Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε ακόμη μια αντιλαϊκή κυβέρνηση

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τις προγραμματικές δηλώσεις που αναγνώσατε σήμερα, τις είχαμε ακούσει από εσάς και τους επιτελείς σας, όλη την προεκλογική περίοδο και τις μέρες φυσικά που ακολούθησαν από την ορκωμοσία της κυβέρνησής σας.
Με ειλικρίνεια μπροστά στον ελληνικό λαό σας λέμε ότι δεν περιμέναμε με καμία αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις σας, όπως δεν περίμενε και η Κομισιόν να σχηματιστεί η κυβέρνησή σας, για να ανακοινώσει τις συστάσεις της για την Ελλάδα στις 8 του Ιουλίου.
Γνωρίζαμε, κύριοι της κυβέρνησης, ότι μέσα στη Βουλή, δε θα έχετε μεγάλη δυσκολία να περάσετε την αντιλαϊκή πολιτική σας. Αφού εκτός από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτετε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν μαζί με εσάς το γνωστό παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία σε αυτό το τόπο θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
Όλοι μαζί, προσπαθείτε να κρύψετε ότι ο κοινός στόχος σας να γίνει «πιο φιλική η χώρα στην επιχειρηματικότητα», ισοδυναμεί με πολιτικές και μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης, θυσιάζουν κοινωνικές ανάγκες, αφαιρούν λαϊκό εισόδημα για να χρηματοδοτήσουν πλουσιοπάροχα εγχώριους και ξένους ομίλους.
Όμως, δυστυχώς για εσάς, υπάρχει και στέκεται απέναντί σας το ΚΚΕ και το εργατικό, λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Υπάρχει και θα ενισχυθεί παραπέρα η δύναμη της λαϊκής αντιπολίτευσης που αγωνίζεται καθημερινά για να μην περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η δύναμη που πιέζει οργανώνει αγώνες για να ανακουφιστούν και να βελτιώσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι, η δύναμη που μπαίνει μπροστά για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, που για εμάς βέβαια ξέρετε και ο ελληνικός λαός γνωρίζει, είναι συνώνυμο του σοσιαλισμού.
Το παραμύθι σας, το οποίο ζητά απ’ το λαό να συνεχίζει δήθεν προσωρινά τις θυσίες του και να περιμένει καλύτερες μέρες, πάντοτε στο απώτερο μέλλον, μόλις αυξηθούν τα κέρδη δηλαδή και οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι καθόλου καινούργιο. Μπορεί να ακούγεται ωραίο στα αυτιά, όμως έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι δεν έχει καμιά σχέση και με την αλήθεια.
Οι νέες εξαγγελίες σας, οι οποίες αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο με το οποίο σας εφοδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν, ότι θα κλιμακωθεί η επίθεση σε βάρος του λαού μας.
Το φορολογικό σας πρόγραμμα φωνάζει για τους στόχους σας. Στη προσπάθεια σας να πείσετε το μεγάλο κεφάλαιο για την αποτελεσματικότητά σας, διαγκωνίζεστε με τον κ. Τσίπρα για το ποιος είναι ο φιλικότερος προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για κάθε μέτρο υπέρ αυτών των ομίλων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, εσείς βάζετε και κάτι ακόμα. 150% υπεραποσβέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ… 200% εσείς. Μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου απ’ το 28% στο 20% σε δύο χρόνια, μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5%.
Και σας ρωτάμε κύριοι και κυρίες, αφού ξέρουμε όλοι ότι το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει μόνο 3 δις ευρώ απ’ τα 55 δις ευρώ του προϋπολογισμού σήμερα. Και ο λαός πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόλις βέβαια το 5%. Πόσα θα πληρώνουν, όλοι αυτοί οι λίγοι, αυτούς που λέμε μεγάλο μεγάλο κεφάλαιο με τις νέες ρυθμίσεις σας;
Λιγότερο απ’ τα ελάχιστα που πληρώνει τώρα. Υπόσχεστε, για να χρυσώσετε το χάπι, πως θα δουν και οι εργαζόμενοι μείωση της φορολογίας. Μοιράζετε ανέξοδες υποσχέσεις για δραστική περικοπή του φορολογικού συντελεστή. Δεν μας λέτε όμως ένα πράγμα.
Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;
Πώς θα γίνει να μειώσετε κατά 1.5 δις τη φορολογία των επιχειρήσεων, να μειώσετε ταυτόχρονα και τη φορολογία των εργαζόμενων και πάλι να “βγαίνει” το πλεόνασμα με το οποίο δεσμεύεστε;
Η μόνη απάντηση που δίνετε, είναι η υπόσχεση για θεαματική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η οποία όμως, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα προκύψει μέσα από μισθούς πείνας και από τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Άλλωστε, αποφασίσατε να «αντιγράψετε» και εσείς κάτι απ’ το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ. Θα μειώσετε την επιβάρυνση απ’ τη μία τσέπη, μόνο και μόνο για να την αυξήσετε απ’ την άλλη.
Οι συνεχείς βολιδοσκοπήσεις για «μείωση του αφορολόγητου», αποδεικνύουν πως για το λαό «τα λεφτά δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό». Η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα συνοδευτεί με την πολυπόθητη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», την επανεξέταση του αφορολόγητου και των εκπτώσεων φόρου, δηλαδή απλά και για να εξηγούμαστε, με μια μεταφορά των φορολογικών βαρών απ’ τη μια τσέπη του λαού, σε μια άλλη. Σε μια άλλη μάλλον όχι στην άλλη, έτσι για να είμαστε και πιο ακριβείς.
Όμως, κύριοι της ΝΔ, εάν θέλατε να πρωτοτυπήσετε, θα μπορούσατε να διευρύνετε πραγματικά τη φορολογική βάση. Φορολογήστε σας λέμε τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο. Αυτό μάλιστα θα ήταν πραγματικά θετική κωλοτούμπα από εσάς όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός στις δηλώσεις του πριν αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα.
Κομπάζετε για τις αλλαγές που θα φέρετε στη λειτουργία της κρατικής διοίκησης. Μιλάτε για ηλεκτρονικές υπηρεσίες, για ριζικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών προτάσεων.
Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, η υπονόμευση ακόμα και ενός προσεκτικού ελέγχου στις επενδυτικές προτάσεις των ομίλων και η απαίτηση απ’ τη διοίκηση, να απαντά μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, πού θεωρείτε ότι οδηγεί ακριβώς;
Οδηγεί μήπως, έστω στην στοιχειώδη προστασία του περιβάλλοντος;
Οδηγεί άραγε, στην προστασία της υγείας του λαού μας;
Οδηγεί στην αξιολόγηση των πραγματικών συνεπειών μιας επένδυσης στις τοπικές οικονομίες;
Ξέρουμε, έχουμε καταλάβει πλήρως, πως όλα αυτά δε σας αφορούν, δε σας ενδιαφέρουν ούτε εσάς, ούτε τους προκατόχους σας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κι αυτοί όπως κι εσείς, δεν ασχολούνται με την Δευτέρα Παρουσία λένε, αλλά με το «εφικτό» που είναι βέβαια να στέλνουν το λαό, τους συνταξιούχους, πιο γρήγορα εκεί που θα προσμένει με …ηρεμία την «Ανάσταση νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος» για να μην πληρώνονται και οι συντάξεις δηλαδή από την αύξηση που υπάρχει στο μέσο όρο ζωής. Αυτή είναι η λογική σας, αυτό είναι το πρόγραμμά σας.
Εσείς μάλιστα, έχετε φτάσει στο σημείο, να προσπαθείτε να χλευάσετε ορισμένους κρατικούς υπαλλήλους, για την επιστημονική τους γνώμη, όπως για παράδειγμα, για το τι είναι και τι δεν είναι δάσος, δασική έκταση και άλλα σχετικά, αυτό κάνετε και με στην περίπτωση του Ελληνικού.
