Μητσοτάκης: Η ΝΔ παρουσιάζει το δικό της σχέδιο για μια φωτεινή Ελλάδα


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα τη Ρόδο.
Το πρωί παρέστη στη σχολική εκδήλωση του σχολείου “Ροδίων  Παιδεία” για τον εορτασμό της επετείου της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, όπου μίλησε με γονείς και μαθητές. Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση σε ένα τοπικό καφέ με νέους που εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού και άκουσε τους προβληματισμούς τους για τις συνθήκες εργασίας τους αλλά και το ύψος των αμοιβών.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, το οποίο του παρέδωσε ο μικρός Χρήστος, ο μοναδικός μαθητής του δημοτικού σχολείου των Αρκιών.
Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στα Γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου συνάντησε τον νυν Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Αφού συνομίλησαν για ζητήματα της περιφέρειας αλλά και της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, κατευθύνθηκαν μαζί προς το Νεστορίδειο Μέλαθρον (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρόδου), για την εκδήλωση των ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στην οποία και μίλησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου και Κυκλάδων
Σας ευχαριστώ πολύ φίλες και φίλοι για αυτήν την πολύ θερμή υποδοχή σε μία δύσκολη ώρα, μεσημέρι Τετάρτης.
Τόσοι πολλοί είστε σήμερα εδώ για να στείλετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ένα μεγάλο μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, η χώρα να πάει μπροστά με μία νέα κυβέρνηση, με την  κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είστε εδώ όμως για να στείλετε και ένα μήνυμα πολιτικής συνέχειας, στηρίζοντας τον Γιώργο Χατζημάρκο να εκλεγεί και πάλι Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που για δεύτερη χρονιά στη σειρά μου δίνεται η δυνατότητα να βρεθώ στη Ρόδο. Αύριο συμπληρώνονται 71 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον κορμό της μητέρας πατρίδας. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το γραφείου του Γιώργου, βλέπω αυτήν την πολύ εντυπωσιακή φωτογραφία από εκείνη την ημέρα που υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία στη Ρόδο και σκεπτόμουν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ιστορικές αναφορές από μια άλλη περίοδο, στη σημερινή συγκυρία την οποία διανύουμε. Και δεν το λέω μόνο για προφανείς εθνικούς λόγους. Διότι η σημερινή Ελλάδα ολοκληρώθηκε μόνο όταν ενσωματώθηκαν τα Δωδεκάνησα σε αυτή. Και χρειάστηκε να περιμένουν αιώνες οι Δωδεκανήσιοι για να αισθανθούν αυτή τη μεγάλη χαρά της ενσωμάτωσης, της ένωσης με τη μητέρα πατρίδα.
Το λέω, όμως, διότι η περίοδος αυτή είναι μία περίοδος στην οποία το Έθνος μας κατάφερε και έκανε μεγάλες υπερβάσεις. Και στα μάτια των ανθρώπων που εκείνη την ημέρα είχαν δακρύσει για αυτήν την σπουδαία στιγμή, έβλεπε κανείς και την αισιοδοξία και την ελπίδα για το πώς μπορούν πια ως τμήμα της Ελλάδος να μεγαλουργήσουν και να δημιουργήσουν. Και τα κατάφεραν. Αυτή η γενιά των πατεράδων μας, των παππούδων μας, κατάφερε πάρα πολλά. Ενωμένη οδήγησε τη χώρα στη ευημερία και έστειλε με το δικό της τρόπο ένα μήνυμα το οποίο παραμένει και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο για τις αξίες εκείνης της εποχής, οι οποίες κάπου τα χρόνια της κρίσης μπορεί να χάθηκαν.
Αξίες όπως η εργατικότητα, η αξιοκρατία, ο υγιής πατριωτισμός, η πραγματική αγάπη για την πατρίδα που δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με το στείρο εθνικισμό. Ναι, αυτές οι αξίες είναι και σήμερα επίκαιρες για να μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει. Είπε ο Γιώργος μια κουβέντα και είχε δίκιο: Είπε ότι σήμερα οι πολίτες είναι καχύποπτοι απέναντι στην πολιτική και χρειάζεται από όλους μας, είτε δραστηριοποιούμαστε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε δραστηριοποιούμαστε στην περιφερειακή διοίκηση, είτε αγαπητέ Αντώνη Καμπουράκη, δραστηριοποιούμαστε στο Δήμο της Ρόδου-και σου εύχομαι κάθε επιτυχία, να είσαι ο επόμενος Δήμαρχος Ρόδου.
