Μ. Καψής: Η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα, και με υψηλά ποσοστά


 
Γράφει ο Μανώλης Καψής
Πηγή: capital.gr
 
Το βίντεο έκανε μεγάλο θόρυβο. Προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και “αναλύσεις επί αναλύσεων”. Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι που βγαίνουν από την κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου και βρίσκουν καταφύγιο πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ, ρωτούσαν οι φιλύποπτοι σχολιαστές. Και μαζί τους και η Νέα Δημοκρατία. Τελικά το μυστήριο με το βίντεο που δείχνει δυο άγνωστα πρόσωπα, ντυμένα πολιτικά, να τρέχουν να απομακρυνθούν  από την είσοδο της Βουλής, ενώ είναι σε εξέλιξη τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τις Πρέσπες, το έλυσε η Όλγα Γεροβασίλη. Αστυνομικοί της ασφαλείας υψηλών προσώπων ήταν, εξήγησε.
Το αυτονόητο… Αυτό που υπονοούσε ο θόρυβος που ξέσπασε για την ταυτότητα των δυο ατόμων, ήταν μια ανοησία που μας κληροδότησε η μεταπολίτευση, που έχει τόσο βαθιές ρίζες πλέον, που έχει γίνει κάτι σαν “αστικός μύθος”. Ότι δηλαδή τα επεισόδια δεν τα προκαλούν οι πάντα αθώοι διαδηλωτές, αλλά μυστικοί αστυνομικοί, για να κάνουν προβοκάτσια. Να εκθέσουν τους διαδηλωτές.
Ένας ακόμα μύθος της αριστεράς.

Εξ ου και η γνωστή φράση “γνωστοί- άγνωστοι”, που συνοδεύει όλα τα ρεπορτάζ για τα επεισόδια στις διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες. Δήθεν άγνωστοι, αλλά στην πραγματικότητα πολύ γνωστοί- υποτίθεται- στην Αστυνομία. Συνάδελφοί τους…
Η αλήθεια προφανώς είναι διαφορετική. Τα επεισόδια τα προκαλούν οι διαδηλωτές. Είτε γιατί αυτή είναι η “άρρωστη αντίληψη” τους για τα πράγματα, είτε γιατί αν δεν γίνουν επεισόδια, δεν θα παίξει στα δελτία ειδήσεων η κινητοποίηση.  Τα επεισόδια τα προκαλούν οι μπαχαλάκηδες, οι αντεξουσιαστές, οι αναρχικοί, οι έξαλλοι και οι φανατικοί, είτε αριστεροί είτε δεξιοί. Το γνωρίζουμε και θα έπρεπε να το έχουμε εμπεδώσει. Άλλωστε ένα κυνικός θα έλεγε, ότι προφανώς και η ΕΛΑΣ δεν είναι σε θέση να προκαλέσει προβοκάτσια… Θέλει ικανότητες η “τέχνη” της προβοκάτσιας.
Ας το πούμε λοιπόν καθαρά. Τα επεισόδια στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής για την Συμφωνία των Πρεσπών, τα προκάλεσαν έξαλλοι, με τη βοήθεια και την ενεργό συμπαράσταση της Χρυσής Αυγής. Αυτοί είναι επίσης πίσω από τους προπηλακισμούς του ΠτΔ στην Θεσσαλονίκη, αυτοί είναι πίσω από τις βόμβες μολότοφ στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί είναι πίσω από τα “μηνύματα” και τις απειλές σε βάρος όσων ψήφισαν τη Συμφωνία. Κανένας προβοκάτορας και κανένας πράκτορας. (Άλλο αν, πιθανώς, η αντίδραση της Αστυνομίας, στα επεισόδια που προκάλεσαν οι έξαλλοι και οι Χρυσαυγίτες στο συλλαλητήριο της Κυριακής, ήταν υπερβολική. Αν και αμφιβάλλω…)
Και το κλίμα που δημιουργείται πλέον, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους και πολύ σοβαρά. Δεν αρκεί να θυμίζουμε ότι τη διχαστική ρητορική με τους “προδότες” και τους “γερμανοτσολιάδες”, την εισήγαγε στον δημόσιο βίο η ριζοσπαστική (τρομάρα της) αριστερά. Δεν αρκεί να θυμίζουμε τις κρεμάλες και τα συνθήματα “Η τους τελειώνουμε Η μας τελειώνουν”, με τα οποία κατέκτησε την εξουσία ο κ. Τσίπρας. Ούτε αρκεί να τονίζουμε την προφανή προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διχάσει την ΝΔ με την Συμφωνία των Πρεσπών, που την έφερε υπογεγραμμένη, σαν τετελεσμένο γεγονός ενώπιον της, αντί να αναζητήσει συναινέσεις, συγκλίσεις και διάλογο. (Γι αυτό και η ευθύνη του Τσίπρα για τον νέο διχασμό και την αναβίωση των άκρων είναι μεγάλη).

Αλλά και αυτές οι επισημάνσεις πλέον δεν αρκούν, γιατί αυτό που ζούμε, θα το βρούμε μπροστά μας στις εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία προφανώς δεν μπορούσε να αποδεχθεί την Συμφωνία. Ήταν θέμα επιβίωσης. Υπαρξιακό. Και προφανώς πολύ καλά έκανε και δεν άφησε τον κόσμο που διαδήλωνε, ακραίους και μη ακραίους, “βορά” στους Χρυσαυγίτες. Αλλά από τη στιγμή που το “τζίνι” βγήκε από το μπουκάλι, γίνεται ανεξέλεγκτο. Θα ήταν απίθανο η Νέα Δημοκρατία να καταφέρει να ενσωματώσει, όλους όσοι νιώθουν προδομένοι από το Μακεδονικό. Οι ακραίοι θα ενισχυθούν.
Και αυτό που ζούμε τώρα, με τα επεισόδια και τους προπηλακισμούς, θα το βρούμε μπροστά μας στις εκλογές. Προσθέστε το μεταναστευτικό και τις αντιδράσεις για τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά, προσθέστε ένα γενικότερο αντισυστημικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη, την οικονομική κρίση και την δίκη της Χρυσής Αυγής, που δεν θα τελειώσει φυσικά πριν από τις εκλογές- θα φροντίσει και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ- και κρατήστε την αναπνοή σας. Στην κυριολεξία.
Για αυτό χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, να σωπάσουν οι ακραίες τοποθετήσεις από εκπροσώπους κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και χρειάζεται και εκτόνωση. Η Συμφωνία είναι πλέον μια πραγματικότητα, ας περιορίσουμε την ζημιά.
Ούτως η άλλως δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Η Χρυσή Αυγή θα είναι χωρίς αμφιβολία το τρίτο κόμμα, και με υψηλά ποσοστά. Και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας και μετά τις εκλογές…

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...