Στην προσπάθειά σας να εμφανιστείτε προς το μεγάλο κεφάλαιο αποτελεσματικότερος από το ΣΥΡΙΖΑ, φτάνετε μέχρι και να τον «ξελασπώνετε» πολιτικά, να του φτιάχνετε και το «εξ αριστερών άλλοθι», που του χρειάζεται για να ψαρεύει αγνούς, τίμιους ψήφους συμπολιτών μας, πως τάχα αυτός κυριαρχείται από «αριστερές ιδεοληψίες» και για αυτό τάχα, έβαζε φρένο τόσα χρόνια στην ανάπτυξη.
Οι περιβόητες «μεταρρυθμίσεις» στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, μπορούν να περιγραφούν πολύ απλά, με μια φράση: Υπέρτατος νόμος η διασφάλιση του μέγιστου κέρδους.
Σχεδιάζετε ένα νέο επιτελικό κράτος, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με αποκλειστικές και στενές προθεσμίες, στις οποίες πρέπει να απαντούν οι αρμόδιοι φορείς, με αλλαγές στο πλαίσιο ελέγχου των επενδύσεων, με μοναδικό στόχο να ξηλώσετε, όλα τα προσκόμματα που βρίσκουν οι επενδυτές μπροστά τους.
Συνεχίζετε την ίδια ενεργειακή πολιτική των προκατόχων σας που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, πριμοδοτεί τα τεράστια κέρδη των επενδυτών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα οποία βασίζονται στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, μέσα απ’ τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, και παράλληλα καταστρέφει και βουνά και δασικό πλούτο.
Αν είχατε πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, δε θα αυξάνατε την ηλεκτροπαραγωγή από εισαγόμενο φυσικό αέριο, με τεράστια σπατάλη ενέργειας, για να στηρίξετε ιδιωτικούς ομίλους που βγάζουν κέρδη στην απελευθερωμένη αγορά. Θα δίνατε βάρος στους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς για παράδειγμα που συμβάλλουν ταυτόχρονα και στην ύδρευση, στην άρδευση και στην αντιπλημμυρική προστασία.
Αν σας ενδιέφερε το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα στηρίζατε την αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη με σύγχρονη τεχνολογία, πιο φιλική στο περιβάλλον, με μονάδες συνδυασμένου κύκλου, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Όμως αυτό που ενδιαφέρει το σημερινό αντιλαϊκό δίπολο -και εσάς της ΝΔ και εσάς του ΣΥΡΙΖΑ- είναι να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και της Κομισιόν, για να κερδίσουν μια χούφτα όμιλοι.
Και οι κατευθύνσεις που προωθείτε, δεν προέκυψαν τώρα με τα πρόσφατα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ. Πρόκειται για επιλογές προώθησης της απελευθέρωσης, που υπάρχουν στα προγράμματά σας πολλά χρόνια πριν.
Η μείωση δηλαδή της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, η ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, η μείωση των μισθών και του αριθμού εργαζόμενων της ΔΕΗ, το κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς δεν είναι νέοι κυβερνητικοί στόχοι, που προέκυψαν τάχα τώρα, για τη σωτηρία της ΔΕΗ.
Εξάλλου η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, σχετίζεται άμεσα:
με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λόγω της «απελευθέρωσης»,
την επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής με την πράσινη πολιτική εμπορίου ρύπων της ΕΕ,
την διαφορά στην ύπαρξη κοινωνικού οικογενειακού τιμολογίου σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και
τις δημοπρασίες με τις οποίες η ΔΕΗ πουλά, κάτω του κόστους, ρεύμα στους ανταγωνιστές της και το ξαναγοράζει στη συνέχεια.
Από αυτές τις εξελίξεις δεν ωφελήθηκαν ούτε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στην Ενέργεια, ούτε τα λαϊκά νοικοκυριά που γνώρισαν απανωτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και χρωστούν απλήρωτους λογαριασμούς.
