Ο Βενιζέλος απασφάλισε…

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ

και στη Σία Κοσιώνη

 

Σ. Κοσιώνη: Έχουμε μαζί μας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Φαντάζομαι όλοι περιμένετε να δείτε πώς θα τοποθετηθεί μετά τα όσα συνέβησαν. Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε εδώ στο δελτίο μας.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα, εγώ ευχαριστώ.

Σ. Κοσιώνη: Πρώτα από όλα, θα ήθελα παρακαλώ να ακούσουμε κι από εσάς, τι ακριβώς συνέβη σε αυτό το ραντεβού με την κ. Γεννηματά.

Ευ. Βενιζέλος: Ήθελα, πριν από αυτό, αν μου επιτρέπετε, να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη,γιατί με ενέργειες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, έχει πληγεί βαθύτατα η δημοκρατική παράταξη. Ελπίζω αυτή η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη και πάντως ενισχύουμε, δυστυχώς, με αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, τη Νέα Δημοκρατία και συμβάλλουμε στο να μειωθεί δραστικά ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης. Αλλά έρχομαι στην ερώτησή σας.

Σ. Κοσιώνη: Θα έρθουμε στο αποτύπωμα που αφήνει αυτή η εξέλιξη, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι όλους μας σόκαρε, πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει και μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αλλά θέλουμε να καταλάβουμε πρώτα τι έγινε.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μου αρέσουν τα σχόλια και τα πολιτικά ας πούμε ανέκδοτα, αλλά τα περιστατικά είναι πάρα πολύ απλά. Η κα. Γεννηματά μου τηλεφώνησε την Πέμπτη νομίζω και μου ζήτησε να συναντηθούμε το Σάββατο το μεσημέρι. Ευχαρίστως πήγα στη συνάντηση αυτή, υπέθεσα ότι θέλει να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Σ. Κοσιώνη: Άρα δεν ξέρατε καν το θέμα δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Υπέθεσα ότι θα θελήσει να μου πει και για το τι θα κάνουμε στις εκλογές, δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μου για πολλές εβδομάδες, είχαμε απλώς τυπικές συναντήσεις σε εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, είχα παρακληθεί από το επιτελείο της να πάρω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών και μίλησα στο Περιστέρι κι αρκετές φορές στα μέσα ενημέρωσης, αναπτύσσοντας τις θέσεις της παράταξης για τις ευρωπαϊκές εκλογές και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σ. Κοσιώνη: Και τι σας είπε λοιπόν;

Ευ. Βενιζέλος: Εκεί λοιπόν, αφού κάναμε μία χαλαρή και φιλική συζήτηση για τα αποτελέσματα, μου είπε ότι έχει τρία δεδομένα μπροστά της. Το πρώτο είναι ότι έχουμε αισθητές διαφορές στην πολιτική μας γραμμή και αντίληψη, κάτι εννοεί προφανώς, θα το σχολιάσουμε. Δεύτερον, ότι έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένα στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, αλλά θέλω να παίζω έναν ευρύτερο ρόλο.  Μου είχε πει και στο παρελθόν ότι αυτό το σέβεται και το αναγνωρίζει και προσβλέπει στον ρόλο μου αυτό, τον ευρύτερο.  Και ,τρίτον ,ότι έχει δεσμευθεί σε άλλο πρόσωπο για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εγώ δεν είχα ζητήσει να καταλάβω θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Σ. Κοσιώνη: Είχε δεσμευτεί απέναντί σας για αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Απέναντι σε άλλο πρόσωπο.

Σ. Κοσιώνη: Σε εσάς, είχε δεσμευτεί;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια. Ούτε είχε δεσμευθεί, ούτε είχαμε συζητήσει ποτέ, ούτε είχα ζητήσει τίποτα.

Σ. Κοσιώνη: Αλλά το περιμένατε από ό,τι κατάλαβα.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, ξέρετε ότι με έχουν ρωτήσει πολλοί συνάδελφοί σας πάρα πολλές φορές, εάν θα είμαι υποψήφιος για το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Σ. Κοσιώνη: Κι εγώ σας έχω ρωτήσει και μου είχατε πει εδώ στο δελτίο ότι δεν θέλω να διεκδικήσω σταυρό. Θέλω να παίζω έναν ευρύτερο ρόλο, θυμάμαι που το είχατε πει εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν έχω κάτι να πω, δεν ξέρω τίποτα για το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Έχει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, τα κριτήρια και τις διαδικασίες να κάνει την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό του».

Σας θυμίζω ότι έχω ανακοινώσει δημόσια από τον Ιανουάριο, προ έξι μηνών, ότι δεν θα είμαι φυσικά υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη και στην κ. Γεννηματά το έχω πει αυτό από το Νοέμβριο του 2018.