Όλοι μας πρέπει να κάνουμε τις δικές μας υπερβάσεις. Και οι υπερβάσεις αρχίζουν και τελειώνουν όχι με τα εύκολα λόγια, αλλά με τα δύσκολα έργα. Κρινόμαστε κάθε μέρα για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Ο Γιώργος Χατζημάρκος θα επανεκλεγεί Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, όχι γιατί τα λέει καλά. Μια χαρά δηλαδή τα λέει. Αλλά, γιατί έκανε έργο για το Νότιο Αιγαίο. Άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα και για αυτό θα τον επιβραβεύσουν οι πολίτες. Εμείς διεκδικούμε να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα όχι απλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτά τα οποία έκανε, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα.  Και ζητούμε τη στήριξή σας στις επερχόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν, είτε γίνουν το Μάιο, είτε γίνουν τον Οκτώβριο -θα επανέλθω στο ζήτημα του χρόνου των εκλογών- όχι μόνο γιατί πρέπει να τιμωρηθεί η σημερινή Κυβέρνηση -διότι είναι μια Κυβέρνηση η οποία ζημίωσε τη χώρα- αλλά γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο.
Και ότι μια Κυβέρνηση μπορεί να δώσει χώρο στα όνειρα και στις ελπίδες των Ελλήνων, να ξαναφέρει το χαμόγελο και την αισιοδοξία, να ξαναφέρει την ευημερία για όλους τους Έλληνες. Και αυτό το οποίο δεν θέλω ποτέ να ξεχνάτε -και ξέρω ότι απευθύνομαι σε στελέχη που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία- είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δύο χαρακτηριστικά.  Τα είχε από την ίδρυσή της, τα έχει μέχρι σήμερα.
Το πρώτο είναι ότι είναι η παράταξη που πάντα ένωνε τους Έλληνες. Είμαστε απέναντι σε κάθε διχασμό. Κάθε φορά που η χώρα διχάστηκε το πλήρωσε πολύ ακριβά. Μακριά λοιπόν από εμάς λογικές όπως “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Δεν ταιριάζουν αυτές οι λογικές στην ιστορία της παράταξής μας. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι η κοινωνία αυτή πρέπει να πάει μπροστά ενωμένη, και ότι μια κοινωνία ευημερεί όταν πραγματικά μπορεί να έχει τη δυνατότητα να φροντίζει κυρίως για τους πιο αδύναμους.  Και αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο χαρακτηριστικό της παράταξής μας.
Είμαστε, φίλες και φίλοι, μια βαθιά λαϊκή παράταξη. Και το χρέος της πολιτικής είναι πάντα να στηρίζει τους πιο αδύναμους, αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.  Αυτούς οι οποίοι πολλές φορές αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, ότι δεν φτάνει στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με τον τρόπο του, αυτό έκανε και ο Γιώργος. Ξέρω από πρώτο χέρι για τη στήριξη που παρείχε στα μικρά νησιά, ακριβώς αυτό εννοούσε.  Δεν το έκανε προφανώς για «ψηφοθηρικούς» λόγους. Το έκανε γιατί είχε μια υποχρέωση: Να σταθεί κοντά σε εκείνους τους νησιώτες οι οποίοι κάνουν τη δική τους υπέρβαση και με πολύ μεγάλη δυσκολία επιλέγουν να κρατήσουν ζωντανά τα μικρά μας νησιά, να κατοικήσουν στα μικρά νησιά και χρειάζονται τη στήριξή μας περισσότερο από ό,τι ενδεχομένως νησιώτες που κατοικούν στα μεγαλύτερα νησιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, φίλες και φίλοι, ότι κάνουμε πολιτική για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Και ότι η καρέκλα, η εξουσία, σε όποιο επίπεδο και αν ασκείται, δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός.  Είναι ένα εργαλείο για να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες.
