Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι κοινωνικό κόμμα


 
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,
στο διευρυμένο Διαγραμματειακό Όργανο του Κόμματος
 
Καλώς ήρθατε και ξεκινώ λέγοντάς σας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τις υπηρεσίες που προσφέρετε ανιδιοτελώς στη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι πραγματικά υποχρεωμένος στα παλιά στελέχη, τους γραμματείς και τους αναπληρωτές γραμματείς που συνεχίζουν, αλλά κυρίως στους νέους γραμματείς και τους νέους αναπληρωτές γραμματείς, οι οποίοι γίνονται μέρος αυτής της νέας, μεγάλης, δυναμικής ομάδος, η οποία θα οδηγήσει το Κόμμα σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη, τετραπλή εκλογική αναμέτρηση, η οποία μας περιμένει εντός του 2019.
 
Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία από την πρωτοβουλία που αναλάβαμε για να ενδυναμώσουμε το στελεχιακό δυναμικό των γραμματειών, είναι πολύ εντυπωσιακά. Έχουμε 144 καινούριους αναπληρωτές, εκ των οποίων σχεδόν 100 είναι καινούργιοι, με εξαιρετικά ποιοτικά στοιχεία, έντονη δραστηριοποίηση κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο πραγματικά κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή και το δικό μου στοίχημα: την ουσιαστική ποιοτική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας και τη δυνατότητα να δώσουμε σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν κοντά στο κόμμα, αλλά και ανθρώπους που ενδεχομένως ποτέ δεν  θα φαντάζονταν ότι θα βρίσκονταν σε ένα τέτοιο κομματικό χώρο, καινούριες ευκαιρίες να ασχοληθούν με τα κοινά. Να γεφυρώσουμε δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο, το χάσμα μεταξύ κομμάτων, κοινωνίας και πολιτικής. Αποδίδω πραγματικά πολύ μεγάλη σημασία στη δουλειά η οποία γίνεται στις γραμματείες, και όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, τόσο πιο σημαντική θα είναι η δουλειά η οποία γίνεται και σε ζητήματα αμιγώς οργανωτικά.
 
Έχουμε μπροστά μας αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες απαιτούν την οργάνωσή μας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ συχνά προκύπτουν δύσκολες συγκυρίες που πρέπει να χειριστούμε. Προσερχόμαστε σε αυτές τις εκλογές με ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και πολιτικό στίγμα: Καμία Περιφέρεια στο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες, γιατί όχι και οι δεκατρείς, στη Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, έχουμε τις προτιμήσεις μας σε πολλούς Δήμους. Στους Δήμους που δεν έχουμε προτιμήσεις, στηρίζουμε τις επιλογές των δημοτών.
 
Ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ σημαντικό να περάσουμε στην κοινωνία, στους παραγωγικούς φορείς, τους επιστημονικούς φορείς τον πυρήνα του οικονομικού αυτού προγράμματος. Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Το λέω αυτό, διότι από τη φύση της η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιο κοντά ιδεολογικά στις ανησυχίες της μεσαίας τάξης και του ιδιωτικού τομέα, που έχει δυστυχώς συνθλιβεί στα χρόνια της κρίσης. Το ξέρουμε πολύ καλά και έχουμε πράγματα πολύ ουσιαστικά να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να διαδώσουμε το πρόγραμμά μας, και αυτό προφανώς θα γίνει και μέσα από τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αλλά, είναι σημαντικό ο βασικός πυρήνας του προγράμματός μας να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο έλληνα πολίτη. Δεν θέλω να υπάρχει πριν τις εκλογές ούτε ένας πολίτης που να μην ξέρει τουλάχιστον τρεις λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, τρεις λόγους για τους οποίους να πιστεύει πραγματικά ότι η ζωή του με τη Νέα Δημοκρατία θα μπορεί να γίνει καλύτερη. Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο βάρος το οποίο πέφτει και στους δικούς σας ώμους.
 
Υπάρχει ένα τρίπτυχο γραμματειών που ασχολούνται με τα κοινωνικά ζητήματα. Καλωσορίζω την Ξένια Παπασταύρου στην καινούρια γραμματεία Ποιότητας Ζωής. Ο Γιώργος Σταμάτης κάνει μια εξαιρετική δουλειά στη Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Μαρία Συρεγγέλα πάρα πολύ καλή δουλειά στη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής. Γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το πνεύμα πολιτικών; Ακριβώς διότι πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα -αυτό το οποίο εμείς το γνωρίζουμε, γιατί είναι μέσα στο δικό μας το DNA: Είμαστε κοντά σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η Νέα Δημοκρατία είναι κοινωνικό κόμμα, είναι βαθιά λαϊκό κόμμα. Και πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοβουλίες που ξεφεύγουν από τα στεγανά, από τα κλασικά πλαίσια που θα είχε ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα, και ερχόμαστε πραγματικά κοντά σε αυτούς που έχουν σήμερα την μεγαλύτερη ανάγκη. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής είναι πάρα πολύ σημαντικά. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν συνολικά με τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τις ομάδες των συνανθρώπων μας που ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα τους άκουγε και θα συζητούσε μαζί τους ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτά τα θέματα.  Και βέβαια, στα ζητήματα της οικογένειας. Για εμάς η οικογένεια είναι το κύτταρο που κρατάει την ελληνική κοινωνία όρθια. Δεν το κρύβουμε, το λέμε ξεκάθαρα, θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας το οποίο πια απειλεί, μακροπρόθεσμα, να αφανίσει το ίδιο το έθνος μας.
 
