Μητσοτάκης εφ' όλης της ύλης, επί… προσωπικού και με πολιτική αυτοπεποίθηση


 
Τα κυριότερα σημεία όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη την οποία παραχώρησε, ενόψει ευρωεκλογών:
 
“Δεν έχουμε την ίδια οικονομική πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε ως βασικό στόχο να μεγαλώσουμε την πίτα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το πώς θα αναδιανείμει τη φτώχεια. Ο κ.Τσίπρας ανακάλυψε ξαφνικά λίγες φοροαπαλλαγές ενώ έχει υπερφορολόγησει όλη την κοινωνία.
Τα ζητήματα της ασφάλειας είναι ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία και δεν υπάρχει Δημοκρατία. Δεσμεύομαι ότι θα επαναφέρουμε την ομάδα Δέλτα και θα ενισχύσουμε την ομάδα Δίας. Και θα προσλάβουμε 1500 νέους αστυνομικούς.
Ο διαχωρισμός μεταξύ πολλών και ελίτ είναι κατεξοχήν διαχωρισμός που χρησιμοποιεί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Όταν ακούω τον κ. Τσίπρα να μιλάει είναι σαν να ακούω την κ. Λεπέν. Τα ίδια ακριβώς λένε! Οποιαδήποτε ρητορική διχάζει τον Ελληνικό λαό μας πηγαίνει πίσω.
Ο κρατικός μηχανισμός έχει μεγάλες ανεπάρκειες και αν έλεγα πως μπορώ να τον φτιάξω αμέσως, θα έλεγα ψέματα. Όμως ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι και δεν έχει γίνει τίποτα. Το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας είναι ακριβώς το ίδιο! Αυτό μου είναι αδιανόητο.
Οι νέοι μας δεν έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο εκτός από την κρίση. Και είναι απογοητευμένοι. Εμείς δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ποιοτική δημόσια παιδεία και στην ανάγκη οι νέοι να έχουν ευκαιρίες για καλές θέσεις εργασίας. Πιστεύω πως είναι ένα μήνυμα που οι νέοι θέλουν να ακούσουν”.
 
Διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
(Α΄ μέρος)
 
 

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ (ΕΡΤ): Καλημέρα κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω με ερώτηση σε σχέση με την οικονομία και συγκεκριμένα, στο κομμάτι της φορολογίας, μια και είναι γνωστό ότι ο Έλληνας αποφασίζει, για να το πω απλά, με βάση την τσέπη του, στην κάλπη. Μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του πακέτου μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί, κύριε Πρόεδρε, για μια σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα τη μείωση φορολογικών συντελεστών. Μέτρα όμως που βρίσκονται και στο δικό σας πυρήνα του προγράμματός σας. Η ερώτηση είναι απλή. Γιατί ο πολίτης να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία που θα υλοποιήσει τη μείωση των φόρων και όχι το ΣΥΡΙΖΑ που ήδη προχωρά σε μειώσεις και τι σκοπεύετε να κάνετε για να φωτίσετε περισσότερο τις διαφορές των δύο προγραμμάτων;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ για την ερώτηση κύριε Τρουπή. Καλημέρα και από μένα και χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες που γιορτάζουν σήμερα. Δεν έχουμε την ίδια οικονομική πολιτική με το ΣΥΡΙΖΑ. Εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει πρωτίστως πώς θα αναδιανείμει τη φτώχεια. Ο κύριος Τσίπρας ανακαλύπτει με μεγάλη καθυστέρηση κάποιες λίγες φοροαπαλλαγές, όταν έχει ήδη επιβάλει μέτρα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει φτωχοποιήσει πλήρως τη μεσαία τάξη. Εάν πρόκειται, κύριε Τρουπή, οι Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν πραγματικά για το ποιος μπορεί να μεγαλώσει την οικονομία, ποιος μπορεί να μικρύνει τη φορολογική επιβάρυνση, ποιος μπορεί να ελαφρύνει τους πολίτες, είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές τη Νέα Δημοκρατία και όχι το ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, θα προτιμήσουν το αυθεντικό προϊόν και όχι την αντιγραφή.
 

  1. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Καλημέρα κύριε Πρόεδρε. Το τελευταίο διάστημα και ενόψει των ευρωεκλογών, έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη συζήτηση για το εύρος της διαφοράς που θα έχουν τα δύο Κόμματα στην κάλπη και το εύρος αυτό πότε θα δημιουργήσει τις πολιτικές εξελίξεις; Θα δρομολογήσει μάλλον πολιτικές εξελίξεις; Θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2014 με μια διαφορά 3,8% πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη μέρα και έθεσε θέμα δυσαρμονίας της Βουλής με τη λαϊκή βούληση. Για εσάς  λοιπόν, πέρα από αυτό που λέτε ως τώρα γενικά, ότι θέλετε μια μεγάλη νίκη, πού μπαίνει ο πήχης των ευρωεκλογών σε βαθμό που να νομιμοποιηθείτε να ζητήσετε την επόμενη μέρα την προκήρυξη εκλογών;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Τζιοβάρα, χαίρομαι κατ’ αρχάς που προεξοφλείτε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να σας πω ότι έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, το κάνω 3,5 χρόνια. Το μήνυμα για μια ισχυρή πολιτική αλλαγή το λαμβάνω από κάθε γωνιάς της Πατρίδας μας και δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία, ότι στις κάλπες της 26ης Μαΐου, ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί, θα αποδοκιμάσει την κυβέρνηση και ταυτόχρονα θα επιβραβεύσει τη Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα το έχω πει και το επαναλαμβάνω- ζητώ μια ευρεία, μια μεγάλη εκλογική νίκη, αλλά το ερώτημα θα πρέπει να το απευθύνετε όχι σε εμένα, αλλά στον κ. Τσίπρα.  Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που στη συζήτηση στη Βουλή ζήτησε όχι μόνο ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, που ήταν αυτονόητο ότι θα την έπαιρνε. Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες πολίτες στην κάλπη της 26ης Μαΐου. Και του απάντησα βεβαίως και σηκώνω το γάντι. Θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφος επιδοκιμασίας της Νέας Δημοκρατίας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο κ. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο για την εκλογική αναμέτρηση, εφόσον ηττηθεί, όπως εκτιμώ ότι θα γίνει, το ίδιο  βράδυ κ. Τζιοβάρα δεν έχει πια κανένα άλλο περιθώριο. Πρέπει να πάει στο Ζάππειο, να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί εντός 4 εβδομάδων σε εθνικές εκλογές.
 

  1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κ. Πρόεδρε, έχετε πει επανειλημμένα ότι εσείς δεν είστε υπέρ μιας πολιτικής επιδομάτων. Θέλετε να δημιουργήσετε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας Αυτό συχνά παρεξηγείται ίσως και διαστρεβλώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ευθέως και επανειλημμένα, ότι θα καταργήσετε περίπου όλα τα επιδόματα. Και επειδή έχουμε και συγκεκριμένη αφορμή με τις εξαγγελίες, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Εσείς μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα περικόψετε την επονομαζόμενη 13η σύνταξη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το επίδομα αυτό που δίνεται τώρα στους συνταξιούχους; Ευχαριστώ.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κ. Πελώνη, κατ’ αρχάς, θα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους συνταξιούχους και να τους πούμε ότι αυτό το οποίο κάνει ο κ. Τσίπρας δεν είναι να δώσει 13η σύνταξη. Δίνει ένα προεκλογικό επίδομα. Το δίνει, δε, με τρόπο ξεδιάντροπο, πέντε μέρες μόλις πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό το οποίο θα μπορούσε να κάνει ενδεχομένως είναι να το δώσει και την ημέρα της 26ης Μαΐου, μαζί με τα ψηφοδέλτιά του έξω από τα εκλογικά κέντρα. Αυτό το οποίο κάνει ο κύριος Τσίπρας δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολιτευτική ιστορία. Όμως, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι οποιαδήποτε βοήθεια, σήμερα, προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, είναι χρήσιμη και ενδεχομένως απαραίτητη. Και ναι, και τα 500 ευρώ που θα πάρει ένας χαμηλοσυνταξιούχος είναι σημαντικό ποσό. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι αν η πολιτική του κ. Τσίπρα μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι μακροπρόθεσμα μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν σήμερα την μεγαλύτερη ανάγκη. Η απάντησή μου είναι πως δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δεν μπορεί να γίνει αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, αν δεν παράγουμε αρκετό πλούτο, δεν μπορούμε να έχουμε αρκετούς πόρους για να υποστηρίζουμε το κοινωνικό μας κράτος.
 
Και μιας και με ρωτήσατε και μου μιλήσατε για επιδόματα, θέλω να σας θυμίσω ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το βασικό εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας είναι η πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Και έχω δεσμευτεί ότι θέλω να αυξήσω τους πόρους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν πρόκειται να ανεχτώ άλλη διαστρέβλωση των θέσεών μου από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμένω, όμως, να μιλάω και να αντιπαραβάλλω μία πολιτική που παγιδεύει τους ανθρώπους σε μία φτώχεια διαρκείας, με μία πολιτική ευκαιριών που τους δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Διότι το ζήτημα σήμερα δεν είναι να κρατάμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Αυτή είναι μία πολιτική, η οποία ανακυκλώνει τη φτώχεια στην ελληνική κοινωνία. Δεν λύνει πραγματικά προβλήματα. Και θα πρέπει, επίσης, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το πού βρίσκεται σήμερα η ακραία φτώχεια στην πατρίδα μας. Δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι αυτοί οι οποίοι υποφέρουν. Είναι πρωτίστως οι μακροχρόνια άνεργοι, είναι τα νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν ούτε ένα μέλος το οποίο εργάζεται. Γι’ αυτά δεν έχει να πει κουβέντα ο κ. Τσίπρας. Γιατί στο πρόγραμμά του, η λέξη επενδύσεις, η λέξη δουλειές, απλά απουσιάζει. Τον κ.  Τσίπρα το μόνο το οποίο τον ενδιαφέρει είναι πώς πέντε μέρες πριν τις εκλογές θα δελεάσει ενδεχομένως κάποιους συνταξιούχους για να τον ψηφίσουν. Αλλά να σας πω και μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μου συνέβη χθες στην Παιανία. Με πλησίασε ένας συνταξιούχος. Τον ρώτησα, πώς σου φάνηκε το πακέτο του κ. Τσίπρα. Μου λέει: Βεβαίως, καλοδεχούμενο. Αλλά, αν τον είχα μπροστά μου, θα του έλεγα εύγε και φεύγε.
 

