Κικίλιας: Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε, μετά την ελληνική κοινωνία, να διχάσει και την Εκκλησία της Ελλάδας

 

Συνέντευξη Βασίλη Κικίλια στην εφημερίδα Δημοκρατική Ρόδου

 
• Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέρριψε την καταρχήν συμφωνία Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου. Η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί. Ποια θεωρείτε πως είναι η στόχευση της κυβέρνησης και ποια είναι η θέση της Ν.Δ.;

Το αρχικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί τακτοποίησης των θεμάτων Κράτους-Εκκλησίας ξεγυμνώθηκε πολύ σύντομα.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε, μετά την ελληνική κοινωνία, να διχάσει και την Εκκλησία της Ελλάδας. Προσπαθεί στο δρόμο για τις εκλογές να τονώσει το ηγετικό του προφίλ και να δείξει ότι αγγίζει όλα τα δύσκολα θέματα ως ένας μεταρρυθμιστής, που δε φοβάται το πολιτικό κόστος.
Στην πραγματικότητα όμως, διαπιστώνοντας την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίστασε να κλονίσει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, για να κάνει 10.000 προσλήψεις σε μια ύστατη προσπάθειά του να διασωθεί εκλογικά. Αυτός είναι ο ορισμός του εμπαιγμού.
Όσον αφορά τη συμφωνία που παρουσίασε πριν λίγες μέρες με τυμπανοκρουσίες ο Πρωθυπουργός, αυτή είχε ήδη καταρρεύσει πριν την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης.
Εμείς σεβόμαστε το ρόλο και την Ιστορία της Εκκλησίας ανά τους αιώνες δίπλα στην ελληνική κοινωνία, τους αγώνες που έχουν δώσει μαζί και ενστερνιζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Αφενός γιατί δεν υπάρχει κανένα όφελος για το δημόσιο ταμείο και αφετέρου γιατί εγείρει σειρά προβλημάτων, π.χ. για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών. Το δε επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μπορεί να κάνει 10.000 νέες προσλήψεις είναι επιεικώς φαιδρό, καθώς οι κληρικοί ούτως ή άλλως θα εξακολουθούσαν να πληρώνονται από το Δημόσιο.
Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει νόμο επί της κυβέρνησης Σαμαρά, που βρισκόταν σε πλήρη συμφωνία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτή είναι η διαφορά μας με το ΣΥΡΙΖΑ.
• Θεωρείτε ότι θα βρεθεί κοινός τόπος σε μεγάλα θέματα με την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση;
Ο κ. Τσίπρας θέλει να μπλοκάρει τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο ίδιος προεξόφλησε την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές. Όταν στην πρόταση να ψηφίσουμε τώρα τα άρθρα, να αποφασίσει ενδιάμεσα ο ελληνικός λαός την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αλλάξει το Σύνταγμα, η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι «δε θα σας αφήσω κύριε Μητσοτάκη, να κάνετε το Σύνταγμα όπως θέλετε», αυτή είναι η απόλυτη δημόσια ομολογία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Καλά έκανε και το είπε. Είναι αλήθεια ότι θα χάσει.
Είναι βέβαια υποκριτικό να μας κουνάει το δάχτυλο και να υπερασπίζεται την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, ένα κόμμα που έκανε ακριβώς το αντίθετο το 2014, για να πάρει την εξουσία και να καταστρέψει τη χώρα.
• Η συμφωνία των Πρεσπών προχωρά γρήγορα στη γειτονική χώρα. Πιστεύετε ότι θα περάσει και από την ελληνική Βουλή τους πρώτους μήνες του 2019;
Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά έβλαψαν τα εθνικά συμφέροντα, δίνοντας «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στα Σκόπια, γιγαντώνοντας την ίδια στιγμή τον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας. Απεύχομαι αυτό που δυστυχώς μοιάζει όλο και πιο πιθανό: Με διάφορους τρόπους να βρεθούν οι πρόθυμοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σας διαβεβαιώνω όμως ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου για να μην περάσει αυτή η συμφωνία. Και όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε ούτε στη σημερινή Βουλή, ούτε στην επόμενη.
Ας απαντήσουν όμως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον κ. Κοτζιά, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει τη συμφωνία και ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος που ψηφίζουν εκεί, έχουν βάλει άρθρα που δεν προβλέπει η συμφωνία. Μιλάμε για το απόλυτο θέατρο του παραλόγου: να καταγγέλλει τη συμφωνία ο ουσιαστικός εμπνευστής της!
• O πρόεδρος της Ν.Δ., δηλώνει ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο» και ζητά εδώ και τώρα εκλογές. Από πού πηγάζει η βεβαιότητα της ΝΔ ότι αν σήμερα είχαμε εκλογές και γινόταν κυβέρνηση θα έβγαζε από το αδιέξοδο την ελληνική οικονομία;