Δεν θέλω να κάνω άλλη ξεχωριστή μνεία σε γραμματείες. Θα ήθελα να αναφερθώ στις κομματικές μας οργανώσεις, που λειτουργούν ως ένα κύτταρο δραστηριότητας σε φορείς και χώρους εργασίας. Περιμένουμε πολλά από την δραστηριότητα αυτή. Είμαστε σήμερα μια διαφορετική Νέα Δημοκρατία καθώς πηγαίνουμε προς τις εκλογές, τις πολλαπλές εκλογές του 2019.  Και πολλές φορές δεν μπορώ να σας πω ότι δεν αισθάνομαι και εγώ μια λογική ικανοποίηση για το γεγονός ότι πριν από τρία χρόνια παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο είχε υποστεί απανωτές εκλογικές ήττες. Και ενώ πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα βρισκόταν σε μια διαρκή πτωτική πορεία, καταφέραμε όλοι μαζί αυτή την πορεία όχι απλά να την αναστρέψουμε, αλλά να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη κυρίαρχη κεντροδεξιά παράταξη, ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στην Ευρώπη και ένα κόμμα το οποίο ανανεωμένο θα μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι δική μας δουλειά κυρίως να σπάσουμε όλα αυτά τα στεγανά και την προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να μας παρουσιάσουν ως κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είμαστε.
 
Πολλές φορές αισθάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ένα κόμμα και έναν πολιτικό αντίπαλο που δεν  υπάρχει. Μιλάει για μια άλλη Νέα Δημοκρατία, μιλάει για έναν άλλον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο εμείς θα βουτάμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας τόσο ο κ. Τσίπρας θα ανακαλύπτει δίπολα από το παρελθόν. Και όσο εμείς θα σκύβουμε πάνω στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών τόσο ο ίδιος θα επενδύει στην οξύτητα και στην πόλωση. Δεν θα αφήνουμε τίποτα αναπάντητο, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεν θα πέφτει τίποτα κάτω το οποίο θα το αφήνουμε αναπάντητο. Αλλά ταυτόχρονα θα μιλάμε θετικά και προγραμματικά. Ο Γιώργος Στεργίου έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά μαζί με τη γραμματεία προγράμματος, και θα ήθελα πραγματικά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι αυτό το έντυπο, με τον τίτλο “Για μια καλύτερη ζωή”, να γίνει ο μπούσουλάς μας στον πολιτικό μας λόγο. Γιατί συμπεριλαμβάνει μια σειρά από πολύ σημαντικές, τολμηρές, καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες πρέπει να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο πολίτη. Δεν είχαμε πάντα στο παρελθόν τη δυνατότητα να κάνουμε μια τόσο σοβαρή, κοστολογημένη και εμπεριστατωμένη δουλειά σε επίπεδο προγραμματικού λόγου, και Γιώργο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη τη δουλειά την οποία έχεις κάνει. Όπως θέλω να ευχαριστήσω ειδικά και τον Χρήστο Ταραντίλη, ως Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, για τη γέφυρα την οποία προσφέρει μεταξύ του προγράμματος, του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας.
 
Κλείνω, λέγοντάς σας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.  26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να κάνει τις εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.  Σε περίπτωση που το επιλέξει, έχουμε εθνικές εκλογές και προφανώς αυτή είναι η μητέρα των μαχών. Στην περίπτωση όμως που δεν το επιλέξει, και αναζητήσει διαφυγή στην πλήρη εξάντληση της θητείας του, το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών αποκτά τεράστια σημασία. Θα κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση ακριβώς τα ίδια που θα κάναμε εάν είχαμε εθνικές εκλογές την 26η Μαΐου. Το ρολόι λοιπόν μετράει αντίστροφα: έχουμε 91 μέρες μέχρι τις εκλογές -δεν προσδιορίζω τι εκλογές θα είναι. Και κάθε μέρα μετράει. Έχω πάρα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα συμπορευτούμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε αυτό τον ωραίο αγώνα, όχι να γίνουμε Κυβέρνηση, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα.  Αυτός είναι ο στόχος μας, και δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε από αυτόν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλους μας.
 

Best Of

Ο Κασσελάκης είναι (υπερβολικά)… ερωτευμένος με την εικόνα του, για να καταλάβει (την ελληνική κοινωνία)

Η αυταπόδεικτη πλέον αδυναμία του Στέφανου Κασσελάκη να καταλάβει...

Ο Κώστας Τσουκαλάς στον Βασίλη Ταλαμάγκα για την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στην εκπομπή του Βασίλη Ταλαμάγκα και της...

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί...

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Κασσελάκης είναι (υπερβολικά)… ερωτευμένος με την εικόνα του, για να καταλάβει (την ελληνική κοινωνία)

Η αυταπόδεικτη πλέον αδυναμία του Στέφανου Κασσελάκη να καταλάβει...

Ο Κώστας Τσουκαλάς στον Βασίλη Ταλαμάγκα για την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στην εκπομπή του Βασίλη Ταλαμάγκα και της...

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Κασσελάκης είναι (υπερβολικά)… ερωτευμένος με την εικόνα του, για να καταλάβει (την ελληνική κοινωνία)

Η αυταπόδεικτη πλέον αδυναμία του Στέφανου Κασσελάκη να καταλάβει την ελληνική κοινωνία, και ευρύτερα τις εργαστηριακές ρυθμίσεις με τις οποίες λειτουργεί η χώρα, εντείνει...

Ο Κώστας Τσουκαλάς στον Βασίλη Ταλαμάγκα για την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στην εκπομπή του Βασίλη Ταλαμάγκα και της Σοφίας Φύκα, στο Κανάλι 1 του Πειραιά, το πρωί της Τρίτης, ήταν καλεσμένος ο Κώστας...

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί ουσιαστικό μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση, αλλά και της πολιτικής και εκλογικής κατάρρευσης...