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, επειδή είχαμε και χθες κάποια επεισόδια πάλι στο κέντρο της Αθήνας, εσείς λέτε πολύ συχνά ότι αν αναλάβετε την κυβέρνηση της χώρας, θα πατάξετε την ανομία. Και το είπατε και προχθές στην επίσκεψή σας στην Βαλαωρίτου. Είπατε ότι 30 μπαχαλάκηδες δεν μπορούν να καταστρέφουν καταστήματα. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα καταφέρετε εσείς να αλλάξετε τις υποδομές της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίες πάσχουν, υπάρχουν αστυνομικά τμήματα, στα οποία κλειδώνονται το βράδυ οι αστυνομικοί μέσα, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της περιοχής. Κυρίως, όμως, οι Έλληνες πολίτες θυμούνται ότι και επί Νέας Δημοκρατίας είχαμε παρόμοια γεγονότα και στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας. Τι διαφορετικό θα κάνετε εσείς;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Κοτταρίδη, δύο διαφορετικά ζητήματα συμπυκνώνονται στο ερώτημά σας. Το πρώτο είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Και αν τα ζητήματα της ασφάλειας είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα ή χαμηλά. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, είναι ψηλά. Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει ευημερία. Ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για τα ζητήματα για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Κατά συνέπεια, κάθε κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προτεραιοποιήσει τις πολιτικές της επιλογές για την επόμενη μέρα. Και για μένα, το να σταματήσει να υπάρχει αυτή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά να αποκατασταθεί και η ασφάλεια παντού στη χώρα, δεν αφορά μόνο τα Εξάρχεια. Το πρόβλημα αυτό αφορά και τις φτωχές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, της Θεσπρωτίας. Για μένα, αυτό είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Έχει η αστυνομία τις επιχειρησιακές δυνατότητες να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Χωρίς καμία αμφιβολία. Χρειάζεται η ελληνική αστυνομία περαιτέρω ενίσχυση; Βεβαίως και χρειάζεται. Και να σας πω και κάτι; Όταν ζητάμε από τους αστυνομικούς να επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πρώτα από όλα ότι έχουν οι ίδιοι τα μέσα προστασίας, ώστε να αισθάνονται οι ίδιοι ασφαλείς, για να επιβάλλουν την ασφάλεια. Εγώ δεσμεύομαι, κ. Κοτταρίδη, ότι όλοι οι αστυνομικοί θα προμηθευτούν εντός εξαμήνου νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Μπορεί να σας ακούγεται μικρό, αλλά ξέρετε ότι τα πιο πολλά αλεξίσφαιρα γιλέκα των αστυνομικών έχουν σήμερα λήξει; Δεσμεύομαι ότι εντός ενός έτους θα προχωρήσουμε στην προμήθεια χιλίων καινούργιων περιπολικών. Δεν είναι δυνατόν οι αστυνομικοί μας να κυκλοφορούν με περιπολικά σαράβαλα και να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο κάθε φορά που κάνουν μία καταδίωξη. Δεσμεύομαι ότι θα επαναφέρουμε τάχιστα την ομάδα “Δέλτα” και θα ενισχύσουμε και την ομάδα “Δίας”. Και ναι, δεσμεύομαι ότι στα πλαίσια των προσλήψεων, μαζί με τις προσλήψεις που θα κάνουμε για το κοινωνικό Κράτος, για την υγεία και την παιδεία, που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες, θα προσλάβουμε και 1.500 νέους αστυνομικούς τους οποίους θα θέσουμε αμέσως στη διάθεση της ομάδας “Δέλτα” και της ομάδας “Δίας”.
Από εκεί και πέρα, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτοί που τα σπάνε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά αυτό δεν είναι ένα αίτημα το οποίο εκφράζει μόνο τη Νέα Δημοκρατία, είναι ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Όπου και αν πάω το αίτημα το οποίο ακούω είναι: “Κάνε κάτι να αισθανόμαστε επιτέλους ασφαλείς”. Και αυτό για εμένα, όπως σας είπα, αποτελεί μία αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
 

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, την περασμένη Δευτέρα καταθέσατε στη Βουλή μία τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Θα μπορούσε κάποιος, και κακοπροαίρετα, να πει ότι το κάνατε εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση μία τέτοια τροπολογία δεν θα την έκανε δεκτή, όπως και δεν την έκανε. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, σας κατηγόρησε ότι στην ατζέντα σας είναι η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου. Εσείς με ποιον τρόπο δεσμεύεστε ότι όντως θα είναι πολιτική σας απόφαση την επόμενη μέρα, εφ’ όσον είστε κυβέρνηση, και από τη στιγμή που είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε και με τους εταίρους;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Καντέλη, γιατί προεξοφλείτε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει δεκτή την τροπολογία μας; Γιατί αν πραγματικά συμβαίνει αυτό τότε ο κ. Τσίπρας είναι υποκριτής. Από τη μία δίνει κάτι το οποίο ισχυρίζεται ο ίδιος ότι είναι 13η σύνταξη, αλλά είναι μόνο ένα προεκλογικό επίδομα, και από την άλλη δεν νομοθετεί από τώρα για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που ισοδυναμεί με μια μείον σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ, που έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε εμείς καταψηφίσει. Έχουμε λοιπόν την δυνατότητα, όλοι μαζί, το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ να υψώσουμε ένα τείχος άμυνας απέναντι σε αυτή την πολιτική και να πάμε στους εταίρους μας και να τους πούμε ξεκάθαρα ότι: “Κοιτάξτε να δείτε, αυτή είναι μία πολιτική η οποία είναι εσφαλμένη και με την οποία όλα τα Κόμματα διαφωνούν”. Η πρόκληση, λοιπόν, για τον κ.Τσίπρα ισχύει, έχει τη δυνατότητα στη βουλή την επόμενη εβδομάδα να κάνει δεκτή την τροπολογία μας. Δεν έχει σημασία ποιός το είπε πρώτος, ποιός το είπε δεύτερος. Σημασία έχει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί μία δική μου δέσμευση. Εάν ο κ.Τσίπρας δεν το ψηφίσει, εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε ως επόμενη κυβέρνηση την μείωση του αφορολόγητου.
 

  1. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ (ALPHA TV): Κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να σας πάω δύο 24ωρα πριν. Στη μάχη της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης χαρακτηρίσατε ηγετική την εμφάνιση Τσακαλώτου. Επιλέξατε να απευθύνεστε πολλές φορές στον Υπουργό Οικονομικών και όχι στον Πρωθυπουργό. «Μαζί του μπορώ να κάνω μία ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση», είπατε. Λίγες μέρες νωρίτερα στην τηλεόραση του Alpha στη συνέντευξή σας τονίσατε πως σε κάθε περίπτωση Κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα υπάρχει. Αλλά πως με αυτόν τον κύριο Τσίπρα δεν γίνεται να δημιουργηθεί μία πλατιά συμμαχία πολιτική ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ήθελα να σας ρωτήσω τι σημαίνουν όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε. Σημαίνουν και ότι προς ένα διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τον κύριο Τσίπρα θα μπορούσατε να ρίξετε κάποιες γέφυρες συνεννόησης ή ακόμα και συνεργασίας αν χρειαστεί την επόμενη μέρα;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είπα, κύριε Κοσελόγλου στη Βουλή, ότι πράγματι με τον κύριο Τσακαλώτο μπορώ να κάνω μία ουσιαστική ιδεολογική αντιπαράθεση. Διαφωνούμε σε πάρα πολλά με τον κύριο Τσακαλώτο, ο κύριος Τσακαλώτος είναι ένας μαρξιστής οικονομολόγος. Είναι ένας άνθρωπος,  όμως, ο οποίος έχει αρχή, μέση και τέλος όταν μιλάει. Κρατάει το επίπεδο της αντιπαράθεσης εκεί που πρέπει να είναι στη Βουλή, έχει και ένα ιδιαίτερο, ενδιαφέρον, χιούμορ, άσχετα αν μερικές φορές τα αστεία του είναι σαν να έχουν βγει από το ψυγείο. Αλλά αυτό εν πάση περιπτώσει το παραγνωρίζω, λέγοντάς σας ότι με τον κ. Τσακαλώτο μπορώ να συζητήσω πολιτικά και ιδεολογικά. Από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν με αφορά.  Θα επαναλάβω όμως αυτό το οποίο έχω πει σε προηγούμενη συνέντευξή μου. Πράγματι, με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε συνεννόηση ή σύγκληση την επόμενη μέρα. Δεν έχω επίσης καμία αμφιβολία, κύριε Κοσελόγλου, ότι το πακέτο μέτρων το οποίο εξήγγειλε άρον-άρον ο κύριος Τσίπρας για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκαφάτες διακοπές του -μην ξεχνιόμαστε, έτσι μας προέκυψε το πακέτο μέτρων την προηγούμενη Τρίτη- είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλου του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Πού είναι ο κ. Χουλιαράκης, γιατί έχει εξαφανιστεί;  Γιατί προφανώς διαφωνεί. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα του διαφωνεί και ο κύριος Τσακαλώτος με αυτές τις επιλογές που του επιβλήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον πανικόβλητο κύριο Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά. Άρα, την επόμενη μέρα, επαναλαμβάνω αυτό το οποίο σας είπα, Κυβέρνηση πιστεύω ότι θα έχουμε σίγουρα. Το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, και τα δικά του εσωτερικά ζητήματα τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα ανακύψουν ύστερα από μια βαριά εκλογική ήττα.
 

  1. ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ (ΒΗΜΑ): Κύριε Πρόεδρε, τον περασμένο Ιούνιο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η κυβέρνηση Τσίπρα υποστήριξε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη “Βόρειο Μακεδονία”. Τότε, τουλάχιστον τρεις χώρες η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, έθεσαν βέτο στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των συνομιλιών με αποτέλεσμα η σχετική απόφαση να μετατεθεί για το φετινό Ιούνιο. Εφόσον η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση και το θέμα επανέλθει θα συνταχθείτε με αυτές τις χώρες και θα ασκήσετε βέτο ή όχι;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα εξετάσουμε την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί τότε κ. Κρουστάλλη.  Γνωρίζετε ότι δυστυχώς εάν ερμηνεύσει κανείς αυστηρά τη Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γειτονική χώρα. Έχει όμως προφανώς τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των 35 κεφαλαίων, να προβάλει αντιρρήσεις και να βάλει βέτο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Από εκεί και πέρα για το ζήτημα αυτό θα επαναλάβω ότι ο κ. Τσίπρας είναι υπόλογος απέναντι στην ελληνική κοινωνία και απέναντι στον ελληνικό λαό για μια κακή συμφωνία την οποία υπέγραψε με τους γείτονές μας. Η οποία, για πρώτη φορά, αναγνώρισε “μακεδονική” εθνότητα, “μακεδονική” ταυτότητα και δεν προστάτευσε ούτε καν τα μακεδονικά προϊόντα της βορείου Ελλάδος. Έχω παρουσιάσει αναλυτικά τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουμε για να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας. Με πρώτο και σημαντικότερο την ενίσχυση του brand της Μακεδονίας μας, αυτό που αποκαλώ εγώ της πραγματικής Μακεδονίας, σε συνεννόηση με τους Περιφερειάρχες κεντρικής Μακεδονίας, ανατολικής Μακεδονίας και δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Θα προστατεύσουμε το brand Μακεδονία, κ. Κρουστάλλη, μας ανήκει εξάλλου. Και θα προστατεύσουμε επίσης και όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα βρίσκονται απολύτως ξεκρέμαστες από μια κακή συμφωνία η οποία δεν προστάτευσε τα συμφέροντά τους.


