Ο Καραμανλής δίπλα στους πολίτες. Εκείνους που ήταν πάντα η (μόνη) δύναμή του…

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Στον σωστό καιρό… Μια αποστροφή από τους στίχους του “Μαρμαρωμένου Βασιλιά” του Σταμάτη Σπανουδάκη, το ηχητικό κομμάτι “Θα έρθεις σαν αστραπή”, που χρησιμοποιούσε ο Κώστας Καραμανλής για την είσοδό του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθρεφτίζει τη σαρωτική “επιστροφή” του πρώην πρωθυπουργού, με τη μάχη παραταξιακής συνείδησης για την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Ο επί 12 1/2 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επί ηγεσίας του οποίου η παράταξη την οποία ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής διεύρυνε τους πολιτικούς ορίζοντες και το κοινωνικό ακροατήριό της, αφήνει το αποτύπωμά του στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης. Τη στιγμή που κρίνεται η αλλαγή σελίδας στον τόπο, και ο καθαρός οδικός χάρτης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία κρίσης και εθνικής καταστροφής, λόγω των Μνημονίων.

Η παρέμβαση Καραμανλή… σφυρίζει λήξη για το ματσάκι της μεγάλης διαφοράς στις εκλογές. Έχει αξία ωστόσο να σταθεί κανείς σε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Αρχικά, στη βαθιά πολιτική ομιλία του, όπου επανέφερε την ιστορική συνείδηση της Κεντροδεξιάς στις θεμελιώδεις προτεραιότητές της. Μακριά από τα άκρα και τον φανατισμό. Μακριά από τον αποπροσανατολισμό της συγκυρίας.

Στη συνέχεια, στο αυθόρμητο ξέσπασμα αγάπης, στα όρια της λατρείας, μέσω των social media. Για έναν ηγέτη που δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα κοινωνικά δίκτυα, ακριβώς επειδή δεν παραδόθηκε ποτέ στο πάθος του… αυτοθαυμασμού, και τη διαρκή αναζήτηση της επιβεβαίωσης. Ήξερε πάντα ότι αρκούσε ένα νεύμα του, προς μια κοινωνία που δεν σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει.

Και τέλος, στις ζωηρές εικόνες, έντονες και “ομιλούσες”, από τις περιοδείες του σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Εκεί όπου οι πολίτες τον σταματούσαν για να φωτογραφηθούν μαζί του. Να του σφίξουν το χέρι. Να τον χειροκροτήσουν και να του θυμίσουν ότι δεν τον ξέχασαν ποτέ. Όπως άλλωστε και εκείνος. Δεν τους ξέχασε ποτέ.

Το βράδυ της μοιραίας για το μέλλον του τόπου επικράτησης του τελευταίου των Παπανδρέου, στις εκλογές του “λεφτά υπάρχουν”, τον Οκτώβριο του 2009, ανακοινώνοντας από το Ζάππειο την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει για “κλονισμό” της σχέσης του με τους πολίτες. Που ήταν πάντοτε η δύναμή του. Η μοναδική αλλά και μη διαχειρίσιμη από τους αντιπάλους του.

Η σχέση φυσικά, δεν κλονίστηκε ποτέ. Και ο χρόνος έρχεται να επιβεβαώσει σήμερα ότι, όσο… επιπόλαιος κι αν είναι ο λαός μας, διατηρεί την εσωτερική ορθή κρίση, να μην ξεχνάει εκείνους που πραγματικά στάθηκαν στο πλευρό του.

Πολύ περισσότερο, εκείνους που “του είπαν όλη την αλήθεια. Χωρίς δισταγμό”.

 

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ήταν αναμενόμενη, με αφετηρία την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση...