Ο Τσίπρας άργησε να καταλάβει ότι… “έπρεπε να τα πάρει”

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

“Άντε μην τα πάρω”… Η φράση αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή στιγμή έντασης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Τρίτης.

Ακόμη κι αν δεν αποδίδει πλήρως την αλήθεια, έχει εξαιρετική χρηστική αξία. Ο πρώην πρωθυπουργός άργησε να καταλάβει ότι… “έπρεπε να τα πάρει”, με μια σειρά από συμπεριφορές και νοοτροπίες στελεχών του, που περισσότερο έμοιαζαν με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, παρά το κόμμα άνω του 30%, που ο ίδιος δημιούργησε.

Μεταξύ άλλων, τέτοιες κακοδαιμονίες τον οδήγησαν στην έξοδο από την εξουσία. Και όπως παραδοσιακά συμβαίνει με όλους τους πρώην, κατανοούν την αλήθεια και την πραγματικότητα στην πλήρη έκτασή τους, όταν… γίνονται πρώην.

ΥΓ: Το κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:

Συντρόφισσες και σύντροφοι, επιτρέψτε μου πρώτα να σας συγχαρώ όλες και όλους για την εκλογή σας,  και να  ευχηθώ σε όλους και όλες καλή δύναμη για να επιτελέσετε στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτή, το έργο που οι πολίτες σας ανέθεσαν πριν από λίγες μέρες με την  ψήφο τους. Επιτρέψτε μου όμως, πριν ξεκινήσω, να ευχαριστήσω όλες και όλους, εκείνους και εκείνες που δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας, όλες και όλους, όσοι και όσες  έδωσαν από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική μάχη, χωρίς να καταφέρουν να εκλεγούν. Ιδιαίτερα όσοι ήταν βουλευτές στην κρίσιμη περίοδο της διακυβέρνησης και κράτησαν όρθια την προηγούμενη κυβέρνηση και την μεγάλη προσπάθειά μας, και σήμερα δεν κατάφεραν να είναι μαζί μας, να εκλεγούν. Η βοήθεια όλων τους στο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός μας υπήρξε ανεκτίμητη, και αυτό, κατά τη γνώμη μου, μετράει περισσότερο από την ατομική επίδοση τους καθενός.

 

Όλοι και όλες δώσαμε μια δύσκολη μάχη, μια μάχη στην οποία ο αντίπαλος ή οι αντίπαλοι, ήθελαν, σχεδίαζαν, επεδίωκαν, όχι απλά την εκλογική μας ήττα, αλλά επιδίωκαν, όπως το έλεγαν, τη στρατηγική μας ήττα. Δεν το κατάφεραν. Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι φίλοι της Προοδευτικής Συμμαχίας, απέτρεψαν αυτόν τον σχεδιασμό. Παρά τις επιθέσεις και τη στοχοποίηση,  που ορισμένες φορές έφτανε και στα όρια μιας αντιΣΥΡΙΖΑ υστερίας, το διαπιστώσαμε όλοι και όλες, περίπου 1.800.000 γυναίκες και άνδρες σε όλη την Ελλάδα μας εμπιστεύτηκαν ξανά. Και πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες σε αυτόν τον κόσμο. Έχουμε, όμως, παράλληλα, και τη βαριά ευθύνη που μας δίνει η επιλογή τους, να ανασυγκροτήσουμε τη δράση μας και να αποτελέσουμε το αγκωνάρι του κόσμου της εργασίας, του μόχθου και της δημιουργίας, που πρέπει, στις νέες, δύσκολες συνθήκες να σταθεί όρθιος, να παλέψει και να αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που θα δεχθεί –ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται αυτό– από τη νέα κυβέρνηση σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα, έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα περίοδος,  και το βλέπω καθώς αντικρίζω μπροστά μου καινούργια πρόσωπα, πολλά καινούργια πρόσωπα. Όμως έχει αρχίσει και μια καινούργια περίοδος συνολικά.  Η ΝΔ αναδείχτηκε στην κυβέρνηση. Εμείς είμαστε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί μας έταξε ο λαός μας, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, παρέχοντάς μας, όμως, ένα ποσοστό τέτοιο, που μας δίνει όλες τις δυνατότητες να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας αυτής δύσκολης εποχής. Ανάγκες και απαιτήσεις όσων μας ψήφισαν, αλλά και όσων δεν μας ψήφισαν. Γιατί, αν η ψήφος στο κόμμα του καθενός χωρίζει, κατά κάποιο τρόπο τους πολίτες, τα προβλήματα και οι ανάγκες τους ενώνουν. Και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δείχνουν σε όλους ότι αυτή η ενότητα των εργαζομένων, της νεολαίας, των μικρομεσαίων, της διανόησης, είναι και σήμερα, όπως και πάντα σε τέτοιες στιγμές, απαραίτητη. Αυτή η ζωντανή πηγή της δημοκρατικής αντίστασης και της κοινωνική προόδου, η ενότητα και η εγρήγορση της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι και σήμερα ο παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Γιατί τα πρώτα δείγματα γραφής, δεν υπάρχει αμφιβολία, το βλέπουμε όλοι και όλες, τα πρώτα δείγματα είναι κακοί οιωνοί. Προμηνύουν ξηρασία για τα λαϊκά στρώματα, για τις κοινωνικές κατακτήσεις, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών. Προμηνύουν ξηρασία για το αύριο μιας κοινωνίας που τόσο δοκιμάστηκε ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων.