Και είναι αυτό το οποίο δυστυχώς, φίλες και φίλοι, απέτυχε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα 4 χρόνια τα οποία κυβερνά.  Δεν αναλώνω ποτέ πολύ χρόνο στις δημόσιες παρεμβάσεις μου ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της σημερινής Κυβέρνησης. Και δεν το κάνω γιατί ξέρω πολύ καλά ότι εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε από πρώτο χέρι αν η ζωή σας έγινε καλύτερη ή χειρότερη αυτά τα 4 χρόνια. Από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας ας θυμόμαστε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα.  Το πρώτο που θα θυμόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξεχαστεί είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία εξαπάτησε τους Έλληνες πολίτες. Τους κορόιδεψε κατάμουτρα. Τους είπε ένα πράγμα και έκανε ακριβώς τα αντίθετα.
Το δεύτερο το οποίο θα θυμούνται οι Έλληνες πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έπνιξε τους Έλληνες στους φόρους.  Ότι τσάκισε τη μεσαία τάξη. Ότι τιμώρησε την επιχειρηματική επιτυχία. Ότι θεωρούσε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να έχει κάποια συμπληρωματικά εισοδήματα γιατί απλά δούλευε πολύ έπρεπε να τιμωρηθεί ακόμα πιο αυστηρά. Έβλεπα καθώς ερχόμουν σήμερα το πρωί μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. η οποία κάνοντας μια μέτρηση απέδειξε ότι το 2018, προσέξτε χρονιά που υποτίθεται ότι η οικονομία πήγαινε καλύτερα, το 44% των νοικοκυριών είδε τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Και μόλις το 7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά τους αυξήθηκαν.
Αυτή, φίλες και φίλοι, είναι η πραγματικότητα την οποία βίωσε η πραγματική οικονομία, την οποία βίωσε η μεσαία τάξη.  Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Από μία Κυβέρνηση, που έκανε μια σκληρή ταξική πολιτική. Έπνιξε τη χώρα στους φόρους, για να βγάλει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που χρειάζονταν, για να έρθει στη συνέχεια να τα μοιράσει σε χριστουγεννιάτικα επιδόματα, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει κάποιες ψήφους. Αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια καταστροφική πολιτική για την οικονομία η οποία τελικά καταδίκασε την Ελλάδα στην καθήλωση και τη μιζέρια.
Ο τρίτος λόγος που οι πολίτες θα τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τον χειρισμό του στα εθνικά θέματα. Η Συμφωνία των Πρεσπών, φίλες και φίλοι, είναι μια βαθιά προβληματική συμφωνία. Και το λέω αυτό εδώ, στο Νότιο Αιγαίο, στο άλλο άκρο της Ελλάδος, επειδή άκουσα κάποιους τοπικούς βουλευτές περίπου να εκλιπαρούν τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί μια αντίστοιχη συμφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών με την Τουρκία. Όχι. Ας το αφήσουν, παρακαλώ. Αρκετή ζημιά έχουν κάνει στα εθνικά θέματα. Να μην ανοίξουμε, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, άλλες εθνικές πληγές.
Και ο τέταρτος λόγος που οι Έλληνες πολίτες θα καταδικάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με όλη αυτήν τη νοσηρή κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στην πολιτική. Με όλη αυτήν την τοξικότητα, με αυτήν την προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή στον βούρκο.
Όλα αυτά συμβαίνουν, φίλες και φίλοι, την ώρα που η απερχόμενη κυβέρνηση, διανύει τους τελευταίους μήνες της εξουσίας της, φέρεται μερικές φορές στη Βουλή ως να είναι τροχονόμος συμφερόντων. Κάτι το οποίο, ενδεχομένως εξηγεί γιατί ο κ. Τσίπρας θέλει να μείνει λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία. Προσέξτε λίγο, ίσως το έχετε δει, τι έκανε χθες η Κυβέρνηση. Κατέθεσε μία τροπολογία που αφορά το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων. Η τροπολογία αυτή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος τιμολογεί τα φάρμακα, πρωτίστως των ξένων πολυεθνικών εταιρειών. Και από εκεί που στο παρελθόν, επί δικής μας κυβέρνησης, επί Υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, τα φάρμακα τιμολογούνταν με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται τώρα η κυβέρνηση και λέει “όχι, θα τα τιμολογούμε με βάση τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων φαρμάκων μόνο στην ευρωζώνη”.  Και δίνει έτσι, για πρώτη φορά, δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές αυτών των φαρμάκων.
