Ο Κουτσούμπας ζητάει από τους Έλληνες να μην παραιτηθούν από τον αγώνα


 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ”
& ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
Μια πρώτη ερώτηση έχει να κάνει με το σημερινό τοπίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ασπάζεστε το Δεξιά – Αριστερά ή συνεχίζει η διαιρετική τομή Μνημόνιο – αντιμνημόνιο; Ή κάτι άλλο;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Όσο κάλπικο ήταν το δίπολο “μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί”, που έκρυβε τον ταξικό, στρατηγικό κι ευρωενωσιακό χαρακτήρα των μνημονίων, άλλο τόσο κάλπικα είναι τα καινούρια προεκλογικά δίπολα, που πάνε να στήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ σήμερα, είτε τα ονομάζουν “πρόοδος-συντήρηση” είτε “λαϊκισμός-υπευθυνότητα”.
Ο λαός έχει πείρα πλέον. Τα τελευταία χρόνια είδε τους δήθεν “αντιμνημονιακούς” να γίνονται οι καλύτεροι εφαρμοστές των μνημονίων, να ψηφίζουν -μαζί με τους “μνημονιακούς”- ένα τρίτο βάρβαρο μνημόνιο και ένα ακόμα, τέταρτο, που θα κρατήσει μέχρι το μακρινό 2060. Είδε το “ΟΧΙ” σε νέο μνημόνιο να γίνεται “ΝΑΙ” μέσα σε ένα βράδυ. Ακόμη και αυτό το “νέο-παλιό” έχει μπαγιατέψει πλέον, όχι μόνο γιατί οι δήθεν “νέοι” συνέχισαν την πολιτική των “παλιών”, αλλά και γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακομίσει ένα μεγάλο κομμάτι του “παλιού”
Η ουσία είναι ότι συμφωνούν στη βασική στρατηγική, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στη συμμετοχή της χώρας στη φυλακή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στα ματωμένα πλεονάσματα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα “δωράκια” στο μεγάλο κεφάλαιο, στους πλειστηριασμούς, στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας.
Γι’ αυτό και το πραγματικό δίλημμα σε όλες τις κάλπες είναι ένα: Συνέχιση αυτού του βάρβαρου δρόμου, που τον γνωρίσαμε σε όλες τις εκδοχές ή αντεπίθεση με ένα ισχυρό ΚΚΕ. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι κεφάλαιο – εργαζόμενοι, μονοπώλια – λαός, ΕΕ των μονοπωλίων ή Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού.
Πιστεύετε πως η επόμενη κυβέρνηση θα χειριστεί ένα νέο μνημόνιο ή μια μεταμνημονιακή κατάσταση; Και πότε αλήθεια εκτιμάτε κύριε Κουτσούμπα πως θα έχουμε εθνικές εκλογές;
Βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μέσα σ’ αυτό το 6μηνο, όποτε ο κύριος Τσίπρας εκτιμήσει ότι μπορεί να “πιάσει” καλύτερα το μεταμνημονιακό παραμύθι της “προόδου” που προσπαθεί να στήσει. Αν και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη…
Το αν είμαστε σε μια μεταμνημονιακή κατάσταση μπορούν να το κρίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που ακούν τις τελευταίες μέρες συνεχώς για “Eurogroup”, “προαπαιτούμενα”, “αξιολόγηση”, “εκταμίευση δόσης” και όλα αυτά που σιχάθηκαν να ακούν εδώ και μια “μνημονιακή” δεκαετία. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα διαχειριστεί αυτή τη δεδομένη κατάσταση φορτώνοντας νέα βάρη στους εργαζόμενους για να στηριχθούν τα κέρδη των λίγων. Λίγη σημασία έχει ποιοι θα κάθονται στις κυβερνητικές καρέκλες. Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη βουλή, στην Ευρωβουλή, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Συντάσσεστε με τον προοδευτικό πόλο που επιχειρεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Νομίζω πως προκαλεί γέλιο η σκέψη και μόνο ότι θα μπορούσε το ΚΚΕ να συνυπάρξει με τα απομεινάρια της αμαρτωλής παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, που τα γυροφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες μαζώξεις μπας και πείσει κανέναν ότι πραγματοποιεί κάποια “διεύρυνση”.