Μετά τη ΔΕΗ ετοιμάζεστε να ολοκληρώσετε το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων σε οτιδήποτε δεν πρόλαβε να ιδιωτικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των Μνημονίων. Ήδη ετοιμάζεστε με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΘ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στρώσει το δρόμο με την αναθεώρηση του πλαισίου τιμολόγησης του νερού και την εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών και τώρα έρχεστε εσείς να ολοκληρώσετε το έργο, ιδιωτικοποιώντας είτε τις πιο κερδοφόρες πλευρές, όπως ετοιμαζόταν ο προκάτοχος σας, είτε προχωρώντας σε πώληση μετοχικού πακέτου των επιχειρήσεων.
Αλήθεια Κύριοι της ΝΔ, έτσι θα ελαφρύνετε τα λαϊκά στρώματα; Εκτινάσσοντας την επιβάρυνση για τη λαϊκή οικογένεια;
Και έπονται τα αεροδρόμια, τα ναυπηγεία, η ΛΑΡΚΟ, αλλά και μια σειρά από κρατικές υπηρεσίες, αφού φτάνετε στο σημείο να μιλάτε ακόμα και για ανάθεση σε ιδιώτες μέχρι και της επιστασίας δημοσίων έργων.
Δεν πρωτοτυπείτε φυσικά. Τα μνημόνια έχουν αποτυπώσει το δρόμο και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ακολουθούν αυτήν την πορεία.
Η πολιτική σας για τα κόκκινα δάνεια επίσης δε δημιουργεί κανενός είδους εκπλήξεις. Οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι φωνάζουν, πως χρειάζονται νέα χρηματοδότηση, νέα φθηνά δάνεια που θα τροφοδοτήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Η έκθεση εποπτείας, επισημαίνει το ίδιο πρόβλημα, ως πρόβλημα κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες βρίσκονται με μια τρύπα πολλών δεκάδων δισ. ευρώ.
Και τι σκοπεύετε να κάνετε;
Να αξιοποιήσετε ολόκληρο το σχετικό σύστημα που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσετε σε ένα πογκρόμ πλειστηριασμών, προκειμένου να «πειστούν» τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να αποπληρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα των δανείων που έχουν λάβει.
Οι ρυθμίσεις -τάχα προστασίας- που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ρυθμίσεις που εξαναγκάζουν σε αποπληρωμή των δανείων για να «μη πεταχτείς έξω απ’ τη ρύθμιση». Άλλωστε, όλες οι τοποθετήσεις για “κουλτούρα πληρωμών” που επιδιώκετε να φέρετε, έχουν το ίδιο πρόσημο.
Να συνηθίσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, αγόγγυστα να ακουμπάνε τα χρήματά τους, αυτά που με κόπο εξασφαλίζουν, …στην εφορία, στην τράπεζα, οπουδήποτε… Να υποταχτούν δηλαδή σε μια λογική:
Που συσκοτίζει, πως στην εφορία πληρώνουν, μόνο τα λαϊκά στρώματα και όχι οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές…
Που συσκοτίζει πως τα δάνεια ήταν την περίοδο πριν την κρίση με άλλους μισθούς και άλλα εισοδήματα και ότι από τότε οι μισθοί έχουν κατρακυλήσει…
Που συσκοτίζει, πως ευθύνη για την κρίση, δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα αλλά το κράτος του κεφαλαίου και ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.
Αυτό σχεδιάζετε να κάνετε, και μέσα σ’ αυτό, σχεδιάζετε να πολλαπλασιάσετε τους πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα.
Το ΚΚΕ όμως, είναι εδώ και θα μπει μπροστά. Και μαζί με τους εργαζόμενους, δεν θα επιτρέψουμε να βγάλετε στο σφυρί το βιος του λαού μας.
