Ο Τζανακόπουλος κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι συκοφαντεί τη χώρα


 
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εφημερίδα Larissanet και στον δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρεάκη
Τόσο από τα ονόματα που ήδη ανακοινώθηκαν για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ευρύτερη ρητορική που αναπτύσσεται, προκύπτει ότι το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά παραμένει στην πολιτική ατζέντα σας. Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα αυτής της στρατηγικής και ποιός ο τελικός στόχος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά είχε ως στόχο την ευρύτερη δυνατή συμπόρευση των δυνάμεων που στέκονται απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, το καθήκον του είναι να πρωταγωνιστήσει για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων στον πολιτικό χώρο που οριοθετείται από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι και τη σοσιαλδημοκρατία. Αυτή η διαδικασία είναι πλέον επείγουσα, με δεδομένη την μετατόπιση της ΝΔ σε ακραίες δεξιές θέσεις αλλά και την ταύτιση του ΚΙΝΑΛΛ με τη ΝΔ ήδη από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Διακηρυγμένος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής προοδευτικής πλειοψηφίας η οποία δεν θα δώσει απλά τις εκλογικές μάχες της επόμενης περιόδου αλλά θα είναι ο κινητήριος μοχλός για τις μεγάλες ριζοσπαστικές τομές και πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η Ελλάδα στη νέα μεταμνημονιακή εποχή.
Από διάφορες πλευρές ακούγεται η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κινδυνεύει» με… πασοκοποίηση. Διαβλέπετε τέτοιου είδους «κίνδυνο»;
Η κριτική αυτή δεν ακούγεται από κανέναν που έχει γνώση των αρχών που διέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και του τρόπου λειτουργίας του. Ακούγεται κατά κόρον από το πολιτικό προσωπικό της διαπλοκής το οποίο έθρεψαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και φυσικά από τα συστημικά ΜΜΕ που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για πασοκοποίηση την ίδια στιγμή που αποθεώνουν τον κ. Σημίτη και παθαίνουν επιλεκτική αμνησία όταν ο κ. Τσουκάτος αναφέρεται στα περιβόητα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε πασοκοποίηση ούτε τίποτα αντίστοιχο. Κάποιοι ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν ότι στην πολιτική σκηνή της χώρας, μετά από δεκαετίες υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν παίρνει μίζες, δεν διαπλέκεται με τους ισχυρούς, δεν κάνει χάρες στην ολιγαρχία. Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα και λάσπη να τραβήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο βούρκο του «όλοι ίδιοι είναι» μήπως και ξεχαστούν τα πεπραγμένα τους στο έδαφος της συλλογικής απαξίωσης της πολιτικής. Δεν πρόκειται να τους περάσει.
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η κριτική κατά της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σταθερά σε υψηλούς τόνους. Γίνεται «μέτωπο» προοδευτικών δυνάμεων χωρίς το ΚΙΝ.ΑΛΛ;
Το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων δεν γίνεται στη βάση αθροίσματος συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών. Αλλά σε μία συγκεκριμένη πολιτική και προγραμματική βάση για τις αναγκαίες ριζοσπαστικές τομές στη χώρα αλλά και την ανάσχεση του ακροδεξιού κινδύνου. Το ΚΙΝΑΛΛ έχει επιλέξει να αυτοεξαιρεθεί από μια τέτοια προσπάθεια καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει πολιτική επιλογή ταύτισης, όχι απλής σύμπλευσης, με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Το είδαμε αυτό ιδιαίτερα στην περίπτωση των Πρεσπών όταν επέλεξε να υιοθετήσει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με τη ΝΔ και την Ακροδεξιά για να αντιταχθεί Συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν προξενεί και ιδιαίτερη εντύπωση καθώς πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ από τις αντίστοιχες των στελεχών της ΝΔ σε όλα σχεδόν τα ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την οικονομία μέχρι τα δικαιώματα και από την εκπαίδευση μέχρι την αντεγκληματική πολιτική το ΚΙΝΑΛ έχει μετατοπιστεί στο δεξιό άκρο του φάσματος. Επομένως, είναι απολύτως λογικό να ασκεί σφοδρή κριτική σε μια προσπάθεια συμπόρευσης προοδευτικών δυνάμεων η οποία κινείται στον αντίποδα των στρατηγικών επιλογών του ΚΙΝΑΛΛ και της ηγεσίας του.