 

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να λανσάρει ένα πρωτότυπο μοντέλο διακυβέρνησης. Ένα μοντέλο κυβέρνησης Ανώνυμης Εταιρείας. Με δεκάδες τεχνοκράτες σε ρόλο CEO υπουργών. Με ελάχιστες γυναίκες, γιατί όπως μας εξήγησαν, οι γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν ρόλους ευθύνης. Με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων να έχουν αναλάβει απευθείας τη διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους ομίλους από τους οποίους προέρχονται, και μάλιστα για κρίσιμης οικονομικής σημασίας θέματα, όπως το Ελληνικό. Με τον άνθρωπο του ΣΕΒ, συντονιστή όλων των υπουργών. Εδώ, δηλαδή, καταργείται ακόμα και αυτή η περιβόητη αρχή της διαμεσολάβησης που υπήρξε στο παρελθόν μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και επιχειρηματικών ομίλων, αφού οι όμιλοι αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους αφορούν. Με τον δικηγόρο της ENERGA και ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, διευθυντή του Μαξίμου, να δημιουργεί «με το καλημέρα» ερωτηματικά, με την αποφυλάκιση σήμερα του πρώην συνεταίρου του, κ. Αριστείδη Φλώρου. Και βέβαια εδώ, πέραν των ερωτηματικών, υπάρχει και η σαφέστατη μεθόδευση για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τώρα, γιατί η ΝΔ αρνήθηκε τον συναινετικό ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Μια εξέλιξη που μας δείχνει το πώς εννοεί η νέα κυβέρνηση την επιστροφή στη κανονικότητα.

 

Δε κρατάνε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Όπως άλλωστε μας άφησε να καταλάβουμε ο κ. Βρούτσης, νέος αλλά και πολύ παλιός ταυτόχρονα υπουργός εργασίας, από την εποχή που ο τίτλος εργασία στο υπουργείο ήταν μάλλον τυπικός, με ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας άνεργους, ο οποίος με το που επανακατέλαβε τη θέση, έσπευσε να ακυρώσει τη δυνατότητα της πρόσβασης στην Υγεία και την ασφάλιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Και βγήκε μάλιστα να το πανηγυρίσει και από πάνω, βγάζοντας δήλωση ότι η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Αλλά το πρώτο μήνυμα για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες δεν χρειάστηκε να περιμένουμε την απόφαση Βρούτση, την είδαμε από την συγκέντρωση αστυνομικού αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο οποίο έχουν υπαχθεί πλέον οι φυλακές, αλλά και η μεταναστευτική πολιτική, πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα συμβαίνουν σε κάθε δημοκρατική και πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα.