Σ. Κοσιώνη: Άρα ήσασταν σε συνεννόηση με την κ. Γεννηματά για αυτό, δεν είναι ότι το είπε ο Βενιζέλος και το αποφάσισε μόνος του.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανέστατα. Άλλωστε, να σας πω κάτι, δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο διατελέσαντος Προέδρου κόμματος ο οποίος να ξαναγύρισε να κάνει τον πολιτευτή σε μία εκλογική περιφέρεια. Το φαντάζεστε αυτό για τον Ευάγγελο Αβέρωφ ή για τον Μιλτιάδη Έβερτ ή για τον Χαρίλαο Φλωράκη;

Σ. Κοσιώνη: Θα σας ρωτήσω για αυτό συγκεκριμένα. Αλλά, αν μου επιτρέπετε, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Είδα την συνέντευξη της κ. Γεννηματά στον Alpha, την είδα σήμερα, χθες ήμασταν στην εκλογική βραδιά, και άκουσα να λέει ότι εσείς περίπου της βάλατε το μαχαίρι στο λαιμό, ή θα είμαι πρώτος στο επικρατείας ή δεν θα είμαι τίποτα και μάλιστα έθεσε ζήτημα ηθικής τάξεως, σου λέει, δεν του αρέσει αυτό, άρα παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω;

Ευ. Βενιζέλος: Ποιο μαχαίρι στο λαιμό; Μα δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Με συγχωρείτε, κα Κοσιώνη, δεν μου αρέσουν αυτές οι κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεις αλλά να σας πω πολύ απλά και με βάση την κοινή λογική:  Η κ. Γεννηματά μου ανακοίνωσε ότι έχει δεσμευτεί ήδη, άρα έχει αποφασίσει για άλλο πρόσωπο, δεν ετίθετο θέμα προς συζήτηση. Όχι απλώς είχε αποφασίσει αλλά έχει δεσμευτεί κιόλας.

Σ. Κοσιώνη: Σας είπε και ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αλλά ανακοίνωσε λίγα λεπτά μετά τον κ. Καμίνη, αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό, μου είπε ότι εγώ θέλω να παίζω ευρύτερο ρόλο άρα δεν θέλω να σχετίζομαι με την παράταξη και τρίτον, μου είπε ότι έχει ανακαλύψει ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Και ήρθε μετά στα μέσα ενημέρωσης, και αυτή και διάφοροι συνεργάτες της, και είπε αυτό το οποίο είναι η αλήθεια. Ότι η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου – όχι η τοποθέτηση του κ. Καμίνη, γιατί ο κ. Καμίνης δεν εκπέμπει αφ’ εαυτού του κάποιο μήνυμα ως υποψήφιος ήταν και στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών- εκπέμπει μήνυμα.

Σ. Κοσιώνη: Εντάξει, η κ. Γεννηματά έχει άλλη άποψη.

Ευ. Βενιζέλος: Το μήνυμα το εκπέμπει η δική μου απομάκρυνση. Δηλαδή, εάν εγώ ήμουν υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Καμίνης υποψήφιος επικρατείας, το μήνυμα ποιο θα ήταν; Η παρουσία μου θα ήταν αυτή που στέλνει το μήνυμα του ΚΙΝΑΛ, άρα δεν ήθελαν την παρουσία μου και μου το κατέστησε σαφές η κ. Γεννηματά. Όλα τα υπόλοιπα ήταν προσχηματικά και υποκριτικά.

Σ. Κοσιώνη: Κ. Πρόεδρε, μισό λεπτό, για να καταλάβουμε. Άρα δεν ήταν το θέμα αν θα ήσασταν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή όχι.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια.

Σ. Κοσιώνη: Δεν ήταν αυτό που σας ενόχλησε, σας ενόχλησε η γενικότερη τοποθέτηση της κ. Γεννηματά απέναντι στο πρόσωπό σας και στη θέση που εσείς εκφράζετε.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, κ. Κοσιώνη, εάν η κ. Γεννηματά μου έλεγε ότι δεν θέλει να είμαι στην επόμενη Βουλή αλλά θα ήθελε να βοηθήσω την παράταξη ως ένας άνθρωπος που παίζει ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία ή εάν μου έλεγε ότι θέλει να παραμείνω απ’ έξω για να προστατεύσω τον ευρύτερο ρόλο μου και η δημοκρατική παράταξη θα ήταν πολύ ευχαριστημένη και υπερήφανη για αυτό, εγώ θα το δεχόμουν. Αλλά δεν μου είπε αυτό, μου είπε ότι έχουμε διαφωνία στη στρατηγική. Η διαφωνία στη στρατηγική ποια είναι; Ότι εγώ δεν εκπέμπω το μήνυμα που θέλει, άρα θα βάλει ένα άλλο πρόσωπο.