Είναι η ίδια κυβέρνηση και ο ίδιος Πρωθυπουργός, που όταν μιλούσε για το ζήτημα της Novartis κατακεραύνωνε τότε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, λέγοντάς μας ότι εμείς κάνουμε διευθετήσεις για να εξυπηρετήσουμε, δήθεν, τις μεγάλες πολυεθνικές κα στήνοντας μια πολιτική σκευωρία. Αυτή, δυστυχώς, είναι η αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης. Και δεν είναι, φίλες και φίλοι, μόνο η ανικανότητα, δεν είναι μόνο η αναποτελεσματικότητα, είναι και το θράσος και η αλαζονεία. Και αυτά θα τα θυμόμαστε από την σημερινή κυβέρνηση.
Μάθαμε ότι η αρμόδια Εισαγγελία, μετά από έρευνα αρκετών μηνών, αποφάσισε να ασκήσει διώξεις για την καταστροφή στο Μάτι. Διώξεις ασκήθηκαν και κατά πολιτικών στελεχών. Ασκήθηκαν και κατά της κυρίας Δούρου, Περιφερειάρχη εκλεγμένη με το ΣΥΡΙΖΑ και στηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και στις επόμενες εκλογές. Και ποια ήταν η απάντηση; Αντί κάποιοι ,επιτέλους, να σκύψουν σιωπηλά το κεφάλι, να σεβαστούν τη μνήμη των 100 νεκρών, να ψελλίσουν, έστω και καθυστερημένα, ένα συγγνώμη, εξακολουθούν και σήμερα να μας κουνάνε το δάχτυλο με περίσσεια αλαζονεία και περιφρόνηση στην πολιτική κριτική, η οποία τους ασκείται. Εγώ δεν θέλω να ζητήσω την παραίτηση της κυρίας Δούρου. Θέλω να ζητήσω από τους πολίτες της Αττικής να στείλουν στις επερχόμενες εκλογές το μήνυμα στην κυρία Δούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μήνυμα, που θα στείλει και την κυρία Δούρου και τον κ. Τσίπρα, επιτέλους στο σπίτι τους.
Φίλες και φίλοι,
Απέναντι σε αυτή την τοξικότητα, απέναντι σε αυτή την ανικανότητα, απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει το δικό της σχέδιο για μία φωτεινή Ελλάδα. Και είναι ένα σχέδιο το οποίο στον πυρήνα του έχει την οικονομία, τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά το αυτό είναι το πρώτο μέλημα το οποίο απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες. Και είναι και ένα σχέδιο το οποίο για να μπορέσει να υλοποιηθεί χρειάζεται τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιμένω και γι αυτό δίνουμε πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, όχι μόνο γιατί μας ενδιαφέρει την επόμενη μέρα οι Περιφέρειες να είναι γαλάζιες. Εξάλλου γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις περιφερειακές και ακόμα περισσότερο στις δημοτικές εκλογές σπάμε, συχνά, τα κομματικά τείχη και ενώνονται σε περιφερειακές και δημοτικές υποψηφιότητες άνθρωποι οι οποίοι δεν ψηφίζουν κατ’ ανάγκη τη Νέα Δημοκρατία.