  1. ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ (STAR TV):
    Κύριε Πρόεδρε, γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες για τους πολλούς και για τις ελίτ. Και τα δύο κόμματά σας με τον κ. Τσίπρα ερίζουν για το ποιος είναι με ποιον. Με το χέρι στην καρδιά, δεν νομίζετε και εσείς ότι είναι λίγο υπερβολικό επειδή ο κ. Τσίπρας έκανε μια φορά διακοπές σε ένα σκάφος να λέτε ότι εκείνος εκπροσωπεί τις ελίτ;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου θέσατε δύο διαφορετικά ερωτήματα κ. Μποτσαράκο.  Καταρχάς θέλω να σας πω ότι αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των πολλών και των ελίτ είναι ο κατ΄ εξοχήν διαχωρισμός τον οποίο χρησιμοποιεί σήμερα η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Όταν ακούω τον κ. Τσίπρα να μιλάει για πολλούς και ελίτ είναι σαν να ακούω την κ. Λεπέν, σαν να ακούω τον κ. Όρμπαν. Ακριβώς τα ίδια πράγματα λένε. Εγώ, λοιπόν, δεν είμαι ούτε με τους πολλούς, ούτε με τους λίγους, είμαι με όλους. Και πιστεύω ότι οποιαδήποτε πολιτική σήμερα διχάζει την ελληνική κοινωνία, μας πηγαίνει πίσω και όχι μπροστά.  Και τα διλήμματα των επόμενων εκλογών δεν είναι αν κάποιος είναι με τις ελίτ ή αν κάποιος είναι με τους πολλούς. Αλλού είναι τα ρήγματα σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Είναι αν κάποιος θέλει να δημιουργεί νέες δουλειές ή να εξαρτάται μόνο από επιδόματα. Είναι αν θέλει πραγματικά υγιή ανάπτυξη, τροφοδοτούμενη από ιδιωτικές επενδύσεις ή ανακύκλωση της κρατικής μιζέριας. Είναι αν θέλει κανείς ασφάλεια ή αν πρέπει να ζει στο φόβο. Αν θέλει την Ελλάδα πραγματικά συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων ή μία Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης και περιθωριακό παίκτη. Αυτά είναι τα πραγματικά διλήμματα σήμερα. Και επιτέλους: Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι με τις ελίτ και ο κ. Τσίπρας με τους πολλούς; Το πρόγραμμά μας -θα εξακολουθώ να το δείχνω- για μια καλύτερη ζωή, είναι κατ’ εξοχήν ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, πρωτίστως στους λιγότερο προνομιούχους. Πείτε μου εσείς κ. Μποτσαράκο αν το να φτιάξουμε ένα πρότυπο σχολείο, δημόσιο σχολείο, σε κάθε ελληνική περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας με τη Δυτική Αθήνα, αν αυτή η πολιτική είναι πολιτική που ευνοεί τους λίγους ή τους πολλούς. Τους πολλούς ευνοεί φυσικά. Όταν εμείς μιλάμε για καλές εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε το όφελος από την επιχειρηματική επιτυχία να το καρπώνονται και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, για τους πολλούς μιλάμε. Πήγα χθες σε μια επιχείρηση στην Παιανία, συνεχάρην τους ιδιοκτήτες, διότι από μόνοι τους έχουν μια πολιτική, να μοιράζουν ένα μέρος των κερδών τους ως έξτρα μπόνους στους εργαζόμενους. Τους είπα “συγχαρητήρια, την επόμενη μέρα θα σας δώσω και παραπάνω φορολογικά κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν ακόμα περισσότερο οφέλη από μία τέτοια πολιτική”. Όταν εμείς λέμε, θέλουμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ, για τους πολλούς μιλάμε. Δεν μιλάμε για τους λίγους. Όταν μιλάμε για ποιοτική δημόσια υγεία με έμφαση στην πρόληψη, πάλι για τους πολλούς και τους πιο αδύναμους μιλάμε. Τα παιδιά ξέρετε τα οποία δεν τρέφονται καλά σήμερα και τα οποία πάσχουν κατ’ εξοχήν από παιδική παχυσαρκία, επειδή τρώνε τροφές που είναι φτηνές και δεν είναι καλές, αυτά, δεν είναι τα παιδιά των ελίτ, είναι τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών. Οπότε, ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτούς τους διαχωρισμούς. Τώρα, ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Υπάρχει ένα ζήτημα μεγάλης πολιτικής υποκρισίας. Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε την καριέρα του καταγγέλλοντας αυτούς που έχουν ιδιαίτερες προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματίες. Και από εκεί και πέρα προφανώς είναι υπόλογος για τις δικές του επιλογές. Επέλεξε ο ίδιος 25 μέρες μετά τον Μάτι να πάει να κάνει διακοπές σε ένα πολυτελές κότερο. Ήταν δική του επιλογή. Το έκανε μυστικά, γιατί γνώριζε, προφανώς, ότι εάν το μάθαινε η ελληνική κοινωνία, θα υπήρχε μία κατακραυγή. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε, ήρθε στην εξουσία πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού, φωνάζοντας go back μαντάμ Μέρκελ και φεύγει από την εξουσία καπνίζοντας πούρα και σαλπάροντας με πανάκριβα σκάφη.
 

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ (OPEN): Κύριε Πρόεδρε, είμαστε στην τελική ευθεία προ της κρίσιμης, όπως εσείς την έχετε χαρακτηρίσει αναμέτρησης των ευρωεκλογών και αναλάβατε προ εβδομάδος, εκδηλώθηκε τουλάχιστον στο Κοινοβούλιο, μια κορυφαία θεσμική πρωτοβουλία. Καταθέσατε πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη και όταν έκλεισαν τα φώτα της Βουλής, έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επλήγη. Εξήλθε συσπειρωμένη. Σας θυμάμαι 3 – 4 φορές στις ομιλίες σας να καλείτε τους βουλευτές του κ. Τσίπρα να απαντήσουν κατά πόσο ταυτίζονται με τον κύριο Πολάκη. Συσπειρωμένη λοιπόν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένη μέσω της ψήφου του κ. Σαρίδη. Μήπως τελικώς αυτή η πρωτοβουλία δεν σας βγήκε, να το πούμε λαϊκά; Μήπως είχε το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Μουρελάτο, είχα ηθική υποχρέωση απέναντι σε έναν αγωνιστή της ζωής, από τη στιγμή που η επίθεση κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, να καταθέσω πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη. Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι ο κύριος Τσίπρας θα μετέτρεπε την πρόταση μομφής σε ψήφο παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του και δεν είχα και καμία αμφιβολία ότι θα έπαιρνε την εμπιστοσύνης της Βουλής. Εξάλλου, έχετε καμία αμφιβολία ότι οι διάφοροι περιφερόμενοι Υπουργοί του κ. Τσίπρα, που αντάλλαξαν τα υπουργεία με τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα έπρατταν κάτι διαφορετικό; Ο κύριος Θεοχαρόπουλος θα καταψήφιζε την κυβέρνηση μόλις έγινε Υπουργός Τουρισμού; Όχι, δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός όμως, ήταν μέσα από τη συζήτηση να αναδείξουμε, πρώτον ότι ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται απόλυτα με τον κ. Πολάκη, δεύτερον ότι αυτό που αποκαλούμε Πολακισμός, είναι στην ουσία ένας ιδιότυπος φασισμός, ο οποίος μιλάει για τη δημοκρατία των πολλών και μια άλλη δημοκρατία των λίγων. Και να αναδείξουμε τελικά το ήθος και το ύφος της εξουσίας του κ. Τσίπρα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αν κάτι μάθαμε από αυτήν την συζήτηση μέσα στην ένταση, υπερβολική μερικές φορές, μιας σκληρής κοινοβουλευτικής αναμέτρησης, είναι ότι ο κ. Τσίπρας έβγαλε από μέσα του, ειδικά στη δευτερολογία της περασμένης Τετάρτης τον Πολάκη που επιμελώς έκρυβε. Αυτό το είδαμε όλοι οι Έλληνες πολίτες. Έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος μιλούσε σα να βρίσκεται στο καφενείο της γειτονιάς του. Αποσταθεροποιημένο και ταραγμένο. Οι πολίτες, λοιπόν, πιστεύω ότι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους από αυτήν την συζήτηση και καλώς καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Πολάκη. Ήταν χρήσιμη συνολικά για την κοινή γνώμη αυτή η τριήμερη αναμέτρηση. Έστω αν μερικές φορές μπορεί σε κάποιους να άφησε μια λίγο άσχημη γεύση. Αλλά, για να επανέλθω και στο ζήτημα αυτό, είπα και στη Βουλή ότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ποιο είναι το ήθος και το ύφος μου. Αλλά δε θα εκλαμβάνουν πια την ευγένειά μου ως αδυναμία. Το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης το καθορίζει πάντα η Κυβέρνηση. Και από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, προσκάλεσα τον κ. Τσίπρα σε έναν πολιτισμένο διάλογο. Και επί τρία χρόνια, το μόνο το οποίο βλέπαμε είναι χυδαίες επιθέσεις, εκπορευόμενες από τα υπόγεια του Μαξίμου. Αν ο κ. Τσίπρας, ταραγμένος από την τελευταία αντιπαράθεση, επανέλθει στον ίσιο δρόμο μιας πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, το καλωσορίζω, κ. Μουρέλατο. Και εύχομαι, πραγματικά, οι τελευταίες δύο εβδομάδες να είναι εβδομάδες προγραμματικής αντιπαράθεσης. Εξάλλου, επειδή δεν πιστεύω ότι ούτε η οικονομία, ούτε η ασφάλεια, ούτε η παιδεία είναι το ατού του κ. Τσίπρα, εδώ είμαστε να συζητήσουμε για αυτά που πραγματικά ενδιαφέρουν τους πολίτες.
 

  1. ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ (ΤΑ ΝΕΑ): Καλησπέρα. Είπατε προηγουμένως ότι δεν είστε αντίθετος με την 13η σύνταξη, ωστόσο επαναλάβατε την πάγια κριτική της Νέας Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι προτιμά να μοιράζει επιδόματα, παρά να δίνει έμφαση σε μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης. Εσείς, τελικά, θα ψηφίσετε την 13η σύνταξη; Και εν τέλει, τι επίπτωση θα μπορούσε να έχει στην οικονομία το να ψηφίζουμε διαρκώς επιδόματα;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα ψηφίσουμε το προεκλογικό επίδομα, το οποίο ο κ. Τσίπρας βαφτίζει 13η σύνταξη, χωρίς να είναι. Παρότι, αναγνωρίζουμε τον απόλυτο κυνισμό να δίνεται πέντε μέρες πριν από τις εκλογές. Αν ήταν 13η σύνταξη, φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα έπρεπε να δοθεί τον Δεκέμβριο και όχι τώρα. Τότε δίνεται η 13η σύνταξη, δεν δίνεται 5 μέρες πριν από τις εκλογές. Αλλά, θα αναγνωρίσουμε ταυτόχρονα και θα επισημάνουμε ότι την ίδια στιγμή που δίνεται αυτό το επίδομα -το οποίο επαναλαμβάνω είναι μία σημαντική ανακούφιση για κάποιους συμπολίτες μας- την ίδια στιγμή 250.000 συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει ακόμα σύνταξη. Και οι νέες συντάξεις, οι οποίες χορηγούνται με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι κατά σχεδόν 40% μειωμένες, σε σχέση με τις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων. Λέω, λοιπόν, επαναλαμβάνω, ότι αν θέλουμε να έχουμε μια πολιτική μόνιμης στήριξης των πιο αδύναμων, αυτή η πολιτική του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Kαι αν ο κ. Τσίπρας μιλάει για μέτρα πέραν των εθνικών εκλογών, δεν τον πιστεύει κανείς κ. Παπακώστα. Διότι θα πάμε τώρα, από πλευράς κυβέρνησης, μην έχετε καμία αμφιβολία, σε μια άκρατη παροχολογία για το τι θα έκανε ο κ. Τσίπρας αν κέρδιζε τις εθνικές εκλογές. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω. Ο κ. Τσίπρας έταξε απίστευτα πράγματα όταν ήξερε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές, τώρα που ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές, θα τάξει αυτά και άλλα τόσα. Άρα, ως προς το μέλλον, το τι θα γίνει το 2020, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία. Και η Νέα Δημοκρατία, εφόσον την εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός, θα έρθει στα πράγματα για να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα, όχι το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα.
 