Σ. Κοσιώνη: Εσείς δεν μπορείτε να επιστρέψετε πίσω τους χαμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι που λέει.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, για να είμαστε ειλικρινείς και απλοί, γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη από αλήθεια.

Σ. Κοσιώνη: Ναι, να το πούμε όμως τι είναι αυτό που λέει η κ. Γεννηματά; Ότι εσείς είστε εμπόδιο στην προοδευτική στροφή που θέλει να κάνει στο κόμμα της.

Ευ. Βενιζέλος: Να το πούμε, μισό λεπτό. Τι σημαίνω εγώ; Μάλιστα, άρα είμαι εμπόδιο γιατί συμβολίζω τι; Συμβολίζω τον αγώνα για τη διάσωση της χώρας, τον αγώνα που έδωσε η παράταξη κουβαλώντας το έθνος στους ώμους της και καταβάλλοντας τεράστιο πολιτικό κόστος από το 2010 μέχρι το 2015, συμβολίζω το επίτευγμα του 2014 στο οποίο θα γυρίσει η χώρα το 2022, εάν γυρίσει.  Συμβολίζω τον αγώνα υπέρ της αλήθειας, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της Ευρώπης, υπέρ των θεσμών από το 2015 έως το 2019.  Συμβολίζω την ανάδειξη των λαθών και των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεταίρων του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμβολίζω και τις προτάσεις μου.

Σ. Κοσιώνη: Προφανώς όμως για την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ συμβολίζετε και τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ καταλαβαίνω ότι εκεί είναι το πρόβλημα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τη συμβολίζει η ίδια ως αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπό τον κ. Αβραμόπουλο στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου; Δεν το συμβολίζει αυτό ο κ. Παπανδρέου ο οποίος πήρε, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, την πρώτη πρωτοβουλία για κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη; Και το συμβολίζω εγώ αυτό, που σήκωσα το βάρος της παράταξης από τον Μάιο του 2012 ως Πρόεδρος ανάγκης για το ΠΑΣΟΚ και από τον Ιούνιο του 2011 ως Υπουργός εθνικής ανάγκης για την οικονομία της χώρας;

Σ. Κοσιώνη: Παρόλα αυτά, γιατί δεν είπατε ως ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ότι, εντάξει, μπορεί να έχει αυτή την άποψη για το τι συμβολίζω εγώ η Πρόεδρος, εγώ όμως ως αυτό που συμβολίζω μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όπως το καταλαβαίνω εγώ, θα δώσω τη μάχη και θα τη δώσω με το σταυρό;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, πού να τη δώσω; Μα δεν είχα καμία δυνατότητα να δώσω καμία μάχη.

Σ. Κοσιώνη: Χθες υπονόησε η κ. Γεννηματά ότι φοβάστε. Είπε τι φοβάται; Φοβάται κάτι;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, κ. Κοσιώνη, δεν θέλω να μιλήσω με όρους προσβλητικούς, διότι αυτό είναι μία προσβολή. Τι φοβάμαι; Εγώ είμαι πολιτευτής; Θέλω να είμαι Βουλευτής; Τι είμαι εγώ; Ένας άνθρωπος που διεκδικεί την επανεκλογή του; Με ενδιαφέρει να είμαι Βουλευτής; Τιμώ το βουλευτικό αξίωμα, είναι κορυφαίο στη δημοκρατία, αλλά το κατέχω για 27 χρόνια και νομίζω ότι το έχω υπηρετήσει με όση ποιότητα μπορούσα. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να είμαι εγώ Βουλευτής. Το ερώτημα είναι εάν το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι πρέπει να έχει εμένα στη Βουλή, και εμένα στη Βουλή, ας το κάνει, ας το έκανε.