Θέλουμε και στηρίζουμε συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένους περιφερειακούς συνδυασμούς επειδή τους θέλουμε αρωγούς την επόμενη μέρα στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια την οποία θα κάνουμε για να ορθοποδήσει η οικονομία και να μπορέσει επιτέλους η Ελλάδα να πάει μπροστά. Γι’ αυτό στηρίζουμε τον Γιώργο Χατζημάρκο και το συνδυασμό του. Διότι οι προτεραιότητές του, η αντίληψή του για τις μεγάλες ευκαιρίες, το αναξιοποίητο δυναμικό του Νοτίου Αιγαίου, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, έρχεται και συμβαδίζει με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο. Ναι, θα συναντηθούμε, αγαπητέ Γιώργο, την επόμενη μέρα εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Δεν εγγυώμαι ότι θα ικανοποιήσω όλα σου τα αιτήματα, εξάλλου είσαι μαξιμαλιστής και έτσι πρέπει να είσαι, αλλά να ξέρεις ότι θα μπορέσω να ικανοποιήσω αρκετά, γιατί μπορούμε. Μπορούμε και μιλάμε την ίδια γλώσσα και νομίζω ότι μοιραζόμαστε και ένα κοινό όραμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον των νησιών, το μέλλον της Δωδεκανήσου, το μέλλον των Κυκλάδων. Και πράγματι, έχεις δίκιο όταν είπες ότι διαχειρίστηκες μία Περιφέρεια με σχετικά λίγους πόρους, το οποίο ήταν το αποτέλεσμα, βέβαια, του γεγονότος ότι η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου είναι μία Περιφέρεια με καλά οικονομικά. Αλλά αξιοποίησες αυτούς τους πόρους με τον σωστό τρόπο. Και χαίρομαι που ανέδειξες το γεγονός ότι το Νότιο Αιγαίο στον τουρισμό είναι στην πρώτη γραμμή. Και πράγματι οι ξενοδόχοι της Ρόδου, οι ξενοδόχοι της Κω, όλης της Δωδεκανήσου -αλλά τώρα και οι ξενοδόχοι των Κυκλάδων- δίνουν τον τόνο και πράγματι οδηγούν το τουριστικό προϊόν σε νέους δρόμους που μας επιτρέπουν να είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι.
Και πολλά μαθήματα, αγαπητέ Λευτέρη, μπορούμε και εμείς να πάρουμε στην Κρήτη από το γεγονός ότι εδώ υπήρξε μια καλή συνεργασία μεταξύ των ξενοδόχων, της Περιφέρειας και τοπικών φορέων για να προβληθεί συνολικά το Νότιο Αιγαίο. Αλλά υπήρξε και κάτι ακόμα το οποίο θέλω να το τονίσω, φίλες και φίλοι: Υπήρξε εργασιακή ειρήνη. Υπήρξαν τοπικές κλαδικές συμβάσεις που έδωσαν τελικά καλύτερες απολαβές στους εργαζόμενους από ό,τι οι κλαδικές συμβάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και θέλω να χαιρετίσω αυτή την πρωτοβουλία. Γιατί τελικά -και θα επιμείνω πάρα πολύ σε αυτό- καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ευημερεί μακροπρόθεσμα αν οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν στην επιχείρηση δεν είναι ευχαριστημένοι. Αν τα νέα παιδιά, τα οποία θα πιάσουν δουλειά στον κλάδο των ξενοδοχείων δεν αισθάνονται ότι έχουν αξιοπρεπείς απολαβές και κυρίως δεν αισθάνονται το έχουν μία προοπτική καριέρας να επενδύσουν στον τουρισμό, να μπορέσουν να χτίσουν την καριέρα τους και τη ζωή τους κάνοντας αυτό το οποίο πραγματικά αγαπάνε. Και επιμένω πάρα πολύ σε αυτό: στη δυνατότητα που θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις, να παρέχουν περισσότερα κίνητρα και περισσότερα εργαλεία στους εργαζόμενούς τους για να μπορούν να βελτιωθούν. Καλύτερη εκπαίδευση, περισσότερες παροχές με φορολογικά κίνητρα, όποτε αυτό χρειάζεται, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πραγματικά συμμέτοχοι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία όλοι πρέπει να κάνετε.
Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα κλάδο όπως ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος είναι κλάδος εξυπηρέτησης, κλάδος στον οποίο οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Για αυτό και πρέπει αυτή την εργασιακή ειρήνη και αυτό το καλό κλίμα το οποίο υπάρχει εδώ στη Ρόδο να αποτελέσει πιλότο για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στη δυνατότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μεταξύ τους -χωρίς κατ’ ανάγκη συνεννόηση ή παρέμβαση από το κράτος- να μπορούν να δίνουν λύσεις οι οποίες είναι αμοιβαία ωφέλιμες.
Και βέβαια θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας με μεγάλη αυστηρότητα, όπως το κάναμε και όταν ο Γιάννης Βρούτσης ήταν Υπουργός Εργασίας και κατηγορήθηκε τότε, θυμάμαι, από αρκετούς εργοδότες.
