Ο Γιάννης Αντύπας αναλύει το αποτέλεσμα των εκλογών και… όσα έρχονται

 

Γράφει ο Γιάννης Αντύπας

Πηγή: protothema.gr

 

Αν το θέμα μπορούσε να λυθεί στο γήπεδο η κραυγή θα ήταν… βάλτε ένα γκολ (με τα ευκόλως εννοούμενα να παραλείπονται).

Όμως, επειδή δεν παίζουμε ποδόσφαιρο, αλλά βρισκόμαστε στο «παιχνίδι» της ζωής, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα για τη νέα κυβέρνηση.

Η χώρα έχει ανάγκη από νίκες. Η χώρα έχει ανάγκη από καλά νέα. Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων όπου όλοι κουνούσαν το δάχτυλο στον Έλληνα πολίτη, μετά από δέκα χρόνια λιτότητας, περικοπών, χαμηλών οριζόντων και ξενιτιάς οι πολίτες έχουν επιτέλους το δικαίωμα να ακούσουν μία λύση.

Όχι απλά την περιγραφή του προβλήματος. Όχι γιατί θα πρέπει να κόψουν και άλλα από τις οικογένειές τους. Όχι γιατί θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη. Όχι τι θα κάνουν αυτοί για το κράτος και τους δανειστές, αλλά τι θα κάνουν δανειστές και κράτος για αυτούς.

(σ.σ. Βασικά ίσως θα ήταν αρκετό να τους αφήσουν ήσυχους να δημιουργήσουν. Αλλά, βλέπετε κράτος και δανειστές βάζουν τους κανόνες).

Για όσους προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ καλά νέα ήταν ένα επίδομα, μια «θεσούλα» στο δημόσιο, συμβασιούχος στην αρχή, μόνιμος στη συνέχεια και με μια απόσπαση σε έναν κυριλέ δημόσιο οργανισμό κοκ.

Το σέβομαι και το λαμβάνω υπόψιν. Μπορεί και να έχουν δίκιο. Να μην πρέπει να σηκώνεις το κεφάλι και να ζητάς περισσότερα. Να σου αρκεί να πηγαίνεις για καφέ στον φούρνο της γωνίας, ενώ οι πολιτικοί σου θα ξεκουράζονται σε κότερα. Είναι μία οπτική.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη. Που θέλει τους Έλληνες πρωτοπόρους και δημιουργούς στον ιδιωτικό τομέα και τις αγορές. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται το κράτος σύμμαχο. (σ.σ. Για να κάνουν και τη ζωή των πρώτων καλύτερη). Γιατί, χωρίς λειτουργικό δημόσιο δε μπορεί να γίνει δουλειά.

Οι νέοι υπουργοί θα πρέπει λοιπόν να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ορατά και μετρήσιμα. Η καθημερινότητα στη σχέση κράτους- πολίτη πρέπει να αλλάξει άμεσα. Το δημόσιο θα πρέπει να σταματήσει να είναι απλά ο ελεγκτής και να γίνει ο εγγυητής των κανόνων. Από συνεταίρος να γίνει και συνεργάτης.

Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι στον 21ο αιώνα να ταλαιπωρούνται για ένα χαμένο χαρτί. Όπου αν το έχει χάσει το δημόσιο δεν υπάρχει καμία επίπτωση, ενώ αν το έχει έχει χάσει ο πολίτης δε γίνεται η δουλειά του. Γιατί;

Γιατί επιτρέπουμε στον παραλογισμό να δυναμιτίζει την ενότητα της κοινωνίας; Είναι τόσο δύσκολο να δει το δημόσιο τον πολίτη ως πελάτη; Να του φερθεί ευγενικά και η σχέση να μην ξεκινά από την υποψία πως ο πολίτης θέλει να κλέψει το κράτος και ότι ο δημόσιος λειτουργός θέλει μπαξίσι να κάνει τη δουλειά του πολίτη;

Δύσκολο δεν είναι. Βούληση χρειάζεται και πολιτική απόφαση. Για αυτά θα κριθούν οι νέοι υπουργοί, ο καθένας στον τομέα ευθύνης του και όλοι μαζί για το αν θα καταφέρουν να αλλάξουν σελίδα στη χώρα.

Για αυτά θα κριθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας. Για το αν θα αποτελέσουν δυνάμεις που θα σπρώχνουν τα πράγματα μπροστά ή αν θα λειτουργήσουν ως άγκυρες με το νοσηρό παρελθόν.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...