 

Με το καλημέρα, είδαμε επίσης τους εγχώριους οπαδούς του Γκουαϊδό της Βενεζουέλας, τον οποίο έσπευσαν μάλιστα και να αναγνωρίσουν ως Πρόεδρο, ενώ δεν έχει εκλεγεί από τον λαό του, τους είδαμε να διαπράττουν, λοιπόν, οι οπαδοί του Γκουαϊδό, όλα όσα καταλογίζουν στον Μαδούρο. Με κορυφαία, επικίνδυνη και γκροτέσκα πράξη, την υπαγωγή της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον πρωθυπουργό. Είδαμε, επίσης, να υπερασπίζονται με τον πιο επίσημο, και θρασύ θα έλεγα, τρόπο την νέα υφυπουργό τους που πριν κάποιο διάστημα ταύτιζε την αντίσταση στη χούντα με τη διανοητική διαταραχή. Είδαμε να προετοιμάζουν συστηματικά την εκποίηση της ΔΕΗ, την οποία απαξιώνουν καθημερινά και συνειδητά με δημοσιεύματα και δηλώσεις, μέχρι να εμφανίσουν τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως αύριο μεθαύριο, ως σωτήρα κάποιον επιχειρηματικό όμιλο στον οποίο και θα την ξεπουλήσουν. Άλλωστε ο νέος αρμόδιος υπουργός το ξέρει καλά το σενάριο, διότι το ίδιο έργο σκηνοθέτησε παλιότερα με τον εθνικό αερομεταφορέα, με την Ολυμπιακή.

 

Σε μόλις λίγες μέρες είδατε, είδαμε, πάρα πολλά. Και όλα αυτά δεν είναι μόνο οιωνός ξηρασίας που έρχεται, όπως είπα αρχικά. Είναι ταυτόχρονα ένα σήμα κινδύνου για την κοινωνική πλειοψηφία, για τη δημοκρατική πλειοψηφία, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Και είναι και μια προειδοποίηση που δεν μπορεί κανείς να αγνοεί. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής με ενότητα, αποφασιστικότητα, σύνεση, και θάρρος μέσα στη Βουλή. Αλλά θα σταθούμε, πρέπει να σταθούμε, και κοντά στον λαό, όχι μόνο μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στην κοινωνία, στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

 

Η κυβέρνηση ήδη, θα έχετε καταλάβει, προετοιμάζει το έδαφος, να αναιρέσει τα θετικά μέτρα που προλάβαμε να πάρουμε στο μικρό διάστημα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ήδη ακούγονται διάφορα για ακύρωση του δώρου Πάσχα, που εμείς θεσπίσαμε σαν μόνιμη παροχή. Ακούγονται διάφορα για περικοπές. Ακούγονται φωνές για μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, με διάφορες δήθεν δικαιολογίες για μειώσεις φόρων, δίνοντας ως αντιστάθμισμα μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις. Ήδη πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα και στα φάρμακα, μεταξύ άλλων, όπως δείχνει τόσο η προπαγάνδα περί κινδύνου χρεοκοπίας της ΔΕΗ, όσο και οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που  έχουν προαναγγείλει.

 

Μιλούν ήδη ανοιχτά εναντίον της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αποκαλυπτικό των προθέσεών τους, είναι ότι ο άνθρωπος που υπογράφει τη σχετική προσφυγή των βιομηχάνων στο ΣτΕ είναι σήμερα o συντονιστής των υπουργείων και πρώτος της τάξει σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Σε ότι μας αφορά, είμαστε υποχρεωμένοι, σε συνθήκες δύσκολες, σε ένα τοπίο ενημέρωσης, για να το πω όσο πιο επιεικώς μπορώ, εξαιρετικά μονόπλευρο και καθόλου πλουραλιστικό, είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε την αντιπολίτευση με το καλύτερο δυνατό τρόπο, και στη Βουλή, αλλά και στη κοινωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που μας έδωσε ο λαός, για να σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα που έχουν ήδη βάλει μπροστά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε την αντίσταση της κοινωνίας σε πολιτικές που υπονομεύουν τα δικά της συμφέροντα, σε πολιτικές που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία. Με ενότητα, σύνεση, αποφασιστικότητα, αλλά και εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό.

 

Γι’ αυτό το τελευταίο, επιτρέψτε μου να πω, ότι και μόνο το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του λαού, σχεδόν ένας στους τρεις από όσους προσήλθαν στην κάλπη, ξεπέρασε αυτή την τοξική προπαγάνδα, το εμπρηστικό κλίμα, τα fake news, την τεχνητή πολιτική υστερία,  και ήρθε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί εγγύηση ότι μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους. Να μην αφήσουμε να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω, σε σκοτεινά χρόνια, σε εποχές ακροδεξιάς εκδικητικότητας, νεοφιλελεύθερης αγριότητας και αρπαγής του κράτους ως κομματικό λάφυρο. Διότι, ας μη ξεχνάμε ότι αυτές οι πρακτικές είναι τελικά που οδήγησαν τη χώρα και στη οικονομική χρεοκοπία, αλλά και στην κοινωνική και ηθική χρεοκοπία.

 

Θα είμαστε λοιπόν εδώ, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση με φωνές και με ξόρκια. Αλλά για να κάνουμε δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Και δυναμική αντιπολίτευση, συντρόφισσες και σύντροφοι,  είναι η τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Δεν έχει σημασία ο τόνος και το ύψος της φωνής, σημασία έχει το τι θα πεις, το πόσο τεκμηριωμένο είναι αυτό που θα πεις και, κυρίως, πόσο κατανοητό είναι αυτό που θα πεις στους πολίτες που μας παρακολουθούν. Δε πρόκειται λοιπόν, να λέμε όχι σε όλα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε αντιπολίτευση.

 

Διάβασα χθες και σήμερα τον καβγά που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ επειδή, λέει, κάποιοι ευρωβουλευτές τους, ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεΐμαράκης, τόλμησε να κάνει το μεγάλο ατόπημα, να ψηφίσει στην Ευρωβουλή, για αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου τον Δημήτρη Παπαδημούλη, μαζί με άλλους συντηρητικούς βουλευτές από άλλες χώρες που ψήφισαν τον Δημήτρη Παπαδημούλη και άλλους, προφανώς και από άλλες πολιτικές παρατάξεις, για τις θέσεις των αντιπροέδρων.

 

Θέλω να πω, ότι αυτή είναι η κατάντια μιας αντιΣΥΡΙΖΑ υστερίας που ενορχηστρώνεται από από έναν σκληρό και ακραίο πυρήνα στο εσωτερικό της ΝΔ και φυσικά από μιντιακά συγκροτήματα που συντονίζουν αυτή την προσπάθεια. Εγώ λοιπόν σας καλώ, εμείς να μην ακολουθήσουμε αυτή την ανόητη τακτική. Και να ψηφίσουμε αύριο για Πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε κάποια επιφύλαξη επί προσωπικού. Το ίδιο να πράξουμε και για όσους άλλους αντιπροέδρους δεν έχουμε επιφύλαξη επί προσωπικού. Για αυτούς που δεν έχουμε επιφύλαξη. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αλλά για την ουσία. Και σας διαβεβαιώνω, υπάρχει πάρα πολύ ουσία και σήμερα και τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δε θα λέμε λοιπόν όχι για το όχι, αλλά δεν πρόκειται και τίποτα να αφήσουμε να πέσει κάτω.

