσκόπηση και είναι μία μοναδική ευκαιρία που έχω, να δείξω και αποδείξω τη μεγάλη πολιτική απάτη την οποία έχει επιχειρήσει να κτίσει ο κ.Μητσοτάκης με όλο αυτό το σύστημα της μεταδημοκρατίας που τον στηρίζει. Το βράδυ, λοιπόν, της 26ης Μαΐου δεν θα αλλάξει μόνο η αντίληψη των πολιτών, αν θέλετε, δεν θα είναι μόνο μία ήττα για αυτό το σύστημα το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει αυτή την πολιτική απάτη, αλλά θα αλλάξει απολύτως και την παράσταση νίκης για τις εθνικές εκλογές και το κλίμα μέσα από το οποίο οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να φιλτράρουν κάθε είδηση και κάθε ψεύτικη προπαγάνδα που δέχονται από τα Μέσα τα οποία προσπαθούν να τους περάσουν και να την καταπιούν αμάσητη.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Πέρα από τις ευρωεκλογές έχουμε και τις αυτοδιοικητικές, όπως πολύ σωστά είπατε. Άκουσα και εγώ σήμερα τον κύριο Θεωδωρικάκο, όπως τον ακούσατε και εσείς. Εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει όλες τις Περιφέρειες της χώρας και εκτίμησε επίσης ότι οι υποψήφιοι σας στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, δεν θα περάσουν καν στον δεύτερο γύρο. Και θέλω να ρωτήσω, αν συμβεί αυτό κύριε Πρόεδρε, τι θα σημαίνει; Θα σημαίνει επιλογή λάθος προσώπων, θα σημαίνει αποδοκιμασία από τις τοπικές κοινωνίες; Θα σημαίνει στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, ότι κυρία Νοτοπούλου θα πληρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών; Θα σημαίνει ότι έχετε χάσει την επαφή σας με Δήμους και Κοινότητες και Περιφέρειες; Τι θα σημαίνει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλά τώρα κύριε Σρόϊτερ, είναι δυνατόν να με ρωτάτε διαρκώς, πάνω στις προβλέψεις του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη; Όσες προβλέψεις έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομία, για την κοινωνία, για την πολιτική ζωή του τόπου έχουν διαψευστεί. Η τελευταία πρόβλεψη που δεν έχει διαψευστεί είναι ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Ε θα διαψευστεί και αυτή οσονούπω στις 26 Μαΐου. Τι θέλετε να σας πω δηλαδή; Έχουν προβλέψει οι άνθρωποι ότι δεν θα κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Την κλείσαμε. Μετά ότι δεν θα κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση. Την κλείσαμε. Μετά ότι θα εφαρμοστεί ο «κόφτης». Δεν εφαρμόστηκε ο «κόφτης». Μετά προβλέψανε ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο. Δεν είχαμε τέταρτο μνημόνιο. Μετά ότι θα εφαρμοστεί η περικοπή στις συντάξεις. Δεν εφαρμόστηκε η περικοπή στις συντάξεις. Μετά ότι θα έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δεν είχαμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Μετά προβλέψανε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Βγήκαμε με το μικρότερο επιτόκιο που υπήρχε από το 1997. Μετά προβλέψανε ότι δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα πέσει η κυβέρνηση ξανά. Δεν έπεσε η κυβέρνηση. Τώρα τι προβλέπουν; Τώρα το τελευταίο που προβλέπουν είναι ότι θα καταστραφούμε, είναι ότι θα έχουμε 15 μονάδες διαφορά στις ευρωπαϊκές εκλογές και δεν θα περάσει κανένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο. Να σας πάρω μαζί μου μία βόλτα στις περιοδείες που κάνω;
ΣΡΟΪΤΕΡ: Με χαρά να πάμε όπου θέλετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλλον θα μου κάνετε άλλες ερωτήσεις μετά.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Εγώ σας θέτω τις ερωτήσεις και εσείς δίνετε τις απαντήσεις. Στην Βόρεια Ελλάδα φοβάστε, με ή χωρίς εισαγωγικά την λέξη φοβάστε, ότι θα έχει αντίκτυπο σους υποψηφίους σας το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για τα Σκόπια;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, η αίσθηση που έχω είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών και αυτό ίσως θα φανεί, για κάποιους υπερβολικό, αλλά θα τολμήσω να το πω. Ενώ αρχικά είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολιτικό κόστος –και εγώ το ήξερα αυτό όταν πήρα την απόφαση και το αμέλησα- θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας το πολιτικό κόστος μετατρέπεται σε όφελος.