Θα σταθούμε απέναντι στα φαινόμενα της ανασφάλιστης εργασίας. Να μη θυμηθώ Γιάννη τι άκουσες όταν έβαλες τα πρόστιμα τότε στα 10.500 ευρώ. Πήραμε κόστος πολιτικό. Κάναμε το σωστό όμως. Ήρθε η παρούσα κυβέρνηση τώρα και τα μείωσε τα πρόστιμα αυτά. Κατά τα άλλα ενδιαφέρεται υποτίθεται για τον κόσμο της εργασίας. Εμείς επιμένουμε να περάσουμε αυτήν την κουλτούρα: ότι η ευημερία και η επιτυχία της επιχείρησης περνά μέσα από τις ικανοποιητικές αποδοχές και από την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για όλους τους εργαζόμενους. Και αυτή είναι μια θεματολογία στην οποία εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα επιμείνουμε πολύ.
Έχουμε λοιπόν αγαπητέ Γιώργο, αγαπητέ Αντώνη πολλά πράγματα να κάνουμε την επόμενη μέρα. Για το πώς θα αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν. Για το πώς θα έχουμε στο Νότιο Αιγαίο ακόμα περισσότερες επενδύσεις από αυτές που έχουμε. Είστε ήδη πρωταγωνιστές: Η Ρόδος είναι πρωταγωνίστρια στις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, ειδικά σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας: Σε τετράστερα, σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι σας, οι επιχειρηματίες του κλάδου, παίρνουν ρίσκο, επενδύουν. Και αυτό είναι ακριβώς κάτι που χρειαζόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να σας διευκολύνουμε, θέλουμε να σας δώσουμε κίνητρα να αναβαθμίσετε τα ξενοδοχεία σας, να τα κάνετε ενεργειακά, πιο αποδοτικά. Και έχουμε σκεφτεί έξυπνες λύσεις για το πώς μπορούμε να προσθέσουμε ενδεχομένως συντελεστή δόμησης με αντάλλαγμα μία ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων. Θέλουμε μία ανάπτυξη, όμως, η οποία να σέβεται το περιβάλλον και να προστατεύει τον φυσικό πλούτο και αυτήν την απαράμιλλη ομορφιά του ξεχωριστού αυτού τόπου στον οποίον γεννήθηκαν τόσο σπουδαίοι πολιτισμοί πριν από χιλιάδες χρόνια.
Θα είμαστε αρωγοί, αγαπητέ Γιώργο, στην προσπάθειά σου για νησιά χωρίς πλαστικά. Αγκαλιάζω προσωπικά αυτήν την πολιτική πλατφόρμα και θα είμαι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κονδύλια, για να απαλλάξουμε τα νησιά μας από το πλαστικό. Όχι μόνο γιατί αυτό είναι το περιβαλλοντικά σωστό, αλλά διότι είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να προβάλουμε τα νησιά μας και να αναδείξουμε την πραγματική περιβαλλοντική μας ευαισθησία. Μου έδωσε ο Γιώργος, -το έχω βάλει εδώ πέρα στην τσέπη μου και θέλω να το δείξω- ένα πολύ ωραίο μπλε καλαμάκι ανοξείδωτο που αναγράφει: “keep Aegean blue” και το οποίο μοιράζει στα σχολεία. Διότι η περιβαλλοντική συνείδηση ξεκινάει από τα παιδιά, ξεκινάει από τα σχολεία. Και έχουμε τη χαρά να έχουμε και στο ευρωψηφοδέλτιό μας τον Γιώργο Κρεμλή, έναν άνθρωπο τον οποίο γνωρίζετε καλά, από τη Ρόδο. Με μεγάλη εμπειρία στα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπου μπορεί να μας βοηθήσει να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα. Όπως έχουμε και τη Μαίρη  Τριανταφυλλοπούλου, η οποία δίνει το δικό της διακριτό στίγμα, ως μία επιτυχημένη επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και του αγροτουρισμού. Διότι ακριβώς το ευρωψηφοδέλτιό μας συμβολίζει την διεύρυνση και το άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών, με ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να φέρουν και την επόμενη μέρα στην Ευρωβουλή τις δικές τους ξεχωριστές εμπειρίες.
Θα είμαστε λοιπόν μαζί αγαπητέ Γιώργο σε αυτήν την προσπάθεια, για να δώσουμε ακόμα πιο ξεχωριστή ταυτότητα και ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Με σεβασμό στο περιβάλλον, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, αλλά και θέλω να το πω αυτό εδώ, σεβόμενοι και αυτό τα πολύ ιδιαίτερο τοπίο των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, το οποίο δεν επιτρέπεται να κακοποιηθεί από εγκαταστάσεις που θα διαταράξουν την ομορφιά του.