Ποιά χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας;
Η κυβέρνηση σε συνεργασία και συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες κατάφερε να διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στόχος μας με τη νέα ρύθμιση είναι να διατηρηθεί το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία και ταυτόχρονα να υπάρξουν εκείνες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τις υποχρεώσεις τους. Σας θυμίζω ότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση δίχως να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την παράταση του νόμου Κατσέλη το 2015. Προχωρήσαμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις παρατείνοντας την εφαρμογή του και εξελίσσοντας τον με τις ρυθμίσεις από τον κ. Σταθάκη και σήμερα προχωράμε σε μια οριστική διευθέτηση ενός κορυφαίου ζητήματος τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
Επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση συζητά με τους εποπτικούς θεσμούς και λαμβάνει τις απόψεις του σοβαρά υπόψη αλλά την ίδια στιγμή απέδειξε ότι έχει την βούληση να προχωρήσει στη νομοθέτηση ακόμη κι αν σε επιμέρους σημεία υπάρχουν διαφωνίες. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δηλαδή η πρώτη προτεραιότητα με δεδομένο μάλιστα ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στην αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα υποστήριξης κοινωνικών στρωμάτων που είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών εμβληματική θεωρείται η παρέμβαση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Τί έχουν να περιμένουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους;
Έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές τομές τόσο στον τομέα της αποκατάστασης της εργασιακής κανονικότητας, την αύξηση των μισθών, τη μείωση των βαρών στους ελεύθερους επαγγελματίες, την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, ταμεία και το δημόσιο, τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας. Είναι δεδομένο ότι όσο βελτιώνεται η συνολικότερη εικόνα της οικονομίας και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες. Όποια δυνατότητα μας δίνει η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα την αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών. Δεν θα κάνουμε δωράκια στην ολιγαρχία του πλούτου, δεν θα κάνουμε τα χατίρια της διαπλοκής.
Κινδυνεύει η πορεία μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την μακρά προεκλογική περίοδο με απώτατο όριο τον προσεχή Οκτώβριο;
Έχει κάνει τεράστια προσπάθεια ο κ. Μητσοτάκης, συκοφαντώντας τη χώρα, αναπαράγοντας το αφήγημα της καταστροφής, να προκαλέσει ζημιά στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν τα κατάφερε και δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα είναι σαφείς και προσδιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε αντίθεση με την υποχρέωση μας απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία να προχωρήσουμε σε μέτρα στήριξης της.
Ποιές είναι οι στοχεύσεις που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφραστεί και στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι ένα ευρύτατο ρεύμα προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα, είναι πλειοψηφικό. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα και συνδυασμοί οι οποίοι βρίσκονται στον αντίποδα του πελατειασμού και της εκτεταμένης διαφθοράς που δυστυχώς έχουν πληγώσει την αυτοδιοίκηση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τόσο στο επίπεδο των Δήμων όσο και των Περιφερειών, υπάρχουν οι δυνατότητες να αποτυπωθεί μια νέα προοδευτική πλειοψηφία στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα συμβάλλει και αυτή στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη νέα εποχή της χώρας εκτός του ασφυκτικού μνημονιακού πλαισίου και των εξωτερικών καταναγκασμών.
Από την πλευρά της ΝΔ – στηριζόμενοι σε δημοσκοπήσεις, δημοσιεύματα και δηλώσεις – εμφανίζονται βέβαιοι για νίκη στις ευρωεκλογές, όπως επίσης και για την ανάληψη της διακυβέρνησης μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Τί απαντάτε;
Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια οι δημοσκοπήσεις, είτε λόγω μεθοδολογίας είτε λόγω σκοπιμότητας, έχουν αποτύχει παταγωδώς να αποτυπώσουν την πραγματικότητα. Το είδαμε στις εκλογές του Γενάρη, στο δημοψήφισμα, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Θα το δούμε και τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει βασίσει όλη την στρατηγική του σε μία επίπλαστη εικόνα δημοσκοπικής υπεροχής, ότι δήθεν προηγείται με δέκα, δεκαπέντε, είκοσι μονάδες. Έχουμε χάσει το λογαριασμό. Στις ευρωεκλογές λοιπόν θα αποκαλυφθεί η απάτη του κ. Μητσοτάκη. Παρατηρώ όμως με ενδιαφέρον τη διαρκή διαφοροποίηση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη, ο οποίος χαμηλώνει διαρκώς τον πήχη και τον τοποθετεί στις 3,5 μονάδες. Μήπως ξέρει κάτι ο κ. Γεωργιάδης και διαφοροποιείται για να πει μετά τις ευρωεκλογές μετά την ήττα της ΝΔ «εγώ σας τα έλεγα;»
Κλείνοντας και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ενώ μπροστά έχει συνεχείς εκλογικές μάχες, πώς θα περιγράφατε το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος; Ποιά είναι τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκφράσει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο εκφράζει συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, τη νέα γενιά. Εκφράζει με λίγα λόγια, την κοινωνική πλειοψηφία και αντιπαρατίθεται με την ολιγαρχία του πλούτου και της διαπλοκής που θεωρούν ότι η χώρα τους ανήκει. Οι επικείμενες εκλογικές μάχες, αποτυπώνουν ακριβώς τη σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κόσμους που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Από τη μία η Ελλάδα των πολλών και από την άλλη η Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών. Δεν συγκρούονται λοιπόν απλά δύο κόμματα, συγκρούονται αντιτιθέμενα κοινωνικά συμφέροντα στο έδαφος της Ελλάδας της νέας εποχής.
Πιστεύω βαθιά ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει πολύ καλά σε ποια πλευρά βρίσκεται και αναλόγως θα πράξει και στην κάλπη, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα και θα απορρίψει κάθε σχέδιο παλινόρθωσης όσων ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας και τη συλλογική απόγνωση της περιόδου 2010-2014.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....