  1. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ (ACTION 24): Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγο αναφερθήκατε στην οξεία πόλωση που επικράτησε στην έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Μιλήσατε για πικρή γεύση -νομίζω κομψά το είπατε.  Το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τη Βουλή ήταν γαία πυρί μειχθήτω, και θα σας πω ειλικρινά, εσείς αιφνιδιάσατε περισσότερο γιατί σας είχαμε συνηθίσει σε ηπιότερους τόνους. Ακόμη και οι 64 προσωπικότητες, πρόσφατα που έβγαλαν ένα κείμενο στήριξης στο πρόσωπό σας κατήγγειλαν αυτό το διχαστικό πολιτικό λόγο. Δεν ανησυχείτε, λοιπόν, μήπως χάσετε ένα σημαντικό κομμάτι των μετριοπαθών ψηφοφόρων που σας στηρίζουν; Ευχαριστώ.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι εύλογο το ερώτημά σας, κυρία Κοραή, αλλά επειδή έχουμε υποχρέωση πάντα να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική, έκατσα και είδα ξανά με πολλή προσοχή και με την απόσταση του χρόνου, που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τη συζήτηση στη Βουλή. Θα σας πω ότι στην μεν πρωτολογία μου άσκησα σκληρή πολιτική κριτική στον κύριο Τσίπρα και επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα και στην Βουλή: Το πού κάνει διακοπές ένας Πρωθυπουργός είναι πολιτικό ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν έχει χτίσει όλη του τη ρητορική πάνω στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα, και αυτό βουλιάζει στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, τότε αυτό είναι πολιτικό ζήτημα το οποίο η Νέα Δημοκρατία όφειλε να αναδείξει. Ως προς τη δευτερολογία, τώρα, θα σας συνιστούσα πραγματικά να την ξαναδείτε με πολύ μεγάλη προσοχή. Δέχθηκα μία χυδαία επίθεση με ένα αγοραίο ύφος όπου ο κύριος Τσίπρας το μόνο το οποίο έκανε ήταν να επαναλαμβάνει όλα τα πρωτοσέλιδα του Documento -περί τούτου πρόκειται- και απάντησα με ευπρέπεια κάνοντας μία παρατήρηση μόνο για το τι έκανε η οικογένεια του Πρωθυπουργού τα χρόνια της δικτατορίας. Θα έκανα και τώρα πάλι ακριβώς το ίδιο. Θέλω να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω από αυτή την αντιπαράθεση, δεν ευθύνεται ο κύριος Τσίπρας, δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη καμία. Όπως δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, όμως, και για εμένα. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, επιτέλους αυτή την υποκρισία με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά. Ας αφήσουμε έξω από αυτή τη συζήτηση τις οικογένειές μας.
 
Και επιτρέψτε μου μιας και με ρωτήσατε -είναι και Ημέρα της Μητέρας σήμερα- να πω το εξής. Δε μου λέτε, κ. Κοραή, ποιος εδώ και τρία χρόνια έχει στοχοποιήσει με χυδαίο τρόπο τη σύζυγό μου; Ποιος το έχει; Το έχει κάνει συνειδητά ο κύριος Τσίπρας και τα υπόγεια του Μαξίμου. Επαναλαμβάνω: καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Ελπίζω όμως ο κ. Τσίπρας να πήρε το μήνυμά του μετά από αυτή τη συζήτηση και πράγματι θα ήθελα αυτή η συζήτηση να είναι μία εξαίρεση ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή. Και νομίζω ότι απέδειξα κιόλας- με το διάλογό μου με τον κύριο Τσακαλώτο, για να επανέλθω και στην ερώτηση του κ. Κοσελόγλου- ότι μπορώ πάρα πολύ καλά να έχω μία ποιοτική, ουσιαστική συζήτηση που αρμόζει στο επίπεδο του κοινοβουλίου.
 
Αλλά, μην ξεχνάτε ποτέ ότι στην πολιτική και στις προκλήσεις υπάρχει πάντα αυτός που επισπεύδει και αυτός που απαντά. Και αυτός ο οποίος διαμόρφωσε το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης από τότε που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο κ. Τσίπρας. Αυτή η πολιτική που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2016 ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα. Προφανώς ενοχλήθηκε που κέρδισα εγώ τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, με έβλεπε ως απειλή. Και να σας πω και κάτι το οποίο δεν το έχω ξαναπεί δημόσια: αυτή την κουβέντα την έχω κάνει με τον κ. Τσίπρα κατ’ ιδίαν και του έχω πει: διάλεξε πώς θα πάμε στις εκλογές. Εσύ θα καθορίσεις το πλαίσιο της αντιπαράθεσης. Δική μου επιθυμία είναι να πάμε ήπια. Η απάντηση, νομίζω, την οποία έδωσε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι έκανε στη συνέχεια.
 

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΔΗΜΑΣ (REAL NEWS): Καλησπέρα, θα επιμείνω λίγο στο θέμα της οικονομίας και ακόμα περισσότερο στους συνταξιούχους. Αναφέρατε πριν το τι θα κάνετε με την 13η σύνταξη, όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, το προεκλογικό επίδομα όπως λέτε εσείς, που θα δοθεί στις 20 Μαΐου. Με τα αναδρομικά των συνταξιούχων τι θα κάνετε αν είστε κυβέρνηση;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι δικαστικές αποφάσεις, κ. Σιαδήμα, θα γίνουν σεβαστές. Και ένας λόγος ακόμα που η πολιτική του κ. Τσίπρα, ως προς τη χορήγηση του προεκλογικού επιδόματος, είναι υποκριτική, είναι διότι δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστούν χρήματα για να καλυφθούν ανάγκες από δικαστικές αποφάσεις που λίγο πολύ είναι προεξοφλημένες και γνωρίζουμε ποιο είναι το αποτέλεσμά τους. Αυτό δεν ενδιαφέρει όμως τον κ. Τσίπρα. Υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να πει κανείς: “Κοιτάξτε, αν πρέπει να διαθέσω κάποια χρήματα σε συνταξιούχους κρατάω στην άκρη ένα ποσό 800.000.000 για να καλύψω αποφάσεις που γνωρίζω ότι έρχονται”. Δεν το έκανε αυτό όμως ο κ. Τσίπρας, δεν τον ενδιαφέρει αυτό.  Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μπουν 500 ευρώ στους λογαριασμούς των συνταξιούχων 5 μέρες πριν τις εκλογές. Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου όταν τις δούμε, στα πλαίσια πάντα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των στόχων τους οποίους έχουμε δεσμευτεί και θα τις υλοποιήσουμε με τον χρονισμό που η πορεία της οικονομίας θα μας δίνει τη δυνατότητα να τις υλοποιήσουμε.
 

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ): Κύριε Πρόεδρε, πέρυσι τέλη Ιουλίου, σε μια συνέντευξη Τύπου που είχατε δώσει, σας είχα ρωτήσει για τις ευθύνες τις πολιτικές στο Μάτι και μου είχατε απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς ότι πρέπει να παραιτηθούν οι κ. Τόσκας, Σκουρλέτης, η κ. Δούρου, ο Αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής. 4  από τα 5 πρόσωπα αυτά είτε παραιτήθηκαν είτε αποπέμφθηκαν. Η κ. Δούρου κρίνεται από τους πολίτες σε δυο εβδομάδες. Επομένως πρώτα θέλω να ρωτήσω αν αναγνωρίζετε στην κυβέρνηση ότι ανέλαβε με τον τρόπο αυτό, όπως της είχατε ζητήσει τότε και εσείς, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι. Και το δεύτερο και κυριότερο για να μην είμαστε ας το πούμε μετά Χριστόν προφήτες: Σήμερα 12 Μαΐου τι μπορεί και τι θα κάνετε εσείς να το θέσω με μεγαλύτερη ακρίβεια σήμερα ώστε τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο να μην ζήσουμε ανάλογη τραγωδία στην Ελλάδα. Ευχαριστώ.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αν κάτι γνωρίζουν, κ. Παπαχλιμίντζο, όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι το βαθμό της αφόρητης υποκρισίας και του ανεξήγητου κυνισμού που επέδειξαν ο κ. Τσίπρας και όλοι όσοι συμμετείχαν εκείνο το βράδυ στην περιβόητη σύσκεψη η οποία έγινε όπου γνώριζαν ξεκάθαρα ότι υπήρχαν νεκροί και τους απέκρυβαν. Έχω μιλήσει με πολύ ειλικρίνεια για την τραγωδία αυτή.  Και έχω πει ότι πράγματι ο κρατικός μηχανισμός -το είχα πει και στη συνέντευξη τύπου που είχα δώσει μετά την τραγωδία- είχε και έχει πολύ μεγάλες ανεπάρκειες. Και θα ήταν ανέφικτο, θα ήταν ψέμα να σας πω ότι μπορώ με το πάτημα ενός κουμπιού να φτιάξω έναν κρατικό μηχανισμό, ο οποίος είναι μπάχαλο -για να λέμε τα πράγματα έτσι όπως τα λένε οι πολίτες. Όμως, ένα χρόνο μετά την τραγωδία, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας με το οποίο πηγαίνουμε στη νέα αντιπυρική περίοδο η οποία ήδη έχει ξεκινήσει είναι ακριβώς το ίδιο. Το Ίδρυμα Νιάρχου προσφέρθηκε για μια μεγάλη δωρεά. Ούτε γνωρίζω τι έχει γίνει. Κανένα έκτακτο σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί για να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν καλύτερα οι πολίτες σε άλλους οικισμούς που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση επικινδυνότητας με το Μάτι. Γιατί, όπως ξέρετε, στην Ελλάδα έχουμε καμιά 50αρια οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται δυστυχώς εντός πυκνών πεύκων. Άρα κινδυνεύουν όπως κινδύνευε το Μάτι. Τίποτα, τίποτα δεν έχει γίνει.  Δεν έμαθαν τίποτα. Και αυτό πραγματικά μου είναι παντελώς αδιανόητο. Εύχομαι -και νομίζω όλοι προσευχόμαστε- να μην ζήσουμε άλλη μια τραγωδία φέτος το καλοκαίρι, αλλά θα είναι από τύχη, όχι από προγραμματισμό ή από υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων ανθρώπων οι οποίοι, ωστόσο, εξακολουθούν να δουλεύουν με τον ίδιο ανοργάνωτο τρόπο. Έχω δεσμευτεί , από τη συνέντευξη τύπου που είχα δώσει ότι θα αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής προστασίας. Γνωρίζω ήδη ποιος θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και θα επιλεγεί με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια με βάση το βιογραφικό του και την επιχειρησιακή του δυνατότητα. Και έχουμε ήδη εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορούμε να αλλάξουμε αυτές τις δομές ώστε τουλάχιστον να υπάρχει ένας υπεύθυνος.
Αν μάθαμε κάτι από το Μάτι, κ. Παπαχλιμίντζο, ήταν ότι αν κάποιος έπαιρνε την ευθύνη να δώσει την εντολή εκκένωσης έστω  δεν έχουμε το 112, έστω και αν αυτή η εντολή εκκένωσης περνούσε από την τηλεόραση, από τα ραδιόφωνα, θα είχαμε γλιτώσει κάποιες ζωές. Το ξέρουμε αυτό.  Το είπε ο καθηγητής ο κ. Συνολάκης πρώτος και επιβεβαιώθηκε από όλες τις αναλύσεις που έγιναν εκ των υστέρων. Το μόνο το οποίο έκανε μετά ο κ. Πολάκης -για να τον θυμηθώ ξανά- ήταν να λοιδορεί τον καθηγητή και να αναρτά τη διεύθυνσή του στο διαδίκτυο, για να πάνε να τον τραμπουκίσουν στο σπίτι του. Λοιπόν, έχουμε μεγάλη ευθύνη την επόμενη ημέρα και η πρώτη ευθύνη του κράτους είναι να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη περιουσία. Τώρα ως προς την πολιτική ευθύνη, τι να σας πω; Βλέπω ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αυτός που παραιτήθηκε, απ’ ό,τι γνωρίζω είναι υποψήφιος Δήμαρχος με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω.
 

