Ο Βούτσης περιέγραψε το… σενάριο της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης


 
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης ενημέρωσε σήμερα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με την επιστολή που έλαβε από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή συζήτησης προκειμένου η κυβέρνηση να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης δήλωσε:
«Ο πρωθυπουργός με επιστολή που μου έστειλε, μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 της Βουλής των Ελλήνων.
Όπως αναφέρει στη επιστολή ο πρωθυπουργός «Σας παρακαλώ, όπως κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής».
»Το άρθρο του κανονισμού της Βουλής είναι το 141, παράγραφος 4 και στο Σύνταγμα το άρθρο 84, παράγραφοι 4 και 6. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών από την λήψη της επιστολής του πρωθυπουργού.
»Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, νωρίς το απόγευμα, και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις ημέρες και γι’ αυτό η πρότασή μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων που θα γίνει αύριο στις 10:00 π.μ. θα είναι να διαρκέσει δύο ημέρες, δηλαδή το βράδυ της Τετάρτης να γίνει η ψηφοφορία. Δηλαδή να ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ.
»Ενδιάμεσα η Βουλή λειτουργεί, δεν είναι όπως στην πρόταση δυσπιστίας, που σταματάει τις εργασίες της μέχρι να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Έχουμε μία συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία που θα γίνει κανονικά όπως προβλεπόταν. Η άλλη διαδικασία που είχε να κάνει με την κύρωση της συμφωνίας του Υπουργείου Εθνική Άμυνας που περιελάμβανε την σχετική τροπολογία, αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί για το αν θα γίνει. Το πιθανότερο είναι να μη γίνει επειδή υπάρχει η αλλαγή   στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης.
»Αυτά είναι τα δεδομένα. Προχωράμε λοιπόν σ’ αυτή τη διαδικασία μέσα στην εβδομάδα και ευελπιστώ με τον καλύτερο τρόπο να λήξει την Τετάρτη το βράδυ. Κατά τ’ άλλα, επί της ουσίας πιστεύω ότι σήμερα και ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ αναλυτικός στις δηλώσεις που έκανε όπως ήταν και ο υπουργός Άμυνας. Προφανώς δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο σε αυτά. Εμείς ως Διάσκεψη των Προέδρων αύριο το πρωί θα δούμε πως η Βουλή θα ανταπεξέλθει σε αυτά τα ζητήματα».

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...