Ο Μανώλης Καψής περιγράφει το αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα

 

Γράφει ο Μανώλης Καψής

Πηγή: capital.gr

 

Η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ της απλής αναλογικής ήταν και μια συμβολική πράξη. Σαν να ήθελε να θυμίσει ο κ. Τσίπρας στους παραζαλισμένους οπαδούς της ριζοσπαστικής αριστεράς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3ου μνημονίου παρέμενε αριστερός. Το αίτημα της “απλής και ανόθευτης” αναλογικής ήταν άλλωστε αίτημα της αριστεράς, από απαρχής κόσμου. Ή περίπου από τότε.

Η πολιτική αιτιολόγηση της υιοθέτησης της απλής αναλογικής ήταν ότι οδηγεί σε συνεργασίες, σε συναινέσεις και προάγει μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα, σε αντίθεση με το αυταρχικό μονοκομματικό μοντέλο, έλεγε τότε η ντουντούκα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα τα είδαμε στις δημοτικές εκλογές. Όπου οι εκλεγέντες με την απόλυτη πλειοψηφία Δήμαρχοι έχουν βρεθεί να διαθέτουν ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους -μόλις 7 στους 42 δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης διαθέτει ο εκλεγμένος με το 67% νέος Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας- και αδυνατούν φυσικά να κυβερνήσουν τους Δήμους τους. Λεπτομέρειες όμως για τη ριζοσπαστική αριστερά… Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Δεν έχει νόημα να εξηγήσει κανείς στον Πάνο Σκουρλέτη ότι το σημερινό δήθεν υπερενισχυμένο σύστημα μοιράζει απόλυτα αναλογικά τις 250 από τις 300 έδρες, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Δρυμιώτης. Ούτε φυσικά έχει νόημα να εξηγήσει κανείς στον Πάνο Σκουρλέτη σε τι περιπέτειες θα μπούμε αν η επόμενη κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτοδυναμία. Τι μήνυμα θα σταλεί στις αγορές, πόσο θα δυσκολέψει η ανάκαμψη. (Έστω και αν με τις τελευταίες δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά -ας πούμε και μια καλή κουβένα…- για ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε τουλάχιστον να αποφευχθούν οι αλλεπάλληλες εθνικές εκλογές με απλή αναλογική, γλυτώσαμε πιθανώς τα χειρότερα.) Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση θα απαντήσει.

Το πιο κωμικό για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται την απλή αναλογική, γιατί οδηγεί λέει σε συνεργασίες και συναινέσεις, αρνούνται την οποιαδήποτε συνεργασία. Ή την καταγγέλλουν.

Παράδειγμα, η συνεργασία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στην περίπτωση που είχαμε εθνικές εκλογές με απλή αναλογική, υπό τις παρούσες συνθήκες, με δεδομένη την δύναμη των κομμάτων, θα ήταν μονόδρομος.

“Αν δεν ήταν η ΝΔ ένα κόμμα ακραία νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό με συνταγές ΔΝΤ, και δεν είχε ταυτόχρονα και αυτούς τους ακραίους δεξιούς που τους πλασάρει για κυβερνητικές θέσεις, τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ και ήταν ένα κόμμα κεντροδεξιόθα μπορούσε να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για το μέλλον της χώρας, σε ένα μίνιμουμ προγραμματικών θέσεωνείπε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του. Με αυτό το πρόγραμμα που εχει η ΝΔ, με πρόγραμμα ΔΝΤ εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε χωριό. Είναι απολύτως σαφές, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών”. Τζίφος για την απλή αναλογική.

Αλλά ακόμα και τις συνεργασίες με τη σημερινή ενισχυμένη αναλογική, ο κ. Τσίπρας τις καταγγέλλει. Παράδειγμα, το ενδεχόμενο της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Δημοκρατία, που σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι επίσης μονόδρομος. Εκτός αν φαντάζεται ή προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας τη συνεργασία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ελληνική Λύση, τη Χρυσή Αυγή, το ΜεΡΑ25 ή το ΚΚΕ…

Είπε ο κ. Τσίπρας για το ενδεχόμενο της συνεργασίας της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει ένα κακέκτυπο δημοκρατικής Παράταξης που να λέει ότι θέλει να ξαναστηθεί η διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Διότι αυτό λέει η κ. Γεννηματά και δεν μπορεί να υπάρχει μια επιλογή, πολιτική επιλογή ψήφου ή στήριξης ή ανοχής, σε μια Παράταξη και σε έναν αρχηγό ο οποίος είναι από αυτό το συγκεκριμένο τζάκι της οικογένειας Μητσοτάκη, που έχει εν πάση περιπτώσει τη δική του πολιτική διαδρομή, αλλά και τις δικές του ευθύνες για την πορεία της χώρας”.

Τζίφος νούμερο 2. Τι προτείνει λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας; Προφανώς μόνο το αδιέξοδο.

Υ.Γ.: Στους θιασώτες της “συνεργασίας” προσετέθη εσχάτως και ο Γιώργος Παπανδρέου. Όχι υποστηρίζοντας την απλή αναλογική, αλλά μια εθνική κυβέρνηση, λέει, χωρίς να μας εξηγεί γιατί χρειάζεται αλήθεια “εθνική κυβέρνηση”. “Εμείς έχουμε πει και έχουμε δείξει ότι είμαστε υπέρ της συνεννόησης. Γιατί να μη συνεργαστεί η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και με εμάς, αλλά όχι μόνο, αλλά στο πλαίσιο μιας εθνικής κυβέρνησης; Ίσως μια τέτοια συνεργασία δείξει σε όλους μας ότι η χώρα χρειάζεται κανόνες”, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Υπέροχη ιδέα. Την επομένη των εκλογών και αφού οι ψηφοφόροι θα έχουν μαυρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα δεινά μας επισώρρευσε, ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει την ακύρωση της ετυμηγορίας των εκλογέων, με την επιστροφή της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία, από την πίσω πόρτα.

Αδιέξοδο ο ένας, σύγχυση ο άλλος.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...