  1. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΑΘΗΝΑ 9,84): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Παράλληλα με τα μηνύματα που εκπέμπετε για τη σημασία αυτών των εκλογών και την αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα, αντιλαμβάνομαι ότι ένα ζήτημα που σας απασχολεί σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είναι αυτό της συμμετοχής. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά ανατρέχοντας στις προεκλογικές σας ομιλίες τον τελευταίο καιρό, διαπίστωσα ότι σε όλες υπάρχει ένα σχετικό μήνυμα, κυρίως προς τους νέους, σε όσους  ψηφίζουν πρώτη φορά. Από τα Ιωάννινα πριν από λίγες μέρες απευθύνατε ειδική έκκληση, όπως είπατε, στη νεολαία να μην επιλέξει την αποχή. Θα ήθελα λοιπόν, κατ’ αρχάς να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα η προεκλογική αντιπαράθεση -τόνοι, ατζέντα, και όχι μόνο στη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή, αλλά γενικότερα- έχει βοηθήσει στο να αισθανθούν οι νέοι ότι αυτή η συζήτηση αγγίζει τα ζητήματα που τους αφορούν και επειδή πριν από λίγο είπατε και εσείς ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θέλετε να γίνει προγραμματική συζήτηση, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι είναι αυτό στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα σε έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος μεγάλωσε στην κρίση, βιώνει -όπως όλοι ξέρουμε- τις συνέπειές της και είναι απόλυτα δύσπιστος απέναντι και στο κόμμα σας, αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γνωρίζω καλά κ. Χονδρόπουλε, ότι τα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, 17αρηδες, 18αρηδες, 19αρηδες, είναι παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στην κρίση και γνώρισαν μόνο την κρίση. Δεν γνώρισαν τίποτε άλλο, και αυτή τη στιγμή είναι βαθιά απογοητευμένοι, πικραμένοι από την πολιτική, και αισθάνονται ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα στον τόπο για την επόμενη μέρα. Και είναι εξαιρετικά στενάχωρο όταν βλέπω νέα παιδιά, αλλά και γονείς οι οποίοι μου λένε, ότι η μόνη ελπίδα για τα παιδιά μας, είναι να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό ακούω στις περιοδείες τις οποίες κάνω. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς στους νέους, και το λέω παρότι έχω παιδιά τα οποία είναι 22, 21, η μικρή μου κόρη είναι 16. Ήδη φίλοι της που είναι μια τάξη μεγαλύτεροι, ψηφίζουν για πρώτη φορά. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω όμως, είναι ότι η έμφαση που δίνουμε στο πρόγραμμά μας στην καλή δημόσια παιδεία και στις δυνατότητες οι νέοι να έχουν ευκαιρίες καλής απασχόλησης με το που θα τελειώσουν το πανεπιστήμιο, πιστεύω ότι είναι ένα μήνυμα το οποίο οι νέοι θέλουν να το ακούσουν. Και προσέξτε, όταν μιλάω για δημόσια παιδεία, δεν μιλάω μόνο για τα πανεπιστήμια. Έχω μιλήσει πολλές φορές, δεν χρειάζεται να το επαναλάβω, για το πόσο σημαντικό θεωρώ τα πανεπιστήμια να είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Και έχω εξηγήσει πως την επόμενη μέρα θα απελευθερώσω τα πανεπιστήμια για να κάνουν αυτή τη μετάβαση. Σκέφτομαι όμως και το νέο παιδί στο Περιστέρι που είναι 20 χρονών και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες. Δουλειές που μπορούν υπό προϋποθέσεις να είναι καλές και να του δώσουν ένα καλό εισόδημα. Δεν αφορά αυτή η συζήτηση μόνο τους αριστούχους των πανεπιστημίων. Αφορούν και τα νέα παιδιά τα οποία δεν θα πάνε στο πανεπιστήμιο, από επιλογή, και σήμερα δεν έχουν καμία εναλλακτική για το πώς θα χτίσουν τη ζωή τους. Και ξέρω επίσης ότι τα νέα παιδιά αυτά έλκονται από ακραίες θεωρίες και απόψεις και από συνθήματα τα οποία τονίζουν όχι κατά την άποψη μου έναν υγιή πατριωτισμό, αλλά ένα στείρο εθνικισμό. Είχα συναντήσει ένα νέο παιδί στον Εύοσμο αν θυμάμαι καλά, στη Θεσσαλονίκη, και είδα πάνω του, όπως βλέπω συχνά, ένα τατουάζ, μια περικεφαλαία του Λεωνίδα. Και του είπα, ωραίο είναι αυτό το οποίο έχεις κάνει, αλλά να μην παίρνουμε μόνο αναφορές από το ένδοξο παρελθόν μας, να μιλήσουμε και για ένα μέλλον το οποίο θα έχει πραγματική ελπίδα για σένα και για την οικογένειά σου.
 
Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτή η συζήτηση. Το αναγνωρίζω απόλυτα. Θα κάνω μεγάλη προσπάθεια να μιλάω όσο πιο συχνά μπορώ με τους νέους και να χρησιμοποιούμε στα μηνύματά μας έναν λόγο που να είναι εύληπτος για τη νέα γενιά. Να χρησιμοποιήσουμε τα επικοινωνιακά εργαλεία με τα οποία η νέα γενιά είναι πιο εναρμονισμένη. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για μία σοβαρή καμπάνια στο διαδίκτυο. Έχω απόλυτη εικόνα ότι οι πιο πολλοί νέοι δεν θα καθίσουν να παρακολουθήσουν μία συνέντευξη από την τηλεόραση σαν τη σημερινή. Μπορούν να τη δουν όμως κάπου αλλού, και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι αυτό το οποίο μένει για πολλούς νέους, είναι η ειλικρίνεια των προθέσεων. Δεν θέλω να είμαστε “άλλη μία” κυβέρνηση. Θέλω να είμαστε “μία άλλη” κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο. Και σίγουρα θα κριθούμε στην πορεία. Και ξέρω, επίσης, ότι θα υπάρχουν συμπολίτες μας που θα μας εμπιστευθούν ενδεχομένως με μισή καρδιά. Ενδεχομένως -και θα είμαι τελείως ειλικρινής- να μας εμπιστευθούν ως κάτι το οποίο είναι καλύτερο από το πολύ κακό το οποίο γνώρισαν, αλλά δεν τους ικανοποιεί απόλυτα. Το καταλαβαίνω αυτό, δεν έχω αυταπάτες. Περπατάω σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα. Εύχομαι πραγματικά, θα το ξαναπώ, το έχω πει, αυτούς τους συμπολίτες μας να τους δικαιώσω και στις μεθεπόμενες εκλογές να μας ψηφίσουν με πολύ μεγαλύτερο και με πολύ περισσότερο ενθουσιασμό.
 

  1. ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΕΡΕΤΗΣ (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, LIBERAL.GR): Ευχαριστώ πολύ, Σερέτης Γαβριήλ, από τον Φιλελεύθερο και από τον Liberal.gr Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο στα ελληνοτουρκικά, γιατί έγινε γνωστό ότι στο περιθώριο της επισκέψεώς σας στο Φανάρι, είχατε μια επαφή με  τον κ. Αλμπαϊράκ, τον αντ’ αυτού του κ. Ερντογάν, όπως λέγεται δημοσιογραφική αδεία. Υπήρξε κάποιο μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση, υπάρχει κάποιο μήνυμα προς την αναθεωρητική και προκλητική πολιτική της τουρκικής Κυβέρνησης; Και το ρωτώ αυτό, γιατί λίγες μέρες μετά από αυτήν τη συνάντηση, είχατε μία σύσκεψη με το επιτελείο σας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όπου αμέσως μετά εκδόθηκε μια ανακοίνωση στην οποία ζητάτε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ξεπερνούν, όπως σημειώνεται, τις δηλώσεις καταδίκης της Τουρκίας. Αλήθεια, πού οδηγεί μια ρεαλιστική πραγματιστική εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας απέναντι σ’ αυτήν την Τουρκία; Οδηγεί στο Διεθνές Δικαστήριο, οδηγεί σε μια κούρσα εξοπλισμών; Πρέπει ο ελληνικός λαός να προετοιμάζεται ακόμα και για το χειρότερο; Γιατί ακούσαμε προχθές την κ. Μπακογιάννη να λέει ότι είναι για πρώτη φορά τόσο πολύ ανήσυχη.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το μήνυμα προς την Τουρκία, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, σαφές και να εκπέμπεται με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε μία αναθεωρητική πολιτική, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο και αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια θα επιστρατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας, ώστε να σταθούν στο πλευρό μας. Και αυτό σημαίνει ναι, μια κλιμάκωση των αποφάσεων που πρέπει να λάβει η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις αυστηρές συστάσεις που έχουν γίνει. Αυτή πρέπει να είναι η επιβεβλημένη πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, για να μπορείς να συζητήσεις ουσιαστικά και αξιόπιστα -και πιστεύω πάντα ότι υπάρχει δυνατότητα να μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία- θα πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη διάθεση την επόμενη μέρα. Και εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, αυτήν τη διάθεση πάντα θα την δείχνω. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση, πλαίσιο και σίγουρα μία αλλαγή πολιτικής, απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι συνολικά στην Δύση, από την Τουρκία. Και θα χρειαστούν, πιστεύω, και κάποιες κινήσεις καλής θέλησης. Παραδείγματος χάριν, το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής. Είναι απολύτως ώριμο,  υπέρ ώριμο, να το λύσει, επιτέλους, η Τουρκία. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχηθώ και στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής καλή επιτυχία. Ένας φωτισμένος ιεράρχης αναλαμβάνει μία πάρα, πάρα πολύ σημαντική Αρχιεπισκοπή σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Αλλά, θα ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία, ότι θέλει πραγματικά να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με διάθεση να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, εάν προέβαινε σε μία τέτοια κίνηση. Αλλά, πριν φτάσουμε σε αυτά, αυτό το οποίο επείγει είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική η οποία αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα. Η  η παραβίασή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μιας χώρας, δεν είναι μία απλή υπόθεση. Είναι κάτι πάρα, πάρα πολύ σοβαρό. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Κύπρο, από την Ελλάδα και από την Ευρώπη,  με την απαραίτητη αυστηρότητα και σοβαρότητα.
Διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
(Β΄ μέρος)
 
 