Σ. Κοσιώνη: Ναι, αλλά τι θέλετε να είστε; Άρα ήθελε να σας διώξει η κ. Γεννηματά.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν θεωρούσε το ΚΙΝΑΛ ότι έπρεπε η Βουλή ως τέτοια, ως θεσμός, να έχει κι εμένα στους κόλπους της, ιδίως τώρα που έχουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, τη διερεύνηση των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης, τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για το μέλλον του τόπου εν μέσω πολλών κινδύνων, θα το έκανε. Ήθελε λοιπόν να στείλει ένα μήνυμα. Εάν εγώ έμενα και δεν υπήρχε το επεισόδιο του Σαββάτου, δεν θα έστελνε κανένα μήνυμα. Το μήνυμα εστάλη, το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στο ΚΙΝΑΛ, ότι υπάρχει ένα άλλο ΚΙΝΑΛ χωρίς Βενιζέλο, το μήνυμα αυτό εστάλη επειδή έγινε το επεισόδιο του Σαββάτου.  Το επεισόδιο προκλήθηκε για να σταλεί ένα μήνυμα.  Μέσα σε ήρεμα νερά, εάν δεν συνέβαινε τίποτα, εάν απλά πήγαινε ο κ. Καμίνης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, δεν θα συνέβαινε απολύτως τίποτα.

Σ. Κοσιώνη: Άρα ήθελε να σας εκδιώξει, αυτό λέτε. Άρα είστε θύμα μίας κομματικής σκοπιμότητας λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι μίας κομματικής σκοπιμότητας. Νομίζω ότι προς το παρόν είμαι θύμα μίας σκοπιμότητας την οποία εκφράζει η κ. Γεννηματά προσωπικά. Λέει είμαι Πρόεδρος, κάνω ό,τι θέλω. Εντάξει.

Σ. Κοσιώνη: Θέλω να σας το θέσω αυτό. Είπε η κ. Γεννηματά χθες –γιατί την άκουσα προσεκτικά– ότι δεν μπορώ να είμαι όμηρος…

Ευ. Βενιζέλος: Να μην είναι.

Σ. Κοσιώνη: …προσωπικών επιλογών στελεχών.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιες είναι οι προσωπικές επιλογές;

Σ. Κοσιώνη: Μισό λεπτό, λέει είναι υποχρέωση και καθήκον του Προέδρου να κάνει επιλογές σε πρόσωπα και να στέλνει καθαρά μηνύματα. Εκείνη λοιπόν είναι Πρόεδρος, λέει, ο κ. Σημίτης που τάχθηκε στο πλευρό σας αυτές τις ημέρες και ο κ. Βενιζέλος είναι πρώην Πρόεδροι. Τους σέβομαι αλλά εγώ αποφασίζω.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, ας πούμε ότι προσβάλλει εμένα, δεν θέλω να απαντήσω τώρα σε απρέπειες κ.λπ. Τα αφήνω, θέλω να μιλάμε για άλλα πράγματα, για το μέλλον. Τον Κώστα Σημίτη υπήρχε λόγος να τον προσβάλλει κάποιος; Να ειπωθεί η φράση ότι «εγώ στήριξα τον Κώστα Σημίτη όταν δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις»; Να θυμίσει τι δηλαδή; Ότι τον υπερασπίστηκε; Δεν ήταν αυτό αυτονόητο καθήκον –όχι της παράταξης– της δημοκρατίας και κάθε ενεργού πολίτη;

Σ. Κοσιώνη: Είναι δικαίωμα πάντως της Προέδρου να κάνει αυτό που εκείνη επιλέγει;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως.

Σ. Κοσιώνη: Έχετε υπάρξει κι εσείς Πρόεδρος του κόμματος.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, ως προς την επιλογή των προσώπων.

Σ. Κοσιώνη: Φαντάζομαι δεν θα σας άρεσε κάποιος να προσπαθεί να σας επιβάλλει μία συγκεκριμένη γραμμή.

Ευ. Βενιζέλος: Πολλοί επιχειρούν πάντα. Και σε εμένα επιχείρησαν πολλές φορές να με προκαταλάβουν ή να με επηρεάσουν. Αυτά συμβαίνουν στα κόμματα αλλά δεν πρόκειται περί αυτού στην προκειμένη περίπτωση, διότι εμένα δεν με απασχολεί η επιλογή του προσώπου, ο κ. Καμίνης είναι συμπαθέστατος. Βεβαίως αναρωτιέμαι εάν ήταν να είναι επικεφαλής στο επικρατείας για να σηματοδοτήσει αυτό που μόνο αυτός σηματοδοτεί, γιατί κατέβηκε στις Ευρωεκλογές; Κι εάν εκλεγόταν ευρωβουλευτής, ποιος θα ήταν επικεφαλής στο επικρατείας; Ο κ. Μαργαρίτης της ΔΗΜΑΡ;

Σ. Κοσιώνη: Έτσι έκρινε η κ. Γεννηματά.