Μιλούν για “προοδευτικό μέτωπο στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό”. Η ακροδεξιά, όμως, δεν αντιμετωπίζεται ξεπλένοντας όσους, με την πολιτική τους, της άνοιξαν τον δρόμο. Δε μπορούν να την αντιμετωπίσουν αυτοί που συγκυβερνούσαν 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, πίνουν νερό στο όνομα του Τραμπ, υψώνουν τη σημαία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, φτιάχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και πολλά άλλα. Απάντηση στο “νεοφιλελευθερισμό” δεν μπορεί να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ως “ευαγγέλιο” τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ. Μόνο τις τελευταίες μέρες έχουμε χάσει το μέτρημα από τις “τροπολογίες – δώρα” σε ολιγάρχες.
Η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού απαιτεί άνοδο της λαϊκής πάλης απέναντι στο σύστημα που τα γεννά και τα συμφέροντα που τα ενισχύουν. Μαχητικό μήνυμα, εντός κι εκτός συνόρων, θα είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, γκρεμίζοντας ο λαός τη ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή από την 3η θέση.
Πώς απαντάτε στην κυβέρνηση και στο γεγονός πως έχει – ή ισχυρίζεται πως έχει – μειωθεί η ανεργία;
Δεν μετράται ως ανεργία η μετανάστευση νέων στο εξωτερικό, ούτε το ότι μια θέση εργασίας σπάει σε δύο και σε τρεις, σαν αποτέλεσμα της γενίκευσης της μερικής απασχόλησης. Οι ίδιοι ομολογούν, με τα επίσημα στοιχεία τους, ότι η πλειοψηφία των προσλήψεων αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης. Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή, δηλαδή. Βέβαια μας λένε η ανεργία όλο μειώνεται και όλο στο 40% παραμένει για τους νέους. Και θα ήταν πολύ παραπάνω αν δεν είχαν ξενιτευτεί τόσα παιδιά τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως κινείται γεωστρατηγικά με όρους σταθερότητας και ασφάλειας. Για παράδειγμα έχουμε την Τριμερή με Ισραήλ και Κύπρο, ή για να το πω καλύτερα μια νέα συμμαχία που δείχνει να βαθαίνει από την εποχή Σαμαρά…
Ακριβώς! Η κυβέρνηση πατά στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με νέο στοιχείο την πιο ενεργή και άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, ελέω Τσίπρα. Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους. Όλο αυτό μας “σερβίρεται” με τη “σάλτσα” της “πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής”. Όμως η γεωστρατηγική “αναβάθμιση” αφορά αποκλειστικά κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα και εκείνους, όπως οι ΗΠΑ, που με αφοπλιστικό κυνισμό χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση “μεντεσέ” για τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
Αλήθεια, η θέση σας κατά του ΝΑΤΟ δεν θα έβαζε την χώρα σε περιπέτειες;
Η χώρα, δηλαδή ο ελληνικός λαός, είναι ήδη σε μεγάλες περιπέτειες σήμερα, που η Ελλάδα είναι μέλος αυτού του δολοφονικού μηχανισμού. Σήμερα αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Σήμερα οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα αποτελούν εν δυνάμει στόχο ανταγωνιστών του ΝΑΤΟ. Σήμερα πληρώνουμε 4 δισ. το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, την ώρα που ο λαός υποφέρει, για να ακούει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τους συμμάχους της ότι βρίσκεται “στην ελίτ” του ΝΑΤΟ. Σήμερα το ΝΑΤΟ υιοθετεί, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ανατριχιαστικό δόγμα του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος”.
Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, όπως και από την ΕΕ, με ένα λαό κυρίαρχό, δεν είναι εμπόδιο στη σύναψη αμοιβαία επωφελών, ειρηνικών σχέσεων με όλους τους λαούς του κόσμου, αντίθετα είναι προϋπόθεση για αυτό.
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Τελικά πώς συνοψίζετε ως Κόμμα την όλη στρατηγική αυτή (εννοώ της αναθεώρησης) από την μεριά του δικομματισμού;
Έγινε συστηματική προσπάθεια από όλα τα άλλα κόμματα οι σοβαρές αλλαγές να μείνουν στην αφάνεια, να μην ενημερωθεί ο λαός. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τις προτάσεις τους, στην ουσία κατοχυρώνουν συνταγματικά τις κυβερνήσεις μειοψηφίας; Πίσω από τα ψεύτικα συνθήματα, κρύβεται ο κοινός στόχος των άλλων κομμάτων για ένα πιο θωρακισμένο πολιτικό σύστημα, ικανό να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική.
