Μαυρωτάς: Μια Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση


 
Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, με συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”
 

Κύριε Μαυρωτά δηλώνετε ως Ποτάμι ότι θα ψηφίσετε τις «Πρέσπες». Από τους έξι βουλευτές όμως, οι δύο θα την καταψηφίσουν. Αυτή η «εικόνα» πείθει για τα περί αυτόνομης πορείας του Ποταμιού προς τις εκλογές;

Οι διαφορετικές απόψεις των βουλευτών αντικατοπτρίζουν και τη διαφορετικότητα των απόψεων στη βάση. Παρόλο που το Ποτάμι έχει πάρει καθαρά θέση στο θέμα, αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα, γι’ αυτό δεν μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας όπως σε μια πρόταση μομφής ή ψήφο εμπιστοσύνης. Θεωρώ όμως ότι ίσα – ίσα η δημοκρατικότητα αυτή είναι στα «συν» του κόμματος για μια αυτόνομη πορεία.
-Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσετε, αν κληθείτε;
Κατηγορηματικά όχι σε κάθε περίπτωση.
-Εάν οι εκλογές γίνουν σύντομα πιστεύετε ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα και θα καταφέρει να διαψεύσει το σύνολο των δημοσκοπήσεων;
Ναι, πιστεύω ότι αν το Ποτάμι στηρίξει χωρίς ετεροπροσδιορισμούς τη δική του, τελείως διακριτή ατζέντα στο προοδευτικό φιλελεύθερο κέντρο (το αντιπελατειακό, το αντιλαϊκίστικο, με έμφαση στη σύγχρονη παιδεία, στα δικαιώματα, στο περιβάλλον και στην ελεύθερη οικονομία) θα βρεθεί τουλάχιστον ένα 3% να το ψηφίσει. Ο ένας στους πέντε σημερινούς αναποφάσιστους αν εκτιμήσει την τόλμη και τη συνέπεια του Ποταμιού, θα είμαστε και στην επόμενη Βουλή.
-Εσείς θα είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ακόμη και αν το Ποτάμι αποχωρήσει;
Δεν θα αποχωρήσει το Ποτάμι και εγώ θα είμαι υποψήφιος.
-Τι θα λέγατε στον κ. Τσίπρα όταν τον ακούσατε να εκτιμά ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος;
Εγώ πάντως δεν θα ήμουν σίγουρος. Αυτά βέβαια είναι δικά τους θέματα και μου είναι δύσκολο να μπω στο μυαλό τους. Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι αν τελικά έφευγε ο κ. Καμμένος θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να πάρει 151 ψήφους, γιατί αλλιώς η συνέχιση διακυβέρνησης μπορεί να είναι συνταγματικά αποδεκτή αλλά θα είναι πολιτικά προβληματική. Και ειδικά όταν πρόκειται να φέρει στη Βουλή τόσο σοβαρά θέματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών που θα κληρονομήσουν σκιές πολιτικής νομιμοποίησης.
-Και τι θα λέγατε στον κ. Μητσοτάκη αν σας ρωτούσε για την πρόταση δυσπιστίας;
Θα είχε νόημα μόνο αν το διαζύγιο με τον κ. Καμμένο ήταν θορυβώδες και ο κ. Καμμένος ήλεγχε την κοινοβουλευτική του ομάδα. Εμείς πάντως θα την υπερψηφίζαμε.
-Γιατί κάποιος να ψηφίσει σήμερα Ποτάμι;
Για την τολμηρή και συνεπή του στάση. Μένει πιστό στις αρχές και στις θέσεις του ακόμα και όταν έρχεται η ώρα του «δια ταύτα», όταν δηλαδή άλλοι κάνουν μεταβολή. Να το ψηφίσει δηλαδή όχι μόνο για τις πάντα επεξεργασμένες θέσεις του, αλλά και γιατί το Ποτάμι έχει δείξει ότι τολμάει, ότι πάει και κόντρα στον άνεμο αν είναι να στηρίξει τις θέσεις του. Το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της «σιγουράτζας».
-Θα συζητούσατε μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ;
Ναι βέβαια, σε βάση μια προγραμματικής συμφωνίας. Άλλωστε τα προγράμματά μας έχουν πολλά κοινά ειδικά σε θέματα παιδείας, οικονομίας, δημόσιας διοίκησης κλπ.
-Με το ΚΙΝΑΛ οι δρόμοι σας έχουν χωρίσει οριστικά;
Με το ΚΙΝΑΛ χωρίσαμε πολύ πολιτισμένα αλλά οι δρόμοι μας αυτή τη στιγμή είναι διαφορετικοί. Στο μέλλον μπορεί να ξανασυναντηθούμε.
-Η υπόθεση Novartis συνδέεται με σκευωρία;
Αν όχι σκευωρία, σίγουρα εργαλειοποίηση. Ένα υπαρκτό σκάνδαλο που χρησιμοποιήθηκε όμως από την κυβέρνηση για να κρεμάσει με ευκολία κάποιους στα μανταλάκια. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει ανεξάρτητη τη δουλειά της.
-Ο κ. Σημίτης πρόβλεψε προσφυγή για δανεισμό στον ESM μετά το 2018. Η δική σας εκτίμηση;
Η οικονομία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την οποία δεν μιλάμε αν και έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα. Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο να πετύχει υπερπλεονάσματα και υστερεί δραματικά στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει αυτό, ο δρόμος που προέβλεψε ο κ. Σημίτης δυστυχώς θα είναι αναπόφευκτος. Και επειδή η οικονομία απεχθάνεται την αβεβαιότητα και το πολιτικό μας σύστημα σήμερα είναι η μεγαλύτερη γεννήτρια αβεβαιότητας, θα πρέπει όλες τουλάχιστον οι «ευρωπαϊκές» πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος.
-Από την επίσκεψη Μέρκελ τι «κρατάτε»;
Το μεγάλο μποτιλιάρισμα. Προσδοκιών και αυτοκινήτων. Πέρα από την πλάκα, η επίσκεψή της σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή βούληση να γυρίσουμε σελίδα στο Μακεδονικό μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών ένα ζήτημα που για όλον τον υπόλοιπο κόσμο είναι ακατανόητο και μας έχει στοιχίσει πολύ σε διπλωματικό κεφάλαιο.
-Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;
Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και αρκετά ανοικτά μέτωπα. Δεν αποκλείεται λοιπόν κάποια πρόκληση να ξεφύγει εκτός ελέγχου ηθελημένα ή αθέλητα. Το θέμα είναι εμείς να είμαστε έτοιμοι που αυτό σημαίνει και επιχειρησιακή ετοιμότητα και διπλωματική εγρήγορση.
-Τι κατ’ εσάς σηματοδοτεί τελικά η ψήφιση των «Πρεσπών»;
Θεωρώ τη συμφωνία το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που τα θετικά της ψήφισης είναι περισσότερα από τα θετικά της καταψήφισης. Πρέπει η απόφαση να παρθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία. Για μένα όμως το ζήτημα είναι και τι μέλλον ονειρευόμαστε για τη χώρα μας: μια Ελλάδα φοβική, περίκλειστη και αποσυνάγωγη στη διεθνή κοινότητα, ή μια Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση, εξωστρεφή και πυλώνα σταθερότητας με ηγετικό ρόλο στην περιοχή;
*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Αντιπρόεδρος του Ποταμιού

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....