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Δηλαδή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω. Όσο περνάει ο καιρός και όσο καταλαγιάζει στην συνείδηση των πολιτών και στην αντίληψη της κοινής γνώμης ότι ήταν μία Συμφωνία, η οποία δεν έδωσε κάτι, αλλά κέρδισε. Διότι, να μην ξαναμπώ στα επιχειρήματα, όλος ο κόσμος τους έλεγε Μακεδονία, τώρα τους λέει Βόρεια Μακεδονία. Όσο περνάει στην συνείδηση των πολιτών ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τα εθνικά μας θέματα δεν είναι οι βόρειοι γείτονες μας. Αντιθέτως, πρέπει να διασφαλίσουμε ομαλές σχέσεις με τους βόρειους γείτονες μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε απερίσπαστοι τον πραγματικό κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα που έρχεται από τα ανατολικά της χώρας. Και όσο αρχίζει σιγά σιγά να διαφαίνεται και τα θετικά της συμφωνίας, αλλά και το γεγονός ότι τόσο εγώ και η κυβέρνηση συνολικά επιχειρήσαμε με αποφασιστικότατα να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε σωστό για την χώρα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, τόσο το κλίμα γυρίζει και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που στις δημοσκοπήσεις καταγράφονταν στο 60-40 αυτό που έγραφαν περίπου , 60 κατά της Συμφωνίας, 40 υπέρ της Συμφωνίας. Αυτό το 40 δεν υπάρχει άλλος να το πάρει και είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχω λοιπόν την αίσθηση, καταρχάς να σας πω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε και τον καταλύτη για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, αυτή την στιγμή έχει δημιουργηθεί η Προοδευτική Συμμαχία, είχαμε, δυστυχώς κατά την γνώμη μου την επιλογή της κυρίας Γεννηματά, όπου, ενώ ήταν μόνη της στο Εκτελεστικό Συμβούλιο απέναντι σε πέντε, αν δεν κάνω λάθος που είχαν αντίθετη άποψη, έσυρε το κόμμα πίσω από τον κ.Μητσοτάκη και πίσω από την ακραία εθνικιστική γραμμή του κ.Μητσοτάκη και σήμερα, νομίζω ότι βλέπει τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας, όσο και αν αυτό σας ακούγεται παράξενο, θα έχουμε πολιτικό όφελος από αυτό και όχι ζημία. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά θα φανούν στην κάλπη, Κυριακή κοντή γιορτή. Όπως δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις, θα τα δούμε σε λίγες μέρες και θα είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Είπατε όμως κάτι, που μου δίνει την ευκαιρία να σας ρωτήσω γι αυτό που πραγματικά θέσατε ως εθνικό κίνδυνο. Έχουμε μία μεγάλη ένταση με την Τουρκία. Εδώ και πολύ καιρό θα έλεγα, τα πράγματα τώρα βεβαίως έχουν γίνει πολύ σοβαρότερα γιατί αυτή την στιγμή που μιλάμε ένα τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η αντίδραση και της Κύπρου και της Ελλάδας, αυτή την στιγμή, είναι καθαρά διπλωματική. Η πρόθεση τους είναι να βγάλουν ένα δεύτερο γεωτρύπανο, φαντάζομαι το ακούσατε, και να ξεκινήσουν έρευνες. Σήμερα είχαμε τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη Χίο. Θέλω να ρωτήσω, που πιστεύεται ότι θα πάει όλο αυτό, αλλά και που είναι η κόκκινη γραμμή μας Πρόεδρε; Δηλαδή εάν από ένα σημείο και μετά υπάρχει ένα «ως εδώ». Και ποιο είναι αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σρόϊτερ καταρχάς να ξεκινήσω από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ, στην πρόσφατη ιστορία της, γιατί πάντοτε είχε μία γείτονα η οποία ήταν απρόβλεπτη και δημιουργούσε προβλήματα, δεν είναι πρωτοφανές. Το καινούργιο στοιχείο είναι και δεν υπήρχε ποτέ, να έχουμε τόσο ισχυρή υποστήριξη και τόσο ισχυρές συμμαχίες. Ισχυρή υποστήριξη τόσο από την ΕΕ, είδατε την ομόθυμη στήριξη της Κύπρου στην τελευταία Σύνοδο, αλλά και από μια σειρά από στρατηγικούς Συμμάχους στην περιοχή, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, που εν πάση περιπτώσει και άλλες χώρες, διαμορφώνουν ένα κλίμα που γέρνει την πλάστιγγα προς τα εμάς. Η Τουρκία πράγματι και λόγω των εσωτερικών της εντάσεων, κρατά μια στάση η οποία είναι αλλοπρόσαλλη και επιθετική. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους, διατηρώντας όμως, ταυτόχρονα, ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας , διότι θα ήταν λάθος να τους κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, ότι μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας, δεν θα γίνουν ανεκτές. Και είχαμε την ευκαιρία, τόσο εγώ, όσο και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στην τελευταία Σύνοδο, να πάρουμε την αμέριστη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων μας και να διαμηνύσουμε με σαφήνεια στην Τουρκία ότι εάν συνεχίσει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο, θα υπάρξουν και συνέπειες στις επόμενες Συνόδους.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Πρακτικά τι σημαίνει αυτό κύριε Πρόεδρε; Και το λέω αυτό γιατί ακούσαμε, πράγματι, δηλώσεις καταδίκης των προκλήσεων της Τουρκίας, ακούσαμε τους Αμερικανούς, ακούσαμε τους Ισραηλινούς, είδαμε την Ευρώπη να είναι στο πλευρό της Κύπρου…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέτρα…