Το ίδιο πρόσημο έχουν και οι 120 δόσεις. Έχετε θράσος να εμφανίζετε τις 120 δόσεις σαν «ελάφρυνση»! Αυτό που κάνετε είναι να προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε στη συνείδηση των εργαζόμενων άδικους, αντιλαϊκούς φόρους και χρέη. Να διαμορφώνετε ένα νομικό και τεχνικό πλαίσιο, ώστε να διευκολύνετε την αποπληρωμή των χρεών προς το κράτος.
Πραγματικός σας στόχος είναι, με την απειλή της «απώλειας της ρύθμισης», να εξαναγκάσετε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που έχουν πλέον «φορολογική κόπωση» – για να χρησιμοποιήσω τη δική σας, σικάτη έκφραση – να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να αποκτήσουν «φορολογική συνείδηση».
Όχι, κ. Μητσοτάκη, κύριοι της ΝΔ, δεν είναι παροχή να πληρώσουμε σε δόσεις τους υπέρογκους φόρους και τα κόκκινα δάνεια.
Η μοναδική λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα βρίσκεται στις ίδιες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ μέσα και προβλέπουν ριζική περικοπή του χρεών λαϊκών οικογενειών φορτώνοντας τα βάρη μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο.
Πανηγυρίζετε και για την έκδοση του ομολόγου «με το χαμηλότερο επιτόκιο» που, όπως λέτε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελληνική οικονομία. Συμφωνούμε μαζί σας. Η έκδοση που κάνατε αποτελεί πραγματικά ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών.
Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο ότι θα υλοποιήσετε μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά μέτρα. Ψήφο εμπιστοσύνης ότι θα πετυχαίνετε ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 7 χρόνια. Ψήφο εμπιστοσύνης πως θα υλοποιήσετε κάθε μεταρρύθμιση που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης πως η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στον προκάτοχο σας, τον κ. Τσίπρα.
Οι αγορές πράγματι επιβεβαιώνουν πως είστε αρκετά ικανοί, τόσο εσείς, όσο και οι προηγούμενοι από εσάς, στο να τσακίζετε λαϊκά δικαιώματα, να αντιμετωπίζετε την αγανάκτηση, να λέτε στο λαό πως πρέπει να ματώσει για να διασφαλίσει κέρδη για τους ομίλους, ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα.
Γιατί να χαίρονται όμως οι εργαζόμενοι;
Μας λέτε εσείς, μας έλεγαν και οι προηγούμενοι: «Εντάξει, ματώσαμε λίγο, θα ματώσουμε λίγο ακόμα, αλλά να βρε παιδιά έρχεται η ανάπτυξη, έρχονται δουλειές»
Αλήθεια ποιον κοροϊδεύετε;
Ο κατώτατος μισθός, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω απ’ τα επίπεδα του 2009 και τώρα, ο ΣΕΒ, καταγγέλλει ακόμα και την πενιχρή αύξηση που παραχώρησε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο μέσος μισθός, με την διάλυση ολόκληρου του συστήματος των ΣΣΕ που υπήρχε πριν την κρίση, έχει κατρακυλήσει και συνεχίζει να μειώνεται.
Οι εργασιακές σχέσεις έχουν κυριολεκτικά ξεχαρβαλωθεί.
Για ποιες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας κάνετε λόγο; Και την ίδια ώρα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τα κόστη για την μόρφωση των παιδιών μας, την υγεία, την περίθαλψη του λαού, τον πολιτισμό, την ενασχόληση με τον αθλητισμό, που είναι αναγκαιότητα, δεν είναι πολυτέλεια. Τις αναγκαίες διακοπές επίσης για ξεκούραση των λαϊκών οικογενειών.
Φτάνει πια! Αυτή η καραμέλα μιας τάχα ανάπτυξης που θα διαχυθούν τάχα τα αποτελέσματα της στην κοινωνία την μάθαμε, την έχουμε βαρεθεί πλέον, μας κούρασε όλους.
