Οι Έλληνες δουλεύουν για να… πληρώνουν φόρους

 

 

Πηγή: newsbreak.gr

 

Η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που οι Έλληνες δουλεύουν το μισό του έτους, για να πληρώνουν το κράτος, είναι η φετινή (2019), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) «Μάρκος Δραγούμης» για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας».

Συγκεκριμένα, φέτος οι πολίτες θα εργαστούν 180 από τις 365 ημέρες του έτους, για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στο Δημόσιο. Από τις 180 ημέρες δουλειάς για το κράτος, οι 73 θα είναι για έμμεσους φόρους, οι 46 για άμεσους φόρους και οι 61 για ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που απολαμβάνει κανείς από το κράτος δεν αντικατοπτρίζουν το πόσα φεύγουν από τις τσέπες του…

Επί της ουσίας η επίδοση αυτή δεν είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, αφού το νούμερο των ημερών που εργάζονταν οι Έλληνες για το κράτος το 2018 ήταν  μόλις δύο λιγότερες (182). Ωστόσο, είναι πολύ χειρότερη από το 2014 (όταν και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ), οπότε η εργασία προς όφελος του κράτους ήταν 174 ημέρες.

Φυσικά, η κατάσταση χειροτερεύει αισθητά, εάν συγκρίνει κανείς με τα προ κρίσης επίπεδα. Στην αρχή της κρίσης και όταν αυτή είχε χτυπήσει μόνο συγκεκριμένους κλάδους, το 2009, οι Έλληνες εργάζονταν 148 ημέρες του έτους, για να καταβάλουν φόρους και εισφορές. Κατά μέσο όρο, λοιπόν, από το 2009 και μετά, προστίθενται κάθε χρόνο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τα συνολικά φορολογικά βάρη θα φθάσουν φέτος, βάσει της πρόβλεψης του κρατικού προϋπολογισμού, στα 77,5 δισ. ευρώ (31,4 δισ. ευρώ για έμμεσους φόρους19,7 δισ. ευρώ για άμεσους φόρους και 26,4 δισ. ευρώ για κοινωνικές εισφορές) και είναι σχεδόν διπλάσια από τις δαπάνες των νοικοκυριών για τις βασικές ανάγκες τους (41,7 δισ. ευρώ, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για το 2017).

Η κατάταξη της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.

Τι είπαν Άδωνις Γεωργιάδης και Θεόδωρος Σκυλακάκης σχετικά

«Με το επόμενο (προς ψήφιση) φορολογικό νομοσχέδιο και με τη γενικότερη οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχουμε μετρήσιμη επίπτωση στον δείκτη φορολογικής ελευθερίας», τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα ομοιάζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και -γιατί όχι;- να είμαστε και καλύτεροι σε βάθος χρόνου», κατέληξε.

σε ένα Δημόσιο που απογοητεύει το 82% των φορολογουμένων με τις δυσανάλογα χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε την ανάγκη επίτευξης υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης μέσω ενός ενάρετου κύκλου αύξησης των επενδύσεων. «Πρέπει να σεβόμαστε τους φορολογούμενους. Η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει τους φόρους χωρίς να δημιουργηθεί δημοσιονομική «τρύπα» χάρη στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δεικτών απόδοσης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, στην επισκόπηση δαπανών και τη μείωση των οροφών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς να μειώνεται η πραγματική δαπάνη».

Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμων Δημόσιας Διοίκησης και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Καρκατσούλης, σημείωσε ότι θα πρέπει οι έρευνες να στραφούν και προς το γιατί οι πολίτες λαμβάνουν κακές υπηρεσίες.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Η έκταση της φορο-αφαίμαξης των Ελλήνων γίνεται ακόμα πιο αισθητή μέσα από τη σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, ή χώρες που επίσης βρέθηκαν σε Μνημόνια, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται μεταξύ των κρατών με τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Μάλιστα, η Κύπρος και η Ιρλανδία βρίσκονται μαζί με τη Μάλτα για τέταρτη συνεχή χρονιά στις τρεις καλύτερες θέσεις.

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.newsbreak.gr/oikonomia/kratos-synetairos-doyleyoyme-ton-miso-chrono-gia-na-to-plironoyme/#ixzz5v8ooTTwV

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...