Η Ν.Δ. λέει πάση θυσία μείωση της φορολογίας, κρουνηδόν απελευθέρωση των επενδύσεων και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας. Σε περιβάλλον ασφάλειας, τάξης, φύλαξης των συνόρων, πάταξης της παράνομης μετανάστευσης. Αυτός είναι ο δρόμος για να βγει η ελληνική οικονομία από το αδιέξοδο. Αυτός είναι ο δρόμος για την ανόρθωση της Πατρίδας μας.
 
• Πώς σχολιάζετε το κυβερνητικό αφήγημα ότι η χώρα ανακάμπτει;

Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το γνωρίζουν πρώτα και κύρια οι πολίτες. Δυστυχώς, η Ελλάδα σήμερα συνδυάζει υψηλή φορολογία με χαμηλούς μισθούς, χαμηλή παραγωγικότητα και καινοτομία με περίσσια γραφειοκρατία και κακής ποιότητας δημόσια αγαθά. Η πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγάλη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.
• Πώς θα λύσετε όμως εσείς τα προβλήματα που δημιουργούνται; Αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της ρευστότητας.

Στη Νέα Δημοκρατία δεν αρκούμαστε στην κριτική αλλά καταρτίζουμε ένα σχέδιο κυρίως για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων.
Για το θέμα της ρευστότητας, η απάντηση βρίσκεται στην αποκατάσταση της τραπεζικής λειτουργίας που θα συνοδεύεται από:
Κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων με πρώτες αυτές των επιχειρήσεων.
Την καθιέρωση ρύθμισης 120 δόσεων στις εισπράξιμες οφειλές των ιδιωτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με ελάχιστη δόση 20 ευρώ το μήνα για οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ, δηλαδή για τους 4 στους 5 οφειλέτες.
Επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου.
Και, βέβαια, πραγματική αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όχι συνεχές ψαλίδισμα, όπως κάνει η κυβέρνηση για να ωραιοποιεί πρόσκαιρα την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
• Στα θέματα ασφάλειας του πολίτη τι διαφορετικό θα κάνετε από τη σημερινή κυβέρνηση ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανομίας;
Η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στους κάθε λογής κουκουλοφόρους να αλωνίζουν στη χώρα προκαλώντας, καταστρέφοντας, παρανομώντας. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να κινδυνέψουν και άλλες ζωές, να καταστρέφονται δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες να επικρατεί το χάος και η ανομία. Η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα, είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας και απαραίτητο συστατικό της Ελευθερίας.
Είχα την τύχη και την τιμή να υπηρετήσω μαζί με τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ξέρω από πρώτο χέρι, πως όταν αφήνονται, κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Με φιλότιμο, αυταπάρνηση και επαγγελματισμό.
Αυτό επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία αποτυπώνουν τη χαώδη διαφορά στην δημόσια τάξη και την ασφάλεια μεταξύ 2014 και των τεσσάρων χρόνων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης η εικόνα θα αλλάξει με απλές, σχεδιασμένες κινήσεις:
Mικτές ομάδες όλων των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ σε καθημερινές περιπολίες στις πόλεις μας.
Kατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου που αποφυλάκισε περισσότερους από 2500 καταδικασθέντες για κακουργήματα
Δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Aλλαγή του νόμου για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, ώστε να λειτουργεί ως πλαίσιο για άσυλο των ιδεών και όχι των κάθε λογής εγκληματιών και παρανόμων.
Ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ άμεσης παρέμβασης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών της ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκονται στους δρόμους και τις γειτονιές μας, με μία σαφή εντολή: να εφαρμόζουν τον νόμο.
• Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ο Προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζουν υποστηρίζοντας ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Η αλήθεια είναι ότι οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να υφίστανται, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν για πολλά χρόνια υψηλοί, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα, και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Πανηγυρίζουν ότι δεν θα μειώσουν τις παλαιές συντάξεις από 1/1/2019 όμως η αλήθεια είναι ότι τις μειώσεις αυτές τις ψήφισαν οι ίδιοι, ενώ εμείς τις καταψηφίσαμε. Επίσης, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει κάνει 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου έχουν ήδη περικόψει κατά 35% τις κύριες και κατά 45% τις επικουρικές συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους.
Πανηγυρίζουν γιατί θα μειώσουν κατ’ ελάχιστο κάποιους φόρους. Είναι όμως οι ίδιοι που επέβαλαν 29 νέους φόρους, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας μέχρι σήμερα στα 9,5 δισ. ευρώ.
Ο συνδυασμός ανικανότητας, αλαζονείας και θράσους έχει αποκόψει την τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του από την πραγματικότητα.
• Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για το προσφυγικό. Εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε; Έχουν χαθεί χρήματα λόγω κακοδιαχείρισης, όπως καταγγέλετε;