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ (ONE TV, DIKAIOLOGITIKA.GR): Καλημέρα κι από μένα, κύριε Πρόεδρε. Θα επανέλθω στο θέμα της συζήτησης που έγινε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, γιατί -όπως και εσείς είπατε και εγώ, όσο παρακολουθώ, τα συζητάμε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια εκτραχύνθηκε, θα έλεγα, σε προσωπικό επίπεδο η κουβέντα αυτή. Τουλάχιστον έτσι αισθάνθηκαν και οι Έλληνες πολίτες από ό,τι μπορούμε να καταλάβουμε και εμείς. Άκουσα τις τρεις απαντήσεις που δώσατε νωρίτερα εδώ στην αίθουσα και κράτησα δύο – τρία σημεία, σημαντικά για εμένα, από αυτά που είπατε πριν. Το πρώτο είναι ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να σταματήσει αυτό, τότε μπορεί να το κάνει και να επανέλθει ο διάλογος στον πολιτικό πολιτισμό που πρέπει. Το δεύτερο που σημείωσα είναι το ύφος με το οποίο μιλήσατε για τις επιθέσεις που δέχεται η σύζυγός, απαντώντας προφανώς σε όσα σας καταλογίζουν για αυτά που είπατε προχθές στη Βουλή. Αυτό που θέλω να επισημάνω όμως είναι το εξής. Και το λέω γιατί από την άλλη πλευρά δέχεστε την ανάλογη κριτική. Μιλήσατε για τη δραστηριότητα του πατέρα του Πρωθυπουργού στη χούντα και είπατε πριν -είναι το τρίτο σημείο το οποίο επισημαίνω- ότι θα το επαναλαμβάνατε και σήμερα αυτό, λέγοντας ότι είναι μία πολιτική κριτική. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Εφόσον συμφωνείτε ότι πρέπει να επανέλθει ο διάλογος σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο, αισθάνεστε την υποχρέωση, εάν αυτό νομίζετε ότι πρέπει να γίνει, να ζητήσετε συγνώμη από τον Πρωθυπουργό για το θέμα της χούντας ή νομίζετε ότι πρέπει να επιμείνετε σε αυτό στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου; Ευχαριστώ.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, κ. Χρηστάκο. Δεν είπα τίποτα ανακριβές. Είπα ότι δεν έχω καμία διάθεση να το επαναλάβω, άρα μην με επαναφέρετε σε αυτή τη συζήτηση. Αλλά δεν έχω πει τίποτα το οποίο να είναι ανακριβές, και άρα δεν έχω κανένα λόγο να ζητήσω συγγνώμη από κανένα.
 

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ (CAPITAL.GR): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα και από εμένα, σας άκουσα να λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας βαφτίζει ως 13η σύνταξη. Θέλω να πω ότι μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο Μέγαρο είδαμε τις αποδόσεις των ομολόγων να ανεβαίνουν και παράλληλα είδαμε τους θεσμούς να αντιδρούν και να εκφράζουν επιφυλάξεις κυρίως όσον αφορά στα επιδόματα. Θέλω να ρωτήσω αυτό δεν συνιστά μια αντίφαση; Δηλαδή, από τη μια έρχεστε και καταγγέλλετε ως προεκλογικές εξαγγελίες αυτά που δίνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη θα πάτε στη Βουλή και θα τα ψηφίσετε.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Δεν είναι αντίφαση. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Δεν πήραμε εμείς την πρωτοβουλία γι’ αυτό το επίδομα σε αυτόν τον συγκεκριμένο χρόνο. Από την άλλη, αναγνωρίζουμε ότι δεν θα βρεθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε βοήθεια στηρίζει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Όμως, επισημάνατε ένα κρίσιμο ζήτημα. Πράγματι οι αγορές σήμερα είναι ξανά κλειστές για την Ελλάδα. Είναι κλειστές όχι τόσο επειδή δόθηκαν 800 εκατομμύρια ευρώ σε συμπολίτες μας που είχαν μεγάλη ανάγκη, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν, για τον χρόνο στον οποίο δόθηκαν. Διότι οι αγορές είναι εξαιρετικά καχύποπτες ότι την επόμενη μέρα μία ελληνική Κυβέρνηση λαϊκίστικη θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια την οποία έχει κάνει η χώρα συνολικά, επειδή θα ξοδεύει άκριτα ένα κομμάτι από αυτά τα οποία μάζεψε από την ελληνική κοινωνία με τόσο πόνο και με τόση προσπάθεια. Και για αυτό είπα πριν ότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κύριος Τσακαλώτος -για τον κύριο Χουλιαράκη είμαι απολύτως βέβαιος ότι είναι εξαφανισμένος από το κάδρο αλλά και ο κύριος Τσακαλώτος- δεν συμφωνούσε με αυτές τις πολιτικές, γιατί βλέπει τις επιπτώσεις. Εάν πρόκειται, λοιπόν, να κάνουμε μία πολιτική κοινωνικής στήριξης, να την κάνουμε οργανωμένα, να την κάνουμε στην ώρα της, να σιγουρευτούμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο, όπως σας είπα, μιας συνολικής πολιτικής. Αλλά αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη συγκυρία. Γι’ αυτό και οι αγορές αντιδρούν και αντιδρούν με έναν τρόπο έντονο.
 
Και εγώ θα επαναλάβω ότι την επόμενη μέρα η αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, η εντός 18 μηνών αποκατάσταση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε όπως όλες οι κανονικές χώρες, είναι για μένα μια πολιτική προτεραιότητα. Και σίγουρα από εμένα κινήσεις πυροτεχνημάτων δεν πρόκειται να υπάρχουν. Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό μας το 2020, θα ενσωματώσουμε τις μειώσεις φόρου για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, θα κάνουμε μία επαναξιολόγηση των δαπανών και θα πορευτούμε με βάση αυτή την πολιτική. Θα είναι μία πολιτική γνωστή στις αγορές, γνωστή στους εταίρους μας. Και ναι, θα πάμε να διαπραγματευτούμε και πάλι τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με καλή διάθεση όχι με τερτίπια όπως αυτά που κάνει ο κύριος Τσίπρας που βάζει, όπως λέει, 5 δις σε ένα λογαριασμό και μπλέκει τα πλεονάσματα με τα ταμειακά διαθέσιμα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αν θέλει ο κ. Τσίπρας πραγματικά να συζητήσουμε για τα πλεονάσματα, τον έχω προσκαλέσει εδώ και 3 χρόνια να πάμε μαζί να εξηγήσουμε γιατί τα πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν. Αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.
 
Είναι ένα απονενοημένο βήμα αυτό το οποίο κάνει ο κύριος Τσίπρας. Και νομίζω το κάνει -και ενδεχομένως και συνειδητά με αυτόν τον τρόπο- για να κάνει τη δική μας ζωή πιο δύσκολη την επόμενη μέρα. Όπως μας παραδίδει μια σειρά από βραδυφλεγείς βόμβες, παραδείγματος χάρη η Δ.Ε.Η. για την οποία δεν μιλάμε αρκετά. Η μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα σήμερα είναι πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας.  Το ξαναλέω, είναι στα όρια της χρεοκοπίας. 900.000.000 ζημιές, κεφαλαιοποίηση που έχει πάει στα τάρταρα. Και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και για αυτά. Αν νομίζει ο κύριος Τσίπρας όμως ότι μπορεί να ναρκοθετήσει το έδαφος το οποίο θα παραλάβει η επόμενη Κυβέρνηση είναι βαθιά νυχτωμένος. Έχουμε και την πολιτική και τη βούληση και τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε όλες αυτές τις βόμβες και να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.
 

  1. ΝΙΚΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ (ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, παρότι οι δημοσκοπήσεις έχουν διαψευστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εσείς βλέπω βγάζετε  μια σιγουριά ότι θα κερδίσετε τις εκλογές. Μιλάτε για πολιτική αλλαγή που έρχεται σε κάθε σας ομιλία. Είστε το ίδιο σίγουρος και για την αυτοδυναμία;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας, κ. Αρμένη, είναι ευρωεκλογές. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Θα μου θέσετε αυτό το ερώτημα πάλι μετά τις ευρωεκλογές και πριν τις εθνικές εκλογές. Γιατί πιστεύω ότι το τοπίο το βράδυ της 26ης Μαΐου θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα. Ως προς τη σιγουριά ή την αυτοπεποίθηση προέρχεται όχι από τις δημοσκοπήσεις, αλλά από την τακτική μου επικοινωνία με τον ελληνικό λαό, με τους πολίτες. Έχω γυρίσει όλη τη χώρα. Θα συνεχίσω να το κάνω με την ίδια ένταση μέχρι τις Ευρωεκλογές, μέχρι τις Εθνικές Εκλογές. Βλέπω ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Δεν χρειάζομαι καμία δημοσκόπηση να μου το πει.
 

  1. ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΕΛΛΑ (ΒΡΑΔΥΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι η Δ.Ε.Η. είναι στα όρια της χρεοκοπίας. Και άλλες φορές έχετε πει ότι η Δ.Ε.Η. είναι μια ωρολογιακή βόμβα και θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις. Αν γίνετε Πρωθυπουργός, είστε διατεθειμένος να προβείτε σε αυτές τις σκληρές αποφάσεις;  Ποιες συγκεκριμένα θα πάρετε;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας το απαντήσω αυτό το ερώτημα στην ώρα του. Θα πω μόνο ότι έχει κατατεθεί, εδώ και ένα χρόνο, ένα σχέδιο τολμηρής επιχειρησιακής ανασυγκρότησης της επιχείρησης και η Κυβέρνηση δεν το έχει εφαρμόσει. Και η διοίκηση της Δ.Ε.Η, όχι μόνο η Κυβέρνηση, δεν θέλω να αφήσω τη διοίκηση έξω από αυτή την ιστορία, έχει μεγάλη ευθύνη. για αυτά τα οποία έχουν γίνει. Δεν έχει κάνει πρακτικά τίποτα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να σώσουμε τη Δ.Ε.Η., να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά ενέργειας και να μην απαξιωθεί αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο -θέλω να θυμίσω- κατά 51% ανήκει σε όλους μας, ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο.
 

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, σας κατηγορούν ότι έχετε επιτρέψει να ηγεμονεύσει στο κόμμα σας, σε μια σειρά από ζητήματα με πρώτο το Μακεδονικό, η γραμμή των στελεχών που προέρχονται από το χώρο της ακροδεξιάς και τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και η γραμμή της Πολιτικής Άνοιξης του κ. Σαμαρά. Η πολιτική αυτή γραμμή θα αποτυπωθεί και μέσα από τα στελέχη που θα επιλέξετε να στελεχώσουν μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακούω με ενδιαφέρον αυτό το σκεπτικό. Θέλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Λαϊκό κόμμα, το οποίο κινείται από τις παρυφές της παραδοσιακής δεξιάς μέχρι την εκσυγχρονιστική αριστερά. Αυτό ενοχλεί κάποιους που μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε ενσωματώσει μέσα μας αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως και ένα δείγμα υγείας και επιτυχίας σίγουρα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και υγείας για το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί, αναρωτιέμαι, αυτοί που θα ήθελαν κάτι διαφορετικό, θα ήθελαν να δουν την ακροδεξιά, τη Χρυσή Αυγή, πιο ισχυρή ή πιο αδύναμη; Θα ήθελαν να δουν το πολιτικό σύστημα πιο κατακερματισμένο, ώστε μετά να πάμε με απλή αναλογική και να μην προκύπτει καμία δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης; Αυτό το οποίο πιστεύω ότι χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια ισχυρή πολιτική δύναμη, η οποία θα τραβήξει το κάρο και μαζί της θα συμπορευτούν και άλλες δυνάμεις για να κάνουμε πράξη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή όχι μόνο εκλογικά, αλλά μετεκλογικά. Η πολιτική αλλαγή είναι το πρώτο βήμα.  Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μια συνολική ανασυγκρότηση. Χρειάζεται μια εθνική, μια αξιακή αναγέννηση. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας ως Νέα Δημοκρατία.  Πρέπει να ενώσουμε και άλλες δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Η κυβέρνησή μου, το έχω ξαναπεί, θα είναι Κυβέρνηση των καλύτερων, των πιο άξιων Ελλήνων, όχι μόνο από πολιτικά στελέχη και όχι μόνο από το δικό μας κατ΄ ανάγκη πολιτικό χώρο.
 