Ευ. Βενιζέλος: Ωραία, επί των προσώπων λοιπόν ας κρίνει ελευθέρως, αλλά επί της στρατηγικής; Επί του αξιακού συστήματος; Επί της ιστορίας της χώρας και της παράταξης; Επί του μέλλοντος των παιδιών μας;

Σ. Κοσιώνη: Το τελεσίγραφο που έστειλε η κ. Γεννηματά πώς το διαβάζετε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχει, λέει ήταν μόνο η αρχή, αυτό είπε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, αυτό δεν απασχολεί εμένα. Σε αυτό ας απαντήσουν οι αποδέκτες, δεν είμαι εγώ αποδέκτης, αυτό αφορά τους άλλους, τους επόμενους. Ακούστε, το πιο σημαντικό που έκανε η κ. Γεννηματά, το οποίο πραγματικά με θλίβει, διότι πολιτικά είναι πρωτοφανές, είναι ότι εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης και κήρυξε τη λήξη του προεκλογικού αγώνα, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ότι «είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και θα έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Εμείς λοιπόν ασχολούμαστε με το τι θα γίνει στην αντιπολίτευση, θέλουμε το ΚΙΝΑΛ να είναι στην αντιπολίτευση, ισχυρό ώστε να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σ. Κοσιώνη: Άρα λέτε ότι με τη στάση της βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία, η κ. Γεννηματά λέει ότι εσείς με τη στάση σας βοηθάτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Η επιλογή της είναι μία επιλογή που επιχορηγεί τη Νέα Δημοκρατία και νομίζω ότι αυτό το άγχος να εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία ως αυτοδύναμη για να μην έχει πρόβλημα και δίλημμα μετά τις εκλογές, καταστρέφει τον ιστορικό ρόλο της παράταξης,. Διότι να σας πω κάτι, εγώ αγωνίστηκα και αγωνίζομαι να μην είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία, διότι η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη θα είναι αιχμάλωτη των αντιφάσεών της, έχει όρια, έπρεπε να υπάρχει εγγυητής, αντίβαρο.

Σ. Κοσιώνη: Εδώ προφανώς κάνετε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις της κατάστασης, κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Έπρεπε να υπάρχει κάποιος που συμβάλλει στο να διαμορφωθεί μία εθνική στρατηγική ευρύτατης αποδοχής η οποία να είναι προοδευτική, ρεαλιστική, υπεύθυνη, με άμεσα αποτελέσματα. Τώρα τι ρόλο θέλει το ΚΙΝΑΛ; Με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία την οποία την αναγνωρίζει προεκλογικά, την αναγνώρισε από χθες, θέλει να παίξει ένα ρόλο στην αντιπολίτευση ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μα, με συγχωρείτε, τι αντιπολίτευση θα κάνει, εποικοδομητική, ευρωπαϊκή, συναινετική ή λαϊκιστική και ανεύθυνη; Στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιστεί κανείς τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του.

Σ. Κοσιώνη: Πόσο θα βλάψει όλο αυτό το πράγμα τώρα το ΚΙΝΑΛ;

Ευ. Βενιζέλος: Πολύ, έγινε μία επιλογή εν ψυχρώ αυτοχειριασμού της παράταξης και λυπάμαι πάρα πολύ. Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι να προστατεύσω την παράταξη, να προστατεύσω τη χώρα, να προστατεύσω τους θεσμούς. Δηλαδή την ώρα που δίνουμε τον αγώνα για αυτά που συμβαίνουν στη δικαιοσύνη, για αυτό που αποκαλύπτεται με τη Novartis και τον κύριο Αγγελή που είναι η απόδειξη της αλλοίωσης του πολιτεύματος, η απόδειξη της εσχάτης προδοσίας, έχουμε κάποιους άλλους που λένε, «όχι, πρέπει να προσβλέπουμε προς το ΣΥΡΙΖΑ».

Σ. Κοσιώνη: Να πω κάτι πάντως ως προς το timing, γιατί όπως καλύτερα από όλους εδώ ξέρετε, η πολιτική είναι και timing. Πάρα πολλοί αναρωτήθηκαν, από όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, μα τι τους έπιασε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν χρειαζόταν να με καλέσει η κ. Γεννηματά.