 

Σε ότι αφορά την οργάνωση του κοινοβουλευτικού έργου, θα έχετε ήδη ενημερωθεί για τις προτάσεις μου προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εις ότι αφορά τον νέο Γραμματέα και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει και η κατανομή όλων των βουλευτών, τόσο σε τομείς ευθύνης, όσο και σε επιτροπές. Δεν θα υπάρξει κανείς και καμιά, χωρίς χρέωση και χωρίς σημαντική δουλειά να εκπονήσει. Δεν θα υπάρχουν, επίσης, διακρίσεις και ξεχωριστά  προνόμια για κανέναν και για καμία. Όπως και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από μέρους μου σε κανέναν και σε καμία, σε σχέση με τους κανόνες συλλογικής λειτουργίας και ατομικής ευθύνης, τους οποίους έχουμε συναποφασίσει. Θέλω να μην ξεχνάτε ότι η Βουλή, ιδιαίτερα σε μια εποχή που όλα φιλτράρονται, και φιλτράρονται, δυστυχώς, από τη διαμεσολάβηση μέσων ενημέρωσης που στερούνται αντικειμενικότητας, η Βουλή είναι ένα ζωντανό φόρουμ που οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν απευθείας και να βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα. Οφείλουμε λοιπόν πάνω από όλα να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι σε κάθε μας παρέμβαση, είτε αυτή είναι στην ολομέλεια, είτε αυτή είναι στις επιτροπές.

 

Κάποτε, να σας θυμίσω, σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτές που βιώνουμε σήμερα, ένας πολύ σπουδαίος κοινοβουλευτικός ηγέτης της Αριστεράς, ο Ηλίας Ηλιού, είχε πει εκείνο το θρυλικό: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», αν θυμάστε. Για να παραφράσω τα λόγια του, θα πω ότι καθήκον μας σήμερα είναι να τους ταράξουμε στη τεκμηριωμένη κριτική και στη προγραμματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον εντός της Βουλής. Αυτό είναι το καθήκον μας. Αυτή είναι και η παραίνεση, το κάλεσμα, προς όλες και όλους σας, παλαιότερους και νεότερους βουλευτές. Αλλά και προς όλους τους πολίτες που κατανοούν ότι η Δημοκρατία δεν είναι ανάθεση σε κάποιους να αποφασίζουν για αυτούς χωρίς αυτούς. Δεν είναι μόνο μια υπογραφή άπαξ, με την ψήφο του καθενός, κάθε 4 χρόνια και για τα επόμενα 4 χρόνια να μην υπάρχει έλεγχος, να μην υπάρχει συμμετοχή, να μην υπάρχει διεκδίκηση. Η Δημοκρατία είναι συμμετοχή, είναι επαγρύπνηση, είναι εγρήγορση, είναι αντίσταση. Κήρυκες μιας τέτοιας δημοκρατικής και κοινωνικής αντίστασης, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουμε όλοι και όλες μέσα στη Βουλή, και κυρίως όλοι εμείς οι βουλευτές, με το έργο μας στη Βουλή αλλά, επαναλαμβάνω, και με τη διαρκή παρουσία μας μέσα στους κοινωνικούς χώρους, εκεί όπου παράγεται πολιτική.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι. Ξέρω ότι το έργο που αναλαμβάνετε δεν είναι εύκολο. Ξέρω ότι έχουμε απέναντί μας ένα καλά οργανωμένο μπλοκ εξουσίας. Και ξέρω ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουμε απέναντι μας μόνο την κυβέρνηση, αλλά και όλες τις δομές της εξουσίας. Ξέρω επίσης, ότι αυτές οι δομές θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, και να επιβάλουν στους πολίτες την άποψη για το μάταιο της συμμετοχής και της αντίστασης, της διεκδίκησης. Ξέρω όμως, ταυτόχρονα, και ξέρουμε και όλοι καλά, ότι η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη στο τόπο μας, δεν είναι φτιαγμένη για τα εύκολα, αλλά είναι για τα δύσκολα, και τα έχει καταφέρει πολλές φορές απέναντι σε δύσκολες συνθήκες και έχει γράψει ιστορία, όπως και εμείς γράψαμε τα προηγούμενα χρόνια.