  1. ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ (NEWSBOMB): Καλησπέρα Πρόεδρε. Από τα 10,8 εκατομμύρια του πληθυσμού σήμερα οι εργαζόμενοι είναι περίπου 3,6 εκατομμύρια, οι άνεργοι είναι 1, 1 εκατομμύρια και οι συνταξιούχοι 2,6 εκατομμύρια. Ο μη ενεργός πληθυσμός από τα 10,8 εκατομμύρια είναι περίπου 5 εκατομμύρια. Είναι δυνατόν, λοιπόν, να εργάζονται 3,6 εκατομμύρια για να ζήσουν τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια; Πως θα λύσετε εσείς αυτή τη δύσκολη εξίσωση;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ότι τα νούμερα μιλάνε μόνα τους και αν δεν αλλάξει η σχέση μη ενεργού πληθυσμού με τον ενεργό πληθυσμό, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση. Ούτε λύση για το ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρχει, αν δεν έχουμε περισσότερους εργαζόμενους οι οποίοι να συμμετέχουν. Γι’  αυτό και η πρώτη μου προτεραιότητα -δεν θα κουραστώ να το λέω- είναι νέες θέσεις εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να προκύψουν αν η οικονομία αναπτύσσεται με 2%. θέλουμε 4% ρυθμό ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να προκύψουν αν δεν κάνουμε και ένα άλμα παραγωγικότητας ταυτόχρονα. Η Ελλάδα είναι απέναντι σε μία μεγάλη ψηφιακή επανάσταση και δεν συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια.  Κάποιες εταιρείες από μόνες τους κάνουν μία προσπάθεια, αλλά πρέπει να παρακολουθήσει το Κράτος αυτήν την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας -με πολύ τολμηρά βήματα- ως προς την ψηφιακή πολιτική. Να παράσχει την προφανή δυνατότητα να μπορεί να μπαίνει κάποιος, ένας νέος άνθρωπος από το κινητό του και μέσα από ένα site να έχει πύλη πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο, με εύκολη ταυτοποίηση. Τώρα πάμε να βγάλουμε νέες ψηφιακές ταυτότητες. Θα είναι έγκλημα αν οι προδιαγραφές δεν είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την αυτόματη συναλλαγή εξ’ αποστάσεως του πολίτη με το ελληνικό Δημόσιο, με ασφαλείς διαδικασίες ταυτοποίησης. Αυτό το άλμα, λοιπόν, του εκσυγχρονισμού από πλευράς Κράτους, από πλευράς επιχειρήσεων, είναι αυτό το οποίο θα δημιουργήσει τελικά περισσότερες θέσεις απασχόλησης.
 
Και ναι, και η ίδια η φύση της εργασίας αλλάζει στη σημερινή οικονομία, πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας. Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα. Και ότι το Κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα- αλλά είναι καλό. Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν -και το Κράτος βέβαια- σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Τώρα, κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι -λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά- που δεν έχουν ιδέα, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 η οποία ξημερώνει μπροστά μας, είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι τα ισχυρίζονται αυτά, φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν πού πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος.


  1. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΙΣΗΣ (PRESIDENT.GR):
    Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το πολιτικό σκηνικό, ποιό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών και κυρίως, γιατί επιμένετε να στηρίζετε τον κ. Βέμπερ από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας λέει ότι είναι ένας ανθέλληνας, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχει αναπτύξει θέσεις που είναι σε βάρος της Ελλάδος. Ευχαριστώ.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή ο κ. Βέμπερ είναι απέναντι στον κ.  Τσίπρα, δε σημαίνει ότι είναι ανθέλληνας. Με τον κ. Τσίπρα διαφωνεί ο κ. Βέμπερ. Και πολύ καλά κάνει. Ο κ. Τσίπρας μας φόρτωσε 100 δις ευρώ, και οδήγησε την Ελλάδα και την Ευρώπη στα όρια το καλοκαίρι του 2015. Θα τα ξεχάσουμε όλα αυτά, δηλαδή; Εμείς ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και έχουμε επιλέξει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Βέμπερ. Και θα εξακολουθούμε να τον στηρίζουμε. Από την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι πρώτη δύναμη -όπως εκτιμώ ότι θα είναι- η Προεδρία της Επιτροπής θα ανήκει δικαιωματικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι κακό δηλαδή που ο Πρόεδρος της Επιτροπής -αν είναι ο κύριος Βέμπερ, δεν το προεξοφλώ με απόλυτη βεβαιότητα- θα είναι σύμμαχος δικός μου προσωπικός και της Νέας Δημοκρατίας; Δεν αυξάνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη αυτά τα οποία μας αξίζουν; Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τσίπρας είναι απέναντι στον κ. Βέμπερ. Δικαίωμά του. Με ποιον είναι όμως; Με ποιον είναι; Είναι αδιανόητο ότι δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές δεν ξέρουμε ποιον στηρίζει για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα σας παρακαλούσα πραγματικά αν σας δοθεί η ευκαιρία -δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας θα κάνει δώσει τέτοια ανοιχτή συνέντευξη ή εν πάση περιπτώσει, αν κάποια στιγμή βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιον δημοσιογράφο-, αφού δεν απαντάει σ’ εμένα στη Βουλή, να τον ρωτήσετε ποιον στηρίζει για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όχι στον κ. Βέμπερ λέει και ο κ. Όρμπαν. Ούτε αυτός μας λέει ποιον θα στηρίξει.
 
Λοιπόν, ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά ανάδελφος στην Ευρώπη -δεν ανήκει ουσιαστικά  σε καμία πολιτική οικογένεια. Χαϊδεύει και χειροκροτεί τον κ. Σάντσεθ, ξεχνώντας ότι ο κ. Σάντσεθ τον αποκαλούσε ψεύτη και λαϊκιστή, ξεχνώντας ότι το κόμμα με το οποίο ταυτίζεται στην Ισπανία είναι οι Podemos. Ρωτήστε, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα πού ανήκει ευρωπαϊκά. Εμείς ανήκουμε στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, η οποία έχει τραβήξει ξεκάθαρη γραμμή με την ακροδεξιά. Είναι η ευρωπαϊκή κοινωνική κεντροδεξιά. Είναι η πολιτική οικογένεια που αγωνίζεται για την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Και εν πάση περιπτώσει, ανήκουμε στην πολιτική οικογένεια που θα είναι η πρώτη δύναμη και μετά τις ευρωεκλογές.
 

  1. ΛΙΝΑ ΚΛΕΙΤΟΥ (BLUE SKY): Κύριε Πρόεδρε, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, και όλα τα κόμματα επιδιώκουν να αντλήσουν ψήφους από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, η οποία παρουσιάζει ένα αξιοσημείωτο εύρος. Γιατί πιστεύετε ότι ένας ψηφοφόρος αναποφάσιστος θα επιλέξει εσάς και τη Νέα Δημοκρατία; Και το ρωτώ αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κάθε συμπολίτης μας είναι διαφορετικός. Και μέσα στον καθένα κρύβονται διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους κάνει τις πολιτικές του επιλογές. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω -γιατί έχω συναντήσει αρκετούς αναποφάσιστους συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ- μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δε θα γυρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι είναι πάρα, πάρα πολύ οργισμένοι με τον βαθμό της πολιτικής εξαπάτησης του κ. Τσίπρα, ο οποίος άλλα τους είπε, άλλα κάνει, αλλιώς πορεύτηκε και αλλιώς πορεύεται σήμερα. Πιστεύω ότι κάποιοι θα εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία και όπως σας είπα θα είναι και άνθρωποι που μπορεί να μην μας έχουν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, αλλά  καταλαβαίνουν ότι, αυτή τη στιγμή, το διακύβευμα για τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο και ότι οι ιδεολογικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν. Και πιστεύω ότι κάποιοι, αρκετοί για να μας δώσουν την ευρεία νίκη την οποία θέλουμε, θα μας εμπιστευθούν. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο, κ. Κλείτου, αναποφάσιστοι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και πάρα πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι κάποια στιγμή ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Το 2004, θέλω να θυμίσω ότι 3,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετείχα. Μας εγκατέλειψαν στην πορεία, για διάφορους λόγους. Κάποιοι ξεκίνησαν από το ’07 και μετά, πολλοί περισσότεροι από το ’09 και μετά. Εγώ κάνω έκκληση σ’ αυτούς τους συμπολίτες μας που πιστεύω ότι ανήκουν κατά βάση στον δικό μας ιδεολογικό χώρο, να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία. Είναι το σπίτι τους, είναι το σπίτι σας. Και σας καλώ τώρα να μας στηρίξετε, γιατί χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Άρα, οι αναποφάσιστοι προέρχονται από πολλές διαφορετικές δεξαμενές και αφετηρίες. Πιστεύω δεν υπάρχει μία συνταγή για να τους απευθυνθεί κανείς. Αλλά, θεωρώ ότι τελικά ο πολιτικός μας λόγος είναι ο πιο πειστικός. Όταν θα έρθει η ώρα, πίσω από το παραβάν και χωρίς ενδεχομένως να μας έχουν πει τίποτα στις δημοσκοπήσεις για το τι θα κάνουν, θα πράξουν το καθήκον τους και θα κοιτάξουν μπροστά και όχι πίσω.
 

  1. ΑΙΜΙΛΙΟΣ  ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ (NEWSIT): Κύριε Πρόεδρε, σε δύο εβδομάδες έχουμε, εκτός από τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Θέλω να σας ρωτήσω εάν επιμένετε στη δήλωση που έχετε κάνει και πρόσφατα, ότι στόχος σας είναι ακόμα και το απόλυτο στις Περιφέρειες για τη Νέα Δημοκρατία. Και λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν οι αναμετρήσεις και σε τοπικό επίπεδο, των αυτοδιοικητικών εκλογών, γιατί είναι τόσο σημαντικός στόχος για εσάς;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες και σίγουρα δεν θέλουμε καμία Περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο στόχος; Διότι την επόμενη μέρα θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση -εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, εμείς- να δουλέψουμε με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και να συγχρονίσουμε τα αναπτυξιακά μας σχέδια. Μπορεί, παραδείγματος χάριν, όταν μιλάμε για ένα τολμηρό σχέδιο για τη Μακεδονία μας, για τη Βόρειο Ελλάδα, να μην είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας. Εγώ έχω ένα τολμηρό σχέδιο για την Κρήτη την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να συνεργαστώ  με τον επόμενο Περιφερειάρχη στην Κρήτη, για να μπορέσω αυτό το σχέδιο να το υλοποιήσω. Ανοίγω μια παρένθεση. Για την Κρήτη ειδικά έχουμε έναν Περιφερειάρχη 10 χρόνια τώρα, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη καθυστέρηση, ο οποίος παραδίδει όμως μια Κρήτη διαλυμένη ως προς τις υποδομές της. Φαντάζομαι ότι αυτό οι συμπολίτες μας θα το αξιολογήσουν όταν έρθει η ώρα να κάνουν την επιλογή τους. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία. Και γι’ αυτό και διαχωρίζουμε: άλλο οι Περιφέρειες και άλλο οι Δήμοι. Το ίδιο που σας είπα όμως για τις Περιφέρειες ισχύει και για τους πολύ μεγάλους Δήμους, τους τρεις μεγάλους Δήμους, που έχουμε δώσει ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στον κύριο Μπακογιάννη, στον κύριο Ταχιάο, στον κύριο Βλαχάκο. Αλλά από εκεί και πέρα στις τοπικές κοινωνίες -απευθύνομαι και σήμερα σε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι στη δημοτική κάλπη θα κάνουν την επιλογή την οποία θέλουν, γιατί αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Δήμοι, όπου έχουμε πολλά ψηφοδέλτια προερχόμενα από τη Νέα Δημοκρατία- οποιαδήποτε επιλογή σε αυτές, είναι σεβαστή. Μπορεί να έχουμε εμείς τις προτιμήσεις μας, αλλά σεβόμαστε απόλυτα τις επιλογές των πολιτών. Κάντε την επιλογή σας στη δημοτική κάλπη, αλλά παρακαλώ στην κάλπη των ευρωεκλογών και στην κάλπη των Περιφερειών να στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία και τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.
 