Σ. Κοσιώνη: Η κ. Γεννηματά πήρε μία πρωτοβουλία, είστε όμως και οι δύο έμπειρα στελέχη. Το μετρήσατε κι εσείς από την πλευρά σας, να πείτε, άσε, να τα πούμε από Δευτέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Καταρχάς, η κ. Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να με καλέσει και να κάνει αυτή τη συζήτηση το Σάββατο πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεύτερον, πήρε την πρωτοβουλία αμέσως μετά να εκδώσει ανακοίνωση για το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Τρίτον, έβγαιναν όλοι και μιλούσαν ότι εδώ στέλνουμε το μήνυμα, πάει ο Βενιζέλος. Πάμε σε ένα αντιβενιζελικό ΚΙΝΑΛ.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, επειδή με πιέζει πολύ ο χρόνος, θέλω να κάνω τρία ερωτήματα, τρεις πολύ σύντομες απαντήσεις, παρακαλώ. Πρώτα από όλα, εάν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που εσείς, από ό,τι καταλαβαίνω, θεωρείτε ότι δεν θα είναι καλό μετά τις εξελίξεις για το ΚΙΝΑΛ, εάν πιστεύετε ότι θα ανοίξει θέμα ηγεσίας.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν με απασχολεί. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, με τους συσχετισμούς, με το συνέδριο, με την κεντρική επιτροπή, είμαι αφοσιωμένος στα μεγάλα θέματα και νομίζω ότι προσφέρω υπηρεσία όσο μπορώ και στην παράταξη και στον τόπο ασχολούμενος με αυτά που είναι τα θεμελιώδη. Κάποιοι πρέπει να ασχολούνται με τα μεγάλα και ουσιαστικά. Όλοι πρέπει να είμαστε μέσα στη μαρμίτα των κομματικών συσχετισμών;

Σ. Κοσιώνη: Δεύτερο ερώτημα. Είδαμε κάποιες αποχωρήσεις στελεχών που βρίσκονται κοντά σας, του κυρίου Λιντζέρη, του κυρίου Επιτροπάκη και κάποιων άλλων. Θέλω να ρωτήσω εάν αυτό έγινε αυτοβούλως ή εάν επικοινώνησαν μαζί σας.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτές είναι αυθόρμητες αντιδράσεις. Να σας πω κάτι; Εδώ δεν θέλω να βλέπω έναν διχασμό της παράταξης.

Σ. Κοσιώνη: Μπορεί να έρθει κάποιος και να πει ότι ο Βενιζέλος τώρα πάει να ξηλώσει το ΚΙΝΑΛ, πρέπει να σας το ρωτήσω.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, εγώ, ξέρετε, κινούμαι ενωτικά και στωικά, εγώ υπέστην μία επίθεση συκοφαντίας το 2007, δραματική, έμεινα πιστός ώστε να φτάσει ο κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Το 2011, χωρίς να έχω καμία προσωπική ευθύνη  ανέλαβα το βάρος το κολοσσιαίο της οικονομικής πολιτικής. Το 2012, επειδή δεν υπήρχε κανείς άλλος που να μπορούσε να αναλάβει το βάρος της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ του καθημαγμένου, ανέλαβα το βάρος αυτό. Ήρθε ο κ. Παπανδρέου το 2015 και διέσπασε το ΠΑΣΟΚ μετά από τη μεγάλη επιτυχία της Ελιάς με το 8% και κάτι στις Ευρωεκλογές, με το Ποτάμι να έχει άνοδο 6% πρωτοεμφανιζόμενο και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στα ντουζένια του όπως λέμε και διασπάται το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 και επανέρχεται ο κ. Παπανδρέου κι εγώ το δέχομαι και συνυπάρχουμε και αποδέχομαι τα πάντα.

Σ. Κοσιώνη: Παρεμπιπτόντως ο κ. Παπανδρέου δεν σχολίασε αυτή την εξέλιξη.

Ευ. Βενιζέλος: Και νομίζω καλά έκανε.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στο τραπέζι των συζητήσεων από την πλευρά σας, κ. Βενιζέλο; Υπάρχουν τα επίσημα όργανα που συνεδριάζουν, νομίζω αύριο.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν έφυγα από κανένα τραπέζι, με συγχωρείτε. Νομίζω ότι με ενθουσιασμό…

Σ. Κοσιώνη: Θα πάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια.

Σ. Κοσιώνη: Γιατί να μην πάτε αφού δεν φύγατε;

Ευ. Βενιζέλος: Η κυρία Γεννηματά εμφανίζεται με πολιτική ατζέντα το γεγονός ότι ο Βενιζέλος δεν υπάρχει. Θυμάστε που έλεγε ο κ. Σκουρλέτης, «ελάτε εσείς του ΚΙΝΑΛ να τα βρούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, να φύγει το βαρίδιο που λέγεται Βενιζέλος»; Έφυγε το βαρίδιο, το έδιωξαν.

Σ. Κοσιώνη: Να το πω διαφορετικά, να τη διατυπώσω διαφορετικά την ερώτηση. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέφατε στο τραπέζι;

Ευ. Βενιζέλος: Έχω συνηθίσει να είμαι ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας μίας παράταξης στην οποία προσχώρησα το 1989, όταν κάποιοι κρύβονταν κανονικά στα λαγούμια ως τυφλοπόντικες για να μην υπερασπιστούν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σ. Κοσιώνη: Μην πάμε εκεί, πάμε στο αύριο, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω έχω αναλάβει τα βάρη των πιο κρίσιμων στιγμών, λίγος σεβασμός, όχι τόση αμνησία και αγνωμοσύνη.