 

Έτσι και τώρα, πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες προκλήσεις και τις νέες δυσκολίες. Ιδιαίτερα τώρα που Ελληνικός λαός μας έδωσε μια δύναμη ισχυρή και περιμένει από μας να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο. Να σταθούμε δίπλα του. Να υπερασπιστούμε την αλήθεια μέσα σε ένα καταιγισμό προπαγάνδας και ψεύδους. Να οργανώσουμε την αντίστασή του σε κάθε αντιδημοκρατικό, άδικο, αυταρχικό, κοινωνικά καταστροφικό, μέτρο. Να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα, το σχέδιο για μια άλλη πολιτική, μια άλλη Ελλάδα, ένα καθεστώς δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και κυρίως, να μην ξεχάσουμε ούτε μια στιγμή, στις νέες αυτές συνθήκες, ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και ποιοι μας έστειλαν εδώ να τους εκπροσωπούμε, και ποιους και ποιες εκπροσωπούμε. Ποια συμφέροντα κοινωνικά, ποιες κοινωνικές ομάδες εκπροσωπούμε.

 

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα, με την υπογραφή του ελληνικού λαού, η μεγάλη δύναμη της προοδευτικής, της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας και το ισχυρότερο προοδευτικό κόμμα σε όλη την Ευρώπη. Το γεγονός ότι καταφέραμε να επιβιώσουμε μέσα από σχέδια παρένθεσης, συντριβής, στρατηγικής ήττας. Το γεγονός ότι, παρά τα λάθη μας, καταφέραμε αυτό το δάνειο του λαού μας το 15, να το μετατρέψουμε σήμερα σε δημοκρατική επένδυση για το σήμερα και το αύριο του τόπου, είναι αυτό που αποτελεί και πρέπει να αποτελεί την πηγή αισιοδοξίας για όλους και για όλες μας. Είμαστε λοιπόν, εδώ, στις νέες συνθήκες. Είμαστε όρθιοι. Είμαστε έτοιμοι.  Θα είμαστε συνεπείς με το ραντεβού μας, τόσο στη Βουλή, όσο όμως και στους δρόμους του αγώνα, των κοινωνικών αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Σας ευχαριστώ θερμά και καλή επιτυχία σε όλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Best Of

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο μόνος αληθινός εχθρός της ΝΔ είναι ο εαυτός της

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Ο μόνος αληθινός εχθρός της Ν.Δ. είναι ο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση...

Μητσοτάκης: Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με θεσμικούς εκπροσώπους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο...

I’ m back… Η φράση που άλλαξε (για δεύτερη φορά) τον παγκόσμιο αθλητισμό

  Του Αλέκου Ευγενικού   Μια φράση που άλλαξε τον παγκόσμιο αθλητισμό,...

Η αλλαγή ηγεσίας που… εξολόθρευσε το ΠΑΣΟΚ (χειρότερα από κορονοϊό)

  Η 18η Μαρτίου του 2012 καταγράφεται ήδη από τη......
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη παρέα στους εκδρομείς του τριημέρου οι οποίοι επέστρεφαν στην Αθήνα και τα...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται τεράστια μεγέθη, και αδυνατεί μοιρολατρικά να τα αντικαταστήσει. Στην επέτειο της απώλειας του Οδυσσέα Ελύτη, σαν...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο της να κλιμακώνει την ποσόστωση συναισθήματος στο μυαλό ενός ανθρώπου, διαχειριζόμενη τη φόρτιση των συμβολισμών...