  1. ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ (NEWS247): Κύριε Πρόεδρε, δηλώσατε εχθές από την Παιανία πως όταν μια εταιρία έχει κέρδη, ένα ποσοστό των κερδών πρέπει να μοιράζεται στους εργαζόμενους. Πώς θα διασφαλιστεί αυτό, όμως, δεδομένου ότι αν έχω καταλάβει καλά εσείς διαφωνείτε με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και είστε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων; Θα επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη;  Ποια μέτρα, ποιες πολιτικές θα λάβετε ως προς αυτό;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ποιος σας είπε ότι είμαστε εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Και η επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι συλλογική διαπραγμάτευση;  Βεβαίως και είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων.         Και μάλιστα έχουμε παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων επιχειρησιακών συμβάσεων και εξαιρετικά επιτυχημένων κλαδικών συμβάσεων. Ξενοδοχοϋπάλληλοι και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχουν υπογράψει μια κλαδική σύμβαση με επεκτασιμότητα η οποία δίνει καλύτερες απολαβές από ό,τι η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι και εκεί που μπορεί να υπάρχει μια κλαδική σύμβαση, αν μια επιχείρηση αποφασίσουν τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε κάτι διαφορετικό, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη, αυτή η συμφωνία να υπερισχύει.  Γιατί είναι παράλογο αυτό; Αφού υπάρχει η συμφωνία των εργαζομένων και των εργοδοτών. Από εκεί και πέρα, θέλω να δώσω παραπάνω κίνητρα στις εταιρίες να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Και, βεβαίως, μπορούμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα και για τη διανομή μέρους των κερδών ως μπόνους  στους εργαζόμενους, μπορούμε να δώσουμε  φορολογικά κίνητρα για κατάρτιση, για εκπαίδευση, για ιδιωτική ασφάλιση, για ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν θα κουραστώ να το λέω, μια επιχείρηση είναι επιτυχημένη σήμερα, εάν φροντίζει τους εργαζόμενούς της.  Και εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, managers, μέτοχοι, πρέπει να αισθάνονται ότι είναι μαζί στην ίδια βάρκα. Έχω επισκεφθεί πάρα πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις τελευταία. Και μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εισπράττω σήμερα από την αγορά. Να γνωρίζουν επίσης οι επιχειρήσεις που θα προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενούς τους καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο ότι θα μας βρουν σκληρά απέναντι.
 
Να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή η οποία επέβαλε πρόστιμο 10.500 ευρώ σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία.  Δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς το κάναμε. Άρα, δεν διαπραγματεύομαι την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ούτε έχω αυταπάτες ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι άγγελοι. Δεν έχω τέτοιες αυταπάτες. Αυτοί οι οποίοι δεν φέρονται στους εργαζόμενους όπως πρέπει, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου. Αλλά θέλω να δώσω παραπάνω κίνητρα στους επιχειρηματίες που έχουν μια υγιή και μια καλή σχέση με τους εργαζόμενούς τους να μοιράζεται πιο δίκαια ο πλούτος που δημιουργεί η επιχείρηση μεταξύ μετόχων και εργαζομένων.
 

  1. ΤΖΙΝΑ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ (IN.GR):  Καλημέρα σας, κύριε Πρόεδρε.  Κατάλαβα από προηγούμενη απάντησή σας ότι επιμένετε στην άποψή σας ότι θα χρησιμοποιήσετε και πολιτικά στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους ακόμη και αν έχετε αυτοδυναμία.  Σε τι διαφέρει αυτό ακριβώς από τις συνεργασίες και τα ανοίγματα που επιδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Καταρχάς επαναφέρω τη συζήτηση στη σωστή της διάσταση: έχουμε ευρωεκλογές και όχι εθνικές εκλογές.  Φαντάζομαι θα υπάρχει χρόνος να μου κάνετε αυτά τα ερωτήματα πριν από την εθνική κάλπη. Κοιτάξτε, νομίζω ότι υπάρχει μια διαφορά χρόνου και συνέπειας. Έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι μια σειρά από στελέχη που τώρα αποτελούν αυτή την κυβέρνηση κουρελού, αυτή την ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επειδή πήραν υπουργεία; Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ο οποίος να αμφιβάλλει για αυτό; Δεν θέλω να ονοματίσω στελέχη, νομίζω ότι είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Ψήφους για υπουργεία. Αυτή ήταν η συναλλαγή, γιατί περί συναλλαγής πρόκειται. Ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή στην αρχή της θητείας του να απευθύνεται σε όποιον κρίνει ότι είναι ο πιο κατάλληλος για να αναλάβει μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα. Αποτελεί προνόμιο του Πρωθυπουργού. Και ένας από τους λόγους που οι Έλληνες εμπιστεύονται έναν Πρωθυπουργό είναι ακριβώς γιατί τον εμπιστεύονται να διαλέξει την καλύτερη δυνατή ομάδα. Αυτό το προνόμιο θα το ασκήσω με όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικό τρόπο.
 

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ (MANIFESTO.GR): Κύριε Πρόεδρε, έχετε δεσμευτεί ότι εφόσον εκλεγείτε θα ψηφίζουν και οι απόδημοι Έλληνες.  Πώς θα γίνει αυτό όταν διαφωνείτε με το ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο και απαιτούνται για αυτό 200 ψήφοι, δηλαδή πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Καταρχάς εδώ υπάρχει μια τεράστια υποκρισία.  Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την Προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας ζητώ από το ΣΥΡΙΖΑ να βρούμε έναν τρόπο να ψηφίζουν οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, για αυτούς μιλάμε. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα, με τον πιο απλό τρόπο, να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο καταγωγής τους το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος για να μην μπλέξουμε σε μεγάλες λεπτομέρειες που αφορούν ψηφοδέλτια που πρέπει να υπάρχουν από κάθε εκλογική Περιφέρεια. Μια πολύ απλή λύση, άμεσα εφαρμόσιμη, έξι μήνες θα ήθελε αυτό για να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση κωφεύει και προσβάλει τους Έλληνες του εξωτερικού λέγοντάς τους στην ουσία ότι δεν σας θέλουμε συμμέτοχους σε αυτή τη διαδικασία. Και τώρα λίγους μήνες πριν τις εκλογές έχει σκαρφιστεί το εξής αδιανόητο και θέλω να το πω να το ακούσουν οι Έλληνες στο εξωτερικό.  Έχει καταθέσει την πρόταση οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν, αλλά η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, να ψηφίζουν, λέει, μόνο για 3 βουλευτές Επικρατείας. Θα ψηφίζουν δηλαδή 1.000.000 συμπολίτες μας από το εξωτερικό για 3 βουλευτές και όλοι οι άλλοι Έλληνες θα ψηφίζουν για 300.  Άρα, θα έχει η ψήφος τους το 1 εκατοστό της αξίας για να το πω πολύ απλά που θα έχει η ψήφος όλων των υπόλοιπων Ελλήνων. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, είναι βαθύτατα αντισυνταγματικά, δεν μπορούν να σταθούν ούτε μια ώρα. Επανέρχομαι, λοιπόν, την επόμενη μέρα εγώ το νομοσχέδιο -είναι έτοιμο- θα το καταθέσω και θα βρούμε 200 βουλευτές.  Και ας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη τότε επί συγκεκριμένου νομοσχεδίου να έρθει και να πει όχι. Αλλά θα βρεθούν 200 βουλευτές στην επόμενη Βουλή. Ειδικά για αυτό το νομοσχέδιο δεν έχω καμία αμφιβολία και για αυτό και ζητώ από τους συμπολίτες μας του εξωτερικού να έρθουν να ψηφίσουν αυτή τη φορά και στις ευρωεκλογές, αλλά ειδικά στις εθνικές εκλογές, ώστε να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν για εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές.
 

  1. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ (EURO2DAY): Καλημέρα κύριε Πρόεδρε. Στις ευρωεκλογές του 2014 με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτο Κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο τότε Πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν προσέφυγε σε εθνικές κάλπες. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009 πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτο Κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο τότε Πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Καραμανλής πάλι δεν έκανε πρόωρες εθνικές εκλογές. Γιατί τώρα εσείς ζητάτε από τον κ. Τσίπρα να κάνει εκλογές εφόσον το Κόμμα του είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές;

 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι το είπε ο ίδιος. Ο ίδιος είπε ότι οι εκλογές αυτές είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αν δεν την πάρει παραιτείται, χάνει φεύγει.  Αυτό λέει η λογική. Ο ίδιος έθεσε το δίλημμα των εκλογών. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μας χωρίζουν μόλις 4 μήνες από το απώτατο όριο στο οποίο μπορούν να γίνουν εθνικές εκλογές.  Γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται η χώρα για 4 μήνες ακόμα για να περάσει ο κ. Τσίπρας ακόμα ένα καλοκαίρι πολυτέλειας και απολαμβάνοντας τα πρωθυπουργικά οφέλη; Μπορεί να το κάνει και ως Αρχηγός της αντιπολίτευσης αν θέλει. Θα έχει μπόλικο χρόνο να ξεκουραστεί αν αισθάνεται τόσο κουρασμένος μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά δεν μπορεί η χώρα να σέρνεται 4 μήνες από τη στιγμή που θα είναι ξεκάθαρο και θα έχει εκφραστεί μια προφανής δυσαρμονία του εκλογικού σώματος με τη σύνθεση της Βουλής. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μας έχει πει ξεκάθαρα ψήφος εμπιστοσύνης ή κάλπη, σηκώνω το γάντι: Ναι, ψήφος εμπιστοσύνης. Κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στο Ζάππειο το ίδιο βράδυ και παραιτείται από Πρωθυπουργός και έχουμε εκλογές σε 4 εβδομάδες.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Και αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση. Είμαστε μαζί ήδη 1 ώρα και 21 λεπτά.  Έχουμε δεχθεί 28 ερωτήσεις.  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους, καλό απόγευμα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
 
 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μετά τα... παρατράγουδα του Συνεδρίου-παρωδία, με περαστικούς χειροκροτητές αντί για κανονικούς συνέδρους, και με...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...