Οι δε «προοδευτικές τομές» του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο προοδευτικές, που δεν τόλμησε καν να προχωρήσει υπερώριμους εκσυγχρονισμούς, όπως την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 (για την ποινική ευθύνη υπουργών), την κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, τον πλήρη διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας και άλλα.
Το ΚΚΕ πήρε μέρος στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, κατέθεσε προτάσεις για την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών, δημοκρατικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων, που απορρίφθηκαν όμως από τα αστικά κόμματα. Ας βγουν κι από αυτό συμπεράσματα.
Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες από την ΓΣΕΕ για «βίαιη παρεμπόδιση της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων εκπροσώπησης της Συνομοσπονδίας» στην Καλαμάτα από το ΠΑΜΕ;
Η συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, γιατί έτσι μόνο μπορεί να χαρακτηριστούν πλέον αυτές οι δυνάμεις που τόσα χρόνια έχουν κάτσει στον σβέρκο των εργατών, το φυσάει και δεν κρυώνει. Πήγαν να κάνουν ένα συνέδριο-παρωδία, μακριά από τους εργάτες, σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, με αντιπροσώπους-μαϊμού και ιδιοκτήτες Ανωνύμων Εταιρειών, αλλά οι ζωντανές δυνάμεις του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, τους χάλασαν τη σούπα, απαιτώντας να πραγματοποιηθεί πραγματικό εργατικό συνέδριο.
Παρατηρούμε πως σημειώνεται μια συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων με το ΚΚΕ με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε ποια βάση;
Όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά συνολικά σε όλες τις εκλογές, δηλώνουν συμπόρευση με το ΚΚΕ. Σε κάθε εκδήλωση του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα έχουμε πρώην μέλη, στελέχη, υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλων δυνάμεων, όπως το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που δηλώνουν τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ, τη στήριξή τους στις προσεχείς εκλογικές μάχες. Πρόκειται για τίμιους αγωνιστές που, παρά τις επιμέρους διαφορές, βλέπουν ότι η στάση του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια ήταν η μόνη συνεπής. Για όλους αυτούς, αλλά και για τους χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους που έκαναν στο παρελθόν άλλες επιλογές, εμείς έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά. Για να ανοίξουμε το δρόμο ώστε ο λαός μας να γίνει πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του.
Πώς απαντάτε σε όσους λένε πως επιχειρείτε να προσδώσετε βαθιά κομματικότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Έχει παλιώσει πια το παραμύθι που λέει ότι δήθεν “στις τοπικές εκλογές ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα”, τα περί “ανεξάρτητων” υποψηφίων κλπ. Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι έχουν κομματική ένταξη ή προέλευση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δήθεν ανεξάρτητοι Δήμαρχοι-μάνατζερς, που προβλήθηκαν ως πρότυπα στο παρελθόν, σήμερα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τον θάνατο τόσων συνανθρώπων μας από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές έχουν ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι ουδέτεροι χώροι, αλλά αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες ή θα “παίρνουν πάνω τους” την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, ή θα μπαίνουν εμπόδιο, θα είναι μπροστάρηδες στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού, θα αποτελούν στην πράξη εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτό κάνουν και θα κάνουν οι κομμουνιστές Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που κατεβαίνουν σε όλη την Ελλάδα με τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ; Γίνεται μια κριτική πως τα πάντα τα παραπέμπετε στην Δευτέρα Σοσιαλιστική Παρουσία.
Στη Δευτέρα Παρουσία τα παραπέμπουν όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα κι όσοι τους στήριξαν και τους στηρίζουν. Επιβεβαιώνεται η θέση αυτή από την ίδια τη ζωή, την πραγματικότητα.
Το ΚΚΕ έχει προτάσεις υπέρ του λαού για όλα τα ζητήματα. Έχει καταθέσει δεκάδες σχέδια νόμου και τροπολογίες για να ανακουφιστούν σήμερα οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έχει απορρίψει όλα, με πιο εμβληματική περίπτωση την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Το ΚΚΕ έχει όμως και πρόταση διεξόδου από αυτό το βάρβαρο σύστημα και αυτό είναι που ενοχλεί πολλούς. Αυτό που δεν πρόκειται να γίνει ούτε στη Δευτέρα Παρουσία είναι να γίνει φιλολαϊκή η ΕΕ, να συμβιβαστούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών με τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, όπως παραμυθιάζει τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψήφος στο ΚΚΕ θα στείλει πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και αγώνα. Θα σημάνει ότι ο ελληνικός λαός έχει περηφάνια και δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής για αυτόν και τα παιδιά του.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...