Υπήρξα και παραμένω φανατικός υπέρμαχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Θα πρέπει να σκεφτούμε και να συζητήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή που πρέπει να τοποθετηθούν κυρίως οι μεγάλες ανεμογεννήτριες τις οποίες χρειαζόμαστε για να προσθέσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να παραμορφώσουν το τοπίο των νησιών μας, ειδικά των πιο μικρών νησιών. Να εξετάσουμε από κοινού την τοποθέτησή τους, ενδεχομένως σε εγκαταλελειμμένα νησιά, σε βραχονησίδες, όπως γίνεται σε άλλα μέρη της Μεσογείου, εκεί που οι παρεμβάσεις στο τοπίο είναι λιγότερο έντονες.
Είναι δύσκολα ζητήματα αυτά, αλλά πρέπει νομίζω να τα συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό και να δώσουμε λύσεις. Όπως και πρέπει να δώσουμε και θα δώσουμε λύσεις στο ζήτημα των δασικών χαρτών που ξέρω ότι ταλανίζει τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.  Έχουμε έτοιμη νομοθετική ρύθμιση, την έχουμε ετοιμάσει μαζί με τον Γιάννη Βρούτση και τον Μάνο Κόνσολα, με την οποία θα δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν νοείται να μην υπάρχει ασφάλεια ιδιοκτησίας επειδή απλώς το κράτος δεν έχει καταφέρει νομικά να αντιμετωπίσει αυτή την εκκρεμότητα.
Φίλες και φίλοι, έχουμε φιλόδοξο σχέδιο όχι μόνο για την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, αλλά για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Ξέρω ότι ανάμεσά μας έχουμε και πολλούς γιατρούς και  θα ήθελα να σας ζητήσω να μελετήσετε με προσοχή το πρόγραμμά μας για την υγεία το οποίο ανακοινώσαμε με μεγάλη λεπτομέρεια πριν από 10 μέρες. Γιατί είναι ένα πραγματικά τολμηρό πρόγραμμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της δημόσιας υγείας, τη σημασία της πρόληψης, αλλά  και τη συνεργασία η οποία είναι επιβεβλημένη μεταξύ του δημόσιου συστήματος υγείας και των ιδιωτών παρόχων υγείας, οι οποίοι δυστυχώς σήμερα, αντιμετωπίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Αν δεν κάνω λάθος, αγαπητέ Γιώργο, έχεις κηρύξει την Αστυπάλαια smoke free νησί.  Λοιπόν εγώ θα κάνω smoke free όλη την Ελλάδα σε επίπεδο δημοσίων χώρων. Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα με απόλυτη αυστηρότητα. Και σε αυτό θα ζητήσω και τη συνεργασία των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Εσείς οι ίδιοι οι μαγαζάτορες θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι διευκολύνετε το τουριστικό μας προϊόν και αναβαθμίζετε το προϊόν σας αν, όλοι μαζί, εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, επειδή είναι μία σωστή πολιτική. Και επειδή πρέπει επιτέλους να μπορούμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ένα νόμο με τον οποίο όλοι συμφωνούμε. Αν ρωτήσουμε σήμερα σε μια δημοσκόπηση “συμφωνείτε ή όχι με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;”. Το 90% μας λέει “ναι συμφωνούμε” και οι καπνιστές συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.
Δεν γίνεται φίλες και φίλοι.  Δεν είμαστε σοβαρή και οργανωμένη χώρα, δεν στέλνουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας όταν νόμοι οι οποίοι ψηφίζονται από το ελληνικό  Κοινοβούλιο τελικά δεν εφαρμόζονται. Και οι πρώτοι βέβαια που δεν εφαρμόζουν το νόμο είναι οι ίδιοι οι βουλευτές, οι υπάλληλοι και οι δημοσιογράφοι της Βουλής.  Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από το Κοινοβούλιο και όπως τους έχω πει τη Δευτέρα μετά τις εκλογές το κάπνισμα εντός του Κοινοβουλίου κομμένο.