Σ. Κοσιώνη: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέφατε στο τραπέζι;

Ευ. Βενιζέλος: Ποιες προϋποθέσεις; Εγώ δεν κάνω τίποτα, δεν έχω κάνει ποτέ τίποτα, δεν μετέχω σε καμία διαδικασία, δεν διεκδικώ τίποτα.

Σ. Κοσιώνη: Μέλος του ΚΙΝΑΛ είστε;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι εκ του καταστατικού, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Σ. Κοσιώνη: Θα συνεχίσετε να είστε;

Ευ. Βενιζέλος: Η Πρόεδρος αποφασίζει, έτσι δεν ακούσατε;

Σ. Κοσιώνη: Εσείς θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία;

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν με θέλουν, θέλουν να σηματοδοτήσουν κάτι διαφορετικό. Δεν ακούτε; Εάν ακούσατε την επιχειρηματολογία, η επιχειρηματολογία λέει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σηματοδοτεί κάτι παλιό, τον τιμούμε, μεγάλη προσφορά, μπορεί λοιπόν να πάρει έναν αποστρατευτικό βαθμό, έναν παραπάνω βαθμό και λίγο μεγαλύτερη σύνταξη και εμείς τώρα προσβλέπουμε στο μέλλον. Δηλαδή πού προσβλέπουμε; Στο να είμαστε στην αντιπολίτευση και να δούμε τι θα κάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα απορροφήσει ποιον; Αυτό μας το λένε οι νόμοι της φύσης, ποιος απορροφά ποιον.

Σ. Κοσιώνη: Ποιος πρέπει να είναι ο πήχης για το ΚΙΝΑΛ; Ποιος πρέπει να είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ τι είπα; Αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, στρατηγικά ηττημένο, χωρίς μοχλούς εξουσίας, να αποσαθρωθεί. Εδώ εμείς αντί να μετέχουμε στο στρατόπεδο της νίκης, γιατί εμείς οικοδομήσαμε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές του, η μάχη μας στη Βουλή, η μάχη μας στα μέσα ενημέρωσης, πάμε τώρα και κρατάμε το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ και είμαστε δύο φορείς της αντιπολίτευσης.

Σ. Κοσιώνη: Ο πήχης ποιος πρέπει να είναι για το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Ποιος; Α, δεν ξέρω.

Σ. Κοσιώνη: Το ποσοστό των Ευρωεκλογών, ας πούμε;

Ευ. Βενιζέλος: Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν ξέρω. Εγώ θα ήθελα ένα ΚΙΝΑΛ το οποίο είναι καθοριστικό, παίζει ρόλο, αλλά παίζει ρόλο για τη χώρα. Εδώ υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, δύο φιλοσοφίες. Υπάρχει μία φιλοσοφία που προτάσσει το εθνικό συμφέρον, τις εθνικές ανάγκες, το μέλλον του τόπου και μία άλλη φιλοσοφία που λέει «αφήστε τη χώρα, αρκετά συνεισφέραμε στη χώρα, να κρατήσουμε το ΚΚΕ του κέντρου». Να είμαστε λίγοι και καλοί και να είμαστε περιχαρακωμένοι, το ΚΚΕ του κέντρου.

Σ. Κοσιώνη: Θα σας ρωτήσω πολύ ανοιχτά, πιέσατε εσείς καθόλου όλο αυτό το διάστημα την κ. Γεννηματά να στραφεί το κόμμα την επομένη των εκλογών προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση;

Ευ. Βενιζέλος: Θα αστειεύεστε προφανώς. Όχι βέβαια, δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση. Εσείς που με ακούτε, που είστε έμπειρη δημοσιογράφος και κάθε ημέρα είστε αυτή που έχει την ευθύνη του δελτίου ειδήσεων ενός μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, τι συμπέρασμα έχετε βγάλει; Δεν είμαι εγώ αυτός που θέλει να περιορίσει τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας και να οδηγήσει σε στρατηγική ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή δεν είναι η γραμμή που αναδεικνύει την αυτονομία και τον κεντρικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ, της δημοκρατικής παράταξης;

Σ. Κοσιώνη: Πάντως, διαβάζοντας τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας, λόγω εμπειρίας, θα σας πω ότι αύριο θα αλληλοκατηγορείστε με την κ. Γεννηματά για το ποιος έχει υπονομεύσει το Κίνημα Αλλαγής στις εθνικές κάλπες.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τίποτα. Πρέπει να σας πω ότι εγώ τώρα ασχολούμαι με τα θέματά μου, δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τίποτα. Είναι η τελευταία φορά, η πρώτη και τελευταία φορά που μετέχω σε αυτήν τη δημόσια συζήτηση.