Έχουμε πείρα. Για παράδειγμα, ο κλάδος του τουρισμού και η ανάπτυξή του όλο το προηγούμενο διάστημα, πού οδήγησε;
Μήπως σε τίποτα γενναίες αυξήσεις μισθών; Μήπως, σε κατάργηση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, του εξάμηνου; Μήπως, σε εργασιακές συνθήκες που να προσεγγίζουν τις σύγχρονες ανάγκες;
Στην ίδια κατεύθυνση είναι οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης και για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους για μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες.
Οι προεκλογικές υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, δεν κρύβουν ότι θα συνεχιστεί μια πολιτική στήριξης μόνο των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που, όπως και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δε χωρά τις ανάγκες και τα αιτήματα επιβίωσης των χιλιάδων μικρομεσαίων Εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών.
Ο περιορισμός ως ένα βαθμό, της υπέρογκης φορολόγησης των προηγούμενων χρόνων που υπόσχεστε, την οποία -να θυμίσουμε- συνδιαμορφώσατε και εσείς ως κυβέρνηση, με εμβληματικότερο μέτρο τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για τους επαγγελματίες, δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση υπερχρέωσης, στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες από αυτούς, με την εφορία με τις τράπεζες που τους κυνηγούν καθημερινά.
Τι προτίθεστε, για παράδειγμα, να κάνετε, για το Χιώτη μικροεπιχειρηματία, που γνωστή τράπεζα του βγάζει το σπίτι στο σφυρί, μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που νομοθέτησε η κατά τ’ άλλα «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
– Θα σταματήσετε εσείς τη διαδικασία του πλειστηριασμού;
– Θα διαγράψετε τόκους, πρόστιμα που ξεπερνούν -αν είναι δυνατόν δηλαδή να το σκεφτεί κανείς άνθρωπος!!!- ακόμα και το ίδιο το αρχικό ποσό του δανείου;
Το ΚΚΕ πάντως δεν θα το αφήσει αυτό έτσι. Αντίστοιχη ερώτηση θα καταθέσουμε άμεσα στη βουλή και στον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας να δοθεί λύση άμεσα.
Αυτό ζητάνε και οι 1400 κάτοικοι του νησιού που έχουν υπογράψει σχετικό ψήφισμα.
Ποια θα είναι ακριβώς η στάση σας;
Οι κατευθύνσεις σας είναι γράμμα ανοιχτό. Οι πολιτικές που εξαγγείλατε είναι πολιτικές στήριξης μόνο των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τις οποίες έχετε και εσείς Ευαγγέλιο, όπως λέτε, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα προγράμματα χρηματοδότησης που τη συνοδεύουν, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αφορούν λίγους και εκλεκτούς, μεγάλες καπιταλιστικές μονάδες και μεγαλύτερες, πιο δυναμικές, μεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτών την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία θέλετε να στηρίξετε, και όχι των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων, ελεύθερων επαγγελματιών που θα συνεχίσουν να θεωρούνται διαρθρωτικό πρόβλημα για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία.
Όλοι αυτοί, θα συνεχίσουν να βασανίζονται καθημερινά για την επιβίωση, περνώντας τις συμπληγάδες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, σε συνθήκες ζωής και εργασίας διαρκώς και πιο δύσκολες.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων, που είναι κυριολεκτικά αιτήματα επιβίωσης για την πλειοψηφία τους και για τις οικογένειές τους. Όπως είναι:
– Η επανένταξή άμεσα στο αφορολόγητο όριο.
– Η διαγραφή μέρους των χρεών τους προς εφορία και τράπεζες, με άμεση διαγραφή τόκων και προστίμων, αλλά και του 30% του οφειλόμενου αρχικού ποσού.
– Η διαγραφή τόκων και προστίμων και του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας και τα χρέη προσωπικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ. Με συντάξεις αξιοπρεπείς, με ανάκτηση των απωλειών προηγούμενων χρόνων, και όχι έρμαια στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.