Φίλες και φίλοι,
Κλείνω λέγοντάς σας, για άλλη μια φορά, πόσο σημαντική είναι η πολιτική μάχη την οποία πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί στις επερχόμενες εκλογές το 2019. Με ρωτούν συχνά πότε θα γίνουν εκλογές. Τους απαντώ λοιπόν με απόλυτη βεβαιότητα: εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Το επαναλαμβάνω, εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου.  Θα γίνουν σίγουρα ευρωεκλογές και σίγουρα περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τελικά να εξαντλήσει πλήρως τη θητεία του αποκτούν μια ακόμη πιο ξεχωριστή διάσταση.  Θα ψηφίσουμε για την Ευρώπη, για τους ευρωβουλευτές που θέλουμε να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, για το πώς θα είμαστε πρωταγωνιστές στα μεγάλα θέματα τα οποία η Ευρώπη θα ανοίξει την επόμενη μέρα. Και η Ευρώπη θα είναι σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια, θέλω να το τονίσω αυτό.
Έρχομαι και μιλάω σε μια περιοχή η οποία δεν είναι μόνο σύνορο της Ελλάδος, είναι και σύνορο της Ευρώπης. Και όταν ζητώ από την Ευρώπη να μας βοηθήσει, να φυλάξει τα σύνορά μας, της ζητώ να βοηθήσει και για την προστασία των συνόρων της Ευρώπης. Και  θα είναι σύμμαχος η Ευρώπη σε αυτήν την προσπάθεια.
Αλλά, οι εκλογές αυτές, σε αυτήν την περίπτωση, δε θα αφορούν μόνο την Ευρώπη. Θα αφορούν και την Ελλάδα. Και θα είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 4 χρόνια, που θα δοθεί στους Έλληνες η δυνατότητα να προσέλθουν στην κάλπη. Και θα στείλουν ένα  ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα. «Αρκετά, ως εδώ, δεν πάει άλλο, ήρθε η ώρα να φύγεις, ήρθε η ώρα να γίνουν εθνικές εκλογές, ήρθε η ώρα για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή».
Γι’ αυτό και ζητώ από τα κομματικά μας στελέχη, από τους άξιους Προέδρους των νομαρχιακών μας οργανώσεων, οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μη νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει να είσαι Πρόεδρος Νομαρχιακής Οργάνωσης, να είσαι βουλευτής, να είσαι Περιφερειάρχης και να έχεις να καλύψεις 25-30 νησιά. Δεν είναι απλή η δουλειά σας. Συγχαρητήρια γι’ αυτό το οποίο κάνετε.  Αλλά, θα σας ζητήσω να είμαστε όλοι σε απόλυτη κομματική εγρήγορση. Θα σας ζητήσω να μεταφέρουμε το μήνυμα της αισιοδοξίας, αλλά και του συγκεκριμένου πολιτικού λόγου, μέχρι και τον τελευταίο συμπολίτη μας. Μέχρι και το πιο απομακρυσμένο νησί. Το ζητώ από όλους σας. Από τους παλιούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά, γιατί σταθήκατε κοντά στην Παράταξή μας όχι μόνο στις καλές στιγμές, αλλά και στις δύσκολες στιγμές. Αλλά και τους νέους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, που για πρώτη φορά προσέρχονται στην παράταξή μας, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και να τους ζητήσω κάτι πάρα πολύ απλό: Μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμα είναι αναποφάσιστοι. Και πείστε τους ότι πραγματικά η Νέα Δημοκρατία, αυτή η νέα Νέα Δημοκρατία, με τα νέα στελέχη, πιστή, όμως, στην παράδοσή της, στις αξίες της και στην ιστορία της, έχει τη δυνατότητα να κάνει τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη.
Σας ζητώ, προσωπικά, σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια να μας εμπιστευτείτε. Σας ζητώ να εμπιστευτείτε όχι μόνο εμένα, αλλά και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παλιούς και νέους συναγωνιστές. Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να ξανακάνουμε την Ελλάδα καλύτερη, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, για το θερμό σας χειροκρότημα. Πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη. Τη μεγάλη νίκη στην εθνική κάλπη, τη μεγάλη νίκη στην περιφερειακή κάλπη, τη μεγάλη νίκη στη δημοτική κάλπη. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ. Και στο επανιδείν.
 
 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...