Σ. Κοσιώνη: Λοιπόν, είπα θα σας κάνω τρεις ερωτήσεις, σας έκανα δεκατρείς αλλά αυτή είναι η τελευταία.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Σ. Κοσιώνη: Αυτή είναι η τελευταία. Με το που έγιναν όσα έγιναν, τα παρακολουθήσατε, άνοιξαν 100 σενάρια για το πολιτικό σας μέλλον. Απαριθμώ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτροπος, Υπουργός σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, φτιάχνει νέο κόμμα. Τι ισχύει;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αυτό με τη Νέα Δημοκρατία φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε πόσο κωμικό είναι, διότι η Νέα Δημοκρατία με σέβεται για τον ιστορικό μου ρόλο και γιατί είμαι ένας άνθρωπος που λέει με ευθύτητα και εγκυρότητα κάποια πράγματα, αλλά βεβαίως ξέρει ότι δεν ανήκω στο χώρο αυτό και φυσικά δεν πρόκειται.

Σ. Κοσιώνη: Άρα μου λέτε, με σέβεται η Νέα Δημοκρατία, δεν με σέβεται το κόμμα μου. Αυτό λέτε σήμερα.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι είναι, σε επίπεδο ηγεσίας προφανώς. Υπάρχει σεβασμός, από αυτά που ακούσατε εσείς τις τελευταίες ημέρες; Υπάρχει στοιχείο σεβασμού;

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, άρα εκεί όχι, αυτό όχι.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Όχι, λοιπόν η Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει στον ορίζοντά μου. Εγώ είμαι στη δημοκρατική παράταξη. Πάντα εκεί ήμουν, άλλοι προσχώρησαν στις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές απόψεις μου, που εγώ έχω από νέος.

Σ. Κοσιώνη: Επίτροπο θα σας βλέπατε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τέθηκε θέμα ποτέ και πουθενά.

Σ. Κοσιώνη: Προεδρία της Δημοκρατίας;

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα είναι δυνατόν να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις;

Σ. Κοσιώνη: Μα μίλησε ο κ. Λοβέρδος εδώ, εχθές, είπε ότι έχετε…

Ευ. Βενιζέλος: Το λέτε αυτό για να βάζετε σε ανήσυχες σκέψεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Αρκετή ανησυχία έχει τώρα με το διάταγμα.

Σ. Κοσιώνη: Είπε ο κ. Λοβέρδος εδώ εχθές ότι έχετε μεγάλο θεσμικό μέλλον.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, αφήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήσυχο, να πάρει τη σωστή απόφαση να μην υπογράψει τα διατάγματα διορισμού  της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που επέλεξε, παρά το Σύνταγμα, η σημερινή Κυβέρνηση. Τώρα, ποιο άλλο σενάριο είπατε;

Σ. Κοσιώνη: Το θεσμικό μέλλον που είπε ο κ. Λοβέρδος σας ανέφερα, Προεδρία της Δημοκρατίας, Επίτροπος. Κόμμα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια.

Σ. Κοσιώνη: Όχι, ούτε κόμμα. Τι θα κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να κάνω καμία εχθρική ενέργεια για την παράταξή μου. Καμία, τίποτα.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ θα ασχολούμαι με τα θέματά μου.

Σ. Κοσιώνη: Θα κάτσετε στον πάγκο δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εγώ έχω μία κοινοβουλευτική ιδιότητα που προσπαθώ να την τιμήσω αλλά δεν είναι αυτή που μου δίνει τη δυνατότητα να επεξεργάζομαι θέματα, να λέω απόψεις. Έχουμε τον Κύκλο Ιδεών.

Σ. Κοσιώνη: Μήπως ανοίξει ο Κύκλος;

Ευ. Βενιζέλος: Οργανώνουμε 19 και 20 Ιουνίου ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για την ανασύσταση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, που είναι το κεντρικό ζήτημα. Έχω την επιστήμη μου, έχω τα θέματα που με απασχολούν.

Σ. Κοσιώνη: Άρα μου λέτε, θα κάτσω στον πάγκο.

Ευ. Βενιζέλος: Θα ασχολούμαι με την ουσία της πολιτικής.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρετε, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να είσαι ενεργός, μάχιμος και υπεύθυνος πολίτης.

Σ. Κοσιώνη: Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε, κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...