Το 2014 που είχα την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητες στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, κάναμε εμφανώς κάτι διαφορετικό και αποτελεσματικό. Φυλάξαμε τα θαλάσσια σύνορα, διαχωρίσαμε πρόσφυγες από παράνομους μετανάστες, λειτουργήσαμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, εμπεδώσαμε το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά και στις πόλεις από παραβατικές συμπεριφορές, στηρίξαμε τον τουρισμό. Και όλα αυτά παρά την ασφυκτική πίεση της Τουρκίας και τις μαζικές ροές μεταναστών. Αυτά θα πράξει και η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Όσον αφορά τα περί κακοδιαχείρισης, σας θυμίζω ότι δεν τα καταγγέλλουμε εμείς.
Διαδοχικά τρεις γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, (Οδυσσέας Βουδούρης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Σαλτερής) παραιτήθηκαν, καταγγέλλοντας κακοδιοίκηση, υπερ-κοστολογήσεις και φωτογραφικές διαδικασίες στη διαχείριση των κονδυλίων.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο οποίος διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές στα κέντρα υποδοχής στα νησιά και τον Έβρο, αποπέμφθηκε, γιατί κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες, κατασπατάληση κοινοτικών πόρων και ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Ο OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση του τη διεξαγωγή έρευνας για τα κονδύλια σίτισης. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προανήγγειλε επίσης έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης.
Σε καιρούς που ο Έλληνας ασφυκτιά, είναι υποχρέωση μας, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση να ελέγξουμε την κυβέρνηση και να εντοπίσουμε που διοχετεύτηκαν τα 1,6 δις ευρώ που πήραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
• Ανησυχείτε για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ;

Η Ελλάδα πρέπει να επαγρυπνεί. Αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ένα τεράστιο ενεργειακό παιχνίδι αλλαγής της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, στο οποίο υπάρχει η ισχυρή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-ΗΠΑ. Υπάρχει ανοιχτό και το Κυπριακό, με το οποίο πιέζει ο Ερντογάν, προκειμένου να εγείρει διεκδικήσεις για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων.
Εμείς δεν εκχωρούμε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Το 1982 στο Montego Bay στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης, συμφωνήθηκαν οι ΑΟΖ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζει μια συντεταγμένη Πολιτεία να ξεδιπλώσει την εξωτερική πολιτική της και να θωρακίσει τα συμφέροντά της.
Η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα με την Τουρκία και η διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας είναι ανεπαρκής και αποτυχημένη. Υποβάθμισε τα ελληνοτουρκικά στην εξωτερική μας πολιτική και ασχολήθηκε με άλλα θέματα, ανοίγοντας και άλλες πληγές, όπως η συμφωνία των Πρεσπών.

Best Of

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

Νατάσα Παζαϊτη: Η οικογένειά μας μεγαλώνει

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια (Πρώτη) Κυρία, ετών 58. Η Νατάσα...

Τα γενέθλια μιας (Πρώτης) Κυρίας…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Γεννημένη την 14η Απριλίου. Ψηλά, στην Επανομή...

Κώστας Μπακογιάννης: Η δικαιολογημένη απογοήτευση των νέων τους απομακρύνει από την πολιτική πραγματικότητα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο,...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

(Πολεμική) ανάφλεξη, ακρίβεια, λιτότητα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Η νέα πολεμική ανάφλεξη, στη... βάρδια του Τζο Μπάιντεν,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης 16 Απριλίου...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση που...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο, όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, μετά την... ελεγχόμενη ανάφλεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ο...