– Η κατάργηση των νόμων για την απελευθέρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
Θα στηρίξουμε και θα βρεθούμε στο πλευρό τους για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις, για να δυναμώσει η κοινή δράση και συμμαχία τους με την εργατική τάξη , την αγροτιά. Να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στη στρατηγική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου που και εσείς προωθείτε μαζί με την ΕΕ, όπως και οι προηγούμενοι από εσάς.
Για να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική θα χρειαστεί ασφαλώς ένταση της καταστολής. Γι’ αυτό η ΝΔ σηκώνει τη σημαία «Νόμος και τάξη», με πρώτο στόχο όπως είπε σήμερα ο κ. πρωθυπουργός την κατάργηση του ασύλου, αξιοποιώντας προπαγανδιστικά και την τουλάχιστον περίεργη σε κάποιες περιπτώσεις ανοχή προηγούμενων κυβερνήσεων, στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος σε γειτονιές της Αθήνας και στον περίγυρο πανεπιστημιακών σχολών.
Σε αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί παρά να ευχαριστήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε τη μισή δουλειά.
Γιατί η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει σε περιορισμένες αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα, αφήνει στο απυρόβλητο το βασικό αντιδραστικό του περιεχόμενο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι, αφενός, η νομοθέτηση αμερικανόπνευστων θεσμών που παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και καθιερώνουν ένα παζάρι ποινών που θα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων και ευνοϊκά υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών. Και αφετέρου, η διατήρηση και ενίσχυση διατάξεων και ποινών σε βάρος λαϊκών κινητοποιήσεων, σε βάρος λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Γιατί επίσης, η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την οριακή κατάσταση στις φυλακές, δεν προχωρά σε μια σειρά αναγκαία μέτρα, όπως:
– η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού,
– η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των υποδομών,
– η λήψη ολοκληρωμένων μέτρων για την ουσιαστική επανένταξη των φυλακισμένων.
Αντίθετα, μετά τις πολιτικές ανακύκλωσης του προβλήματος επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προχωρά ένα βήμα παραπέρα.
Στην επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ)
στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, και μια σειρά άλλα μη τα αναφέρω τα ξέρετε, στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Δηλαδή, μεταφέρονται στον κατασταλτικό μηχανισμό, μια σειρά υπηρεσίες που δεν αφορούν την καταστολή του εγκλήματος αλλά την απονομή δικαιοσύνης, τη διαπαιδαγώγηση και τελικά την επανένταξη των καταδικασθέντων.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση ιατροδικαστών για το απαράδεκτο αυτής της ενέργειας, καθώς επισημαίνουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, για παράδειγμα, θα προσέρχονται σε μια υπηρεσία όπου η αστυνομία θα είναι ο προϊστάμενός της!
Αντίστοιχος είναι ο και προσανατολισμός της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Συνεχίζει την πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και εμφανίζει το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ως ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή.
Αυτά λέγονται, την ίδια ώρα που η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει ανεμπόδιστα τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο και τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο και αμφισβητεί ανοιχτά με τους χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας με ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, προετοιμάζει νέα συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει την αλήθεια και για το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 1952, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Μην αναφέρω και τρώω χρόνο διάφορα διαχρονικά παραδείγματα.
Η αστική τάξη της Τουρκίας είναι σε συνεργασία και ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Ελλάδας κατά των λαών των δύο χωρών για να εξηγούμαστε Καθοδηγούνται από τη γραμμή της Γεωστρατηγικής Αναβάθμισης και πολύ περισσότερο σήμερα, λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος.
Η στρατηγική της περιβόητης «Γαλάζιας Πατρίδας» προβάλλει διεκδικήσεις στην Αν. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα κ.α. και συνδέεται με σχετικές στρατιωτικές ασκήσεις.
Στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο έχουν διαμορφωθεί όροι ακόμα και για θερμό επεισόδιο, γεγονός που θα ενεργοποιήσει την ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή «διαμεσολάβηση», όπως λέγεται, «επιδιαιτησία», με επιδίωξη την προώθηση των σχεδίων για τη συνεκμετάλλευση, τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της και Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο έδαφος των επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή, επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι είναι επικίνδυνη η πρακτική του εφησυχασμού που ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα, ποντάροντας στην παρέμβαση των δήθεν «προστατών», οι οποίοι είναι μόνο μέρος του προβλήματος και βέβαια είναι βασική αιτία όξυνσης των προβλημάτων.
Στην πράξη επίσης, έχει καταρριφθεί και αυτός ο μύθος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία ανασύρονται σε συνθήκες όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, αλλά επί της ουσίας, έχουν αποδειχθεί, όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός διαπραγμάτευσης επί διεκδικήσεων.
Την ώρα που συγκλήθηκε το ΚΥΣΕΑ, τον Ιούνης του 2019, και πάρθηκαν πρόσθετα μέτρα επιφυλακής για την παρεμπόδιση των τουρκικών γεωτρύπανων σε ελληνικής ευθύνης θαλάσσιες ζώνες όπως στο Καστελόριζο, συνεχίστηκε ο διάλογος για τα ΜΟΕ και είναι εύλογο το ερώτημα, του κάθε Έλληνα πολίτη, τι συζητήθηκε σε αυτές στις Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις
Μέρος των παραπάνω εξελίξεων είναι κι αυτές που αφορούν την Κύπρο, το Κυπριακό. Η κατοχή διατηρείται για δεκαετίες και αποδείχθηκαν μύθος οι καθησυχαστικές παρεμβάσεις για το ρόλο της ΕΕ για παράδειγμα. Αποδείχθηκαν ψεύτικες οι προσδοκίες για την επίλυση του κυπριακού, με κριτήριο ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ.
Οι διαρκείς δικοινοτικές διαπραγματεύσεις, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων Βρετανίας, Τουρκίας, Ελλάδας, όχι μόνο δεν έφεραν δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, όχι μόνο δεν οδήγησαν στην απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά στα πλαίσιά τους δημιουργήθηκαν και επικίνδυνα τετελεσμένα για διχοτομική λύση σε αυτή την πορεία «δύο κρατών».
Η Τουρκία ξεπερνά και αφομοιώνει τις επικριτικές παρεμβάσεις και των ΗΠΑ και της ΕΕ και όλο το τελευταίο διάστημα παραβιάζει ωμά κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, όπως δείχνουν οι γεωτρήσεις του «Πορθητή» στα δυτικά του νησιού, στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η ενεργοποίηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» ανατολικά, στη χερσόνησο της Καρπασίας.
Οι προηγούμενες φραστικές καταγγελίες της ΕΕ ή ακόμα και οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις 15 Ιουλίου 2019 συνυπάρχουν με τη βασική θέση της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο με ισχυρές εμπορικές, οικονομικές σχέσεις και βεβαίως συμβαδίζουν με την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, με τις επενδύσεις τους κ.ά.
Οι σχέσεις αυτές αποδεικνύονται στην πράξη καθοριστικές και συντελούν στην κάλυψη των τουρκικών ενεργειών στην πορεία του χρόνου.
Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους να τα αναλογιζόμαστε σήμερα, ειδικά που είναι και η 45η επέτειος της τούρκικης εισβολής στην Κύπρο. Να αναστοχαζόμαστε, όχι απλά συμμετέχοντας σε μνημόσυνα για τους ηρωικούς νεκρούς και επετειακούς λόγους, αλλά για να βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον.
Και με αυτό το ζήτημα θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου πάνω στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, μιας και δεν υπάρχει και άλλος χρόνος. Άλλωστε θα τοποθετηθούν για όλα αυτά και για όσα δεν μπορέσαμε να πούμε εδώ όπως για την Παιδεία, για την Υγεία, που είναι τεράστια θέματα μαζί με τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν και θα αναφερθούν βέβαια οι βουλευτές του ΚΚΕ αυτό το τριήμερο.
Τέλος, θα ήθελα να δηλώσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το αυτονόητο ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, από αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....