ΣΡΟΪΤΕΡ : …πρακτικά οι Τούρκοι είναι μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σκάβουν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρακτικά σημαίνει ότι… Καταρχάς για να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός, αυτό το σκάψιμο που θα επιχειρήσουν είναι ένα σκάψιμο που δεν θα φέρει αποτελέσματα. Να το πώς έτσι, είναι λόγο προπαγανδιστικό, είναι λίγο «τζούφιο». Δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις ουσιαστικές. Έχουν όμως την επιθυμία από ότι φαίνεται, να προκαλούν εντάσεις, να δημιουργούν κινήσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Περί αυτού πρόκειται.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Πρακτικά λοιπόν τι μπορεί να γίνει από τους συμμάχους μας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρακτικά, λοιπόν, αυτό το οποίο μπορεί να γίνει αν συνεχιστεί αυτή η στρατηγική, είναι να υπάρξουν μέτρα και οικονομικές κυρώσεις. Εγώ, όμως, θέλω να περάσω ένα μήνυμα και το μήνυμα αυτό αφορά την Τουρκία και την πολιτική της ηγεσία. Αντί να συνεχίζει αυτή την αδιέξοδη τακτική, θα έπρεπε να κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου. Αντί να οδηγείτε σε μία πολιτική αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου θα έπρεπε, όπως οι άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, να δηλώσει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ότι σέβεται τις Συνθήκες, η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν σαφέστατη και δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητεί, να κάτσει λοιπόν στο τραπέζι του διαλόγου. Εμείς δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά την ίδια στιγμή δίνουμε σαφέστατο το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας έτσι όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και από τις Συνθήκες τις οποίες έχουμε υπογράψει.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Θεωρείτε, για να την κλείσουμε την υπόθεση Τουρκία, ότι υπάρχει μία κόκκινη γραμμή την οποία καλό θα είναι και σήμερα εσείς εδώ να συζητήσουμε, αν αύριο για παράδειγμα το άλλο γεωτρύπανο μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις στια οικόπεδα που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ή δοθεί, ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδος; Θα μείνουμε στις καταδίκες τις διπλωματικές, έτσι όπως κάνουμε με τους Συμμάχους μας να στέκονται λεκτικά δίπλα μας; Ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς σας είπα ότι και τώρα δεν μένουμε στο λεκτικό πεδίο
ΣΡΟΪΤΕΡ : Μου είπατε ότι σχεδιάζονται μέτρα, πράγματι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ θα ήθελα να μην προκαταλάβω αρνητικές εξελίξεις, διότι δεν θα έπρεπε να το κάνω αυτό. Εγώ θα ήθελα να πάρω την θετική πλευρά των πραγμάτων, ότι οι κινήσεις αυτές, είναι κινήσεις, θα έλεγε κανείς, που δεν έχουν ένα στρατηγικό βάθος και θα καταλάβουν πάρα πολύ σύντομα ότι οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την Διεθνή Κοινότητα και από την ΕΕ θα είναι τέτοιες που θα τους οδηγήσουν να καταλάβουν ότι δεν τους παίρνει να συνεχίσουν. Όμως, επιτρέψτε μου, πιστεύω ότι θα θέματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σύνεση, με νηφαλιότητα και με την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν τόσο οι διεθνείς μας συμμαχίες, όσο και οι τοπικές συμμαχίες, αλλά και η αξιοπιστία και η αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Με δύο λόγια θέλω να σας πω δηλαδή, κύριε Σρόϊτερ , ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος γιατί έχουμε και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να υπερασπιστούν την κυριαρχία, αλλά και ισχυρότερες διεθνείς Συμμαχίες από ποτέ, ώστε να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις.
ΣΡΟΪΤΕΡ : Με αυτό λοιπόν το μήνυμα και αυτή την διαβεβαίωση κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο του ALPHA, καλή συνέχεια και καλό κουράγιο γι αυτήν την προεκλογική περίοδο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ, αλλά να σας πω ότι το κουράγιο το έχουμε, διότι η επαφή με τον κόσμο, τουλάχιστον εμένα προσωπικά μου δίνει δύναμη, με αναζωογονεί. Οι εκλογές πέρα από αυτήν την έντονη και οξύτατη αντιπαράθεση είναι και μια γιορτή της Δημοκρατίας, ας μην το ξεχνάμε
ΣΡΟΪΤΕΡ : Έτσι είναι καλή συνέχεια λοιπόν και καλό αγώνα, να είστε καλά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.
 
 

 
 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μετά τα... παρατράγουδα του Συνεδρίου-παρωδία, με περαστικούς χειροκροτητές αντί για κανονικούς συνέδρους, και με...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...